Joerger a legújabb cirkuszigazgató vagy több ennél?

A nyáron edzőt váltó Sacramento Kings új mesterének, Dave Joergernek nincs egyszerű feladata - DeMarcus Cousins mellett Rudy Gay-ből is játékost kell faragnia, emellett szinte a semmiből kell összeraknia a védekezést. Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő idényre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazersThunderJazzTimberwolves, Nuggets

 

A Sacramento off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már - azóta szerződést kapott a második kör 59. helyén ledraftolt Isaiah Cousins, valamint Ty Lawson és Jordan Farmar is, irányítóposzton szereztek tehát alternatívákat.

Rudy Gay összeszedi-e magát még egyszer?

A Sacramento támadójátékáról sztárjuk, DeMarcus Cousins nyilatkozott már - a center sokat lesz majd a főszerepben, és nemcsak a pontszerzést tekintve, hanem a többiek megjátszásában is kulcsszerepet szán neki az új vezetőedző, Dave Joerger. Ez a rendszer működhet, hiszen Cousins Omri Casspi, Arron Afflalo és Darren Collison életét is megkönnyítheti, üresebb dobóhelyzeteik lehetnek, és fordítva is jó lehet ez a felállás, hiszen három ilyen shooter mellett meglehet Cousinsnak a helye a festékben, ahol az eddigieknél hatékonyabban is hozhatja 25 pont körüli átlagát - nem mellesleg Farmarnak és Anthony Tollivernek sincs rossz keze, ahogy Ben McLemore-nak sem (igaz, utóbbi nem is nagyon fejlődött eddig az NBA-ben, el is akarják cserélni). Van azonban baj az állománnyal ettől függetlenül.

Az ugyanis nagy gond, hogy ha Cousins nincs vagy nem éppen őt akarják nyomni labdákkal, akkor nincs B terve a gárdának, mert egész egyszerűen az NBA-hez és főleg a nyugati főcsoporthoz mérve gyenge az állományuk. Hiába vonja el a védelmek figyelmének egy részét Cousins, Collison és Ty Lawson sem azok a játékosok már, akik egykor voltak a New Orleansnál és Denverben (utóbbinál örülhetnek, ha többször tudja megbontani a védelmet, mint amennyi sör lecsúszik meccsek előtt), Afflalo szintén megbukott, mint all-around kosaras, egyáltalán nem tudta magát kinőni az orlandói korszaka után, a többiek pedig erre még annyira sem alkalmasak, mint ez a három játékos. Ha nem Cousins szabja a fazont a támadásoknak, akkor nem nagyon van olyan, aki ezt megteszi helyette.

Rudy Gay lehetne megoldás, de vele is több gond van. Egyrészt a játéka - megbízható triplával nem rendelkezik, és védelmet ugyan tud bontani, de scorer, a saját helyzeteit megcsinálja, másnak nem igazán, ezt pedig teljesen váltakozó hatékonysággal teszi, építeni rá nem nagyon lehet. Másrészt az is problémás, hogy már most bejelentette, hogy kilép szerződésének utolsó évéből, nyáron pedig lelép máshova. Ez azt is jelenti, hogy új szerződésért fog játszani, ez lehetne alapvetően jó motiváció is, de Joerger Memphisben testközelből láthatta, hogy Gay statisztikái ide vagy oda, nélküle egy jól összerakott csapat jobban teljesít, egy gyengében pedig teljesen mindegy, mit játszik. Gay második opcióként rendbe tehetné a hierarchiát, mert Collison és Afflalo is jó arra, hogy 3-4. opcióként hatékony legyen, akkor már a teljesen összezilált védelmeket kellene büntetniük, de ha csak Cousins lesz előttük, akkor túl sokat várnak el tőlük.

Három magasemberrel összerak-e egy jó védekezést Joerger?

Védekezésben sem egyszerű Joerger feladata, egy szedett-vedett gárdát kell összeszednie, de azért nem indul teljesen reménytelen helyzetből. Cousins egy csapatvédekezés terén (is) egészen pocsék szezonban is 7. volt a ligában Defensive real plus minus statisztikában, ami nagyon jó mutató - korábban is mutatott már fejlődést hátul, és ha minden rendben van vele fejben, akkor a pálya mindkét oldalán meghatározó tud lenni. Most úgy tűnik, hogy összeszedett (ami egyébként a legfontosabb dolog a Kingsnél, hiszen alapvetően senki másra nem tudnak támaszkodni, de hogy mikor borul meg, azt sosem lehet előre megjósolni), így vele, Willie Cauley-Steinnel és Kosta Koufosszal van esély arra, hogy Joerger használható D-t tegyen össze.

Utóbbi kettőnek pocsék éve volt, de Koufos alapvetően egy jó rendszerben nagyon is használható, WCS-nek pedig minden adottsága megvan ahhoz, hogy Jolly Joker legyen - olyan magasember, aki a periméteren is hatékony tud lenni, emellett igazi légvédelem lehet a palánk alatt. Nem egyszerű azért a tréner feladata, mert gyakorlatilag a nulláról kell építkeznie ezzel a csapattal, Cauley-Stein pedig George Karl irányítása alatt nem sok hasznos dolgot tanulhatott a védekezésről, de ha Joerger jó pedagógus, akkor ebből már lehet alkotni, és a palánk alatti védekezés a jó védekezés alapja - ha ők jók a besegítésekben, váltásokban, kommunikációban, az óriási segítség lehet a periméternek.

Annak a periméternek, aminek viszont lesz gondja, és itt Joerger eléggé szélmalomharcot fog vívni várhatóan, mert nincs is mire építenie. Temple egészen jó, Casspi pedig elfogadható védő, amivel még nincs is probléma (egyébként ha a Gay-projekt megbukik, az izraeli simán lehet kezdő is, mert hátul is ő képes a legkomolyabb teljesítményre a hármasok közül, elöl pedig a triplázása nagyon kellhet Cousinsnak), de itt meg is állhatunk a felsorolásban, mert Collison és Afflalo félelmetesen gyenge évekből jönnek, ahogy Lawson se volt túl sok mindenre használható hátul, Farmar soha nem erről volt híres, Matt Barnes pedig inkább már csak baromi idegesítő mindenkinek, de a védekezése megkopott.

Afflalo nem így indult az évek során, tőle talán lehet várni valamit, de az nem lenne meglepő, hogy az adott ellenfél szétdobná kintről a Kingst, ezzel lesz gondjuk bőven - nem beszélve arról, hogy komolyabb periméterjátékosokra egyetlen válaszuk sincs. 

A legrosszabb esetben Cousins ugyan jó eleinte, de egyáltalán nincs B opció mögötte, mert Gay vagy csak annyit hoz, amit eddig, vagy még annyit sem amiatt, hogy már egyáltalán nem érdekli a Kings, így a támadójáték halott a center nélkül, amit egy idő után meg is un. Védekezésben a periméter teljes átjáróház lesz, a nagyobb sztárok mellett az átlagnál jobb játékosok is úgy és akkor mennek át rajtuk, amikor akarnak, így függetlenül attól, hogy Joerger mennyire tud rendszert csinálni Cauley-Steinnek, Cousinsnak és Koufosnak, folyamatosan nekik kellene mindent megoldani, amit nem bírnak (faultgondjaik is lesznek).

A legjobb esetben Cousins javít a hatékonyságán az előző idényhez képest Joerger rendszerének köszönhetően (plusz Afflalo érkezése miatt, mivel valamivel több helye lesz a palánk alatt), és emellett Gay-nek is megtalálják a helyét - a kiscsatár visszatér az 55-56%-hoz TS-hez, amivel már hatékonynak nevezhető az, amit csinál. Cauley-Steinből kijön az, amiért draftolták, és a liga egyik legjobbja lesz hátul. Joerger védekezésben olyan rendszert rak össze, amiben nemcsak a három magasember, hanem a periméterjátékosok is hatékonyak tudnak lenni együtt, hiába gyengébbek egyénileg - a sztárok ellen esélyük nincs, de a besegítésekkel még az ő életüket is meg tudják annyira nehezíteni, amennyire kell.

Alapvetően Joerger nagyon könnyedén megtalálja az összhangot a játékosaival, ami nagyon kelleni fog itt Cousins miatt, ebben nem igazán látok problémát, Gay-ben viszont semmilyen szinten nem hiszek (nem tudom, Joerger mennyivel jobban), a védekezés összerakása pedig ebből az alapanyagból azért elég komoly kihívás lesz a trénernek, függetlenül Cauley-Steintől és Cousinstől, vagy attól, hogy kettejüket mennyire sikerül összecsiszolni. Azt se felejtsük el, hogy fejétől bűzlik a hal, borzasztóan nehéz komolyan venni egy olyan csapatot, aminek Vivek Ranadive a tulajdonosa, és Vlade Divac sem volt éppen kiegyensúlyozott eddig - bármennyire jó irányba haladna a gárda, bármikor boríthatnak mindent, ahogy Michael Malone-nál Ranadive már megtette egyszer.

Tipp: Nyugat 11-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus