Másodjára is elrontja a csapatépítést a Bucks?

A szezon egyik legnagyobb negatívumát a Milwaukee Bucks szereplése jelentette, így ezen a nyáron újabb átalakítás előtt a wisconsini alakulat - az ő nyári lehetőségeiket, feladataikat vizsgáltuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers
Northwest: Timberwolves
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Bulls
Southwest: Pelicans

 

A Milwaukee Bucks szezonja előtt azért voltak kérdőjelek az együttessel kapcsolatban, de tavaly annyira pozitív benyomást keltettek és annyira fiatalok, valamint tehetségesek voltak (papíron), hogy az volt a minimum, amire számítani lehetett, hogy a PO-ért azért küzdeni fognak. Gyakorlatilag az összes kérdéses pontjuk negatív irányba dőlt el végül, így végigszenvedték az idényt, és 33-49-cel keleten hátulról a negyedik, összességében nézve a Sacramentóval és a Denverrel együtt hátulról a nyolcadik helyen végeztek.

A négy biztos pont

Az továbbra sem változott, hogy borzasztóan nagy potenciál van ebben az állományban, de megítélésem szerint négy játékosnál többjük nincs, akinek biztosan helye van a gárda jövőjében.

A klub jövői Jabari Parker és főleg Giannis Antetokounmpo, ezt már nemcsak tehetségük miatt lehet leírni, de a szezon végén ebbe az irányba ment el a csapat játéka is. Parker szezonja visszafogott volt (14.1 pont, 53.5% TS), viszont nála nem szabad elfelejteni, hogy ACL-szakadásból tért vissza - jelentős javulás várható tőle szerintem akár már a következő idényben is, mint második számú opció támadásban, és 1-2. opció védelemmegbontásban. Antetokounmpo még ennél is több, a nyilatkozatok alapján ugyanis úgy tűnik, hogy LeBron James mintájára ő fog fazont szabni a Bucks játékának, erre pedig a sorozatban szállított tripla-duplái alapján képes is lehet. Mindketten tudnak hármast és négyest is játszani, ami óriási problémákat okozhat a későbbiekben az ellenfeleknek, amennyiben érezni fogják eléggé ahhoz egymás játékát, hogy tudják, mikor kit kell erőltetni, de...

... vannak gondok is ezzel a párossal. A legnagyobb egyértelműen a kinti dobás, ami miatt egyelőre nemhogy segítik, de ölik egymás játékát - mindketten 25.7%-kal dobták a hármasokat, Parker meccsenként fél, Antetokounmpo meccsenként kevesebb mint másfél kísérlettel. Az ellenfelek egyrészt tudják, hogy lehet hagyni őket, másrészt azt is, hogy nem fogják elvállalni kintről akkor sem, ha felkínálják nekik a helyzetet, így viszont komoly palánk alatti tömörülések alakulnak ki általában, ami miatt a teljes csapat hátrányba kerül. Mindkét játékosnak muszáj lenne megtanulnia a catch-and-shoot triplát, ha mást nem is, mert így mindketten veszélyesek maradhatnak akkor is, ha a másik kezében van a labda. Szerintem ők ketten lesznek hosszútávon a Bucks első két opciója, de a potenciáljukhoz mérhető eredmények eléréséhez kell a hármas mindkettejük részéről.

Ezzel nincs gondja Khris Middletonnak, aki a gárda messze leghasznosabb játékosa volt Antetokounmpo mellett idén (18.2 pont, 56% TS, 39.6% tripla). Middleton gyakorlatilag a tökéletes kiegészítő Parkerék mellé - amíg ő a legjobb támadásban, nem sok mindenre lesz szerintem jó a Milwaukee, de amint csak harmadik számú ember lesz, mert a két fiatal csatár fejlődik annyit, hogy ennyire háttérbe szorítsák, nagy dolgok elé nézhet a csapat -, éppen ezért szerintem semmilyen esetben nem szabadna elcserélnie a vezetőségnek, egyébként is a 3&D játékosok korát éljük, plusz hosszú és jó szerződése is van (még 4 év, összesen 55 millió dollár, de folyamatosan csökkenő éves bér).

A negyedik játékos az a John Henson, aki jó védő ötös poszton (1.9 blokk), de fizikailag meg lehet enni, mert vékony, ennek megfelelően nem is jó pattanózó (19.6 perc alatt 3.9 lepattanó), márpedig ez volt a csapat legnagyobb gyengesége védekezésben, hátulról a másodikak voltak az egész ligában (73.1% DRB%). Hensonnak fel kell szedni pár kiló izmot, hogy legit kezdő center lehessen, mert a játéka alapján alkalmas lehetne 20 percnél több játékra is, de ha nem lesz fizikailag erősebb, mindig csere marad majd. Hogy vele hosszútávon tervez az együttes, azt azért jól mutatja, hogy már hosszabbítottak vele 4 évre 44 millió dollárért - ez a pénz az új sapka miatt megfelelő egy cseremagasnak is, úgyhogy nem lőtte lábon vele magát a Bucks akkor sem, ha nem tudják soha kezdőként használni.

A kérdőjel

Egy játékos van igazából az aktív rotációban, akinek a jövője szerintem erősen kérdéses, ez pedig Greg Monroe. Tavaly nyáron óriási várakozással fogadtam, hogy a Bucksba igazolt, de összességében nézve iszonyatosan nagy csalódás volt az egész Milwaukee-ban mutatott játéka. Új csapatában a támadójátékot kellett volna megreformálnia, ami nem nagyon sikerült annak ellenére sem, hogy 15.3 pontját jó hatásfokkal hozta (56.2% TS). 8.8 pattanója a csapaton belül a legjobb volt 29.6 perces játékideje ellenére is, mégsem lehetett rá azt mondani, hogy egyáltalán a hasznos emberek között lett volna, mert védekezésben akkora lyuk volt, hogy teljesen összeesett tőle az egy éve még jól működő hátsó alakzat - Zaza Pachuliával ez a gépezet a liga egyik legjobbja volt, idén 23. helyen végeztek (108.7 kapott pont 100 támadásonként).

Azért kérdőjeles nekem a megtartása, mert egyrészt egy évet volt még csak a csapatnál, ilyen hamar nem szoktak beismerni még ekkora bukásokat sem a vezetők. Másrészt közel sem biztos, hogy egy ilyen idény után bármilyen komolyabb csomagot lehet érte kapni. Harmadrészt pedig a csapat szerkezete is belejátszott kicsit szerintem abba, hogy ennyire súlytalan volt. Támadásban szerintem még mindig lehetne sokkal markánsabb, mert nagy problémája volt neki is, hogy Middletont és Baylesst leszámítva fakezű volt kintről a teljes keret, egy ilyen csapatban a magasemberek dolga is sokkal nehezebb.

Az viszont nem megtartása mellett szól, hogy ha Antetokounmpo lesz a fazonszabász, akkor valószínűleg inkább drive&kick játékot játszik majd a Bucks felállt védelem ellen, nem a palánk alatti embert fogják labdával tömni - ha az elzárás-leválás játékot össze tudják csiszolni, jó lehet Monroe, ha nem, akkor támadásban nem lesz faktor most sem. A másik oldal, a védekezés viszont mindenképpen kérdőjelként lebeg felette - egyáltalán nem biztos, hogy köré normális hátsó alakzatot fel lehet húzni. Centerként neki van az egyik, ha nem a legfontosabb feladata, irányítani a többieket vokálisan is, a belépő kisemberek ziccereit megnehezíteni, de Monroe ez utóbbihoz egyszerűen lomha.

Akiknek menniük kell

Szerintem Middletont (és két fiatalt, Rashad Vaughnt és Tyler Ennist) leszámítva a teljes hátvédsort lecserélheti a Bucks, és nem is lenne butaság ezt megtenni. A lejárók közül egyedül Jerryd Baylesst lenne értelme megtartani a 42.9%-os triplamutatója miatt, OJ Mayót és Greivis Vasquezt fölösleges fizetni, a még egy évig szerződéssel bíró Michael Carter-Williamsről, illetve a fejlődéséről pedig lassan le is lehet mondani, őt szerintem három zsák nem túl rothadó krumpliért el kell küldeni bárhova. Mayo, Vasquez és Bayless a kiegyensúlyozottság fogalmát sem ismerik - Baylesst szerintem pont ezért lehetne szintén elengedni, egyszerűen képtelenség rá építeni, de egy padshooternek azért még elférhet -, MCW-nél pedig senki nem öli jobban a csapat játékát. Az irányító hiába szedett 5.1 pattanót és osztott ki 5.2 gólpasszt, nem tud dobni, márpedig Antetokounmpo és Parker mellett nem fér be még egy ilyen ember a kezdőbe, és mivel jövőre a görög irányít majd támadásban, MCW több kárt csinálhat, mint eddig bármikor.

A nagy baj az, hogy a két fiataljuk sem éppen az a fajta hátvéd, aki kellene nekik. Vaughn egy volume scorer volt világ életében az egyetemen, aki nem ismeri a labda nélküli támadójáték fogalmát, viszont neki legalább volt egy 38% fölötti triplaszezonja még a UNLV-n. Ennis sokkal inkább pass-first egyes, viszont az meg nem nagyon fog kelleni, ha Antetokounmpo szervezi a játékot (és várhatóan ha nem ő, akkor jöhetnek Parker egy-egyei vagy Monroe/Middleton), dobása viszont nincs. Az biztos, hogy ők ketten maradnak, mert olcsók és legalább lehetőség van bennük, de nem hiszem, hogy bármelyikőjüktől megváltást kell várni, mert nem nagyon illenek a képbe.

A magasemberek közül Miles Plumlee-nak QO-t kellene adni, korlátozott szabadügynök lenne így, de Henson mellett őt kitömni szerintem nincs értelme pénzzel, hiszen egyikről sem tudjuk, lehet-e kezdő a jövőben, két cserének meg fejenként évi 10 millió körüli fizetést adni, mikor mindketten ötös poszton használhatóak csak (Hensonnak meglenne az atletikussága, de túl fakezű ahhoz, hogy őt hosszabb periódusokra fel lehessen küldeni egy másik ötössel a pályára), szerintem nem szerencsés.

A kevesebb néha több

A lottery előtt 1/8-cal várhatják a draftot, de nekik gyakorlatilag bármi jól jöhet, mert a padot újra kell szerintem gondolniuk elég erősen, úgyhogy bármelyik posztra erősíthetnek. Ha hátvédet húznak majd és nagyon kerülnek sem előrébb, sem hátrébb, akkor Demetrius Jacksonra eshet a választásuk (ha Buddy Hield még bent lesz, akkor ő is opció lehet), akinek Vaughnhoz hasonlóan sokat volt a kezében a labda egyetemen, de nem olyan rossz kinti dobó - 33.1%-os volt ebben az idényben, de előtte két 40% fölötti évet produkált. Annyi biztosnak tűnik, hogy ha nem kerülnek Top3-ba, akkor itt nem nagyon fognak olyan embert húzni, aki azonnal kategóriákat dobhatna rajtuk.

A javulást egyértelműen Antetokounmpo és Parker egyéni fejlődése, esetleg Monroe beintegrálása jelentheti, a piacon pedig ehhez kell kiegészítőket keresniük. Náluk a legnagyobb irányítójelölteket szerintem fölösleges is nézegetni, a legjobb opció szerintem még Matthew Dellavedova lehetne, aki védekezésben egy igazi pióca, elöl pedig 41%-kal dobta ebben az idényben a triplát - ez a "Derek Fisher-stílus" kell most szerintem a Bucksnak, még egy labdabirtokló, de dobni nem tudó egyesbe teljesen felesleges pénzt ölniük Carter-Williams után. Mivel a görög irányít majd, így nyugodtan felállhatnak két dobóhátvéddel is egyébként, ebben az esetben Courtney Lee vagy Arron Afflalo is bőven szóba kerülhetnek. Ha Carter-Williams marad, de Plumlee-nek nem adnak QO-t, akkor 63 millió dolláron állnak, nagyjából 28 millió dollár körüli sapka alatti hellyel, úgyhogy pénzük ilyen kaliberű játékosokra bőven lesz. Steve Novak megtartása is felmerült a tripladobása miatt, úgyhogy úgy tűnik, ők is ilyen irányban gondolkodnak.

 

Összességében nézve a Bucks több helyen is elrontotta ezt a tavalyi csapatépítés dolgot, de ezekből kötelező tanulniuk. Az szerintem elég fogós kérdés, hogy Monroe-val mit csináljanak, de kicsit jobb spacinggel talán meg lehet vele tenni még egy próbát, maximum a padról kell játszatni, ha megint nem szedi össze magát védekezésben. A hátvédeknél viszont Middletont leszámítva a teljes aktív rotációban változtatni kell, mert abszolút nem illettek a rendszerbe Vasquezék. Ha ezt okosan teszi a Bucks (és Antetokounmpóék tudnak javulni kintről), akkor jövőre megint lehet keresnivalójuk, de ehhez több komoly lépést is meg kell húzniuk, ilyen például Carter-Williams mielőbbi és feltétel nélküli kitakarítása - vagy ha ezt nem is teszik meg, komoly szerepet nem szabad rábízniuk, legalább három hátvédet kell igazolniuk.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus