Közelebb került a bajnoki címhez a Rockets?

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - a nyáron újabb sztárt szerző Houston Rocketset vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBulls, Bucks
Northwest: Thunder
Pacific: WarriorsLakers
Southeast: WizardsHawksHeatMagic


A Rockets off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már. Azóta annyi változás történt mindössze, hogy a csapatopciós játékosok közül csak Troy Williams és Bobby Brown maradtak.

Jelenlegi keret:
Paul - Harden - Ariza - Anderson - Capela
Brown (TO) - Gordon - Tucker - Mbah a Moute - Nené
Williams (TO) - Qi - Black - Onuaku
Jackson (tw)

A Chris Paul-csere ellenére játékban nem nagyon fog változni ez a gárda, és a tavalyi alapszakaszban már láthattuk, hogy bizony működik itt is Mike D'Antoni rendszere. Most annyi különbség lesz, hogy miután James Harden mellett itt van Paul is, két embert kellene megállítania az ellenfeleknek, mert mindkettő képes kiszolgálni magát és bárki mást is (Harden esetében ez az ellenfélre is igaz, rekord mennyiségű eladott labdája volt tavaly). Paulnál közrejátszhatna esetleg, hogy már öregszik, de Chris Duhon All-Star játékosnak, Kendall Marshall pedig használható embernek tűnt D'Antoninál, Paul életkortól függetlenül klasszisokkal jobb játékos náluk.

A Paul-Harden kettősből legalább az egyik szinte biztosan pályán lesz mindig, és ez sokat segíthet nekik, mert tavaly ha nem Harden irányított, más nem nagyon tudott (Eric Gordon és Lou Williams inkább csak scorerek voltak, azoknak jók, de másoknak nem csináltak helyzetet), most nem lesz ilyen problémájuk egy pillanatig sem. A csere egyik negatívuma viszont az, hogy két emberük távozott az 1-2-es poszt aktív rotációjából, és csak egy érkezett - ha a Paul, Harden, Gordon trióból az egyik kiesik, akkor Bobby Brown az első cseréjük, rajtuk kívül egyetlen hátvéd sincs a keretben (jelenleg). Mivel 14-en vannak, nagyon nem lenne meglepő, ha Daryl Morey szezon közben valakit felvenne, mert az állomány egyik legnagyobb gyengeségének ezt tekinthetjük.

Paul és Harden kiosztásaiból aztán mehet a triplaeső Gordontól, Trevor Arizától, a végül maradó Ryan Anderstól, és ebben a szegmensben talán még előre is léphetnek, hiszen Sam Dekker néha kapott játékidőt, néha nem, PJ Tucker pedig már csak a védekezése miatt is fog, és neki nincs rossz keze. Azt lesz érdekes látni, hogy Williams távozása után Gordon hozza-e az előző szezon első felében mutatott, többször is meghatározó játékát (ami Lou Will megszerzése után teljesen érthetően visszaesett némileg), mert ha igen, akkor előrefelé minimum az meglesz, ami tavaly is.

Hogy Tucker és esetleg a Luc Mbah a Moute mennyit tud segíteni a hátsó alakzaton, az már egy kicsit kényesebb kérdés. Paul is jó védő, de egyrészt a távozó Beverley is az volt, másrészt egy liga 18. védekezést nem egyes poszton lehet helyrerakni, ez is biztos. Clint Capela esetleges előrelépése mellett Jeff Bzdeliknek lesz továbbra is munkája, rendszerszinten kell összerakni a Houstont, ráadásul úgy, hogy a csereötös minden bizonnyal továbbra is Nené lesz, úgy meg nincs egyszerű dolga a védekezésért felelős segédtrénernek - itt egyébként vannak alternatívák Zhou Qi, Tarik Black és Chinanu Onuaku személyében, Black jobb védő is a brazilnál, de D'Antoninál a támadójáték az első.

A lényegi dolgok azonban nem az alapszakaszban fognak eldőlni, hanem majd a rájátszásban. Paul erényeit mindenki elismeri, de a PO-okban egyelőre finoman szólva sem alkotott maradandót, és akkor nagyon nem bántottuk - az is igaz, hogy most lesz pályafutása legjobb csapatában, és Tucker a (nyugaton is) borzasztóan fontos 3-4-es poszt védekezésében elég komoly segítséget nyújthat Arizának, de még mindig nem igazán látni, hogyan lesznek majd az elfogadhatónál jobb védekezőcsapat, mit csinálnak majd a rájátszásban a nagy sztárokkal. Nem titkolt céljuk a Warriors elkapása, de soha megközelítőleg sem láttunk ettől a kerettől olyan védekezést, amilyet a Golden State tud, még ha támadásban fel is tudnák venni velük a küzdelmet.

Éppen ezért nem is feltétlenül a Rockets alapszakasz helyezése, mint inkább a fejlődési görbéje lesz majd érdekes a szezon során. Ott vannak a nyugati elitben (a Warriors mögé, a Spursszel és a Thunderrel egy kupacba teszem őket), Paullal egészen biztosan nem lesznek gyengébbek (már amennyiben nem hullik ki a három komolyan vehető hátvédjük közül az egyik hosszútávra), viszont ahhoz, hogy érezhető előrelépést tegyenek az oaklandiek és ezzel az aranygyűrű felé, hátul mutatniuk kell valamit, és nem is keveset.

Tipp: Nyugat 2-4.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus