Kell-e változtatnia a Cavsnek?

A Cleveland Cavaliers ugyan elfogyott a nagydöntő végére, de ha felépülnek sérültjei, kell-e és fog-e változtatni az ohiói együttes?

Atlantic: SixersKnicksCelticsRaptors
Central: PistonsPacers, BucksBulls
Southeast: MagicHornetsHeatHawks, Wizards
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzThunder, Blazers
Pacific: LakersKingsSuns
Southwest: RocketsMavericks)


A Cleveland Cavaliers az alapszakasz első felében óriási csalódás volt, két cserével azonban teljesen megfordult a szezonjuk, így a rájátszásnak már az egyik legnagyobb esélyesként mentek neki. Előbb Kyrie Irving, majd Kevin Love kiválása túl soknak bizonyult a döntő végére teljesen elfogyó együttes számára, de az, hogy két sztárjuk nélkül is megszorongatták a végső győztes Golden State Warriorst, megmutatta igazi erejüket. Lássuk, milyen kérdések elé kerülnek majd a nyár folyamán!


Nagyon sok szabadügynök és levegőben logó Love-kérdés

Érdekesség, hogy összesen négy játékosnak van garantált kontraktusa a következő idényre jelen állás szerint. Kyrie Irving tavaly nyáron hosszabbított, így ötéves maximuma idén indul. A játékmester az idény első felében teljesen elveszett, ám amint átvette az irányítást LeBron James és neki leginkább csak a pontszerzéssel kellett foglalkoznia, úgy lett egyből nagyon hatékony támadóoldalon - kihasználta, hogy nem rá irányult a legnagyobb figyelem, így messze leghatékonyabb szezonját hozta a triplavonalon túlról (41.5%) és összességében is (58.3% TS). Irányítóként továbbra sem fejlődött, de James mellett nem is kell, ha "csak" ezt hozza jövőre is, szerintem bőven megéri a pénzét még úgy is, hogy nem első számú ember.

Nála sokkal nagyobb kérdés a brazil Anderson Varejao. Csupaszív játékos, LeBron imádja is, a pálya mindkét oldalán használható, viszont a liga egyik, ha nem a legsérülékenyebb játékosa - az előző öt szezonból egyszer játszott 65 meccset, egyébként egy idényben 31 mérkőzés volt tőle a maximum ebben a szakaszban. Ennek jelenleg nem sok jelentősége van, egy esetleges Kevin Love-cserénél azonban érdemes lesz figyelembe venni, de erről kicsit később. Tyimofej Mozgov szintén elöl-hátul hasznos játékos. Védekezésben az ő érkezése segített összerántani az egész Cavst, igazi légvédelem a festékben, a betörő játékosok rémálma, míg támadásban egyrészt képzett, másrészt jó elzárás-leválásból, harmadrészt nincs labdaigénye - a tökéletes játékos a jelenlegi keretbe.

Joe Harrisnek is garantált szerződése van, de a fiatal dobóhátvéd valószínűleg nem sok lehetőséget fog kapni jövőre sem. Rajtuk kívül azonban mindenki más kérdőjeles egyelőre.

Akinek a távozásával szerintem nem érdemes számolni az LeBron James - olyan nyilatkozatot tett visszatérésekor és most az idény végén is, hogy bár kiléphet és valószínűleg ki is fog lépni szerződéséből, máshova igazolni nem fog, csak minél többet akar keresni a folyamatosan növekedő sapka által. Tristan Thompson a másik, aki szerintem szintén szinte biztosan marad. Nagyon hasznos és LeBron mellé illő játékos, védekezésben nagyon jó, a támadópattanókat ligaelit szinten szedi és Mozgovhoz hasonlóan nincs labdaigénye, inkább a piszkosmunkából veszi ki a részét. Ugyanaz az ügynöke is, mint Jamesnek, úgyhogy valószínűleg rendesen túl lesz fizetve, de meg fogja tartani a Cavs - amit ő tud, azt nehezen tudnák pótolni, ha Dan Gilbert tulajdonos hajlandó kifizetni a luxusadót, márpedig (LeBron miatt) hajlandó, akkor maradni fog.

A hátvédeknél a döntő és a PO egyik hőse, Matthew Dellavedova 1.15 millió dolláros QO-val rendelkezik, tehát korlátozott szabadügynök lesz. Szerintem a mentalitása miatt tartani akarják, de óriási kérdés, hogy mi lesz, ha valamelyik csapat úgy gondolja, betart egy kicsit a Clevelandnek és adnak neki egy évi 4-5 millió dolláros ajánlatot. Pióca védekezése ellenére ennyit közel sem ér, és bár Gilbert fizeti a luxusadót, ha valahol spórolhat, az Dellavedova lehet. JR Smith az alapszakaszban és a PO-ban is megmutatta, miért utálják és imádják őt akár még ugyanazok az emberek is 1-2 hét eltéréssel. Ha formában van, meccseldöntő figura lehet a külső dobásaival és meglepően jól is védekezett olykor a rájátszásban, de előbb egy ütésnek köszönhetően két meccsre elmeszelték, aztán amikor a legjobban kellett volna, akkor játszott a legrosszabbul. Ő lemondott játékosopciójáról, így szerintem oda megy, ahol a legtöbbet fizetik neki, de ha marad körülötte mindenki, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a Cavs megtartja.

Mike Miller szerintem maximum anyagi szempontok miatt választja a maradást - 2.85 milliós játékosopciója van a következő idényre, veterán minimumnál szerintem sehol nem kapna már többet -, mivel alig játszott az idény folyamán, ez lesz vele a helyzet valószínűleg a következő szezonban is, ha marad. James Jones korlátozások nélkül mehet, ahová akar, de nála elég nagy az esély a maradásra, tekintve hogy évek óta LeBronnal játszik, hogy nem túl nagy a fizetési igénye, hogy elég sokat játszatták és hogy meglepően hasznos is volt játékperceiben. Iman Shumpert 4.4 milliós QO-val rendelkezik és állítólag évi 8 millió dollárt akar magának, amit szerintem meg is kaphat a csapattól. Nagy szüksége van a Cavsnek jó védőkre a periméteren, Shumpert ilyen és Dellavedovánál sokkal hasznosabb tud lenni támadóoldalon - az is igaz, hogy elöl a döntőben Smith-szel egyetemben ő is csődöt mondott.

A döntő kérdés azonban nem az ő sorsuk szerintem, hanem Kevin Love-é, mert az ő jövőjüket is befolyásolhatja az, hogy mi történik az erőcsatárral. Úgy tűnt, hogy Love a szezon második felére kezdte megtalálni magát, de huzamosabb ideig jó formába mégsem tudott lendülni. Egy, a többiekhez képest teljesen másfajta magasembere van személyében a csapatnak, a variációs lehetőségeket nagyban megnöveli, viszont maximum szerződést akar, ez pedig harmadik opcióként elég necces - igaz, hogy Thompsonnál ugyanígy túlzás a maximum, de egyrészt utóbbinál ez összességében kevesebb pénzt jelent, Love védekezése pedig óriási gondokat okozott a Cleveladnek, még akkor is voltak vele problémák, mikor a csapatvédekezés már összeállt. Nem nagyon ment neki a dobás sem, bár rossznak sem mondható mutatója (36.7% tripla), viszont ahogy bekerült jobb lepattanózók közé és egy jó csapatba, a pattanóátlaga (9.7) és pattanózási százalékai (16.6% TRB) azonnak visszaestek.

A sing-and-trade-s elcserélése is felmerült éppen tegnap, de ezt nagyon meg kellene gondolnia szerintem a vezetőségnek. Egyrészt a magasemberrészleg vele elég túlzsúfolt, hiszen Mozgov, Thompson, Varejao és Love nehezen osztozna meg 96 játékpercen, ha a PF-C posztokat nézzük - úgy, hogy közülük ketten maximum szerződéssel rendelkeznének -, másrészt viszont ha ebből kivesszük Love-ot, Varejao pedig lesérül - esetében az előző öt év után felelőtlenség azzal számolni, hogy végigbírja a szezont -, akkor megint ott vannak, ahol idén, a s...lamasztikában. Másrészt viszont jó kiegészítőket és fiatalokat lehetne érte szerezni, így például elengedhetnének egy-két nagyobb fizetési igényű embert is, ha Shumpert vagy Smith túl sokat szeretne kapni - attól függően lehetne kiválasztani, kit engednek el, hogy milyen játékstílusú kiegészítőket kapnak.


Draft

A 24. helyen húz az ohiói alakulat, már ha húz, ezt a picket ugyanis Brendan Haywood nem garantált 10.5 milliós szerződésével együtt árulják egy cserehátvédért. Azt nem tudni, kiket néztek ki, de eddig nem sok sikerrel jártak a hírek szerint. Ha maradnak ezen a helyen, nagyjából bárhova húzhatnak embert, kivéve talán hármasba, ott James, Jones és Shumpert mellé fölösleges még egy ember. Talán center posztra kellene a leginkább egy fiatal pont a sérülések esetére, de ha mind a négy jelenlegi magas marad, akkor oda is fölösleges - nem nagyon látni, melyik fiatal tudna ebben a keretben lehetőséghez jutni nemcsak rövid-, de középtávon is.


Szabadügynökpiac

Ezzel a részleggel nem nagyon kell foglalkoznia egyelőre a Clevelandnek, hiszen ha James megköti új szerződését, már elérték a sapka szintjét vele, a három QO-s, valamint a négy garantált szerződésű játékossal. Ha Love sign-and-trade lesz, az kavarhatja meg a dolgokat, de egyáltalán nem tudni, mit szeretne a Cleveland, hiszen papíron most is megvan mindenük ahhoz, hogy a legnagyobb esélyesként kezeljük őket.


Összességében nézve bombaerős a keret és Mozgovék megérkezésével már nemcsak a nevek vannak meg, de a kiegészítőszemélyzet is körülöttök, azok a játékosok, akik a piszkos munkát elvégzik. Ha nem olyan a kapcsolat LeBron és Love között, ami bomlasztja a csapategységet - márpedig a PO elején erre utaló jeleket nem nagyon lehetett látni -, akkor szerintem érdemes őket együtt tartani. Gilbertnek állítólag nem számít a pénz, és ha ezt a gyakorlatban is bizonyítja, akkor ez a Cleveland évekig az egyik, ha nem a legnagyobb bajnokesélyes lesz, mert egyáltalán nem idős a keretük (Miller sokat nem számít, ahogy a visszavonuló Shawn Marion sem, mert nem játszott, Kendrick Perkins pedig kabalának jó már csak, nem többnek), nagyon jó korban vannak és még lesznek is pár évig.

Ha Love-ot mégis mozdítják, az sok helyen boríthatja a keretet, de alapvetően az Irving-James váz, illetve Mozgov, Thompson és Shumpert triója is alkot olyan egységet, ami bőven garantálja szerintem, hogy a liga egyik topcsapatáról beszélhetünk. Érdekes kérdés azért David Blatt esete, akinél felmerült a menesztés lehetősége is - James mintha nem tisztelné annyira, amennyire egy edzőt kell -, de szerintem nem fognak lépni. Megmagyarázhatatlan döntés lenne egy döntő után még akkor is, ha elég sok hibát elkövetett Blatt. Legalább egy évet adni fognak még neki szerintem, megnézik, hogy tanul-e saját hibáiból, és ennek megfelelően szerintem legkorábban 2016 nyarán fognak lépni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus