Lehet-e túl sok a dudás a philadelphiai csárdában?

Rengeteg új játékos, több új franchise player-jelölt is "érkezett" a Philadelphia Sixershez a nyár folyamán - az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő idényre.

A Philadelphia Sixers nyaráról írtunk már bővebben, ezen a linken olvashattok róluk. Azóta cseréltek egyet a Utah Jazz-zel, amivel megszabadultak Kendall Marshalltól (és utána az érkező Tibor Pleisstől is), majd leigazolták Elton Brandet mentornak a magasemberek mellé. Az látszott az off-szezon értékelőből is, hogy ha nem is alakult át teljesen a Sixers kerete, de gyakorlatilag egy teljesen új kezdőötös érkezett, köztük a 2014/-es 1/3-as (Joel Embiid is most kezdi meg ténylegesen NBA-karrierjét) és 1/12-es, valamint az idei 1/1-es.

Off-szezon értékelő 2016: Atlantic divízió

Ez két dolog miatt tökéletes. Egyrészt végre nem olyan játékosokat kell nézni majd a Phillynél, akikről tudjuk, hogy 3 éven belül nemcsak a csapatnál, de a ligában sem lesznek jó eséllyel, így ennek a fajta építkezésnek végre a pályán is lehet majd eredménye. Másrészt mivel a legfontosabb játékosok közül négyen is most kezdenek majd, így három éve lúzer franchise ide vagy oda, ezt a mentalitást ők nem nagyon ismerik - nem várunk PO-ot a Sixerstől azonnal, de az nem azért nem lesz meg, mert az előző három idényben hozzászoktak a játékosok a vereséghez, hanem azért, mert még nem lesznek elég jók, túl fiatalok, nincs elég tapasztalatuk és nem játszottak még együtt.

Ben Simmonsnak nem sikerült jól az LSU-nál az idénye (a jó egyéni számok mögött nem sok minden volt komoly ellenfelek ellen), de Embiidnek az elmúlt két évben annyi köze volt a Phillyhez, mint bármelyik TV-nézőnek, Saric 2014-ben Adria Liga győztes és minden szinten MVP volt egy anyagilag már akkor is lenullázott Cibonával, majd az egyik legjobb török klubban, az Anadolu Efesnél játszott, Sergio Rodriguez pedig tavaly Euroligát, az előtte való évben Euroliga MVP címet nyert. Nyilván nem lehet párhuzamot vonni az európai eredmények és az NBA között, de az nyugodtan kijelenthető, hogy a csapat legfontosabb embereinek semmi közük nincs az elmúlt 3 évben összesen 47 győzelmet szerző Phillyhez.

Nem lesz-e túl sok a jóból (franchise playerből) egyszerre?

Egy ennyire alapjaiban átalakuló csapatnál természetesen vannak kérdések, sőt, leginkább csak azok vannak amellett, hogy az egyéni képességeket, lehetőségeket látjuk már külön-külön.

A Philly alapjátékát nehéz belőni, mert rengeteg opciójuk van. Rodriguez nagyon jól játssza a 2-2-t a magasemberekkel, amikből aztán akár Jerryd Bayless, akár Robert Covington is profitálhat a triplavonalon kempelők közül - Rodriguez azt már korábban is megmutatta, hogy egészen kiválóan passzol, ahhoz jött még 6 évnyi rutin a Real Madridnál. Saric lesz a Philly Jolly Jokere, mert gyakorlatilag mindenre használható - ő 2-2-t magasemberként és irányítóként is meg tud oldani, de egyedül is képes magának helyzetet teremteni, bonyolultabb figurák esze is lehet. Az teljesen egyértelmű, hogy Simmons kezében sokat lesz a labda, gyorsindításnál és szerintem felállt védelem ellen is bőven fogják őt is erőltetni, mint labdás embert, aki LeBron/Antetokounmpo módjára 3/4-es posztról szervezi a játékot. Embiid pedig a 2-2-k mellett képzett egyszemélyes hadsereg a palánk alatt is - az idei nyári videóit hagyjuk, de korábban sem az volt rá jellemző, ami a legtöbb mostani centerre, hogy csak alley-oopból és támadópattanóból tud pontot szerezni.

Ez egy idősebb, rutinos csapatnál kifejezetten sokoldalú, kiismerhetetlen támadójátékot hozhatna, de egyrészt itt azért egyénileg is csiszolni kell majd az embereket, és számomra nem teljesen egyértelmű, hogy mindenki lejjebb tud-e majd adni az igényeiből - márpedig itt erre, ennyi első-második számú embernél szükség lesz. Abban biztos vagyok, hogy Rodriguez nem csinál ebből problémát, mivel labda nélkül is tud hasznos lenni a külső dobása miatt, de Simmonsnál például ez már nem ennyire egyértelmű. Neki és Saricnak a posztja is nagyjából megegyezik - elvileg lehet őket egymás mellett játszatni, de magas kosár IQ ide vagy oda, mindez addig lehetséges forgatókönyv, ameddig a horvát tudja hozni legalább az európai átlagait a triplavonalon túlról, egyébként mindketten inkább négyesek, mint hármasok.

Brett Brown vezetőedző eddig jól vizsgázott (kifejezetten használható védekezést rakott össze a D-Liga válogatottból), viszont ez most egy új terep lesz számára - idáig nulla egót kellett menedzselnie, most kap szerintem három olyan embert is a nyakába, aki megvan róla győződve, hogy ő lesz az alfa. Közülük a Simmons-családdal jóban van, ismeri Bent már jó ideje, az sokat segíthet elsimítani néhány "miért nincs egy kicsit több labdám, edző bá?" dolgot, Embiid talán az elején még nem fog ugrálni, már az is jó lesz, ha pályán tud maradni, de Saric-csal lehetnek gondjai. A horvát nyilván nem padmelegítő akar majd lenni (nem is lesz az, a Simmons-Saric párost addig fogják egymás mellett próbálgatni szerintem, amíg csak lehet), de ahogy KJ McDaniels az anyjával, ő az apjával van súlyosbítva - az öreg Saric se számol el 1-ig, ha ki kell nyitni a száját, és valami nem úgy történik, ahogy azt ő elképzelte a fiának...

Benne van az az eset is, hogy nagyon szépen kijön majd egymással a fiatal mag, megtalálják az összhangot, és egymást segítik a továbbiakban, így fejlődnek keleti topcsapattá - ez ebben a keretben azért pár éven belül benne is lehet. Brett Brown elég okosnak tűnt eddig ahhoz, hogy szépen fel tudjon vázolni egy olyan támadójátékot, ahol mindenki elégedett (Rodriguez lehet csere akár Sariccsal együtt is, ha Simmons annyit fog irányítani, és akkor Bayless kezdhet egyes poszton), és ha nem hülyék ezek a játékosok, azért fel tudják mérni, hogy bőven lesz lehetőségük statisztikát gyártani, győzelmeket gyűjteni és fejlődni is, ez megoldható még ennyi embernél. Ha viszont elkezdenek elégedetlenkedni (nem is feltétlenül a játékidő, hanem a labdák elosztása miatt, vagy azért, mert van mellettük még két másik olyan ember, aki legalább olyan státuszban van, mint ők), akkor az egész "Process" katasztrófa lehet, legfőképpen amiatt, hogy egyszerre csődítettek a csapathoz mindenkit, és Embiidnek is pont mostanra sikerült felépülnie.

Ki marad a Noel-Okafor párosból, és mi/ki érkezik helyettük?

Az eredeti kérdés úgy szólt volna, hogy kit cserélnek el, de ez sokkal pontosabb szerintem, mivel könnyen elképzelhető, hogy záros határidőn belül mindkettő távozik.

Jahlil Okafor képzett támadójátékos, aki nyilván fogja javítani hatékonyságát az újoncidényéhez képest, de semmit nem tud egyelőre abból, amit egy modern centernek tudnia kellene, mivel egészen pocsék védő, mindemellett pedig középtávoli dobása is alig létezik - bár mindkét szegmens fejleszthető (a védekezés nagyrészt akarat, a dobás meg gyakorlás kérdése), egy lábon és fejben ennyire tetűlassú embert nem tudom, mennyire lehet felgyorsítani. Nerlens Noel tökéletes ellentéte, miután ötös poszton ligaelit védekezést mutatott már be 2014/15-ben, támadóoldalon viszont csak és kizárólag azt tudja berakni az ellenfél gyűrűjébe, amit az irányító felpasszol neki zsákolásra, semmi mást.

Mindketten ölik Embiid támadójátékát, akinek hiába van egy egészen használható dobása is, a palánk alatti játékát elfelejtheti Okafor és Noel mellett, mert az ellenfelek ott fognak tömörülni a festékben folyamatosan. Noel viszont legalább védekezésben teljesen megfelel egy modern magasember prototípusának, így sokkal több értelme lenne megtartani arra az esetre mondjuk, ha Embiid megint lesérülne - Okafor használhatatlan Simmonsszal és Sariccsal párban is, mivel előbbivel a liga legröhejesebb védekezését tudnák felvonultatni, Saric meg annyira azért nem jó védő, hogy még a legfontosabb poszt helyett is ő csináljon mindent. Ennek megfelelően a hírek inkább arról szólnak, hogy Noel távozhat, mivel érte egyszerűen többet adnak más csapatok, viszont ha Noel megy, attól még Okafor nem fog jobban illeni a többiek mellé...

Éppen ezért két eset lehetséges nálam: vagy Okafort cserélik el a szezon kezdete előtt, vagy ha Noelt, akkor mindkettő távozik egy éven belül, tehát legkésőbb jövő nyáron Okafortól is búcsúznak - már persze ha nem szedi össze magát védekezésben, amire se az első éve, se korábbi karrierje alapján nem sok jel mutatkozik.

Az szintén érdekes kérdés, hogy mit vár cserébe a Sixers, és szerintem itt is problémát okoz, hogy a nulláról három új FP-vel próbálkoznak azonnal, mivel senkiről nem tudunk biztosat mondani. Saricban egy Lamar Odom szint benne van bőven, egy nagyon sokoldalú, jó csapatban is borzasztóan fontos szerepet játszó, talán hatodik ember szerepkörbe szoruló, de onnan is meccseket eldöntő kosaras lehet a horvát. Embiid azonban két évnyi lábtörésből érkezik, az életbiztosítás jelzőt nem az ő esetére szokás használni... Simmonsban pedig a hatalmas lehetőségek (labdakezelés, atletikus képességek, pálya átlátása) mellett óriási kockázat is van (hozzáállás, védekezés és külső dobás).

Ha mindkét játékosnál a rosszabbik eset jön be, nagyon kellene a Sixersnek egy újabb Top5 pick (a későbbi draftokra valamikorra) vagy egy nagyobb tehetség. Ha Simmonsék jól sülnek el, akkor pedig leginkább dobóhátvédbe kellene egy vagy akár két, minél hasznosabb kiegészítőember (a helyi Andre Iguodalák), itt ugyanis a semmire nem jó Gerald Hendersont leszámítva csak a 32.6%-os triplával rendelkező shooter, Nik Stauskas van. Utóbbiban talán még lehet bízni, de az ő sorsa gyorsan el fog dőlni - ha a sokkal jobb és nagyobb figyelmet kívánó csapattársak mellett is ilyen százaléka lesz, neki lőttek a Sixersnél (is).

Nincs azonban ideje a Phillynek várni, hogy megtudják, mi lesz Embiidékkel - Bryan Colangelo már lenyilatkozta, hogy inkább előbb cserélik valamelyik centert, mint utóbb, és minden egyes meccsel csak csökkenni fog az értékük a szezonban, mivel egyszerűen nincs elég játékidő mindenki számára. Jó eséllyel egyébként minél jobb pick kell nekik, aztán maximum majd később becserélik azt játékosra, ha nem akarnak megint egy újonccal foglalkozni, de a helyzetüket látja a liga többi csapata is, érdekes kérdés, hogy ki mit fog értük így ajánlani.

A streetballer Ben Simmonsból mikorra csinálnak kosaras Ben Simmonst?

A Philly idén leginkább az 1/1-esét fogja nyomni, el nem ítélhető módon (bár megkockáztatom így látatlanban, hogy ha egészséges marad, akkor Embiid jobb, vagy legalábbis sokkal hasznosabb tagja lesz a keretnek, én hosszútávon inkább a köré építkezést látom, de ez nagyban függ a lábfeje állapotától). A nyári ligában azonban két dolog bebizonyosodott.

Egyrészt az, hogy Simmons tényleg semmilyen szinten nem tud dobni. Volt talán egyelten meccse, mikor be-betalálgatott középtávolról, a többi mérkőzés azonban megmutatta, hogy az tényleg csak a vak szerencse volt (volt olyan meccse, amin már ordította neki a közönség, hogy "shoot", direkt lehúzódtak róla, de inkább elindult befelé, mert abban még így is több volt a köszönet). Másrészt az is megmutatkozott, hogy jól lát a pályán, tényleg van benne lehetőség, de egyelőre a látvány fontosabb neki, mint a végeredmény. Hát mögötti, no-look, mindenfajta gólpasszt láttunk tőle, de gyakorlatilag ugyanannyi eladott labdája is volt, ami ipari mennyiséget jelent - ezt ráadásul egy, az NBA-hez képest nulla ligában sikerült prezentálnia, el lehet képzelni, hogy ha ugyanezeket a passzokat bevállalja az alapszakaszban, abból mi lesz.

Nyilván játszania kell minél többet, hogy érezze, mit lehet és mit nem, de nagyon sürgősen le kell szabályoznia saját magát (kívülről egy ennyire kreatív játékost nem lehet és annyira nagyon nem is szabad, mert könnyen ki lehet venni azt a faktort is, amitől ő több lehet, mint a többiek), különben a tripla-dupla közeli számai mögött sem lesz semmilyen lényegi tartalom, a Philly pedig sehova nem fog jutni, ha az első számú embere nem lép ebben, dobásban és védekezésben is több kategóriát előre. Vannak kétségeim, hogy ez időben mikor fog megtörténni, de itt realitásokról nem nagyon lehet beszélni, ez csak hozzáállás és munka kérdése lesz a részéről.


Összességében nézve ezt a Phillyt már érdemes lesz nézni, ha nem is a rettenetesen jó eredményeik és mérlegük miatt, de azért biztosan, mert végre azokat láthatjuk, akikkel a csapat hosszútávon tervez, illetve akikben megvan legalább a lehetőség arra, hogy idővel PO-ba, és ott is egészen sokáig vezessék a klubot.

Elég széles skálán mozog nálam a lehetőségek száma velük kapcsolatban. Túl jó szezont még nem várok tőlük a fontosabb embereik nem túl számottevő NBA-tapasztalata miatt,  de ha minden összejön, akkor a rengeteg gyorsindításra, Embiid palánk alatti játékára, a Simmons/Saric/Rodriguez által kezdeményezett 2-2-kre, illetve Rodriguez, Bayless és Covington kinti dobásaira épített támadójáték, valamint az Embiidre, Saricra (és Noelre) és a Brett Brown rendszerére épített védekezés a jobb napokon bárkit elkaphat. A legrosszabb verzióban Embiid újra lesérül, Noelt elcserélik a nagy semmire, Simmons folytatja a saját statisztikáit hozó, de csapatszinten semmit nem érő játékát nulla fejlődéssel, Saric (és az apja) besértődik, mert nincs elég lehetősége, Rodriguez pedig nem tud visszaugrani az NBA-be, kitűnő európai karrier ide vagy oda.

Keleten azért szerintem a Brooklynnál egyértelműen jobbak lesznek most már (abban a Netsben csak Kenny Atkinson miatt lehet egyáltalán upside, ebben a keretben több kategóriával több van), talán a Washingtont megelőzhetik az ottani "kiváló" csapategység miatt, de a többieket még nem nagyon merném mögéjük tenni, talán egy év múlva.

Tipp: Kelet 13-14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus