Jön a tanulóidőszak az új Kingsnek

Lassan egy hónapja tart a 2017/18-as NBA alapszakasz, mi pedig végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük az idény során - ma a Sacramento Kingst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBullsBucksPistons
Northwest: ThunderTimberwolvesJazzBlazersNuggets
Pacific: WarriorsLakersClippersSuns
Southeast: WizardsHawksHeatMagic
Southwest: RocketsSpursPelicansMavericks


A Kings off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már, és azóta semmilyen változás nem volt náluk.

Jelenlegi keret:
Hill - Bogdanovic - Temple - Randolph - Cauley-Stein
Fox - Hield - Jackson - Labissiere - Koufos
Mason III - Richardson - Carter - Giles - Papagiannis
Sampson (tw) - Cooley (tw)

A Kings gyakorlatilag a tegnap tárgyalt Phoenix Suns cipőjében jár egy elég fontos különbséggel. Vannak egészen kiváló fiataljaik, ráadásul náluk a koncepciót is látni, hogy mit szeretnének majd. De'Aaron Fox az atletikus képességeire építve védelmet bont, Buddy Hield és Bogdan Bogdanovic szétdobja az ellenfeleket, ráadásul mindketten le tudják ütni a labdát, ha kell, Hield jó egy-egy scorer is lehet, Bogdanovic pedig nem egyszer játszott irányítót Európában A palánk alatt ott van Willie Cauley-Stein, mint jól védekező, ráadásul a pick-and-rollt jól védő center, aki szinte bárkire rá tud váltani, lábon meg tudja tartani a kisebb, fürgébb játékosokat is, gyakorlatilag a modern center megtestesítője - nem mellesleg a szezon elején borzasztóan jó dolgokat mutatott támadásban is, igaz, az utóbbi időben ebből jóval kevesebbet látni.

A padon ott van még Justin Jackson és Skal Labissiere, akikből szintén hasznos kiegészítő lehet hosszútávon is, Harry Giles pedig egy Jolly Joker - ha egészséges tud maradni, ő még meghatározó ember is lehet a jövőben. George Hill és Zach Randolph személyében vannak vezér veteránjaik, ami még akkor is igaz, ha Hill eddig nagyon messze elmarad a tavalyi, de még a korábbi formájától is. Garrett Temple triplázása és Kosta Koufos palánk alatti munkája is hasznos, és ez a csapat egy nagyon jó egységet alkothat egy egészen jó 10-11 fős rotációval - amiben Vince Carter még benne sincs, őt egyelőre szinte semmire nem használják.

A kérdés az, hogy mikor lesz ebből kész csapat, mert rettenetesen kevés tapasztalattal bír az állomány egy jelentős része. Fox, Jackson, Bogdanovic (és Giles) most kezdték NBA-karrierjüket, Hield és Labissiere tavaly, Cauley-Stein lényegi karrierje pedig a DeMarcus Cousins-féle csere után indult be, szintén az előző szezon közben. Z-Bo hozza magát, rajta egyelőre semmi nem múlik, de ha Hill jobban játszana, az sem lenne perdöntő, egész egyszerűen azért, mert a Kings lényegi rotációjában rajtuk kívül Koufosnak és Temple-nek van mérhető tapasztalata - még rettenetesen sokat kell tanulnia a fiataloknak mind technikailag, mind taktikailag, a bennük rejlő potenciál ellenére egyáltalán nem kiforrott játékosok még.

Ami más, mint a Phoenixnél, az szerintem a szakmai stáb, Dave Joergert kategóriákkal jobb edzőnek tartom, hogy Jay Trianót, no pláne Earl Watsont. Egyelőre semmivel nincsenek előrébb, mint az arizonaiak, de ők lényegében fél éve nyomták meg a reset gombot Cousins elpasszolásával, így nem csoda, hogy a támadójátékuk 29., a védekezésük pedig 24. - előbbi javulásához Fox játékának kell letisztulnia, illetve Hilltől kell több, mert Hield és Bogdanovic velük együtt léphetnek előre. A feladat adott: egyénileg is fejleszteni kell a keret nagy részét, közben csapatként is össze kell tenni a nagyreményű fiatalokat - egyik sem szentírás, hogy sikerülni fog, a kettő együtt pedig pláne nem, de Joergernek legalább a bizalmat meg lehet szavazni az eddigi munkája alapján.

Azt már több szezonelőzetesben is leírtam, hogy a Kingst nyugat három legrosszabb csapata közé várom. Nem azért, mert nem tehetségesek, vagy nem látható, mit szeretnének, ez mind rendben van az esetükben, de egy ilyen fiatal és még nyers csapattal nyugaton nem lehet komoly eredményeket elérni. Ettől függetlenül a Fox-Hield-Bogdanovic-WCS négyes miatt már most megéri őket nézni - ez a mag lehet a jövő Kingse, és minden lehetőségük megvan arra, hogy az elmúlt években teljesen kilátástalannak tűnő klubot egy jóval magasabb szintre emeljék. Csak ez jó eséllyel nem idén fog még bekövetkezni.

Tipp: Nyugat 13-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus