Lesz-e érdemi kihívója a Golden State-nek?

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - a nyáron gyakorlatilag minden értékét megtartó, sőt, keretében bővülő regnáló bajnokot, a Golden State Warriorst vizsgáljuk most.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Cavaliers, Bulls
Northwest: Thunder


A Golden State off-szezonjáról ezen a linken írtunk már bővebben, ahol látszódott is, hogy Ian Clark volt a legnagyobb veszteségük, de egyrészt a Kevin Durant - Andre Iguodala - Shaun Livingston hármast megtartották, ami kulcsfontosságú volt, hogy bebetonozzák magukat első számú bajnokesélyesként most is, másrészt Nick Younggal, Omri Casspival és a drafton kiválasztott Jordan Bell-lel még mélyült is a keretük.

Jelenlegi keret:
Curry - Thompson - Durant - Green - Pachulia
Livingston - Iguodala - Casspi - Bell - West
Young - McCaw - Looney - Jones - McGee
Niang (TO) - Gbinije (TO)
Boucher (tw)

Ez egy egészen rövid szezonfelvezető, lényegi kérdések ugyanis nincsenek ezzel a csapattal kapcsolatban, a játékukat is ismeri mindenki, és semmiféle újdonság nem várható tőlük. A regnáló bajnokról van szó, amelynek mind a négy sztárja és a legfontosabb kiegészítői is megmaradtak, amely nemcsak nevekben, hanem csapatjátékban is egészen kiemelkedő, és amely mindenféle szerkezetben képes ellenfele fölé nőni, nem véletlenül kezdik őket az NBA történetének legnagyobb dinasztiájához hasonlítani. Olyan kérdések akadhatnak, mint hogy Bell mikor tudja átvenni a kezdő center helyét Zaza Pachuliától, vagy hogy Casspi és Young közül melyik válik be jobban, utóbbi képes-e ebbe a passzolásra alapuló rendszerbe probléma nélkül beleolvadni, vagy sem. Ezek azonban olyan kérdőjelek, amik nem befolyásolják döntően a Warriors eredményességét akár erre, akár arra dőlnek el.

Az oaklandieknek két nagyon közhelyszótáras ellenfelük lehet. Az egyik a sérülés, az bármikor beüthet, és náluk láttuk már a legjobbaknál is, hogy elő is fordultak súlyosabb problémák is. A másik a "túlelégedettség", hiszen egy bajnoki cím és 3 év alatt begyűjtött két aranygyűrű után teljesen természetes, hogy nem harap ugyanúgy az ember, mint amikor az első vagy hosszabb idő után az első elsőségére, esetleg a visszavágásra készül. Ezt viszont talán kompenzálhatja is, ha tényleg kitűzték maguk elé a "2010-es évek Chicago Bullsa" cím elérését, hiszen ahhoz sokat kell még a parkettára pakolniuk, ez motivációt adhat számukra.

Azt nem gondolnám, hogy Kevin Durant egészen nevetséges nyara komolyan befolyásolná a teljesítményüket, hogy bármilyen feszültséget is okozna csapaton belül például az Under Armourt cikiző nyilatkozata, hiszen egy évvel ezelőtt Draymond Green produkált hasonlóan botrányos off-szezont, aztán annak sem lett semmilyen negatív következménye.

A Warriors abszolút favoritként futhat neki ennek az évnek is, mert bár több rivális, a két potenciális keleti kihívó, a Cleveland és a Boston, nyugaton pedig a Houston és az Oklahoma is javultak papíron, ezeknek a csapatoknak még időbe fog telni, mire összeállnak - a jó eredmények borítékolhatóak mindegyik említett gárdától, de jó alapszakaszt futni, illetve egy PO-párharcban a Warriors ellen felvenni a versenyt teljesen más feladatkör. Utóbbihoz nagyon komoly finomhangolás is kell, amire egy szezonja van a többieknek, míg a Golden State egy évvel előrébb jár mindegyiküknél, és a liga legjobb támadójátékát és második legjobb védelmét lehet továbbfejleszteni egy 2-3 emberrel mélyebb rotációval...

Tipp: Nyugat 1.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus