Jövőképek - Northwest

Még mielőtt elkezdődne a szezon, lássuk a franchise-ok közép- és hosszútávú jövőképét - másodikként a Northwest öt csapatát vizsgáljuk.

A többi csoport: Pacific


Minnesota Timberwolves

Plusz draftjogok:
- 2016-os második körös (Houston Rockets, 31-45 védett, ha ebbe a tartományba esik, nem kell adnia semmit a Rocketsnek)
- 2017-es második körös (New Orleans Pelicans, 31-55 védett, ha ebbe a tartományba esik, nem kell adnia semmit a Pelicansnek)
- 2019-es második körös (Miami Heat)

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Boston Celtics, Top12 védett, ha ebbe a tartományba esik, akkor a 2016-os és a 2017-es második körösét adja a Timberwolves)
- 2018-as első körös (Atlanta Hawks, Top14 védett 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is, ha eddig nem adja a Timberwolves, akkor a 2020-as és a 2021-es második körös megy Atlantába)
- 2019-es második körös (Cleveland Cavaliers vagy Portland TrailBlazers, a Los Angeles Lakers és a Minnesota második köröséből a rosszabb megy a Cavshez, a jobb a Blazershez)

Fizetések a következő hat évben

Pickekkel nem áll rosszul a Timberwolves, bár két első köröst is elcseréltek, de abból jó eséllyel csak az egyiket kell majd ténylegesen feladniuk, a 2016-os valószínűleg nem megy Bostonba - a Hawkshoz is csak akkor megy, ha 2018-tól 2020-ig valamelyik évben bejut a PO-ba a csapat, de ebben azért reménykednek Minnesotában.

Ami viszont hatalmas pozitívum náluk, hogy nincs is nagyon szükségük már fiatalra, kiegészítőket kell már csak találniuk az Andrew Wiggins, Karl Anthony-Towns duó mellé - ők mindketten franchise-player potenciállal rendelkeznek. Természetesen ki is kell hozni belőlük a maximumot, ami kétséges, hogy a Minnesota jelenlegi szakmai stábjával meg fog-e történni, de a lehetőség ott van bennük. Wigginsék mellett is adott Zach LaVine, Shabazz Muhammad, Tyus Jones és Adreian Payne is, de Ricky Rubio is még mindössze 24 esztendős, Nemanja Bjelica pedig 27, borzasztóan fiatal és tehetséges ez a mag. Ami viszont Sam Mitchellék szakmai tudása mellett még bajos lehet, az a nem biztos, hogy elegendő játékidő - főleg magas posztokon nincs annyi játékidő, ami mindenkinek kellene, emiatt 1-2 ember szinte biztosan fenn is fog akadni a rostán.

Sapka alatti hellyel is jól állnak, bár Nikola Pekovics már fölöslegesen foglal 12.1 millió dollárt a sapka alól. Egyelőre azonban annyira nem vonzó szabadügynök célpontok még, hogy ez számítson, másrészt mire valószínűleg azok lesznek (1-2 év még biztos eltelik addig), addigra a montenegrói center lejáró lesz, vagy ki is fut szerződése (2018 nyarán). Azon a nyáron, tehát 2018-ban kell majd hosszabbítani LaVine-nel és Wigginsszel is, de bőven lesz sapka alatti helye a csapatnak arra, hogy probléma (luxusadó) nélkül hosszabbítson mindkét delikvenssel, egy évre rá pedig Townsszal. Gyakorlatilag minden (nagy potenciálú fiatalok minden posztra, sapka alatti hely, pickek) adott a Timberwolves számára, hogy nyugati elitcsapatot hozzanak össze, ennél sokkal jobb helyzetük nem lehet "kiindulásnak".

 

Oklahoma City Thunder

Plusz draftjogok:
- 2016-os második körös (Charlotte Hornets, 2016-ban 56-60 védett, 2017-ben védetlen)
- 2016-os második körös (Sacramento Kings, 31-55 védett, ha ebbe a tartományba esik, nem kell adnia semmit a Sacramentónak)
- 2017-es második körös (Memphis Grizzlies, 31-35 védett, ha ebbe a tartományba esik, akkor a Memphis a 2018-as második körösét adja)
- 2018-as második körös (Boston Celtics, 31-55 védett, ha ebbe a tartományba esik, nem kell adnia semmit a Bostonnak)

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Philadelphia Sixers, 2016-ban és 2017-ben is Top15 védett, ha nem adja át a Thunder a picket eddig, akkor a 2018-as és a 2019-es második körös megy a Sixershez)
- 2018-as első körös (Utah Jazz, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is Top14 védett, ha eddig nem megy át a pick Utah-ba, akkor a 2020-as és a 2021-es második köröst adja a Thunder)

Fizetések a következő hat évben

A Thundernek nincs túl sok sapka alatti területe és várhatóan a jövőben sem lesz, így onnan sem nagyon tudnak erősíteni, ahogy pickekből is most inkább adniuk kell majd, mint kapni, hiszen jó eséllyel 2016-ban és 2018-ban is búcsúzhatnak majd az első körösüktől. Ez azonban ahogy a Pacific divízióban a Golden State Warriorsnél, úgy náluk sem akkora probléma, a keret ugyanis így is tele van jobbnál jobb játékosokkal és elég fiatalok, jó korban is vannak: Steven Adams még csak 22 éves, Enes Kanter és Mitch McGary 23, Dion Waiters 24, Serge Ibaka 26, Russell Westbrook és Kevin Durant pedig 27 esztendősek. Nagyon nincs is hova fiatalítaniuk, hiszen sok játékidőt nem kapna mögöttük senki - a most draftolt Cameron Payne-nek is lesznek gondjai ezzel Westbrook és DJ Augustin mögött.

Helyzetük azonban finoman szólva is instabil, a következő 1-2 évben ugyanis nagy változtások mehetnek végbe náluk. Nyilvánvalóan alapvetően határozza meg jövőjüket az, hogy mi lesz Duranttel az idény végén, távozik-e vagy sem. Ha nem, akkor minden rendben, ha azonban lelép a kiscsatár, akkor érdekes helyzet elé kerülhetnek egy év múlva, hiszen Westbrook és Ibaka is lejárnak, ők is oda mennek, ahova akarnak, és valószínűleg jelentősen nő távozásuk esélye, ha Durant megkezdi a sort.

Sam Prestinek akkor is lesznek átdolgozott éjszakái, ha mindhárman maradnak: Kanter mammutszerződése mellett az említett három embernek előre be lehet vésni a maximumot, ha nem lesz nagyobb sérülésük, nem mellesleg nem kell majd ezen a szinten megfizetni, de Steven Adamsnek is lejár újonc kontraktusa akkor. A Thunder nem kifejezetten az a luxusadót kedvelő együttes, így okosan kell manőverezni, hogy elkerüljék ezt a szintet, 2017-ben 109 millió dollárra növekvő sapka ide vagy oda - azt ne feledjük, hogy a sapkával együtt a maximum fizetés mértéke is nőni fog.

Sorsdöntő 1-2 év előtt tehát az Oklahoma City a jövő szempontjából. Most bajnokesélyesként indulnak harcba, de ahhoz, hogy ez így is maradjon, a jelenlegi állományt össze kell tartani többé-kevésbé, és Prestinek a sapka alatt nagyon okosan kell manővereznie ehhez - Kantertől szerintem meg kell szabadulniuk a következő két esztendőben valamikor, mert az ő szerződése a három sztáréval együtt sok lesz, a kiegészítőszemélyzet rovására fog menni. Márpedig a GM egy ilyen költséghatékony lépést már elhibázott (James Harden elcserélése), még egy hiba szerintem nem fér bele.

 

Utah Jazz

Plusz draftjogok:
- 2016-os második körös (Boston Celtics vagy Toronto Raptors, a jobbikat kapja a Jazz, a rosszabbikat a Memphis)
- 2016-os második körös (Golden State Warriors)
- 2017-es első körös (Golden State Warriors)
- 2017-es második körös (Detroit Pistons)
- 2017-es második körös (Golden State Warriors)
- 2017-es második körös (New York Knicks)
- 2018-as első körös (Oklahoma City Thunder, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is Top14 védett, ha eddig nem kerül át első körös, akkor a 2020-as és a 2021-es Thunder második körösöket kapja a Jazz)
- 2018-as második körös (Denver Nuggets)

Elcserélt pickek: -

Fizetések a következő hat évben

Amennyire kiszámíthatatlan, mi lesz az Oklahomával 1-2 év múlva, annyira betonbiztos a Utah jövője ezen a távon. Pickekkel rettenetesen jól állnak, egy, de jó eséllyel két első körösük is lesz pluszban a következő három drafton, elcserélt saját pickjük pedig egy sincs. A fizetési listájuk most is kevesebb mint 64 millió dolláron áll, és ez jelentősen nem változik egy év múlva sem, hiszen Trevor Bookert leszámítva az aktív rotáció összes tagjának aláírt szerződése van (legalább) erre az intervallumra.

Bár a Jazz egy jó, nyugati rájátszásét küzdő együttes lehet idén, irányító poszton egy ACL-szakadásos és egy eddig besült emberük van - emiatt azért nem árt sem a capspace, sem a plusz pickek, hiszen ha Trey Burke nem képes előrelépni, akkor valakivel pótolniuk kell. Az sem feltétlenül eldöntött egyelőre, hogy van-e igazi vezére a csapatnak - annak ellenére sem, hogy Gordon Hayward egy nagyon sokoldalú játékos lett, Rudy Gobert pedig a liga egyik legjobb védője. Ez a mostani nyugaton lehet, hogy kevés nagyobb eredményekre, egy húzóember megszerzésében pedig nagyon hasznos lehet a plusz első körös, ha cserélni kell.

A jelenlegi mag egyébként korban még jobb helyzetben van, mint a Thunder, hiszen Dante Exum 20, Rodney Hood, Gobert és Burke 23, Alex Burks és Derrick Favors 24, Hayward pedig 25 esztendős, ez gyakorlatilag az a 7 ember, akire építeni akarják a csapatot, semmi szükségük nincs arra, hogy ezt még megfiatalítsák - azt az esetet leszámítva, amit már említettünk, ha Burke esetleg nem válna be és muszáj lenne a gárda irányítóba szerezni valakit vagy egy franchise playert, de akkor sem biztos, hogy ide egy újabb fiatal kellene már.

Burke és Gobert a következő játékosok, akikkel hosszabbítani kell, de csak 2017-ben és mindketten korlátozott szabadügynök státuszban lesznek majd, tehát a Utah, ha akarja, mindenképpen tarthatja majd őket. Semmiféle veszély nem fenyegeti őket még jó ideig, úgy alakítják a rostert, ahogyan csak szeretnék - ha van együttes, amelynek nem kiugróan jók a lehetőségei (Utah még mindig nem tartozik a legvonzóbb szabadügynök célpontok közé, de ahogy a Bucksnál, úgy náluk is sokat érhet a szépen felépített, ígéretes csapat), de mégis nagyon vonzó jelenleg a GM-i posztja, az szerintem most a Jazz).

 

Denver Nuggets

Plusz draftjogok:
- 2016-os első körös (Houston Rockets, Top14 védett 2016-ban, ha ebbe a tartományba esik, akkor a Portland 2017-es második körösét adja a Houston)
- 2016-os első körös (Memphis Grizzlies, 1-5 és 15-30 védett 2016-ban, Top5 védett 2017-ben és 2018-ban, védetlen 2019-ben)
- 2016-os első körös (New York Knicks, a Denver kicserélheti a saját első körösét a New Yorkéval)
- 2016-os első körös (Portland TrailBlazers, Top14 védett 2016-ban és 2017-ben, ha nem kerül át eddig a pick, akkor a saját és a Sacramento 2018-as második körös draftjogai közül a rosszabbikat kapja a Nuggets)
- 2018-as második körös (Golden State Warriors)

Elcserélt pickek:
- 2016-os második körös (Philadelphia Sixers)
- 2017-es második körös (Houston Rockets)
- 2018-as második körös (Utah Jazz)

Fizetések a következő hat évben

A Denver nagyjából hasonló helyzetben van a jövőbeli lehetőségek terén, mint a Utah, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ők igazán idén nyáron kezdték meg a fiatalítást, sok bizonyítanivalójuk van még, hogy ez a keret nemcsak papíron, hanem a pályán is elég tehetséges, és tudnak is együtt dolgozni.

A pickeknél náluk a Knicks-Nuggets draftjogcsere még érdekes lehet, jó eséllyel mindkét csapat a lotteryben végez, a sorsoláson bárhova odakerülhetnek, úgyhogy még akár sokat is érhet ez az opciójuk. Egy első köröst valószínűleg idén (Rockets), egyet pedig jövőre fognak bezsákolni (Memphis), úgyhogy hasonlóak ebből a szempontból is, mint a Jazz. Abból a szempontból szintén, hogy nincs igazán franchise-playerük, illetve egyelőre náluk sem bizonyította még senki, hogy az a go-to-guy tud lenni, akihez minden este lehet fordulni, ha probléma lenne, és minden egyes mérkőzésen a gárda élére tud állni. Danilo Gallinarival és Emmanuel Mudiay-jal próbálkoznak majd, de a jövő zenéje, hogy ők ketten fel tudnak-e nőni ehhez a szerephez.

Szintén a Jazzre hajaznak abban, hogy a keretük tele van fiatal vagy jó korban lévő játékossal: Mudiay 19, Nikola Jokics 20, Gary Harris és Jusuf Nurkic 21, Joffrey Lauvergne pedig 24 éves, de a hozzájuk képest aggastyánnak mondható Gallinari is csak 27, Kenneth Faried 26, Wilson Chandler pedig 28 esztendős. Faried szénája elég rosszul áll állítólag, de a többiek az alapkövek, ami köré építkezni akarnak. És még egy Utah-párhuzam: 2018 nyaráig csak Gallinarival és Lauvergne-nyel kell foglalkozniuk új szerződések szempontjából. A francia egy jó kiegészítőember, szerintem az se veti vissza őket, ha elengedik, de RFA lesz, tarthatják tehát, ha akarják, az olasznak pedig játékosopciója lesz 16 millió dollárról 2017/18-ra, a többiek viszont mind aláírt szerződéssel rendelkeznek addig.

Összességében nézve bár még nagyon sok a munka a Denvernél, az alaphelyzetük nekik sem rossz finoman szólva sem. Jövőjük nagyban függ attól, hogy Gallinariból lesz-e első opció hosszútávon is, illetve ha nem, akkor meg tudják-e találni azt, aki lehet. Tele vannak fiatal tehetségekkel, a sok hosszútávú szerződésük ellenére is lesz nagyjából annyi sapka alatti helyük, mint a Jazznek, illetve plusz draftpickjeik. A vezér megtalálása azért közel sem egyszerű feladat, ezt pont a Nuggetsnél tudhatják Carmelo Anthony elcserélése óta, de amit meg lehetett tenni a szebb jövő érdekében, azt eddig megtették.

 

Portland TrailBlazers

Plusz draftjogok:
- 2019-es második körös (Los Angeles Lakers vagy Minnesota Timberwolves, a Portland kapja a jobbikat a kettő közül, a Cavs a rosszabbikat)
- 2020-as második körös (Cleveland Cavaliers)

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Denver Nuggets, Top14 védett 2016-ban és 2017-ben, ha addig nem kerül át a pick, akkor a Portland és a Sacramento 2018-as második körösei közül a rosszabbikat adja a Blazers)
- 2016-os második körös (Chicago Bulls)
- 2017-es második körös (Houston Rockets)
- 2018-as második körös (Sacramento Kings, a Kings kicserélheti a saját második körösét a Blazersével, a rosszabbikat kapja a Denver)
- 2020-as második körös (Orlando Magic, 31-55 védett, ha ebbe a tartományba esik, akkor a Portlandnek nem kell adnia semmit)

Fizetések a következő hat évben

A Blazers idei csapata szerintem sokra nem fogja vinni, ahogy azt a szezonbeharangozóban is írtam, ettől függetlenül nincs olyan nagy rossz jövőkép előttük. Damian Lillard személyében van egy 25 éves sztárjuk, így nekik például már megvan az a játékosuk, aki köré építkezhetnek - még ha szerintem túlértékelt is az irányító, ő pont az a fajta vezéralkat, amit egyelőre sem a Utah-ban, sem a Denverben nem látni, ilyen szempontból jobban is állnak, mint az előbbi két együttes.

Második körös pickjeiket ugyan szépen kiszórogatták a következő három évre, az első köröseik viszont megvannak - a Denvernek szinte biztosan nem kell átadni sem 2016-ban, sem 2017-ben az a picket, a Portland két éven belül jó eséllyel nem lesz PO-csapat -, ez pedig elengedhetetlen lesz számukra, hiszen az újjáépülés legelején tartanak még csak. Szerintem kifejezetten jó helyeken húzhatnak majd a draftokon, legalább kétszer, így pedig megtalálhatják Lillard mellé azokat a játékosokat, akik majd a jövő (reményeik szerint) nagy Blazersének alapját képezhetik.

Két játékos van a jelenlegi keretben, akik akár húzóemberek is lehetnek: a 20 éves Noah Vonleh és a 24 éves CJ McCollum, bennük megvan a lehetőség, hogy előbbi sztár erőcsatár, utóbbi pedig első számú cserejátékos, Legjobb Hatodik Ember díj várományos lehessen, az pedig két elég komoly lyukat tömne be a csapatnál. A többiek sem idősek (Mo Harkless 22, Meyers Leonard 23, Al-Farouq Aminu és Mason Plumlee 25, Ed Davis pedig 26 éves), viszont szerintem ők tipikusan kiegészítő emberek és azok is maradnak, nem hiszem, hogy bármelyikük ki tud lépni majd ebből a szerepből, eddig semmi jel nem utalt rá. Ettől még persze lehetnek hasznosak, de őket pótolni is lehet majd, ha úgy alakul

A Portlandnek Lillard, a McCollumban és Vonleh-ban látható lehetőség, illetve a saját első körösök megléte mellett még egy előnye van, ez pedig a sapka alatti terület, ami ha nem is Sixers-szintű, de jelentős, jövő nyáron még Lillard új szerződésével is csak 58 millió dolláron állnak. A fontosabb emberek közül Leonarddal jövő nyáron, Plumlee-val és McCollummal 2017-ben, Vonleh-val pedig 2018-ban kell majd hosszabbítani. Az összeg persze mindannyiuknál kérdőjeles egyelőre, annyit nem bizonyított még egyikőjük sem, hogy be lehessen lőni az árukat, de a Portlandnek mindenki megtartására lesz jócskán pénze, semilyen szinten nem kell ettől a résztől tartaiuk.

Összességében nézve amennyire nem tetszik a keret a most következő idény szempontjából - nyugat végében lesznek szerintem -, annyira jó lehetőségek vannak bennük közép- és hosszútávon. Nagy könnyebbség, hogy megvan az az ember, aki köré építkezni akarnak, ha pedig McCollum és Vonleh is beválnak, már a gerinc is ott lesz, ami köré sokkal könnyebb akár draftolni, akár szabadügynököket hozni, mintha a kiegészítők meglennének, csak éppen a fővezért kellene még keresgélniük. A majdnem teljes Northwestre jellemző kérdőjelek itt is megvannak persze, hiszen egy fiatal keretnél sosem tudni, kiből mit sikerül kihozni, ez a divízió pedig a Thundert és talán bizonyos mértékben a Jazzt leszámítva csak erről szól még, de jók a kilátásaik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus