Marad a mostani Warriors vagy érkezik Durant?

Egy vesztes döntő után sok a kérdés a Golden State Warriorsnél - merre indulnak, kit tartanak meg, mennyire akarják felforgatni a csapatot. Az ő nyári lehetőségeiket vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: LakersSunsKingsClippers
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzTrailBlazers, Thunder
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: BullsBucksPistonsPacers
Southwest: PelicansGrizzliesMavericksRocketsSpurs
Southeast: MagicWizardsHornetsHawksHeat

 

A Golden State Warriors óriási alapszakaszt futott, megannyi rekordot megdöntött, de a rájátszásban több sérüléssel és Draymond Green ámokfutásával is meg kellett küzdeniük, így 3-1-ről elbukták a Cleveland Cavaliers elleni finálét. Van egy két elég komoly kérdőjel velük kapcsolatban attól függetlenül is, hogy az előző két évben a liga trónján ültek (egészen tegnap hajnalig), a "győztes csapaton ne változtass" elv azonban valószínűleg akkor sem érvényesült volna, ha behúzzák a finálét.

Adnak egy újabb esélyt ennek a keretnek?

Két gyökeresen ellentétes út közül választhat a Warriors a nyáron. Az egyik az egyszerűbb: megtartanak mindenkit. Szerződése van a Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green nagy triónak, a kiegészítők közül Andre Iguodalának és Andrew Bogutnak, a sok lehetőséget első évében nem kapó Kevon Looney-nak, és csapatopciós Shaun Livingston 5.8 milliós kontratusa. Harrison Barnes, Festus Ezeli, Ian Clark és James McAdoo korlázotott szabadügynökök lesznek, Leandro Barbosa, Marreese Speights, Brandon Rush és Anderson Varejao pedig oda igazolnak, ahova akarnak.

A megtartandó nevek közül szerintem Barbosa és Speights nem tétel, és nem is hiszem, hogy nagyon nehéz dolguk lenne a megtartásukkal. Varejao rövid időkre tudott hasznos lenni, de alig játszott, Rush, Clark és McAdoo még kevesebbet (főleg amikor számított), úgyhogy Ezeli és Barnes megtartása az, ami pénzügyileg fájhat nekik. Minden ajánlatot tarthatnak majd a két játékosra, de a centerrel kapcsolatban már évi 15 milliós pénzekről beszélnek, a kiscsatárnál pedig biztosra lehetett venni a maximumot mondjuk 2 héttel ezelőttig (nála 22 millió dolláros kezdőfizetést jelent ez), így az összbérezés valahol 120 millió dollár környékén lenne. Bár Joe Lacob tulajdonos elmondta, hogy mindent kifizet, hogy egybentartsa a csapatot, Barnes és Ezeli esetében szerintem fölösleges kockázatot vállalnának ezzel.

Ezeli jó kis cserecenter, de három idénye volt eddig, az utolsó kettőben 46-46 összecsapást bírt ki az alapszakaszban, úgyhogy finoman szólva is sérülékeny - nem biztos, hogy krónikus gondjai vannak, de Bogut 5 évvel idősebben is sokkal hasznosabb játékos, és kevesebbért játszik, mint Ezeli várható fizetése.

Barnesról sokszor sokan elmondták, hogy többre lenne képes, ha nem Curryék árnyékában kellene játszania, de amikor kell, akkor előlép - kár, hogy elment rajta az idei bajnoki cím, így itt meg is dőlt ez a tézis. Még az is elképzelhető, hogy máshol jobban ki tud bontakozni, de az a kérdés, hogy megéri-e maximumot fizetni neki, mikor ebben a csapatban sosem lesz több egy kiegészítőembernél, hiszen Curryék itt lesznek a jövőben is, Barnes nem fog felfelé lépkedni a ranglétrán sosem. Azt, amire tartják, sokkal olcsóbban is meg lehet oldani egy Kent Bazemore-ral, egy Marvin Williamsszel, egy Matt Barnesszal vagy alacsonyabb kivitelben egy Courney Lee-vel - lehet, hogy nincs akkora potenciál bennük, mint Barnesban, de még hasznosabbak is lehetnek abban a szerepben, ami a Golden State-nek hármas poszton kell. Az ő és Ezeli sorsát is eldöntheti viszont, ha...

Ide tudják-e csábítani Kevin Durantet?

... a másik utat választja a Warriors, megpróbálnak idehozni még egy sztárt, méghozzá Kevin Durantet. Ebben az esetben előbb meg kell győzniük az Oklahoma City Thunder sztárját, hogy áttegye székhelyét Oaklandbe - kosárlabda szempontok alapján talán az egyetlen csapat ők, akiknek reális esélyük van arra, hogy KD-t kipiszkálják az OKC-től, és Durant elmondása szerint ez igen nagy súllyal nyom majd a latba döntésénél, leginkább a sportszakmai szempontok alapján fog dönteni, nem az üzleti szempontok játsszák majd a főszerepet. Ha meggyőzik, akkor viszont el kell küldeni pár embert a jelenlegi keretből.

A Curry, Thompson, Green hármas egészen biztosan védett, ahogy szerintem a smallballhoz és védekezésben elengedhetetlen Iguodala is. Az egyik verzió az, hogy Bogutot tartják meg (és mindenki mást elengednek), így hagyományos felálláshoz is megvannak az embereik és smallballba is tudnak váltani. A másik verzió szerint Livingston marad és Ezeli QO-val, mindenki mást azonban elcserélnek és elengednek (Bogutot, Barnest és a többi kiegészítőt), leigazolják Durantet, majd Ezelinek mehet a nagy szerződés, vagy az általa elfogadott ajánlat meccselése. Ennek a forgatókönyvnek az előnye az, hogy darabra többen maradnak, Bogut helyét átveszi Ezeli, viszont a padra Iguodala mellett Livingston is megmarad, a hátránya viszont Ezeli már említett sérülékenysége és az, hogy nem tudni, lehet-e benne bízni kezdőcenterként.

Hogy melyik az esélyesebb út, az nézőpont kérdése: az egészen biztos, hogy Durantben gondolkodnak először, de hogy mennyire reális az, hogy KD-t elcsábítják a Thundertől, az egy másik történet. Az szerintem egyértelmű, hogy Barnes és egy kiegészítő beáldozása bőven megérné Durantet, de az is érdekes lenne, hogy Durant, Thompson és Curry támadásban mit kezdene egymással, mert azért jóból is megárt a nagyon sok. Beszéltek egyébként Durant mellett egy Nicolas Batum - Harrison Barnes sign-and-trade lehetőségről is, de ezt egyáltalán nem tartom reálisnak. Egyrészt mert szerintem a Charlotte-nak maximumért nem (sem) kell Barnes, másrészt mert mire eldől, hogy Durant mit akar, és hogy ennek megfelelően mi lesz Barnes sorsa, addigra Batum valószínűleg rég hosszabbított a Hornets-cel.


Egy 30. pickje van a Golden State-nek a most következő draftra, nem itt fogják megváltani a világot, hanem sokkal inkább a szabadügynökpiacon. Durant miatt jó ideig reflektorfényben lesznek, de ha esetleg nem érkezik, akkor is nagyon érdekes kérdés lesz, hogy mi lesz Ezeli és főleg Barnes sorsa, mert annyit kellene nekik fizetni, amennyit már se luxusadóban, se a játékban, hozzáadott értékben nem érnek eddigi karrierjük alapján. Megtarthatják mindkettőt, de 1-2 szintet lépniük kell, ami Ezeli esetében ott kezdődne, hogy nem csak a szezon felét tudja lejátszani, Barnesnál viszont Curryék miatt szinte képtelenségnek tűnik jelen állapotban. Nem az elveszített döntő lesz itt a legnagyobb faktor, mert ugyanezekben a kérdésekben dönteni kellett volna akkor is, ha sikerül lezárniuk 5 meccsen a Cavs elleni párharcot, vagy ha a 7. meccsből ők jönnek ki jobban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus