Jövőképek - Atlantic

Még mielőtt elkezdődne a szezon, lássuk a franchise-ok közép- és hosszútávú jövőképét - az utolsó részben az Atlantic csapatait vizsgáljuk.

A korábbi részek: Pacific, Northwest, Southwest, Southeast, Central

 

Boston Celtics

Plusz draftjogok:
- 2016-os első körös (Brooklyn Nets)
- 2016-os első körös (Dallas Mavericks, Top7 védett 2016-ban, 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is, védetlen 2021-ben)
- 2016-os első körös (Minnesota Timberwolves, Top12 védett, ha ebbe a tartományba esik, akkor a Minnesota 2016-os és 2017-es második körösei mennek Bostonba)
- 2016-os második körös (Cleveland Cavaliers)
- 2016-os második körös (Dallas Mavericks vagy Memphis Grizzlies, a kettő közül a jobbik)
- 2016-os második körös (Miami Heat)
- 2016-os második körös (Philadelphia Sixers)
- 2017-es első körös (Brooklyn Nets, a Bostonnak joga van kicserélni a saját első körösét a Brooklynéval. Ha kicseréli, akkor a 2017-es, 31-45 védett második körösét kell adnia a Brooklynnak, de ha ebbe a tartományba esik a draftjog, nem kell adnia semmit)
- 2017-es második körös (Cleveland Cavaliers)
- 2017-es második körös (Los Angeles Clippers)
- 2018-as első körös (Brooklyn Nets)
- 2018-as első körös (Memphis Grizzlies, Top12 védett 2018-ban, Top8 védett 2019-ben, Top6 védett 2020-ban, védetlen 2021-ben. Minimum két évnek el kell telnie, hogy a Memphis odaadja első körösét a Denvernek, csak azt követően kaphatja meg legkorábban a Grizzlies első körösét a Boston)
- 2019-es második körös (Detroit Pistons)
- 2020-as második körös (Miami Heat)

Elcserélt pickek:
- 2016-os második körös (Memphis Grizzlies vagy Utah Jazz, a Toronto és a Boston második körösei közül kapja a gyengébbet a Memphis, a jobbat a Utah)
- 2017-es második körös (Brooklyn Nets, ha a Boston kicseréli 2017-es első körösét a Brooklyn 2017-es első körösével, akkor 31-45 védettséggel át kell adnia ezt a második körös picket a Netsnek. Ha ebbe a tartományba esik, akkor nem kell adnia a Celticsnek semmit)
- 2018-as második körös (Oklahoma City Thunder, 31-55 védett, ha ebbe a tartományba esik, nem ad semmit a Celtics)
- 2019-es második körös (Miami Heat, 31-55 védett, ha ebbe a tartományba esik, nem ad semmit a Celtics)

Fizetések a következő hat évben

A Boston áll szerintem a fiatal, tehetséges, de robbantás előtt álló gárdák közül a legjobban. A pickeknél három aduász is a kezükbe került, ugyanis a következő három évben kétszer védetlenül kapják meg a Brooklyn első körösét, egyszer pedig joguk lesz kicserélni a Nets első körösét a sajátjukkal, ez nagyon könnyen előfordulhat, hogy 3 Top10 vagy akár Top5 picket is jelenthet az eddig sem kevés tehetséggel rendelkező állományukba. A többi első köröst a védettségeik miatt nem igazán tippelnénk meg, de már csak ez a három bejövő pick is franchise-sorsfordító lehetne bármelyik együttesnek.

Az is igaz, hogy tele vannak fiatalokkal, hiszen keretük nagy része 1990 után született, egyedül David Lee idősebb 27-nél, úgyhogy nem is lenne olyan nagy szükségük további kiegészítőkre, azokból így is több van, mint kellene. Évek óta keresnek azonban meghatározó embereket a piacon, ezek megszerzése pedig sem csere, sem igazolás útján nem jött eddig össze. A Nets pickek akár arra is jó esélyt adhatnak, hogy draftról szerezzék meg a hőn áhított vezéregyéniségeket, még ha onnan lesz a legnehezebb is, és Bostonban nyilvánvaló egy ideje, hogy inkább egy bizonyított első opciót keresnek, nem egy 19-20 éves tehetséget.

A fiatal keret és a borzasztóan jó helyre szóló és megszámlálhatatlan mennyiségű plusz pick mellett azt sem árt megjegyezni, hogy a Bostonnak a sapka alatti helye is meglesz a "vérengzéshez", hiszen ha csak Jonas Jerebkónak és Amir Johnsonnak köszönik meg jövő nyáron a munkát - mindketten csapatopciósak 2016/17-re -, már akkor 40 millió dolláron állnak majd - igaz, Tyler Zellernek és ha akarnak, Jared Sullingernek új szerződést kell majd adni, de ezt megtehetik azt követően is, hogy másokat megszereztek, hiszen egyik játékos sem kapott még idő előtti hosszabbítást, hiába volt erről szó például a center esetében. 40-45 millió dollárnyi sapka alatti hely az ő állományukkal és lehetőségeikkel több mint vonzó bármelyik játékos számára.

Ami viszont elválasztja őket szerintem a többi rebuildelő együttestől az az, hogy nemcsak sapka alatti helyük, tehetséges fiataljaik és jó pickjeik vannak, de PO-os csapatuk is, ami rengeteget jelent a szabadügynökök esetében. Brad Stevenst is liga szerte nagyon sokra tartják, plusz az eredményeket is szállították tavaly - ha ezt megismétlik idén is, akkor nyert ügyük lehet szerintem az FA-knál. Nem minden fenékig tejfel azért, mert pont azokat a láncszemeket kell még megtalálniuk, amit a legnehezebb - a vezéreket -, azt pedig Danny Ainge a saját bőrén tapasztalhatta az elmúlt években, hogy ezt mennyire nem egyszerű megtenni, de náluk kapcsolódik össze a lehetőségek kiapadhatatlan tárháza és a teljesítmény, ezt a kombinációt pedig jelenleg szerintem egyik feltörekvő csapat sem képes nyújtani a ligában rajtuk kívül.

 

Toronto Raptors

Plusz draftjogok:
- 2016-os első körös (New York Knicks vagy Denver Nuggets, a New York a Denver és a saját első köröse közül a gyengébbet adja a Torontónak)
- 2017-es első körös (Los Angeles Clippers, Top14 védett 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben. Ha eddig nem kerül át, akkor a Clippers a 2020-as és a 2021-es második körösét adja a Raptorsnak)

Elcserélt pickek:
- 2016-os második körös (Memphis Grizzlies vagy Utah Jazz, a Memphis kapja a Boston és a Toronto pickjei közül a gyengébbet, a Utah a jobbat)

Fizetések a következő hat évben

A Raptors elég stabil jövőképpel rendelkezik. A jelenlegi két legjobb játékosuk, DeMarre Carroll és Kyle Lowry 29-29 évesek, kitűnő korban vannak 2-4 évre lekötve. A franchise-t meghatározó centernek gondolt Jonas Valanciunas még mindig csak 23 éves, benne nagyon sok van még, de mellette is vannak olyanok, akikből eddig kevesebbet láttuk, és Kanadában akár ki is bontakozhatnak - ide főleg a 24 éves Cory Joseph-et sorolnám, a többi fiatal egyelőre vagy nem tett le semmit az asztalra (a két idei draftolt, Delon Wright és Norman Powell), vagy nincs bennük túl sok potenciál szerintem (Lucas Noguiera, Bismack Biyombo, Anthony Bennett). Terrence Ross és DeMar DeRozan nem nagyon fejlődnek, viszont Ross 24, DeRozan pedig 26 éves, és rövid, abszolút cserélhető szerződéssel rendelkeznek, azt tehát el lehet mondani, hogy a Raptors kerete jó korban van és egyáltalán nincs pénzügyileg sem agyonlőve.

Hatalmas lehetőség lesz majd számukra, hogy idén nyáron a Denver Nuggets és a New York Knicks első körös pickje közül ők kapják a gyengébbiket, de az is benne van, hogy mindkettő Top5-ös draftjog lesz végül, az egy újabb nagy tehetség kiválasztását jelentheti. Egyedül capspace-szel nem fognak olyan borzasztóan jól állni, mivel 77 milliós fizetési listájukból jó eséllyel csak a 10 milliós DeRozan kerül majd ki, ha úgy dönt, hogy teszteli a piacot, vagy a nagyjából 5 milliót kereső Ross, ha elcserélik szezon közben, de 20 millió dollár környéki capspace 2016 júliusában nem nevezhető kiemelkedő lehetőségnek. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy míg máshol elég lyukas a roster, náluk egy elég jó mag alakult ki, kanadai adószabályok ide vagy oda, a Raptors megkörnyékezhet szerintem pár nagy nevet is, mert leginkább négyes és kettes poszton kellene előrelépniük, ebből pedig az egyiket megpróbálhatják a draftjoggal is megoldani hosszútávon.

Összességében nézve a sapka alatti helyük miatt olyan nagy átalakulások DeRozant leszámítva nem várhatóak náluk, viszont mivel a húzóembereik egyáltalán nem idősek, már most is tele vannak 25 év alatti, tehetséges játékossal, és várhatóan ehhez a maghoz jön majd még egy nagyon jó fiatal, így Masai Ujiriék reménykedve várhatják a következő éveket. Hogy mennyire tudnak kitörni ebből az 1-2. körös csapat skatulyából, az persze nagy kérdés, mert ahhoz viszont talán nincs bennük elég lehetőség, hogy a keleti élmenőket is lenyomják, de sok függ attól például, hol húzhatnak majd pontosan a Denver vagy a Knicks draftjogával vagy hogy éppen Valanciunas képes lesz-e előrelépni.

 

Philadelphia Sixers

Plusz draftjogok:
- 2016-is első körös (Golden State Warriors, a Phillynek lehetősége van kicserélni a Top10 védett Miami, illete a Top15 védett Thunder első körös közül a rosszabbat a Warriors első körös pickjére, már amennyiben legalább az egyik pick a védettségi tartományon kívül esik)
- 2016-os első körös (Los Angeles Lakers, Top3 védett 2016-ban és 2017-ben, védetlen 2018-ban)
- 2016-os első körös (Miami Heat, Top10 védett 2016-ban, védetlen 2017-ben)
- 2016-os első körös (Oklahoma City Thunder, Top15 védett 2016-ban és 2017-ben, ha eddig nem kerül át a pick, a Thunder egy 2018-as és egy 2019-es második köröst ad a Phillynek)
- 2016-os első körös (Sacramento Kings, a Sixers megcserélheti első körösét a 11-30 védett Kings első körössel, ha ebbe a tartományba esik a Sacramento draftjoga, nincs joga cserélni a Phillynek)
 - 2016-os második körös (Denver Nuggets)
- 2017-es első körös (Sacramento Kings, ha a Kings átadja első körösét a Bullsnak 2016-ban, akkor a Sixers kicserélheti a saját 2017-esét a Sacramento 2017-es első körösével. Ha a Kings nem adja át pickjét 2016-ban a Bullsnak, akkor is cserélhet a Sixers, de a Sacramento draftjogán 11-30 védettség lesz, ha pedig ebbe a tartományba esik a pick, nem cserélhet a Philly)
- 2018-as első körös (Sacramento Kings, Top10 védett 2018-ban (akkor mehet át, ha 2016-ban odaadta a Kings a Bullsnak a saját első körösét), védetlen 2019-ben)
- 2018-as második körös (Brooklyn Nets vagy Cleveland Cavaliers, a Philly a kettő közül a jobbat kapja, a Charlotte a rosszabbat)
- 2018-as második körös (Los Angeles Clippers vagy New York Knicks, a Philly kapja a jobbat a kettő közül, a New York pedig a rosszabbat)
- 2019-es második körös (New York Knicks)
- 2019-es második körös (Milwaukee Bucks vagy Sacramento Kings, a Philly kapja a jobbat a kettő közül, a Sacramento pedig a rosszabbat)
- 2020-as második körös (Brooklyn Nets)
- 2020-as második körös (New York Knicks)
- 2021-es második körös (New York Knicks)

Elcserélt pickek:
- 2016-os második körös (Boston Celtics)

Fizetések a következő hat évben

A Sixers az egyik legellentmondásosabb csapat az egész ligában, ha a jövőképet nézzük, és az egyik leginkább megosztó is. Sokak szerint szép jövő áll előttük, hiszen mérhetetlen mennyiségű capspace-ük lehet - a Joel Embiid, Jahlil Okafor, Nik Stauskas, Nerlens Noel négyes mellett mindössze Carl Landry szerződése garantált, ők öten pedig összesen keresnek 23-24 millió dollár környékén. Emellett borzasztóan sok pickjük van pluszban, ráadásul olyanok is vannak köztük, amik elég jó helyre szólhatnak - a saját első köröseik mellett például a Lakers Top3 védett draftjoga. Van egy nagyon tehetségesnek tűnő magjuk, hiszen Noel és Embiid 21-21 évesek, Okafor pedig 20, és átjön majd még Európából a szintén 21 éves Dario Saric is, mind-mind óriási tehetségek. DE... (és ez itt egy hatalmas de)

... a capspace-ük gyakorlatilag csak cserékre használható, mert ember nem igazol a Sixershez, amíg nem kezdenek el fejlődni - idén lesz három éve, hogy lebuktak a liga legaljára, azóta ott is maradtak. Cserékben nagy segítségükre lehetnének a pickek és a sapka alatti hely is, de eddig egyetlen komolyabb játékost sem sikerült megszerezniük - az is igaz, hogy nem akartak, de pont ezért kétséges, hogy fognak-e, Sam Hinkie-től rövid távon építő jellegű cserét még nem láttunk. A GM egyébként nem túl közkedvelt figura a játékosügynökök körében, és ez könnyen befolyásolhatja a többi csapat cserékhez való hozzáállását, kétszer is meggondolhatja mindenki, hogy valakit Philadelphiába száműzzön. A meglévő fiatalok közül Embiid most fogja kihagyni a második teljes évét egy lábtörés miatt, hozzáállása is finoman szólva kérdőjeles, míg Okafor és Noel játéka papíron nem illik össze, csak reménykedhetnek benne, hogy ez a pályán másképp lesz.

Ha összességében nézem, a Philly lehetőségei még mindig jók, hiszen nincsenek betáblázva fizetésekkel, a draftjogokat és a sapka alatti helyet pedig cserékre azért lehet használni, ha már a folyamatos draftolásnak nincs sok értelme, szabadügynököket pedig nem tudnak igazolni. Ettől függetlenül a lehetőség megléte kevés lesz a jövőben is, bizonyítani is kell, márpedig azt ezzel a maggal is borzasztóan nehéz lesz, hiszen a magasemberek mellett szinte nulla a tehetség az állományban, olyan játékosokkal van tele a keret egy-két kivételt leszámítva talán (Robert Covington, Kendall Marshall, Tony Wroten), akiket az év bármelyik napján lehet találni a D-Ligában is. A minél jobb drafthelyre most fognak rámenni harmadjára zsinórban, de szerintem vagy ez lesz az utolsó, vagy Hinkie-nek befellegzett, folyamatosan rebuildelni egyrészt nem is szabad, másrészt semmi értelme nincs, mert visszafelé sül el, ez azért náluk látszik is rendesen.

 

New York Knicks

Plusz draftjogok:
- 2017-es második körös (Houston Rockets)
- 2019-es második körös (Orlando Magic és/vagy Cleveland Cavaliers és/vagy Houston Rockets. Az Orlandónak joga van kicserélni a saját második körösét a Clevelandére vagy a Houstonéra. Ha kicseréli, akkor a New York az Orlando picket kapja és a Cleveland, valamint a Houston pickje közül a rosszabbat. Ha nem cserél a Magic, akkor a Cleveland és a Houston pickjét kapja a New York)

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Denver Nuggets vagy Toronto Raptors, a Denvernek joga van kicserélni a saját első körösét a New Yorkéval, a Knicks a kettő közül a gyengébbet a Torontónak adja)
- 2016-os második körös (Houston Rockets)
- 2017-es második körös (Utah Jazz)
- 2018-as második körös (Philadelphia Sixers, a Philly kapja a Knicks és a Clippers második körös pickjei közül a jobbat, a New York a rosszabbat)
- 2019-es második körös (Philadelphia Sixers)
- 2020-as második körös (Philadelphia Sixers)
- 2021-es második körös (Philadelphia Sixers)

Fizetések a következő hat évben

A két New York-i csapat közül a Knicks áll jobban a jövőt tekintve, bár ez a Nets kilátásait nézve azért nem nagy dicsőség. Amiben mindenképpen előrébb vannak a Brooklynnál, azok a pickek - idén még elveszítik első körösüket, ami nagyon fájó lehet, de utána az összes 1st rounderük megvan, és a következő 6 évben lesz 4 második körösük is. Ez nem sok, de az első körösök megléte a legfontosabb tényező. Emellett azért van egy-két tehetséges fiataljuk is, hiszen a 20 éves Kristaps Porzingist nagy reményekkel húzták és benne egy potenciális sztárjátékost is találhattak, de a 23 éves Jerian Grant és a 24 esztendős Cleanthony Early, Langston Galloway páros is használható rotációemberek lehetnek hosszútávon.

A keretük jelenlegi vázát alkotó játékosok nem fiatalok, hiszen Jose Calderon már 34, Carmelo Anthony 31, Arron Afflalo 30, Robin Lopez pedig 27 éves, de Melónak 1-2 évig még nagyon nagy szerepe lehet a szabadügynökök Knickshez csábításában, neki még ennyi idősen is megvan az a vonzereje, hogy jelentősen dobhat a New York esélyein ilyen szempontból. Az más kérdés, hogy a csapat nem lesz eleresztve capspace-szel, hiszen jövő nyáron 70.3 millión állnak majd, az sokkal kevesebb helyet jelent a sapka alatt, mint egy maximum szerződés. Megkavarhatja a dolgokat, ha Afflalo és a 26 éves Derrick Williams jó szezont futnak, így összesen 12.6 millió dollárt érő kontraktusaikból kilépnek, hiszen ez azt jelentené, hogy alig valamivel kevesebb, mint 30 millió dollárnyi költőpénze lenne máris a Knicksnek - más kérdés, hogy akkor egy foghíjasabb keretbe kellene megint elkezdeni vadászni egy másik sztárt.

Ha az egészet nagy totálban nézzük, akkor a Knicksnél az időzítés lehet bajos, de az nagyon. Pont idén nyáron veszítik el saját pickjüket, így azt sem játszhatják meg, hogy Porzingis mellé behúznak még egy nagy potenciállal rendelkező fiatalt, hogy Melo mellett egy fiatal, tehetséges duóval próbálják meg magukhoz csábítani a szabadügynököket. Alapvetően nincs túl sok capspace-e a Knicksnek, márpedig ha egy évet csúsznak ezzel az erősítési tervvel, akkor már a 33 éves Melóval kell majd megpróbálni elcsábítani a játékosokat New Yorkba. Ekkor ugyan elérhetnek arra a pontra, amire jövő nyáron kellene - még egy tehetség, sok capspace -, viszont pont a legvonzóbb értékük, Anthony fog már lassan kiöregedni, akkor meg azért lehet bajos bárkinek a leigazolása.

Lassabb lesz ezért az újjáépülés, mint azt Phil Jackson szeretné - az esélyük megvan a felemelkedésre, de 6 hold és 4 bolgyó együttállása kell ahhoz, hogy ez két éven belül megtörténhessen, közben pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy 29 másik csapat is van a ligában, akik közül nagyon sokaknak ennél jóval jobbak a kilátásai akár a meglévő állományt, akár a prospecteket, akár a draftjogokat nézem.

 

Brooklyn Nets

Plusz draftjogok:
- 2017-es második körös (Boston Celtics, ha a Boston kicseréli 2017-es első körösét a Brooklyn 2017-es első körösével, akkor a Celtics 31-45 védettséggel adja saját második körösét. Ha ebbe a tartományba esik a pick, semmit nem kap a Nets)

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Boston Celtics)
- 2016-os második körös (Los Angeles Clippers, a Clippersnek lehetősége van kicserélnie saját, 56-60 védett második körösét a Nets második körösével. Ha a jelzett tartományba esik a pick, akkor erre nincs lehetősége a Clippersnek)
- 2017-es első körös (Boston Celtics, a Bostonnak lehetősége van kicserélni saját első körösét a Netsével. Ha ezt megteszi, akkor 31-45 védett második körösét adja a Brooklynnak, de ha ebbe a tartományba esik a pick, akkor semmit nem ad a Boston)
- 2017-es második körös (Atlanta Hawks)
- 2018-as első körös (Boston Celtics)
- 2018-as második körös (Charlotte Hornets vagy Philadelphia Sixers, a Charlotte kapja a gyengébbet a Cleveland és a Brooklyn második körösei közül, a Philly pedig a jobbat)
- 2019-es második körös (Charlotte Hornets)
- 2020-as második körös (Philadelphia Sixers)

Fizetések a következő hat évben

Ahogyan azt az erősorrendben is írtam, szerintem teljesen kilátástalan a Nets a belátható jövőben. Jelenlegi keretük sem jó, igaz, Rondae Hollis-Jefferson mindössze 20 éves, Bojan Bogdanovic 26, Thad Young és Brook Lopez pedig 27-27 esztendősek, ők egyáltalán nincsenek rossz korban, de ez borzasztóan kevés váznak, márpedig velük számolhatnak leginkább Billy Kingék. A legnagyobb gondjuk, hogy egyszerűen nincs elég tehetség a gárdában, és ezt nem is fogják tudni pótolni: a következő három idényből kétszer védettség nélkül megy a pickjük Bostonba, egyszer pedig cserélhet velük a Celtics, a két gárda erejét látva valószínűleg fog is. Emellett a következő öt évben maximum 2016-ban és 2017-ben lesznek második köröseik is, pocsékul állnak tehát pickekkel.

Ami a sapka alatti helyet illeti, azzal valamivel jobban festenek, de nem sokkal. Jövő nyáron például Young, Lopez, illetve a kivásárolt Deron Williams több mint 38.5 millió dollárt visznek el a sapka alól. Ez még akkor is rengeteg, ha a többiek szerződése vagy nem garantált, vagy minimális - Bogdanovic, Hollis-Jefferson és az idén a második körben húzott Chris McCullough még 6 milliót visznek el, plusz Szergej Karaszev még 2.5-et, ha lehívják csapatopcióját. Hiába lehet tehát nagyjából 40 millió dollár költőpénze a Netsnek, nincs meg a magjuk, ami mellé érdemes ideigazolnia bármelyik sztárnak, ennél a Bogdanovic-Young-Lopez triónál még RHJ-nal kiegészülve is tucatnyi vonzóbb keret adott a ligában azok között a csapatok közt is, akiknek bőven lesz helyük a sapka alatt.

Összességében nézve Mihail Prohorov rendesen beborította a Nets hajóját az első pár évben, az Atlantával és a Bostonnal kötött cserék miatt ugyanis draftról nem tudnak építkezni. Az állományuk finoman szólva sem markáns, a két dolog pedig magával vonzza, hogy a költőpénzük nem sokat ér (szerintem), New York ide vagy oda. A jó játékosok egy olyan csapatba, ahol nulla fejlődési potenciál van, akkor sem fognak igazolni, ha Amerika egyik legnagyobb metropoliszában élhetnek, ezt idén nyáron láthattuk a Lakers és a Knicks példáján is. Hét szűk esztendőről nem beszélhetünk még, de legalább 3-ról igen, első körös pickek nélkül még a várhatóan gyenge teljesítményük sem fog ugyanis semmit sem érni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus