Ki vezényli majd az up-tempót a Pacersnél?

Az Indiana némi meglepetésre edzőt váltott az első körös kiesést követően, de ez jó eséllyel nem lesz elég arra, hogy a csapat stílusa a Larry Bird által elképzelt irányban változzon - most a Pacers nyári lehetőségeit, helyzetét elemezzük.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: LakersSunsKingsClippers
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazz
Atlantic: SixersNetsKnicksCeltics
Central: BullsBucksPistons
Southwest: PelicansGrizzliesMavericksRockets
Southeast: MagicWizards, Hornets

 

Az Indiana Pacers nagyon vegyes megítélésű szezont futott, hiszen 45-37-tel bekerültek a rájátszásba, onnan 4-3-as összesítéssel estek csak ki a második kiemelt, végül főcsoportdöntőt játszó Toronto Raptorsszal szemben, de Larry Bird úgy gondolta, ennél több volt a csapatban, így általános meglepetésre elengedte Frank Vogel vezetőedzőt. Ennél nem volt sokkal érthetőbb lépés, mikor a gyors játékot szajkózva kinevezte a Portlandben a vezetőedzői pályafutása alatt a liga egyik, ha nem a leglassabb támadójátékát játszató Nate McMillant az új trénernek. Hogy mi lesz ennek az új "házasságnak" a vége, az azért nagyban függ attól is, Bird miket lép még a nyár folyamán, mert az lenne a meglepetés, ha úgy maradna a keret nagyjából, ahogy most van.

Két franchise-alapkő

Két olyan játékosa van a Pacersnek szerintem, akikre bátran lehet építeni. Az egyik az a Paul George, aki karrierje legjobb évét hozta - 23.1 pont, 55.7% TS, 4.1 gólpassz, 1.9 szerzett labda, ezek mind pályafutása legjobb számai a 7.0 pattanó mellett. Vele kapcsolatban ugyan felmerültek cserepletykák, de nem igazán látni az indokot, miért adná fel őt bármiért is Bird: kezd belépni a liga legszűkebben vett elitjébe, elit two-way játékos, akinek ráadásul 2+1 éves szerződése van még, az új sapkát is nézve szinte potom áron. A lábtörését is láthatóan teljesen kiherverte - egy ilyen szintű kosarasért egész egyszerűen nem lehet eleget adni, még egy 1/1 esetében is imádkozni kell, hogy egyáltalán elérje majd egyszer George szintjét, így ha ő nem vágyódik el a csapattól, márpedig nem ez a helyzet, akkor szerintem biztosan megtartják.

A másik biztos pont Myles Turner, aki egy lassabb kezdés után összességében nagyon jó újoncévet futott (10.3 pont, 5.5 pattanó, 1.4 blokk), rotációtag, sőt, kezdő is lett a szezon végére. Esetében fel sem merült a csere, McMillan már azt is lenyilatkozta, hogy ő a következő LaMarcus Aldridge (azért védőoldalon jobbat várhatunk Turnertől, mint LMA-tól), úgyhogy az ő helye biztos. Mivel mobilis és egész jó keze van (dobásainak jelentős része volt középtávoli, amiket 42.5%-kal értékesített már most is), ezért négyest is tud játszani, nem csak centert, így George-dzsal párban mozgathatóak hagyományos és smallball felállásban is.

Kettejükkel egyébként elvileg megvan a Pacers számára a tökéletes alapanyag az alacsony szerkezethez - az a 3-4-es átmenet, aki magasemberek ellen és a periméteren is tud védekezni, illetve az a center, aki a védelem utolsó vonala és bástyája a palánk alatt. Nagy plusz, hogy Turner egyáltalán nem az az ötös, aki támadásban teljesen az irányítóra vagy másokra van utalva, jól dob és büntetőzni is tud.

Két kérdés a palánk alatt, vagy inkább csak egy?

Turner mellett Lavoy Allennek van élő szerződése a következő idényre is (Rakeem Christmasből és Shayne Whittingtonból semmit nem láttunk még gyakorlatilag, utóbbi csapatopciós jövőre), valószínűleg cseremagasnak meg is tartják 4 millió dolláros kontraktusával, Jordan Hill és Ian Mahinmi viszont oda igazolnak, ahova akarnak. Kettejük között kell döntenie a Pacersnek, de Hill az idény végére teljesen kiszorult a rotációból, míg Mahinmi megbízható teljesítményt nyújtott az egész szezon során, így jó eséllyel őt próbálják maradásra bírni. Hogy mennyit ér meg nekik, az viszont már más kérdés, és nagyban függ attól, mekkora terhet akarnak Turnerre rakni azonnal, illetve hogy most már nem csak ígérgetik-e a smallballt, hanem be is váltják-e.

Mahinmi használható mindkét felállásban, így ha hagyományos szerkezetben játszik majd a Pacers, vagy Turner nem lesz azonnal kezdő C smallballnál, akkor ki lehet őt tömni kicsit több pénzzel is (a sapka emelkedésével azért a 10 millió dollár körüli sáv belőhető Mahinminek is, még ha nem is volt olyan látványos a produkciója, mint az utóbbi időben Bismack Biyombóé például). Ha viszont alacsony szerkezetben játszik majd az Indiana, és Turner lesz alapvetően a kezdő, akkor azért meggondolandó, hogy mennyit ér meg egy csereötös (és adott esetben vésztartalék). Mindenre lesz pénze a csapatnak (cap holdok nélkül 32 millió dollár), nem ezen múlik, hogy meg tudják-e tartani Mahinmit, de tizenpármillió dollárt nem biztos, hogy kiszórnak rá, ha nagyjából 15 percre akarják használni meccsenként.

A nagy kavarás a hátvédeknél lehet

A nagy dolgokat majd az 1-2-3-as poszton várhatjuk szerintem ezen a nyáron a Pacerstől. Hogy pontosan mire lehet elég ez a keret, abban szerintem elég nagyok a véleménykülönbségek, lásd Bird és a liga nagy részének véleménye Vogel munkájáról. Ezt nem is most, hanem a nyár végén fogjuk jobban megvitatni, viszont az Indiana off-szezonjának kulcsa az, hogy kibe mit lát még McMillan és Bird. Két fiatal nem zavar szerintem az összképbe - bár Glenn Robinson III és Joe Young közül utóbbi elég komoly meccseket nyomott tavaly a nyári ligában, az alapszakaszban nagyon kevés lehetőséget kapott. Rajtuk kívül van azonban még 5 játékos, akikkel számolhat adott esetben a csapat, és nagyjából 25 millió dollár környékén lehet költőpénzük - Mahinmi hosszabbításával lehet játszani, a capholdja kevesebb mint 8 millió dollár, de így megvannak a Bird jogai.

Elég sok forgatókönyv elképzelhető náluk, mert egyetlen igazán biztos pontjuk sincs a periméteren George-ot leszámítva. Monta Ellis és George Hill közül például szerintem csak egy fog maradni a nyár végére. Utóbbi egy kis labdaigényű, elöl-hátul hasznos egyes, csak egy nagyobb tempóhoz, gyorsabb játékhoz pont nem az ő stílusa kell. Ellisnek nagyon nem jött be a csapatváltás, jottányit nem javult a hatékonysága (50.4% TS) George mellett, sőt, jóval kevesebbszer is vállalkozott. Megoldás lehetne házon belül, ha Ellis vezetné a támadásokat George-dzsal együtt, ők ketten lennének az első számú labdabirtoklók, a többiek az általuk leosztott labdákból élnének, de ennek a forgatókönyvnek az a baja, hogy Ellisnek fogalma nincs mások játékban tartásáról, az irányításról.

Házon kívüli megoldáson már gondolkodtak - a februári zuhanyhíradó szerint felmerült egy Jeff Teague - Hill csere, ami egyértelműen mutatja az irányt, gyorsabb, támadásban ponterősebb egyes kell. Erre lehetne házon belül és kívül is megoldás a szabadügynököknél: ők testközelből nézhették meg pár meccsen Ty Lawsont, aki pont egy ilyen egyes lenne (volt valamikor fénykorában), és mellé nagyon is illene szerintem Hill kettesbe, aki védekezésben segíthetné - Hill ráadásul 40% fölötti tripladobó, egyébként pedig jobb és jobban is szereti, ha off-the-ball, labda nélkül játszhat. Up-tempóhoz ide tökéletes lenne Rajon Rondo, de ki lehetne próbálni Brandon Jenningst is, és szerintem mindkettő Ellis mozdítását vetítené elő (Rondo teljesen biztosan, ők ketten megbuktak egymás mellett Dallasban).

Egyikük sem tökéletes opció (Lawson alkoholista, Rondo egy igazi egyéni statgyár, védekezni pedig nem mostanában látták utoljára, ráadásul ő és a pedáns Indiana nem tudni, mennyire illenek össze, Jennings meg egy Achilles-szakadás után nagyon messze volt idén korábbi formájától), de a Pacersnek valamerre lépnie kell, ha váltani akar a mostani játéktól. Hill 8 millió dolláros lejáró szerződéssel rendelkezik, Ellis pedig még 2+1 évig keres összesen 33.5 milliót, előbbit szerintem egyértelműen könnyebb mozdítani, de Monta hírből sem ismeri a hatékony scorer fogalmát, és erre egy labdadomináns, játékot gyorsító egyes szerintem még jobban rá fog tenni - más kérdés, hogy kell-e egyáltalán valakinek, és ki mit hajlandó érte adni.

Még egy gond van a smallball felállással: hiányzik egy ember a kezdőből. Ha például Lawson marad, nem nagyon hiszem, hogy a Lawson-Hill-Ellis hármassal akarnak kezdeni, egész egyszerűen azért, mert van az a keret, amit még Dan Burke sem tud összerakni használható védekezéssé (erre azért rácáfolhat a segédedző). Ha Hill vagy Ellis távozik, akkor viszont Rodney Stuckey és CJ Miles maradnak még opciók a külső három posztra, márpedig ha Bird komolyan gondolja, hogy ez a csapat mondjuk keleti második körbe kell, hogy menjen, akkor mindketten maximum cserék lehetnek - Stuckey Ellis szinten hatékony (nagyjából 50%-os TS), Miles pedig JR Smith mellett a szótár szerinti "streaky shooter", ő a kiegyensúlyozottságot nem ismeri. Kettejük közül egyértelműen a 36% fölött triplázó Miles a jobb opció szerintem, de az irányítókérdés megoldása után a sapka alatti helyet bizony ide kellene ellőni (magasemberre fölösleges egy játékot gyorsító, smallballt erőltető csapatban, ha marad Mahinmi is a Turner-Allen kettős mellé).

Sok függ attól, hogy mennyiért hoznak irányítót, illetve hogy egyáltalán mi a terv, kit akarnak cserélni a Hill-Ellis kettősből, akarnak-e egyáltalán valakit, ha igen, akkor milyen fizetésű ember jön cserébe. Ettől függetlenül egy megbízható Courtney Lee-re, vagy egy hullámzó, de azért több helyen nagyon hasznosnak bizonyuló Arron Afflalóra rámehetnek szerintem.

A draftról jön némi segítség?

A 20. helyen húznak majd az első körben, ilyen környéken pedig a legtöbb csapatnak magasembert jelöl a DraftExpress. Nehéz már ilyen magasságban jósolni, de ha még bent lesz, akkor náluk szerintem opció lehet Tyler Ulis és Denzel Valentine is. Előbbi 177 centiméter, de pont emiatt bírja is az up-tempót és igazi irányító, aki a tempó diktálása után leginkább a társakat figyeli. Utóbbi pedig egy egészen kiváló dobó volt az egyetemen, amit a Pacers nagyon is tudna hasznosítani kettes és hármas poszton, de pocsék védő (volt már a Michigan State-en is), robbanékonysága nem nagyon van, ez pedig nem vetít elő túl sok jót az NBA-re nézve. Burke rendszerében azért lehet sz*rból várat építeni, emiatt gondolkodhatnak el szerintem rajta, ilyen magasságban meg lehet rizikózni, ha még bent lesz.


Összességében nézve az Indiana nagyon érdekes nyár elé néz, mert vagy marad nagyjából a mostani keret (és főleg a mostani szerkezet), akkor érthetetlen Vogel menesztése és az, hogy McMillantől várják a csodát és a gyorsabb tempót, vagy több nagy átalakuláson is átesnek 1-2-3 poszton, akkor viszont rengeteg lehetséges forgatókönyvet el lehet képzelni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus