Ki tudja hozni magából a maximumot a Heat idén?

A hónap végén kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Miami Heatet vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks
Northwest: Timberwolves, TrailBlazers, Nuggets, Jazz, Thunder


A Heat off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta három játékostól is megváltak - Shabazz Napiert az Orlando Magichez, míg Zoran Dragicot a Boston Celticshez cserélték, és Bill Walker sincs már az együttesnél. Megegyeztek a draft 40. helyén kiválasztott Josh Richardsonnal, rajta kívül pedig öt edzőtábor-meghívót osztottak még ki: John Lucas III, Corey Hawkins, Tre Kelley, Greg Whittington és Keith Benson kapott nem garantált szerződést a Heattől.


Jelenlegi keret:
Dragic - Wade - Deng - Bosh - Whiteside
Chalmers - Green - Winslow - McRoberts - Stoudemire
Richardson - Johnson - Ennis (részben garantált) - Haslem - Andersen
Lucas III (nem garantált) - Kelley (ng) - Hawkins (ng) - Whittington (ng) - Benson (ng)


A Heat elég jelentős változásokon ment keresztül az előző idényhez képest, hiszen visszatért Chris Bosh, először állhat össze az az ötös, amelyet tavaly megálmodtak a csapatnál, a padot pedig nagyon megerősítettek - főleg Gerald Green lehet komoly előrelépés rövidtávon, Justise Winslow a jövő szempontjából is érdekes, Amare Stoudemire-rel pedig egy 10-15 perces scorert kapott a "második sor", nem mellesleg Josh McRoberts is bevethető már, ami az előző idényben alig volt elmondható.

Az állomány ráadásul úgy javult akár a felépülésekkel, akár az erősítésekkel, hogy papíron kiválóan illeszkednek egymáshoz az emberek. Két fő eleme lesz valószínűleg a Heat támadójátékának. Az egyik Dwyane Wade köré fog épülni, hiszen amikor bevethető és egészséges, akkor azért a klub ikonikus alakja még mindig 20 pont és 5 gólpassz környékén termel - 54% alá esett ugyan TS%-a az előző idényben, ám idén olyan keret jött össze körülötte, hogy szerintem újfent javulni fog hatékonysága is. A másik alap Chris Bosh lesz, vele alapvetően bármit lehet ugyanis játszani. Meghatározó lesz a Goran Dragic-csal játszott 2-2-je, de külső dobásai is, hiszen jelentős területeket nyit meg ezzel társainak, ő lesz az igazi Jolly Joker támadásban. Papíron a Heat az egyik legjobban támadó csapat lehet, mert nagyon sok opciójuk lesz, nemcsak több ember által, de többféleképpen is képesek lesznek büntetni az ellenfelet, mindenre pedig nagyon nehéz lesz felkészülnie akármelyik csapatnak is.

A két kulcskérdés közül azonban a pálya másik végén azonnal előkerül az első, ez pedig Hassan Whiteside. A kosaras a semmiből, illetve még annál is lentebbről került vissza az NBA-be tavaly, és finoman szólva is ellentmondásos személyiség. Borzasztóan atletikus és jó védő is, de emellett nagyon gyerekes, a 2k értéke jobban érdekli, mint a csapat eredményessége, képes magát kiállítatni semmiségekért, szóval egyáltalán nem megbízható kosaras - legalábbis az előző idényben nem volt az. Amennyiben ezen nem képes változtatni, az óriási probléma lehet a Miami számára, alternatívája ugyanis egyáltalán nincs a keretben. Chris Bosh játszott centert évekig, de egyrészt LeBron James mellett, másrészt a jelenlegi keretben mindegy, hogy négyes vagy ötös poszton vetik be, ha nincs Whiteside, mert megfelelő pár nincs mellé. Támadásban Whiteside maximum 4. számú ember lesz, de védekezésben annyira nincs helyettese, hogy őt tartom az egyik legfontosabb láncszemnek.

A másik kulcs teljesen egyértelmű a Heattel kapcsolatban: a sérülések - ezt persze mindenkinél el lehet mondani, de velük kapcsolatban az egyik legfontosabb térnyező lesz. Wade története ismert: még az egyetemen kivették a meniscusát, így "elkopott" a térde, 60-65 meccsnél többet szerintem idén sem fog bírni, ahogy utoljára 69 mérkőzésnél többet 2010/11-ben tudott lejátszani egy alapszakasz során - fiatalabb se lesz, és bár kisebb lesz rajta a teher, szerintem maga a játék, a sok meccs is nagyon megviseli már. Luol Denget még Chicagóban járatta csapágyasra Tom Thibodeau vezetőedző, 30 éves korára egy 40 éves kondijával bír már az angol. Dragic ilyen szempontból a legkevésbé veszélyes, Bosh-nak pedig hiába volt súlyos problémája az előző idényben, a vérrögök a tüdőben nem krónikus betegség, úgyhogy kettejük esetében nincs akkora kockázat - ha egészségesek tudnak maradni, alapvetően a többiektől függetlenül a Heat támadójátéka megoldott lesz szerintem. A padról Amare-t ismerjük már, maximum 15-20 percre van hitelesítve a térdei miatt, különben lesérül, McRoberts pedig majdnem a teljes előző idényt kihagyta. Rengeteg a sérülékeny ember a Heatnél, ők különösen veszélyeztetettek ilyen szempontból.

Chris Andersen és Mario Chalmers ügye sem lezárt még: mindkét játékost már az előző szezon vége óta árulja a Heat, és bár eddig nem sikerült vevőt találni rájuk, szinte biztosan megszabadulnának mindkét delikvenstől, ha lenne rá lehetőség. Chalmersnek és Andersennek is a védekezése miatt lehetne helye ebben a keretben, de "Super Mario" támadásban nagyon nem érzi a ritmust, összességében hasznosnak tekinteni nem nagyon lehet, amit csinál, Birdman pedig már 37 esztendős, mindkettejük esetében a pénzügyi mozgásteret többre tartja Pat Riley, mint a játékhoz hozzátett értéket. Azért érdekes a dolog, mert szerintem Andersenre nagyobb szükség lenne, ha valami beüt Whiteside-nál, de a hírek szerint tőle szabadulnának inkább, holott Chalmers teljesítményét akár egy jobb formában lévő Lucas III vagy Richardson is hozhatja - azt a szintet nem nehéz.

A padon van még egy érdekesség, méghozzá Gerald Green szerepe és teljesítménye. A finoman szólva is kiegyensúlyozatlan játékos az utóbbi években "egy sima, egy fordított" alapon működött - egy pocsék, vagy legalábbis kevésbé hatékony idény után egy-egy kitűnő évet futott, majd jött megint a nagy zuhanás. Jó hír a Heat rajongóinak, hogy az utóbbi 5 év alapján felállított sorminta szerint most a jobbik énjét fogja mutatni, neki kulcsszerepe lesz - főleg akkor, ha Wade a szokásosnál is kevesebbet lesz egészséges. Green streaky dobóformájáról és nagy zsákolásairól híres, de főleg Dragic mellett lehet kiegyensúlyozottabb kintről, ami hatalmas segítség lesz a Miaminek. Winslow a franchise jövője, de a most következő idényben szerintem Green több játékidőt kaphat, és jóval fontosabb lesz az eredményesség szempontjából.

Összességében nézve teljesen mindegy, hogy a Miami az előző szezonban még a PO-ba sem jutott, ez a keret papíron keleti Top3 esélyes. Az nagy kérdés, mikorra állnak össze, Bosh elmondása szerint még nagyon sok munka van velük, és elég sok embert kell beépíteniük, hogy elhiggyük, ez bizony náluk nem csak a szokásos szezon előtti nyilatkozat. Az átlagnál sokkal jobban veszélyeztetettek a sérüléseket tekintve, így tényleges pozíciójukat meghatározni nem nagyon lehet - a Chicago Bulls és a Cleveland Cavaliers sokkal kevesebb változáson ment át még az Illinois-i alakulat edzőváltása ellenére is, és Washingtonban, valamint Atlantában sem kell annyi új dologhoz hozzászokni, mint majd itt. A potenciál mindenesetre ott van bennük, hogy pályaelőnnyel kezdjék a rájátszást, az már egy kisebb csalódás lenne, ha nem sikerülne a keleti Top4-et megcsípniük. A PO az teljes mértékben attól függ, áprilisban ki mennyire lesz hadra fogható, de az alapszakaszban ez a gárda keleti elitcsapat kell, hogy legyen, legalábbis az állomány alapján.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus