Joe Dumars legrosszabb döntése

Hét esztendővel ezelőtt verte szét a bajnok Detroit Pistonst Joe Dumars - a Chauncey Billups-Allen Iverson cserére tekintünk vissza.

Hét esztendővel ezelőtt, 2008. november 3-án hozta meg Joe Dumars detroiti karrierje legrosszabb döntését - még a 2003-as Darko Milicic draftnál is rosszabbat -, a GM ezen a napon cserélte el ugyanis a 2000-es évek Detroit Pistonsának vezérét, Chauncey Billupsot (és Cheikh Sambet, valamint Antonio McDyesst) Allen Iversonért cserébe.

Mint ismert, a Pistons 2004-ben bajnoki címet nyert, de ezekben az években végig keleti elitcsapatnak számítottak, nagyrészt Billupsnak köszönhetően, aki 2002-ben került a gárdához vándormadárként, ám itt a liga egyik, ha nem a legjobb vezére és clutch játékosa lett. Vezetésével a 2002-ben még a keleti második körben búcsúzó Detroit a következő hat idény során soha nem állt meg a keleti főcsoportdöntő előtt, egy győztes és egy vesztes finálé mellett négyszer voltak ott a konferencia fináléjában. Ben Wallace 2006-os lelépése után már nem volt ugyanaz a csapat, de így is a legjobb együttesek közé tartoztak.

Dumars 2008-ban döntött úgy, hogy itt az ideje váltani, de a legrosszabb ponton tette meg mindezt. Rasheed Wallace, Rip Hamilton és Billups is hosszútávra voltak lekötve, és a GM úgy gondolta, hogy az irányítót váltja be egy lejáró szerződésre, hogy aztán a 2009-es vagy a 2010-es nyár folyamán igazolni tudjon, megtörténjen a vérfrissítés. Ez a lejáró kontraktus lett Iverson.

A Philadelphia Sixers ikonját kevesebb mint két évvel korábban, 2006 decemberében cserélték a Denver Nuggetshez Carmelo Anthony mellé, ahol továbbra is 25 pont fölött átlagolt, de vele sem haladt semerre a coloradói alakulat, két első körös búcsú volt az eredményük, miután ugyanezt elérték már az ezt megelőző három idény során is. Látványos, de eredménytelen párost alkotott AI és Melo: két echte scorer volt egymás mellett, igazi csapatjátéknak azonban nem sok nyoma volt, úgyhogy a Denvernél kevésbé volt kérdés, megbontsák-e ezt a társaságot - még akkor is, ha Billups 32 esztendősen még 4 éves kontraktussal rendelkezett, mikor megtörtént a váltás.

Az eredmény az autóvárosban katasztrófa lett, hiszen a Pistons ugyan bejutott még valahogy a PO-ba ebben az idényben, de az első körben ki is estek azonnal, azóta pedig egyetlen egyszer sem érték el a rájátszást. Eljött a 2009-es nyár, Dumars pedig befejezte "nagy művét", a capspace-t ugyanis Ben Gordonra és Charlie Villanuevára költötte el - előbbi 5 évre 57 millió, utóbbi 5 évre 38 millió dollárt kapott a Detroittól, ezzel pedig meg is pecsételődött a Pistons sorsa, hiszen két, kis túlzással használhatatlan emberre pazarolták a költőpénzt. Ezzel a lehetőségük sem maradt meg arra, hogy tovább foltozzák, javítsák az együttest a későbbiekben, pláne nem tudtak a 2010-es szabadügynök piacon tényezők lenni, amit lehetőségként emlegettek velük kapcsolatban a fentebb linkelt videóban.

A Denver jobban járt, azonnal bejutottak a nyugati konferencia döntőjébe, Billups pedig nemcsak összefogta a társaságot, de WS alapján a gárda leghasznosabb tagja lett azonnal. Egyetlen teljes idényt töltött ezt követően a Nuggetsnél, 2011 februárjában ugyanis Anthonyval együtt a Knickshez költözött egy csere keretein belül. A 2008-as tranzakció másik főszereplője, Iverson gyakorlatilag szabadesésbe kezdett, 28 mérkőzése volt mindössze a ligában, miután szabadügynök lett a Pistonstól 2009-ben, teljesen kikopott az NBA-ből.

 

Érdekesség, hogy november 3-án volt még egy nagy húzás: 1995-ben ezen a napon cserélte el a Charlotte Hornets Alonzo Mourningot a Miami Heathez többek között Glen Rice-ért cserébe. Bár Mourning a Heat ikonja lett, a következő 7 évből 5-ször All-Starnak választották, folyamatosan 20/10 környékén átlagolt, és a liga egyik, ha nem a legjobb védőjeként tartották számon, ráadásul csapatával egyszer járt a főcsoportdöntőben is, mégsem volt annyira egyoldalú ez a történet, mint a Denver és a Pistons között. Rice mindhárom Hornetsnél töltött évében All-Star lett, kétszer PO-oltak is, egyszer pedig ők is bejutottak a második körbe - ennyit értek el Mourninggal is az előző három szezon során.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus