Lehet-e gond a Cavsnél a hátvédsorban?

A bajnok Cleveland Cavaliers a nyáron elvesztette csereirányítóját, és még két játékost elbukhatnak egyes és kettes posztról - lehet-e ebből gondjuk? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő idényre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptors, Celtics


A Cleveland off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már pont egy hónapja, de sokkal tisztább nem lett a kép náluk JR Smith esetében - a mai hírekben olvashattátok, hogy a csapat nem hajlandó neki annyi pénzt megadni, amit más együttesek sem adnának meg (nem akarják túllicitálni a semmit), ő pedig állítólag évi 15 millió dollárt szeretne kapni. Az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest az is újdonság, hogy erősen felmerült Mo Williamsben a visszavonulás gondolata - róla továbbra sem tudni semmi biztosat, de a hírek arról szóltak, hogy már a Cavs is úgy számol, hogy jó eséllyel nem lesz a keretben Williams a most következő idényben.

Látunk-e valamit Tyronn Lue-ból, és LeBron James mennyire akarja átadni stafétabotot Kyrie Irvingnek?

Alapvetően azért sok újdonságot nem kell várni a Clevelandtől, most nyertek bajnoki címet, nem is nagyon kell alakítaniuk azon, ami ment az idény végén. James (és Irving) védelmet bont, majd ha nem tud kosarat szerezni, kipasszolja az üresen állónak, aki beveri a triplát (ez a játék LeBron Jamesszel nem is kell, hogy ennél bonyolultabb legyen), hátul pedig Tristan Thompsonra és LeBronra alapozva van egy elég biztos védelem, amit még Kevin Love sem tud lerontani. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a bajnoki cím miatt Clevelandben gyakorlatilag isteni szintre léptek a játékosok - nagyon nyugodtan készülhetnek így, hogy a végső győzelem már összejött az "elátkozott városban". Emellett mindenki a Kevin Duranttel kiegészülő Golden State Warriorsről beszél már - egyrészt semmiféle nyomás nincs rajtuk, másrészt viszont megvan a plusz motivációjuk, ennél sokkal jobb mentális helyzetben nem is lehetnének.

A Chris Andersen - Timofey Mozgov, Sasha Kaun "cserén" bukni biztosan nem buknak, Birdman annyit egészen biztosan hozzá tud majd tenni a játékhoz, amennyit a két orosz tett az előző szezonban - a védekezés még biztosabb lábakon állhat.

Bizonytalansági faktort az ad némileg a szezonjuknak, hogy Tyronn Lue most először fogja őket felkészíteni a nyár folyamán. Óriási baklövések sorozatát kellene elkövetnie ahhoz, hogy szétrombolja azt, amit működik, de az sem biztos, hogy látunk annál többet a Cavstől, mint hogy "add oda Jamesnek meg Irvingnek, aztán majd megoldák". Nem rossz ez a taktika sem, látthatuk azt is, hogy hatékony, de egy egész szezonon keresztül vinni... LeBronnak azért 1-2 hét pihenő kellhet megint az idény közben, de ha Lue nem csinál oltári nagy butaságokat (márpedig azt a számlájára kell írni, hogy kezelni legalább tudja a keretet), akkor ebből tényleg nem lehet probléma - szerintem pár alapszakasz-győzelmet beáldoznak arra, hogy James a megfelelő fizikai állapotban kezdje meg a rájátszást, ha erre szükség lesz.

A másik dolog, amin bukhat pár mérkőzést a Cavs az az, ha LeBron egyre inkább Irving kezébe akarja adni az irányítást (tett már erre utaló nyilatkozatokat nem egyet), Irving pedig ennek nem tud megfelelni. Brutális döntőn van túl Irving, nagyon jó volt az egész PO-ban is, de továbbra is leginkább scorer és nem irányító. Ha utóbbi szegmensben tudna fejlődni, az nagyban segíthetné Jamest és ezzel együtt a csapatot is - kicsit jobban oda kellene figyelnie a társak kiszolgálására, mert ez az, ami ugyan 40 pontos döntőbeli meccseknél nem érdekes, de az előző alapszakaszban már voltak hírek, hogy egyeseknek nem tetszik Irving önző játéka (kicsit gyengébb scoring mellett már feltűnő a mindössze 4.7 gólpassza meccsenként).

Nem érzem egyiket sem túlságosan perdöntő kérdésnek, mert amíg itt van LeBron, addig hozzá mindig lehet fordulni, az általa irányított játék pedig egy ennél a keretnél sokkal gyengébb állománnyal is jó kelet első helyére, de ha előre akar lépni a Cavs (és hiába bajnokok, nyilván nem fognak a babérjaikon ülni), azt nem Jamesnél fogják megtenni, hanem Lue-nál és Irvingnél.

Lesz-e bármi gond a távozó/visszavonuló hátvédek miatt?

Még Matthew Dellavedova távozása nem volt túl nagy érvágás, hiába nyújtott emlékezeteset az ausztrál a 2015-ös nagydöntőben - a tavalyi alapszakaszban kiválóan triplázott, de Irving visszatérésével szerepe jelentősen csökkent, védekezésben pedig közel sem tudott olyan problémákat okozni az ellenfeleknek, mint tette azt a tavalyi rájátszásban. Mo Williams esetleges visszavonulása után már azért csak felszisszen az ember, hiszen az idén ledraftolt Kay Felder maradna az egyetlen csere Irving mögött, de még erre is azt mondhatjuk, hogy megoldható gond, hiszen amikor James irányít hármas vagy négyes posztról, akkor egyesbe nyugodtan lehet egy shootert rakni - a jobb irányítókat egy az egyben úgysem lehet lefogni, csak szervezett csapatvédekezéssel, támadásban pedig még előnyt is jelenthet a magasabb dobójátékos.

Egyelőre azonban JR Smith ügye áll, kettes-hármas posztra pedig Jolly Jokernek jött ugyan Mike Dunleavy, aki inkonzisztens, de jobb napjain a 40%-os triplázásával és az elfogadható védekezésével potenciális meccseldöntő kiegészítő volt még nem is olyan régen (és lehet itt is), viszont neki a háta az utóbbi években teljesen szétment. Tavaly februártól elkezdett már játszani, de sok köszönet nem volt benne - igaz, a hármasai továbbra is használhatóak, és ez a Cavsnek nagyon jól fog jönni, amennyiben bírja a terhelést. Azt nem tudom elképzelni, hogy Smith-t addig húzzák a Clevelandnél, amíg lelép, de ezt is csak akkor lehet biztosra venni, ha már aláírta új szerződését - mindenesetre komoly mélységbeli gondjai lehetnek az ohióiaknak, amennyiben mégis kenyértörés lesz a történet vége.

A legrosszabb forgatókönyvben Dunleavy háta megint szétmegy, Smith lelép a Brooklynhoz vagy a Phillyhez, Mo Williams pedig úgy dönt, hogy visszavonul - így Feldernek és Jordan McRae-nek kell csereként játszania, ezt a szintet azonban (még) egyikőjük sem tudja átugrani. A hátvédhiány miatt LeBronnak sokkal többet kell játszania vagy nagyobb szerepe lesz, mint azt szeretnék, ami miatt a rájátszásra a kelleténél fáradtabban érkezik.

A legjobb forgatókönyvben Williams folytatja még egy évig, Smith-t sikerül aláiratni, Dunleavy pedig egészséges marad a szezon nagy részére, így Dellavedova ugyan nincs már a keretben, de Williams és Dunleavy simán megoldja a pótlását. Irving átalakítja némileg játékát, jobban odafigyel a többiekre, így Jamesnek semennyire nem kell megszakadnia az alapszakaszban - Irvingből jobb, LeBronból pedig pihentebb játékos lesz a rájátszásra. Tyronn Lue egy-két új figurával, felállással, szerepkörrel meglep mindenkit.

Legjobb és legrosszabb esettől függetlenül viszont a Cavs keleti első helyét az alapszakaszban csak James esetleges sérülése veheti el szerintem, semmi más. A PO más tészta, az ottani állapotuk és lehetőségeik nagyban függnek a Williams-Dunleavy-Smith trió sorsától, de ha nem a főcsoport első helyén kezdenék a rájátszást, az elég komoly meglepetés lenne - még az irányítóposzt baljós előjeleivel együtt sem utal semmi arra, hogy a bajnoktól jelentősen kevesebbet fogunk kapni, mint az előző idényben, már ha egyáltalán gyengülnek...

Tipp: Kelet 1.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus