Kik lehetnek az All-Star cserék?

Ma hajnalban kihirdették az All-Star gála kezdőcsapatait, így végignézzük, ki érdemelné még meg a részvételt a New Orleans-i főmeccsen, illetve kik lehetnek ott reálisan nézve.

Kelet

Kyle Lowry
Isaiah Thomas
John Wall
Paul George
Kevin Love
Joel Embiid
Paul Millsap

Két embernél nem lehet kérdés a részvétel, és őszintén szólva nálam ők ketten lettek volna a kezdők az idei teljesítményeik alapján. Egyikük a Boston Celticset a hátán cipelő, védekezésben ugyan nagy lyuk, de elöl borzasztóan hatékony Isaiah Thomas (28.7 pont, 61.7% TS, 6.0 gólpassz), aki elég sokkal veri mindkét kezdőt (Irving, DeRozan), ráadásul a negyedik negyedei egészen félelmetesek. A másik Kyle Lowry, akinek pedig hiába vannak ránézésre gyengébb számai, már legalábbis ha a pontszerzést nézzük (22.2 pont, 64.2% TS, 7.1 gólpassz, 4.9 pattanó), egyébként szintén nem egy kategóriában játszik DeRozannel, ha a játékra gyakorolt befolyásról van szó - Real Plus Minusban a liga második legjobb játékosa Chris Paul mögött, óriási szezont fut.

Még három szinte biztos résztvevő van rajtuk kívül szerintem. Az egyik John Wall, aki rengeteget sirdogál a sajtóban, borzasztóan buta nyilatkozatai vannak, de azt nehéz tőle elvenni, hogy a nulla paddal rendelkező Wizards attól keleti ötödik, hogy ő úgy játszik, ahogy, a statisztikái pedig szintén több mint mutatósak (23.1 pont, 55.1% TS, 10.3 gólpassz, 2.3 szerzett labda, amivel vezeti a ligát). Ott van Kevin Love, aki 20/10-es dupla-duplát átlagol, ezt keleten csak Wall tudja rajta kívül (20.7 pont, 58.3% TS, 10.8 pattanó) - ha ezeket a számokat összerakjuk azzal, hogy a keleti első második legfontosabb játékosa ebben az alapszakaszban LeBron mögött, nagyjából biztos a helye. Paul George pedig a gyengébb idénykezdés és a viszonylag visszafogottabb statisztikák (22.0 pont, 57.2% TS, 6.1 pattanó, 3.3 gólpassz, 1.8 szerzett labda) ellenére a keleti hatodik Pacers vezére továbbra is elöl hátul.

Két poszton viszont szerintem érvelni és ellenérvelni is. Nálam Joel Embiid bent van, mert vele a Sixers 12-17-es mérleget hoz (nélküle 2-9), amikor a pályán van, azokat a perceket nézve a Phillyé a legjobb védelem az egész ligában, és a statisztikái is megvannak (talán) ahhoz, hogy már most All-Star legyen (19.9 pont, 58.2% TS, 7.8 pattanó, 2.4 blokk) - mindemellett személyiség alapján a leginkább "gálaképes" játékos az egész mezőnyben, bár nálam ez számít a legkevésbé. Ellene szól, hogy a Sixers még mindig gyenge csapat összességében, ilyenből pedig nem szokás választani, de amíg náluk a jelenlegi produkció egyértelmű pozitívum, addig például Drummondéknál nem, Whiteside-nak pedig a statisztikái ellenére feleakkora befolyása sincs a játékra, mint Embiidnek.

A másik bekerülő Paul Millsap lett nálam, aki az újfent keleti élcsapattá javuló Hawks legfontosabb embere. Ellene a kevésbé csinos statisztikái szólnak (17.8 pont, 52.7% TS, 8.1 pattanó, 3.9 gólpassz), viszont egyrészt a liga második legjobb erőcsatára RPM alapján és az összes posztot figyelembe véve is Top10-es, másrészt a legnagyobb vetélytársának, Kemba Walkernek van egy borzasztóan nagy hátránya: mindössze az ötödik legjobb keleti irányító, Irving mellett Wall, Lowry és Thomas szinte biztosan előtte vannak, ennyire alacsony padot pedig nem fognak az edzők megszavazni, mikor Millsap elvitele nem lenne akkora baki.

Kimaradók

A legvalószínűbb bekerülő Kemba Walker lehet a fentieken kívül, aki már tavaly is ott volt az AS-jelölés határán, idén pedig egy annál is jobb szezont fut (23.0 pont, 58.1% TS, 5.3 gólpassz, 4.2 pattanó) - igaz, közel sincsenek meg azok a clutch dobásai, mint az előző idényben, így egyértelműen kevesebb figyelem hárul rá, mint tavaly, és az előbb leírtam már, hogy mi miatt kevésbé valószínű a jelölése. Rengeteget javíthatna a pozícióján, ha a Charlotte-nak most jönne egy nagy hete, de valószínűleg így is hátrányban van a posztja (és az ott lévő konkurencia) miatt, statisztikák és mérleg ide vagy oda. Ha mégis bekerül, akkor Millsap mellett Embiid helyét is veszélyeztetheti, másét nem gondolom.

Bradley Beal kiváló évet fut Wall mellett, de talán kicsit túl egysíkú (21.8 pont, 58.3% TS), és vannak nála jobb hátvédek, nem is egy, ez lehet a veszte. A két Knickses közül Carmelo Anthonynak egyszerűen nincs olyan éve sem csapatszinten, sem egyénileg (22.3 pont, de csak 53.7% TS, 6.0 pattanó, 3.0 gólpassz), hogy bekerüljön, Kristaps Porzingisnél pedig Embiid egyszerűen jobb (19.4 pont, 55.5% TS, 7.4 pattanó, 2.0 blokk). Hassan Whiteside-nak (17.4 pont, 56.6% TS, 14.3 pattanó, amivel ligaelső, 2.1 blokk) lehet még talán sansza, de nem sok, mivel a liga utolsó előttinél játszik, és rettenetesen irritáló, ahogy hisztizik a szavazás miatt, Andre Drummondék (14.5 pont, 52.6% TS, 13.6 pattanó) viszont egyértelműen csalódást keltenek - engem meglepne, ha elvinnék Embiid helyett, miután a Sixers centerének jobbak a mutatói, sokkal sokoldalúbb a játéka, és csak 4 meccsel vannak a Pistontól lemaradva.


Nyugat

Russell Westbrook
Klay Thompson
Gordon Hayward
DeMarcus Cousins
Draymond Green
Damian Lillard
Marc Gasol

Itt is van olyan, akiről nem nagyon lehet vita, ő pedig Russell Westbrook, aki a szurkolói szavazás áldozata lett, de egyébként sokat nem kell magyarázni, miért lesz ott (30.6 pont, 54.3% TS, 10.6 pattanó, 10.4 gólpassz). Ugyanez igaz szerintem Draymond Greenre is, akinek a statisztikái halványabbak, mint a többieké (10.7 pont, 54.6% TS, 8.7 pattanó, 7.7 gólpassz, 2.0 szerzett labda, 1.4 blokk), de egyébként a liga legjobban passzoló magasembere, egyik legsokoldalúbb játékosa és a liga jelenlegi legjobb csapatának ha nem is a legjobb, de legfontosabb láncszeme.

A többieknél azért lehet alternatívát találni. Nálam Gordon Hayward egyértelmű All-Star, hiszen a nyugat 5., liga 7. Jazz legjobbja támadásban (22.0 pont, 60.5% TS, 5.8 pattanó, 3.6 gólpassz). Egy esetben nem lehet All-Star, ha elviszik helyette Rudy Gobert-t - a francia center a védekezése miatt összességében (talán) fontosabb embere a Jazznek, de ha egyikük sem megy, az óriási blama szerintem a szakmának. DeMarcus Cousins (28.0 pont, 56.0% TS, 10.1 lepattanó, 4.4 gólpassz) a "helyi Embiid", hiszen a Sacramento már csak 11. nyugaton. Ettől függetlenül Cousins Top10-es játékos, ha a játékra gyakorolt befolyást nézzük (+5.50 RPM), pályafutása legjobbját nyújta, és nélküle a Budapest bajnokságba se nagyon férne be a Kings (ha jobban számít a csapatteljesítmény, akkor viszont Marc Gasol és Aldridge is előtte lehet).

Marc Gasol kiváló idényt fut (19.6 pont, 54.7% TS, 6.0 pattanó, 4.3 gólpassz), a Memphisből egy ember szerintem lesz is a gálán, de közel sem biztos, hogy ő, lehet, hogy Conley, vagy ha magasember kell, akkor a ligamásodik Spurstől a szintén hasonló mutatókkal rendelkező Aldridge. A Golden State-ből szerintem ott lesz a 4 kiemelt sztár, bár Klay Thompson nálam a legkérdőjelesebb (21.2 pont, 58.4% TS) - a mérlegük és a pozíciójuk miatt gondolom, hogy ő be fog férni, de láttunk már annál nagyobb meglepetést, ha mégsem vinnék el.

Az utolsó helyre nálam Damian Lillard kerül, de ő és Gasol rettenetesen vékony lábakon mozognak. Kiváló statjai vannak megint, ráadásul hatékonyabb, mint valaha (26.1 pont, 58.4% TS, 6.0 gólpassz, 4.9 pattanó), az impactjével sincs gond, ha a támadóoldalt nézzük (+4.04 ORPM), de védekezésben akkora brutális lyukat alkotnak CJ McCollummal, amit már nem bír el a csapata. Ez nem feltétlenül (csak) az ő hibája, mert ennél rosszabb párt védekezésben nem is lehetne mellérakni, de a Portland annyira gyengén áll (18-26), hogy ezzel simán ki is hullhat, bőven benne van, hogy az edzők szavazásán emiatt elbukja a gálát.

Kimaradók

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha a Gasol-Lillard duó helyett az Aldridge-Conley páros kerülne be. Az furcsa lenne, ha a Memphisből mindkét embert vagy egyiket sem vinnék el - nem azért, mert nem érdemelnék meg, hanem mert ha a csapateredményeket favorizálja egy edző, akkor LMA és Conley a befutó, ha az egyéni mutatók, illetve a "marketing" alapján dönt valaki, akkor pedig elvileg Gasolra és Lillardre kell esnie a választásának. LaMarcus Aldridge (17.6 pont, 56.8% TS, 6.9 pattanó) nagy előnye, hogy a ligamásodiknál van, onnan azért ritkán szokás csak egy embert elvinni a gálára, de alapvetően szerintem Gasol szezonja többet ér. Mike Conley (19.1 pont, 58.3% TS, 6.2 gólpassz, 3.7 pattanó) pedig Lillardnél boxscore számok alapján rosszabb, de Real Plus Minus alapján ő Top10-es irányító (+2.27), Lillard pedig a védekezése miatt nem (+1.44).

A két Clipperses közül Chris Paul lesérült és addigra nem is épül majd fel, pedig neki egyértelműen helyet kellett volna kapnia az AS-csapatban (Lillard vagy Conley köszönheti majd meg utólag a sorsnak és Westbrook hátának, amin megsérült Paul hüvelykujja, mert ha Paul lenne, ők szinte biztosan nem), Blake Griffin pedig nem tudni, hogy meddig nem játszik még. Ő még boríthatja a fenti sort, mert a statisztikái alapvetően megvannak (21.2 pont, 54.3% TS, 8.8 pattanó, 4.7 gólpassz), és a nyugati negyedik Clippersből ő az egyetlen reálisan ide várható játékos Paul kidőlése után.

Rudy Gobert a liga legjobb védőjeként erősen Ben Wallace feeling lenne a gálán (12.4 pont, 68.5% TS, amivel ligaelső, 12.5 pattanó, 2.6 blokk, amivel ligaelső), de láttunk már nála nagyobb meglepetéseket is. Ugyanaz a helyzet, mint a memphisi párossal: az lenne a szenzáció, ha ő és Hayward is, vagy egyikük sem kerülne be, de az egyiknek ott a helye. CJ McCollumnak szerintem Lillard mellől esélye nincs, hiába a jó számok (23.5 pont, 59.1% TS), mert amíg így szerepel a Portland, addig örülhetnek, ha egy játékosuk ott lesz a gálán, az pedig biztosan Lillard lesz, ha ez így alakul.

Mellettük még Karl-Anthony Townst lehet elképzelni (22.3 pont, 57.3% TS, 12.0 pattanó), de neki azért annyiból rosszabb a helyzete, hogy ha gyenge csapatból kell jó embert vinni, akkor arra ott van Cousins, egyébként pedig valószínűleg a jobb mérleget favorizálni fogják, mert az elitcsapatokból is van választék.

Módosítás (20:00): Külföldi oldalak alapján sérült játékost is beválasztanak, aztán maximum kijelölik a helyettesét. Ebben az esetben Damian Lillard helyén Chris Paul alap, ő és Westbrook megkérdőjelezhetetlen a hátvédeknél, ha csak a játékot nézzük.


A végére itt van Shaquille O'Nealék véleménye a cserékről:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus