Jövőképek - Pacific

Még mielőtt elkezdődne a szezon, lássuk a franchise-ok közép- és hosszútávú jövőképét - elsőként a Pacific öt csapatát vizsgáljuk

Még 10 napunk van a szezonkezdetig, addig végigvesszük a csapatok távolabbi jövőképét is, hiszen ez a szempont is szorosan kapcsolódhat egy-egy gárda 2015/16-os teljesítményéhez - néhol a fiatalok fejlesztése, máshol a tankolás lesz a cél, bizonyos együttesek pedig ez alapján fognak cserélni vagy éppen maradnak majd nyugton. Éppen ezért végigvesszük egyes csapatok fiatal(abb) játékosait, a jövőbeli pickjeiket és sapka alatti helyüket. Lássuk a Pacific divíziót, azaz a Los Angeles Lakerst, a Golden State Warriorst, a Los Angeles Clipperst, a Sacramento Kingst és a Phoenix Sunst!

 

Los Angeles Lakers

Plusz draftjogok: -

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Philadelphia Sixers, Top3 védett 2016-ban és 2017-ben, védetlen 2018-ban)
- 2018-as első körös (Orlando Magic, legkorábban két évvel a Sixershez kerülő első körös után megy a Magichez ez a pick, Top5 védett 2018-ban, védetlen 2019-ben. Ha 2017-ig nem kerül a Phillyhez a Lakers első köröse, akkor a 2017-es és a 2018-as második körös megy Orlandóba)
- 2019-es második körös (Cleveland Cavaliers vagy Portland TrailBlazers, a két csapat közül a Portland kapja a Minnesota és a Lakers 2019-es második körösei közül a jobbat, a Cavs a rosszabbat)

Fizetési sapka a következő hat évben

Ahhoz képest, hogy az aranysárga-lilák újjáépülőben vannak, kifejezetten rossz a pickgyűjteményük, hiszen plusz draftjoguk senkitől nincs, sajátjuk közül pedig két első köröst is elcseréltek, az még nagyon fájhat, mikor hasznos kiegészítőket kellene keresni a mostani mag mellé.

Az is egyértelműnek tűnik viszont, hogy ők nem igazán erre építenek. Van két szupertehetségük, a 20 éves Julius Randle, illetve a 19 esztendős D'Angelo Russell, mellettük pedig a 23 éves Jordan Clarkson nagy fogásnak tűnik még a 2014-es draftról. Hárman alkotják azt a gerincet, ami közép- és hosszútávon a csapat jövője lesz. Nagyon fiatalok még, túl sok elvárás Kobe Bryant utolsó szezonja ellenére sincs szerintem a csapaton, viszont nekik bizonyítaniuk kell és inkább előbb, mint utóbb, a Lakers ugyanis semmi mással nem fog melléjük kiegészítőket találni, csak a sapka alatti helyével - hármójukon kívül a jó áron aláiratott Lou Williams rendelkezhet még csereértékkel, más nem igazán.

A fizetési listájuk jól alakul, hiszen Kobe-val és Roy Hibberttel 40 milliónyi lejárójuk van azonnal, a sapka 89 millióra ugrik 2016-ban, egy évvel később pedig 100 millió fölött lesz, így a jövő nyári 35.6 millió dolláros payroll nagyon szépen mutat, viszont azt idén megtapasztalhatták Mitch Kupchakék is, hogy önmagában a sapka alatti hely kevés lesz, virítaniuk kell valami biztatót a pályán is, ezért lesz kulcsszerepe Russellnek, Randle-nek és Clarksonnak. Játékidejük lesz a bizonyításra, de hogy a Lakers szakmai stábja képes lesz-e belőlük kihozni a maximumot, azt még az idő eldönti - Randle mindenesetre biztató, Clarkson pedig már több is annál talán, de csapatként is előrébb kell lépniük, hogy ne egy sereghajtó együttesnél villogjanak.

Összességében nézve nagyon vékony jégen táncol a Lakers, de ha sikerül átérniük a túlpartra, nagyon komoly erőt képviselhetnek megint. Ha a fiatalok a vártnak megfelelően fejlődnek, vonzó szabadügynök-célpontok lehetnek újra, márpedig a kellő capspace rendelkezésükre fog állni akár 2016-ban, akár később az igazolásokra. Ha besül mondjuk Russell, akkor viszont évekre eláshatják magukat akár, ugyanis több első körös picket is kiszórtak, onnan nem fognak tudni érdemben erősíteni, a sapka alatti helyet pedig nem tudják majd sztárok vagy akár csak a legjobb kiegészítők leigazolására használni, mert ugyanúgy nem lesznek vonzó célpontok, ahogy most sem - illetve úgy fogalmazok, hogy lesznek náluk vonzóbbak is.

 

Golden State Warriors

Plusz draftjogok: -

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Philadelphia Sixers, a Philly kicserélheti a Miami 2016-os Top10 védett első körösét vagy az Oklahoma City Thunder 2016-os Top10 védett első körösét ezzel a pickkel, amennyiben szeretné. Ha egyik pick sem kerül hozzájuk, nem kell semmit csinálnia a Warriorsnek)
- 2016-os második körös (Utah Jazz)
- 2017-es első körös (Utah Jazz)
- 2017-es második körös (Utah Jazz)
- 2018-as második körös (Denver Nuggets)

Fizetési sapka a következő hat évben

A Warriors is kiszórogatta a pickjeit, de egyrészt ezt az Andre Iguodala-cserében tették meg, finoman szólva is megérte a dolog, másrészt ők ennek köszönhetően már bajnokok, eljutottak oda, ami minden csapat célja. Draftjogok útján és fizetésekben sem nagyon fognak erősíteni, más kérdés, hogy nem is nagyon kell szerintem nekik egy ideig.

Steph Curry 27 éves, Klay Thompson 25, Harrison Barnes 23, Draymond Green is 25, a mag tehát jó korban van, ilyen szempontból papíron még nem is értek pályafutásuk csúcsára. Közülük Green 2020-ig, Thompson 2019-ig rendelkezik szerződéssel, Currynek pedig 2017-ben kell majd újat adni - akkor, amikor lejár Andrew Bogut és Andre Iguodala összesen 22.1 milliója, mindent oda tudnak neki adni úgy is, hogy még csak luxusadót sem kell majd fizetni, akármennyire meg kell nyomni majd a ceruzát Barnes vagy éppen Festus Ezeli esetében. A Golden State tehát nemcsak a játékosok tudása, hanem koruk és fizetéseik ütemezése alapján is borzasztóan jól áll.

Természetesen Bogut és Iguodala miatt nem minden fenékig tejfel, de van esély rá szerintem, hogy mindkettejüket meg tudják tartani majd jóval olcsóbban - az ausztrál center nagyon jó védő, de már 31 éves lesz novemberben, Iguodala pedig 31 múlt, és hiába lett döntő MVP, azért ő már egy szezonon keresztül nem képes hozni a korábbi szintjét, neki nagyon is megfelel szerintem, ha a kispadról kell segíteni egy bajnokesélyes csapatot, majd a PO végén kell előlépni, így a Warriors számára gyakorlatilag tökéletes.

Összességében nézve a bajnok pazarul áll a középtávú jövőjét nézve is, legalábbis jelen állás szerint. Két kulcsembere már le van kötve, a harmadik minden bizonnyal megkapja a maximumot 2017-ben, és bár mehet majd bárhova, jó eséllyel maradni is fog. Mindössze egy első körösük megy el ténylegesen, a 2017-es, így elkezdhetik a kiegészítők keresgélését is, ha például Bogut szerepét nem tudná átvenni Ezeli. Bob Myers minden bizonnyal az alapszakasz mérleg miatt lett az előző idényben az év vezetője, de nyugodtan megkaphatta volna azért a munkáért is, amit a jövő érdekében végez (a szerződések kiosztásának ütemezésével persze szerencséje is volt, hiszen Green és Thompson sem az új sapka alapján kapta a pénzét, de mint tudjuk, mákja is csak jó "kapusnak" van).

 

Los Angeles Clippers

Plusz draftjogok:
- 2016-os második körös (Brooklyn Nets, a Clippers kiscserélheti a saját , Top55-60 védett második körös pickjét a Brooklyn második körösével. Ha a védett tartományba kerül, nem cserélhet)

Elcserélt pickek:
- 2016-os második körös (Cleveland Cavaliers, a Top31-55 védett, a mennyiben ebbe a tartományba esik, a Clippersnek nem kell adni semmit)
- 2017-es első körös (Toronto Raptors, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben Top14 védett. Ha nem kerül át egyik évben sem, akkor a Clippers a 2020-as és a 2021-es második körösét adja)
- 2017-es második körös (Boston Celtics)
- 2018-as második körös (Philadelphia Sixers vagy New York Knicks, a Phillyé a jobb pick a Clippers és a Knicks 2018-as második körösei közül, a New Yorké a rosszabbik)

Fizetési sapka a következő hat évben

A Clippersnél nagyon érdekes lesz a következő 1-2 év, ugyanis szerintem ennek a garnitúrának belátható időn belül vége, "most vagy soha" nagyjából a helyzetük, mert "korkép" alapján idén lehetnek a legjobbak, innen már csak lefelé vezet az út majd egy jó ideig. Blake Griffin 26, DeAndre Jordan pedig 27, ezzel nem is lenne probléma, de Chris Paul már 31, a kiegészítő személyzet pedig a 29 éves Josh Smith-t és a 25 éves Lance Stephensont leszámítva idős (Paul Pierce, Jamal Crawford, de már JJ Redick és 30 fölött van).

Nagyon előkelő helyre szóló draftjoguk nem lesz, ez szinte egyértelmű, a 2017-es első köröst valószínűleg küldik is Torontóba, tehát a draftról erősíteni nem nagyon fognak, ami viszont azért baj, mert az egyetlen érdemleges fiatal jelenleg a csapatnál Austin Rivers, nekik pedig több poszton is kellene majd az utánpótlás belátható időn belül (Stephenson például közel sem biztos, hogy egy évnél tovább marad, ha egyáltalán kihúzza ezt a szezont, az előző években finoman szólva sem tudott sehova beilleszkedni, Smith szintén távozhat, Crawford is kifelé megy már és ő is lejáró, Redick is egyre többet sérült).

A gondok sorát tetézi, hogy sapka alatti helyük lehet ugyan 2016 nyarán, de mivel a Paul-Griffin-Jordan trió több mint 64 millió dollárt tesz majd zsebre, így nagyon erősíteni nem fognak tudni - ha megtartják Stephensonékat, akkor azért nem, mert nem lesz sapka alatti helyük, ha pedig nem tartják meg, akkor azért nem tudnak rendesen igazolni, mert elég sok lyukat kellene betömködniük. Riversnek eddig is voltak megkérdőjelezhető GM-i döntései, de most fog igazán feladat elé kerülni. Valószínűleg egyelőre nem ez a legfontosabb számukra, hiszen bajnokesélyesnek tekinthetjük őket, de már középtávon sem túl biztató, ahogy a csapat áll. Elég komoly visszaesést élhetnek meg 2-3 év múlva Griffinék ellenére is, hacsak valami blockbuster cserét nem tudnak húzni a következő két évben.

 

Sacramento Kings

Plusz draftjogok:
- 2016-os második körös (San Antonio Spurs)
- 2018-as második körös (Portland TrailBlazers, a Kingsnek lehetősége van kicserélni a saját második körösét a Portland második körösével)

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Chicago Bulls, 2016-ban és 2017-ben Top10 védett. Ha eddig nem sikerült átadni a picket, akkor a 2017-es, 56-60 védett második körös megy Chicagóba. Ha ez is a védett tartományba esik, akkor nincs kötelezettség)
- 2016-os első körös (Philadelphia Sixers, a Phillynek lehetősége van kicserélni a Kingsszel az első körösét, amely 11-30 védett, tehát ha a Top10-be kerül a Kings draftjoga. Ha 10-en kívül kerül, akkor nem történik semmi)
- 2016-os második körös (Milwaukee Bucks vagy New Orleans Pelicans, a Bucks kapja a Kings 2016-os Top56-60 védett és a Pelicans 2016-os, védetlen második köröse közül a jobbat, a New Orleans a rosszabbat. Ha a védettségen belülre esik a pick, akkor nem kell átadni a picket)
- 2016-os második körös (Oklahoma City Thunder, 31-55 védett, ha a védettségen belülre esik, nem kell átadniuk a picket)
- 2017-es első körös (Philadelphia Sixers, ha 2016-ban átadja első körösét a Kings a Chicagónak, akkor 2017-ben kicserélheti a Philly a sajátját a Sacramento első körösével. Ha nem adja át 2016-ban a Bullsnak a pickjét a Kings, akkor is cserélhet 2017-ben a Philly, de 11-30 védettség van a Sacramento pickjén. Ha ebbe a tartományba esik a Kings draftjoga, nem történik semmi)
- 2017-es második körös (Cleveland Cavaliers, 31-55 védett 2017-ben. Ha ebbe a tartományba esik, semmis a csere)
- 2018-as első körös (Philadelphia Sixers, ha 2016-ban átadja a Bullsnak az első körösét a Kings, akkor 2018-ban Top10 védett, 2019-ben viszont védettség nélküli)
- 2019-es második körös (Philadelphia Sixers, a Philly kapja a Milwaukee 2019-es második köröse és a Kings második köröse közül a jobbat, a Sacramento a rosszabbat)

Fizetési sapka a következő hat évben

A Kingsnél nagyjából mindent feltettek arra a lapra, hogy ez a csapat most majd alkot valamit, de könnyen előfordulhat, hogy vagy katasztrófa lesz a vége, vagy újabb évek a középszerűségben - ami lényegében megint nem jó semmire. A következő 2-3 évre ugyanis Rajon Rondót leszámítve a keret nagy része, az aktív rotáció legalábbis le van kötve, ennek megfelelően a sapka alatti helyük sem lesz túl nagy - 60 millió dollár le van kötve 8 emberbe már most a 2016-os nyarat nézve. Nem lenne ez olyan kevés hely, hiszen 29 millióval a tervezett sapka alatt vannak még, de Sacramentóba senki nem megy, csak "felárral", ezt idén nyáron világosan láthattuk.

Ami problémát jelenthet még, hogy a drafttal nem nagyon kell foglalkozniuk most egy ideig, csak minden második évben: ha a pickjük nem kerül a Top10-be, akkor az első körösüket el is veszítik 2016 nyarán, ahogy el fogják 2018-ban vagy 2019-ben is. A keret elég jó korban van, hiszen Rudy Gay is még csak 29, Darren Collison 28, DeMarcus Cousins csak 25, Ben McLemore és Willie Cauley-Stein pedig 22 évesek, tehát lehet bennük még tartalék, illetve lenne mire építeni, de a Warriorstól eltérően náluk nem a bajnoki szinten kell tartani a csapatot, hanem nyugat végéből kellene kivakarniuk magukat. Éppen ezért a jelenlegi keret, főleg McLemore és Cauley-Stein fejlődése lenne a legfontosabb és talán az egyetlen út is ahhoz, hogy előrébb lépjen ez a gárda, jelenlegi játéktudását tekintve ugyanis szerintem még nem érett meg nagyobb feladatokra, nem csak a keret összecsiszolása a feladat itt.

Összességében nézve van gond bőven a Kingsnél. Még annál is kevesebb értéke van számukra a sapka alatti helynek, mint a Lakersnél, mert ha az aranysárga-lilák bizonyítanak, akkor megnyílhat előttük az FA-piac kapuja, a Sacramento előtt viszont egyrészt nehezebben fog, másrészt kevesebb a helyük, mint sok riválisnak. Pickekkel is nagyon rosszul állnak ahhoz képest, hogy még csak most próbálnak rájátszásba kerülni, és két fiatal fejlődésében kell bízniuk, akik közül McLemore-nak nem is adnak olyan mértékű feladatot, amitől fejlődni tudna. Őszintén szólva nem tűnik túl biztatónak ez a dolog, márpedig ennek a korlátozott fejlődési lehetőségnek könnyen az lehet a vége, hogy 2018-ban Cousins búcsút int, akkor pedig újra kell kezdeni gyakorlatilag mindent elölről, új franchise-playert kellene találni, de azt már valószínűleg egy másik vezetéssel és szakmai stábbal.

 

Phoenix Suns

Plusz draftjogok:
- 2016-os első körös (Cleveland Cavaliers, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is Top10 védett, 2019-ben védetlen)
- 2018-as első körös (Miami Heat, 2018-ban Top7 védett, ez akkor kerülhet át, ha a Heat 2016-ban átadja első körösét a Philadelphiának, 2019-ben védetlen)
- 2020-as második körös (Detroit Pistons)
- 2021-es első körös (Miami Heat)

Elcserélt pickek: -

Fizetési sapka a következő hat évben

Nem tökéletes, de valahogy így kell kinéznie egy újjáépülő és feltörekvőben lévő csapatnak, hiszen nekik elcserélt draftjoguk nincs, négy plusz pickjük viszont igen, amiből három első körös. A Cavs 2016-os draftjoga azért várhatóan 28-30. helyezett lesz, de a két Miami pick még nagyon értékes lehet, főleg 5 évre előre nem sok mindent lehet tudni a csapatokról, a Miami kórlapját és erősítési lehetőségeit is figyelembe véve pedig az is könnyen elképzelhető, hogy az egy nagyon értékes választás lesz, hiszed védetlen a pick.

Ennél is jobb az összkép szerintem a keretben, ahol már most megvannak azok a játékosok, akik köré építkezni akarnak, Alex Len, Devin Booker és TJ Warren személyében ott a jövő Sunsa, akiket ki kell nevelnie Jeff Hornaceknek. Egyrészt nagyon jó edzőnek tartom őt, másrészt Len esetében például órási segítség lesz, hogy Tyson Chandler a mentora az idei nyártól kezdve, az nagyon sok jóval kecsegtet az ukrán középjátékos szempontjából - persze ettől még sérülékeny marad, játékban azonban nagyon sokat tanulhat az egykori év védőjétől. A keret többi, jövő szempontjából fontos tagja, Eric Bledsoe (25), Brandon Knight (23) és Markieff Morris (26) is nagyon jó korban vannak, ez a keret akár készen is lehet - ez persze nagyban függ attól, hogy Bookerékből mi lesz a következő években.

A sapka alatti helyük is megfelelő szerintem, bár Knight fizetése kicsit sok - ettől függetlenül az eddig említett hét ember összesen 55 millió dollárt tesz zsebre jövőre, bőven van lehetőségük az erősítésre. Természetesen náluk is bizonyítani kell, hogy a jelenlegi felállás működik, hogy Len egészséges tud maradni, hogy Booker és Warren folyamatosan előrébb tudnak lépni, hogy Knight és Bledsoe tudnak egymás mellett is játszani, illetve hogy Chandler csak öreg róka (33), nem vén, de ők például sokkal vonzóbb célpontok lehetnek egy-egy szabadügynöknek, mint a Kings, jelentős a két gárda erősítési lehetőségei közötti különbség akár az állományon belül nézzük, akár azt, hogy "külső" segítség honnan és mennyi érkezhet. Az ritkán fordul elő, hogy mindenki a várt ütemben és mértékben fejlődik, de ez a keret a fejlődések mellett 1-2 lépésre lépésre lehet attól, hogy évekig komoly nyugati együttest tisztelhessünk majd bennük

Összességében nézve a Suns szerintem nagyon jó úton halad. Az egyértelmű, hogy a három fiatalból legalább az egyiknek el kell indulnia a sztár szint felé, anélkül azért mostanában jó csapatot nem nagyon raktak össze sehol. Ezt azonban ha nem is egy, de 2-3 éven belül többen is elérhetik náluk, és jelentős mozgásterük van akár az FA-piacon, akár a draftokon, akár a pickek felhasználásával a cseréknél.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus