Jövőképek - Southwest

Még mielőtt elkezdődne a szezon, lássuk a franchise-ok közép- és hosszútávú jövőképét - harmadjára a Southwest öt csapatát vizsgáljuk.

A korábbi részek: Pacific, Northwest

 

San Antonio Spurs

Plusz draftjogok:
- 2016-os második körös (Charlotte Hornets, 31-55 védett, ha ebbe a tartományba esik a Hornetsnek nem kell semmit adnia)
- 2017-es második körös (Atlanta Hawks, 31-55 védett)

Elcserélt pickek:
- 2016-os második körös (Sacramento Kings)

Fizetések a következő hat évben

A Spursnél nincs túl sok pickcsere, ráadásul valószínűleg megkapni egyik második köröst sem fogják. A keretet mindenki idősnek titulálja, amivel vitatkozni nem is nagyon lehet, DE...

... a közép- és hosszútávú jövőjük szerintem így is nagyon rendben van. Egyrészt első körösöket nem szórtak ki egyet sem, náluk pedig a draftcetlik jóval értékesebbek, mint általában (Kawhi Leonardot épphogy a lotteryben húzták, Tony Parkert az első, Manu Ginobilit a második kör végén). Másrészt korszakváltás előtt állnak, és akikre az új csapatot akarják építeni, Leonard (24) és LaMarcus Aldridge (30) még mindig vagy nagyon fiatalok, vagy teljesen jó korban vannak, LMA-ban is nagyon könnyedén lehet még 5-6 jó év, mert a játékstílusa nem az a fizikumromboló. Az "új" Spurs meghatározó játékosa lesz Danny Green is, aki szintén még csak 28 éves, így egy fiatalabb gerincük már most, a Tim Duncan, Ginobili, Parker korszak vége előtt megvan.

Kyle Anderson (22), Ray McCallum (24) vagy éppen Jonathon Simmons (26) még eddig nem sokat bizonyítottak, nincsenek tehát túlságosan eleresztve fiatal tehetségekkel, ha a darabszámot nézzük, viszont nagy előny lesz számukra, hogy ők a Spurs, az utóbbi 20 évben elvégzett szakmai munkájuk miatt mindenki szívesen igazol hozzájuk. Jövő nyáron Green, Parker, Leonard és Aldridge csak 61.5 millió dollárt fognak keresni összesen, Boris Diaw csapatopciós lesz, David West, Duncan és Ginobili pedig játékosopcióval rendelkeznek majd, elég jó eséllyel legalább az utolsó (kettő) visszavonul.

Anderson, Simmons és Patty Mills pénzével is számolva ez megint több mint 20 millió dollár sapka alatti hely lesz, ha 89 millió dolláron húzzák majd meg a határt. Gregg Popovich vezetőedző maradni fog, és szerintem nem nagyon kell majd noszogatni a játékosokat, hogy írjanak alá a (Green-)Leonard-Aldridge mag és az edzőlegenda mellé. A kakukktojás Parker egyelőre, aki lényegesen kevesebbet ér tavalyi játéka alapján, mint az a 15 millió, amit hazavisz - azt nem hiszem, hogy elcserélik, de legalább egészségesnek kellene maradnia, különben a jövőbeli lehetőségeket erősen rombolja.

Összességében nézve se pickkel, se fiatallal nincs tele a Spurs, mégis jól állnak, mert két olyan játékosuk is van, akit a csapatok nagy többsége évekig keres, és nagyon sokszor nem is talál meg: két vezér, franchise-vezető típus. Ez, Popovich és a múlt szerintem nagy segítségére lesz az együttesnek abban, hogy komolyabb visszaesés nélkül túlélje 1-2 legenda visszavonulását is, náluk nem hiszem, hogy lesz évekig tartó alábukás, mint ahogy rengeteg nagymúltú klubnál látható.

 

Houston Rockets

Plusz draftjogok:
- 2016-os második körös (New York Knicks)
- 2017-es második körös (Denver Nuggets)
- 2017-es második körös (Portland TrailBlazers)

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Denver Nuggets, Top14 védett, ha ebbe a tartományba esik, akkor a 2017-es Portland második körös megy Denverbe)
- 2016-os második körös (Minnesota Timberwolves, 31-45 védett, ha ebbe a tartományba esik, semmit nem kell adnia a Rocketsnek)
- 2017-es második körös (New York Knicks)
- 2019-es második körös (New York Knicks vagy Orlando Magic, a Magicnek joga van kicserélnie saját 2019-es második körösét a Cleveland vagy a Houston 2019-es második körösével. Ha kicseréli, akkor a New York kapja a Magic pickjét és a Cavs, valamint a Rockets második körösei közül a rosszabbat. Ha a Magic nem cserél, akkor a Cavs és a Rockets második köröse is a Knicksé)

Fizetések a következő hat évben

A Rockets sem a plusz három második körösből fogja felhúzni új csapatát, ráadásul jó eséllyel elveszítik a jövő évi első körös cetlijüket. Náluk ráadásul capspace sem nagyon lesz, hiszen a nyáron vagy elengedik Ty Lawsont, ami a csapatot játékban szerintem nem fogja segíteni, vagy megtartják azért a 13 millióért, amit keres (ha jó szezonja lesz, biztos nem fogják kiengedni az FA piacra, ez a pénz jövő nyáron diszkont ár lehet érte), mellette pedig Terrence Jonesnak és/vagy Donatas Motiejunasnak is új szerződést kell adni, kizárt, hogy a sapka alatt maradjanak, értékelhető mennyiségű elkölthető pénzük pedig biztosan nem lesz.

A jó hír az a drukkerek számára, hogy annyira fiatal a keretben, hogy nincs is nagyon szükség arra, hogy újabbakat gyűjtsenek be, papíron pedig még egy sztár is fölösleges már ebbe a keretbe, hogy a szabadügynökpiacról kelljen szemezgetniük. A fontosabb emberek közül Dwight Howard és Trevor Ariza 30 évesek, de előbbi mögött Clint Capela (21), utóbbi mögött pedig Sam Dekker (21) és KJ McDaniels (22) sorakozik már játékidőre várva. Motiejunas 25, Jones 23, Montrezl Harrell pedig csak 21 éves, a hátvédsorban pedig Corey Brewer 29, Ty Lawson 28, Patrick Beverley 27, James Harden pedig 26 esztendős, ennél sokkal jobb korelosztása nem lehetne a texasiaknak.

Összességében nézve azért nagyon jósolni sem lehet a Houstonnál Daryl Morey személye miatt, a GM bármikor bárkit képes beáldozni, ha egy 2k16-ban nagyobb overall értékű játékost kaphat, Hardent leszámítva ilyen szempontból valószínűleg mindenki veszélyben van. Egyedül Howard áll úgy, hogy lehet, hogy belátható időn belül pótolni kellene - ő sem a kora, hanem a térdei miatt -, de Capela eddig biztatóan mozgott, Motiejunas pedig tavaly nagyon jól pótolta. A fizetéseik miatt a Jones-Motiejunas kettős közül az egyik valószínűleg távozni fog, aztán 2017-ben Lawson és Howard szerződése is lejár, úgyhogy itt az új kontraktusok kiosztása lesz a cserék mellett a másik kulcs, hogy milyen jövőt lehet a Rocketsnek elképzelni - jelen állapot szerint nagyobb mozgások nélkül is elég jót.

 

Dallas Mavericks

Plusz draftjogok:
- 2016-os második körös (Memphis Grizzlies)

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Boston Celtics, Top7 védett 2016-ban, 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban, 2021-ben védetlen)
- 2016-os második körös (Boston Celtics, a saját és a Memphis 2016-os második köröse közül a jobbat adja a Dallas)
- 2018-as második körös (Milwaukee Bucks, 31-55 védett)

Fizetések a következő hat évben

A Dallas szerintem nagy gondban van, mert egy kivételtől eltekintve nem sok pozitívumot lehet náluk felsorolni. Egyetlen pick sem jön hozzájuk - ami bejön, azt vagy a sajátjukat adják is tovább -, viszont egy első körös megy tőlük a Celticshez. Jelenleg ők is korszakváltás előtt állnak, Dirk Nowitzkit búcsúztatják lassan, de mögötte nagyon kevés a "talent", úgyhogy szerintem ezt az évet érdemes lenne beáldozniuk, hogy minél előbb egy minél nagyobb tehetséget begyűjtesenek még.

A mostani keretből ugyanis a Wesley Matthews (29), Chandler Parsons (27), Justin Anderson (22) mag az, amivel igazából lehet számolni hosszabb távon is, és közülük Anderson sem bizonyított még semmit, csak egyszerűen szerintem a játéka teljesen a modern NBA-be való. Rajtuk kívül ott van Nowitzki, több 30-on felüli, levitézlett játékos (Deron Williams, Raymond Felton, Charlie Villanueva, JJ Barea, Samuel Dalembert, de már Devin Harris és Zaza Pachulia is betöltötték a harmadik X-et), illetve olyanok, akik vagy rokkantak (JaVale McGee, 27), vagy semmit nem tettek le az asztalra, pedig nekik már Andersonnal ellentétben lett volna erre lehetőségük (John Jenkins, Dwight Powell, Jeremy Evans). Bármennyire is tetszik a fent említett swingmantrió, ami szerintem jó alap lehet, ez a liga többi csapatához képest is borzasztóan kevésnek tűnik, Parsonst is csak akarták eddig vezérnek, de nem az, úgyhogy jó eséllyel három nagyon hasznos 2-3. számú emberük van a jövő szempontjából, de nem több.

Évek óta az a módi náluk, hogy szinte a teljes keretet újrahúzzák minden nyáron, és a Nowitzki-korszak után is ez lesz a legjobb lehetőségük, capspace-szel ugyanis nem állnak rosszul. Jövő nyáron is lesz legalább egy maximum szerződésre helyük, valószínűleg 30 millió dollár környékén költhetnek majd, 2017 nyarán pedig lényegében csak Barea, Matthews és Anderson rendelkeznek kontraktussal összesen 23 millió dollárért. A sapka alatti helyük tehát meglesz arra, hogy erősítsenek, de nálam erősen kérdéses, hogy mennyire lesznek vonzó szabadügynök célpontok, főleg ha már Nowitzki sem lesz itt állandónak ebben a vándorcirkuszban, hiszen egy házzal arrébb a Leonard-Aldridge kettős várja majd az érdeklődőket, itt pedig nagyon nem ez a szint... Nagyon könnyen olyan helyzetbe kerülhet szerintem a Dallas, mint a Lakers: hiába a szép múlt, a sok költőpénz, egyszerűen nem fog igazolni hozzájuk senki, mert maga a csapat gyenge, és a fejlődési lehetőséget sem látni bennük.

 

New Orleans Pelicans

Plusz draftjogok: -

Elcserélt pickek:
- 2016-os második körös (Milwaukee Bucks, a Bucks a Kings 2016-os 56-60 védett második köröse és a New Orleans második köröse közül kapja a jobbat, a Pelicans pedig a rosszabbat. ha a Sacramento pickje a védett tartományba esik, nem kell adnia semmit a Pelicansnek sem)
- 2017-es második körös (Minnesota Timberwolves, 31-55 védett, ha ebbe a tartományba esik, nem kell adnia semmit a New Orleansnak)

Fizetések a következő hat évben

A Pelicans finoman szólva is felemás összképet mutat. Alapvetően nem állnak jól, jelenleg borzasztóan sok a sérültjük, olyan nagyon fiatal tehetségekkel sincsenek teli és plusz pickjük sem jön. Erre nem igazán mondhatnánk, hogy jó és Dell Demps GM szerintem csak hátráltató tényező jelen esetben, nem sokra tartom a szakembert - például ez a keret szerkezetileg rendesen el lett rontva Tyreke Evans leigazolásakor, Jrue Holiday megszerzésekor és Eric Gordon megtartásakor, és bár mára valamennyire kozmetikázta a problémákat Demps, a sérülékeny játékosok összegyűjtögetése azóta sem jött be.

Ott van viszont a másik oldalon Anthony Davis, aki a liga legnagyobb tehetsége és már több is annál, az egyik legjobb játékos minden posztot figyelembe véve. Köré nem lenne nehéz felhúzni egy új csapatot - már ha eltekintek attól, hogy Demps ebbe egyszer már belebukott -, mivel 2 éven belül elég komoly sapka alatti helye lesz a gárdának. Bár Davisen kívül gyakorlatilag semmi vonzó nincs a Pelicans keretében jelenleg, ő egymaga jelentősen nagyobb érték szerintem ilyen szempontból, mint a Mavs hármasa, és nagyjából szerintem ott körül van a vonzereje, mint Kawhi Leonardéknak a Spursnél (a Spurs azért még mindig a Spurs, ráadásul ott nemcsak a játékosok, de Gregg Popovich is garancia a sikerre).

Jövő nyáron Eric Gordon és Ryan Anderson összesen 24 milliója, 2017-ben pedig Tyreke Evans és Jrue Holiday összese 21.5 milliója jár le. Bár Davis szerződése természetesen nagyot ugrik majd a következő idényben, 2017 nyarán így is mindössze 47 millió dollárja foglalt a Pelicansnek a 109 millióra taksált sapka alatt. Ott lehet és ott kell megpróbálni szerintem valamit alkotni, mert még egy rosterátalakítás már nem fog beleférni. Dempsnek szerintem egy dobása van még, az a nyár, illetve az, hogy az addig eltelő időben ne költse el a sapka alatti helyet - egyedül Anderson az szerintem, akivel hosszabb távon is megérné számolni, Gordont nyugodtan el lehet engedni, Evansék pedig úgyis csak akkor járnak le, amikor meg kell próbálni Davis mellé értékelhető csapatot rakni.

Összességében a Pelicans a korok alapján nem áll rosszul, hiszen az aktív rotáció összes tagja 30 év alatt van, Davis 22, Holiday pedig még csak 25. Ettől eltekintve az például látszik, hogy hiába jó korban lévő ez a társaság, egy olyan keretet semmi értelme nincs együtt tartani, ahol 10-ből 5-en garantáltan mindig sérültek. Davisszel egy olyan adu van a kezükben, amely szerintem elég komoly ütőkártya az FA-piacon, viszont ha elhibázzák a keret átalakítását, akkor 2021-ben neki is búcsút lehet inteni.

 

Memphis Grizzlies

Plusz draftjogok:
- 2016-os második körös (Boston Celtics vagy Toronto Raptors, a Memphis kapja a kettő közül a rosszabbik második köröst, a jobbikat pedig a Utah Jazz)

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Denver Nuggets, 1-5 és 15-30 védett 2016-ban, Top5 védett 2017-ben és 2018-ban, védetlen 2019-ben)
- 2016-os második körös (Dallas Mavericks)
- 2017-es második körös (Oklahoma City Thunder, 31-35 védett, ha ebbe a tartományba esik, akkor a 2018-as Memphis második körös megy a Thunderhez)
- 2018-as első körös (Boston Celtics, Top12 védett 2018-ban, Top8 védett 2019-ben, Top6 védett 2020-ban és védetlen 2021-ben, legkorábban két évvel azután mehet át a Celticshez, hogy a Memphis odaadta első körösét a Nuggetsnek)

Fizetések a következő hat évben

A Memphis egy érdekes csapat lesz a következő években, mert ha elég sokáig húzzák a tapasztalt játékosaik, akkor még nagyon jó éveik lehetnek, és az új garnitúrának is lesz ideje felvennie a ritmust, viszont ha gyors összeomlás következik, akkor az bizony Memphisben évekig fog tartani. A keret még egyelőre éppen jó korban van, mert bár idősek (Vince Carter 38, Matt Barnes 35, Zach Randolph 34, Tony Allen és Beno Udrih 33, Marc Gasol és Courtney Lee 30, Jeff Green 29, Mike Conley és Brandan Wright 28), a teljesítményük alapján a legtöbbjük nem az a levitézlett veterán, mint amilyenekkel tele van például a Mavs, hanem egyelőre tudják tartani a szintet.

Ami a nagyobb baj, hogy ezzel egy időben a Denvernek valószínűleg 2017-ben, a Bostonnak pedig jó eséllyel 2019-ben fogják majd átadni a pickjüket, és nem elég, hogy az első köröseiket minden második évben szépen passzolgatják majd el, a jelenlegi keretükben gyakorlatilag nulla az utánpótlásuk - Jordan Adams és Jarnell Stokes 21 évesek, de utóbbi már Ryan Hollins miatt is kezd kiszorulni a rotációból, előbbinek pedig amíg a jelenlegi hátvédek a csapatnál vannak, semmi esélye pályára kerülni. A 24 éves Russ Smith nem ügyetlen, de egyelőre ő is csak harmadik számú egyes Conley és Udrih mögött, így egyedül Jarell Martinban bízhatnak, aki viszont lábtöréssel kezdte karrierjét, tehát játszani nem fog szintén most egy ideig.

Ami az egyetlen mentsváruk lehet, az az, hogy sapka alatti hellyel elég jól állnak, hiszen nyáron kifut majd Conley, Lee, Green, Barnes és Udrih összesen 30 milliója. Bár ebből az ötösből Conley-t egészen biztosan meg akarják majd tartani, a 2017-es nyár nekik is egy kisebb rebuildre adhat lehetőséget, akkor ugyanis az akkor már nagyon idős Randolph-Allen-Carter trió 20 milliója is ki fog szállni, így a Conley-Gasol kettős mellé lehet elkezdeni építkezni, nagyjából majd 50 millió dollárnyi sapka alatti hellyel. Hogy mennyire lesznek vonzóak, azt egyelőre szerintem nehéz megítélni - a Memphis elleni senki nem szeret játszani, szerintem elég elismertek liga szerte, főleg hogy a spanyol center és az irányító is közkedvelt figura, de a Grizzlies nem tartozott a legnagyobb FA-mágnesek közé sosem.

Összességében nézve náluk is elég éles váltás következhet a nagyon közeli jövőben, a keret nagy része benne van a korban, mögöttük pedig szinte senki nincs, aki a helyükre tudna lépni, ha ők kiöregszenek. Conley és Gasol megtartásával egy masszív mag megmaradhat, de körülöttük hatalmas változások várhatóak a következő két évben - azt szinte kizártnak tartom, hogy a mostanihoz akárcsak csak kicsit is hasonló kerettel vágjanak neki a 2017/18-as idénynek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus