Lesz-e kiút már idén a kilátástalanságból a Sixersnél?

Két hét az edzőtábor kezdete, másfél hónap az alapszakaszé - szezonfelvezetőnk első részében a Philadelphia Sixerst vizsgáljuk.

A Philly off-szezon értékelőjét, érkezőket, távozókat már tárgyaltuk korábban, ezen a linken elolvashatjátok (a Sixers a negyedik csapat). Azóta egy cserében megszerezték Gerald Wallace-t Jason Thompson helyett 1-2 pickért, leigazolták 2 évre összesen 8 millió dollárért Kendall Marshallt, illetve nem garantált szerződéseket osztottak ki JP Tokotónak és Christian Woodnak.
 

Jelenlegi keret:
Wroten - Stauskas - Covington (nem garantált) - Noel - Okafor
Marshall - P.Jackson - H.Thompson (ng) - Landry - Aldemir
Canaan (ng) - Wilbekin (ng) - Sampson (ng) - Jerami Grant - Holmes
McConnell (ng) - Tokoto (ng) - G.Wallace - Wood (ng) - Embiid
 

Ahogy írtuk már júliusban is, borzasztóan lassan épülnek újjá, mivel Joel Embiid a következő idényt is kihagyja, Dario Saric még nem tudott átjönni Európából, igazán a magasembereken kívül pedig nem kezdtek még el építkezni egyik posztra sem (Embiid ugye ötös, Saric pedig szinte biztosan négyes lesz az NBA-ben) - annak ellenére sem, hogy most már két éve megy a rebuild.

Az teljesen egyértelmű, hogy Jahlil Okafor, illetve az ő szerepe, beépítése lesz a legnagyobb kulcskérdés idén, hiszen a rájátszáshoz most sem lesz semmi köze a Sixersnek. Okafor kifejezetten képzett támadó, de a nyári ligában az is látható volt, hogy hatékonyságával még lesznek problémák - tanulnia kell, hogy mit lehet ezen a szinten és mi nem fér már bele abból, amit még az egyetemen meg tudott csinálni. Hogy egyénileg jó támadó és gyenge védő, az világos, de egyelőre homályos, hogy a csapatba hogyan fog illeni Nerlens Noel mellé.

Noel az előző évben kitűnően szerepelt center poszton, védekezésben a ligaelithez tartozott még egy ilyen szedett-vedett csapatban is, és minden adottsága megvan ahhoz, hogy erőcsatárként is jó legyen hátul, illetve hogy Okafornak tudjon segíteni is emellett. A nagyobb kérdés az, hogy mi lesz vele elöl, Noel ugyanis leginkább csak pick-and-rollból, egy jól passzoló irányító mellett használható támadásban - sem önmagától nem nagyon tudja még megoldani a helyzeteket a festékben, sem megbízható tempója nincs egyelőre. Mindkettőn dolgozik nyilván az edzőivel, de amíg egyik sincs meg, addig a játékmesterre van utalva.

Pont ezért az is nagyon nagy kérdés, hogy Kendall Marshall-lal mi lesz - Tony Wrotennek szinte semmi köze nincs az irányításhoz, az első három gondolata a pontszerzés a passz előtt és nem is jó ebben, úgyhogy Noel mellé szerintem ő nem kifejezetten ideális egyes. Marshall sosem tartozott a leggyorsabb játékosok közé, és akkor még finoman fogalmaztunk, úgyhogy ACL-szakadása túl sok negatívumot szerintem nem hozhat - kivéve ha annyira tovább lassítja, hogy már nem lehet pályán tartani. Mellette viszont Noel használható lehet, mert egy jól irányító, passzoló egyes, ez pedig Okafor dolgát is nagyban könnyítené, ha ugyanis nem működik vagy nem használják eleget ezt a Marshall-Noel kettőst, akkor szerintem Noelt annyira feladhatja majd a védője, hogy Okafort gyakorlatilag folyamatosan duplázhatják, abból meg jelenleg még biztosan szenvedés lesz.

Fontos lenne, hogy ne legyen ilyen probléma, mert Okafor indíthatja be Nik Stauskas karrierjét is, a kipasszai után viszonylag üresből próbálkozhat majd a jó kezű, de első évében semmit nem mutató dobóhátvéd. Más opciója nem nagyon van Stauskasnak, mivel saját magának ő se tudja rendszeresen megcsinálni a helyzeteket, az irányítók miatt pedig neki is problémái adódhatnak - Wroten tud védelmet bontani, de passzolni nem nagyon szeret, Marshall atletikus képességei pedig nem elegek (nem voltak térdsérülése előtt sem) ahhoz, hogy megverje emberét és abból passz után Stauskasnak lehessen helyzete.

Pierre Jackson és Robert Covington még talán a két legérdekesebb prospectjük. Előbbi Achilles-szakadásból jön vissza - nála az a kérdés, hogy képes lesz-e korábbi gyorsaságát, agilitását visszanyerni, mert egyértelműen nem a passzjátékából vagy a kinti dobásaiból élt, hanem a betöréseiből -, utóbbiból pedig már láthattuk, mire lesz képes: jó tripladobó, támadásban kifejezetten potens, de sokszor túl is pörög, túlvállalja magát, elönzőzi. A jelenleg még 20-as keret nagy részéből még lehet bármi (az említetteken kívül Embiid, Wallace és Carl Landry a kivételek, utóbbi kettőről már tudjuk, mire képesek), de egyikőjüknél sem lesz nagy meglepetés, ha két év múlva azt sem tudjuk majd, mit tettek le a parkettára az NBA-ben - még mindig rengeteg játékost próbálgatnak, ez várható majd az idény közben is.

Összességében nézve elég egyértelmű, hogy megint a liga egyik, ha nem a legrosszabb csapata lesz a Philly, továbbra is a fiatalok fejlesztése, illetve a csiszolatlan gyémántok megtalálása lesz a céljuk. A minél gyorsabb előrelépéshez, a lehető leghatékonyabb fejlesztéshez viszont szerintem egyértelműen Marshall és Noel játékának kapcsolata kell majd, mert Okaforon így nem lesz majd akkora nyomás, és Stauskasnak is így lehetnek meg a helyzetei - ha ez nem válik be, mindenki számára katasztrófa lehet a szezon, egy évet a kukába dobhatnak újfent (csak az mentheti meg őket, ha Noel középtávolról a nyáron megtanult dobni). Az pedig nem túl biztató, ha Kendall Marshall a szezonod egyik kulcsfigurája...

Azért is lenne fontos, hogy működjön Noel erőcsatárban játszatása támadásban is, mert azt láthatjuk, még közepes játékosok sem igazolnak teljesen reménytelennek tűnő csapatokba, a tehetséges fiatalok pedig kevesek a meggyőzéshez, bizonyítaniuk is kell, hogy a ligában megállják a helyüket. Így aztán hiába lenne a Philly keretében jövő nyáron Stauskas, Noel, Okafor, egy esetleg felépülő Embiid, Saric, mondjuk az 1/1 és lenne 60 millió dollár elkölthető pénzük, semmire nem mennének vele. Jövő nyáron túl nagy neveket igazolni egyébként sem lesz sok esélyük, de muszáj, hogy elinduljanak a felfelé vezető úton, még egy év a semmiért (illetve csak tankolásra) már szerintem nem fér bele.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus