Melyik arcát mutatja idén a Blazers?

Elkezdődött a 2017/18-as NBA alapszakasz, így végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük az idény során - ma a nyáron gyakorlatilag semmit nem változó Portland TrailBlazers kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBullsBucks
Northwest: ThunderTimberwolves, Jazz
Pacific: WarriorsLakers
Southeast: WizardsHawksHeatMagic
Southwest: RocketsSpursPelicans


A Blazers off-szezonjáról ezen a linken már értekeztünk. Azóta annyi történt velük, hogy Andrew Nicholsont kivásárolták, és leigazolták two-way szerződéssel a Memphistől kitett Wade Baldwin IV-t.

Jelenlegi keret:
Lillard - McCollum - Harkless - Aminu - Nurkic
Napier - Connaughton - Turner - Leonard - Davis
Layman - Swanigan - Vonleh - Collins
Baldwin IV (tw) - Wilcox (tw)

A Portland nagyon felemás szezonokon van túl, hiszen a 2015/16-os idényben rendesen felülteljesítettek, aztán az előző év első felében csak szenvedtek, hiába nem alakult át az állományuk. A deadline előtt megszerezték Jusuf Nurkicot, és gyakorlatilag ez az egy lépés egyenesbe hozta őket, be is jutottak egy nagy hajrával a PO-ba, és tavalyi keretükhöz képest mindössze annyi változott, hogy a jól triplázó, de limitált szerepkörben használt Allen Crabbe távozott.

Az a tavalyi második fél szezon alapján világos, hogy amíg a Lillard-McCollum-Nurkic hármas van, addig főleg támadásban kifejezetten jó csapatot alkotnak - a bosnyákkal van némi mélysége is a támadójátékuknak a két kiváló hátvéd mellett, ez nagyon hiányzott nekik az előző idény első felében. Nurkic fontos láncszem hátul is, egészen szépen összeszedték magukat az ő érkezése után, mivel nemcsak a betörő játékosoknak okozott kellemetlenségeket, de pattanózásban is rendesen odatette magát.

A bosnyák éppen emiatt talán a keret legfontosabb embere még Lillard és McCollum előtt is - ha utóbbi kettőből az egyik kiesik, a másik feljebb tud kapcsolni (ez nyilván hatékonyságcsökkenéssel jár, hiszen a védelmeknek nem kétfelé kell figyelniük, csak egy emberre, de mindketten tudják mozgatni is a csapatot, és mindketten képesek egyszemélyes pontgépbe is átmenni), olyan embere viszont nincs a Blazersnek, aki Nurkicot elöl-hátul egyszerre tudja pótolni (és olyan se nagyon, aki csak a pálya egyik oldalán), és az ő kiesésével ugyanott lennének, mint az előző idény első felében. Kulcskérdés, hogy ő hosszútávon bevethető legyen, és azért ezzel voltak gondjai az eddigiek során.

Ha a három sztár bevethető, akkor a támadójátékukkal nem sok gond lehet, főleg ha Mo Harkless és Al-Farouq Aminu elfogadhatóan tripláznak - Harkless iszonyatos szélsőségek között tud mozogni, de neki nem is ez az első számú profilja, Aminu pedig valószínűleg nem fogja tartani az 52.6%-os jelenlegi mutatóját, de egy használható 35-36%-kal már segítheti McCollumékat. Lillardék viszont azt már megmutatták korábban is, hogy tőlük függetlenül is bőven átlag fölötti támadójátékra képesek.

Az más kérdés, hogy mi lesz a védekezéssel, mert egyelőre nagyon kis minta alapján az is működik, de Nurkic érkezésével sem álltak annyira nagyon össze az előző szezon második felében sem - annyira eléggé, hogy elöl tudták ezt ellensúlyozni. Terry Stottsnak érdekes munkája lesz, mert Lillard és McCollum sok mindenkit nem fog megállítani, így kettő-kettőkből meg lehet kavarni ezt a Blazerst elég rendesen, de Harkless sem számít rossz védőnek, Aminut pedig kifejezetten ezért meg a pattanózásáért tartják. Most volt egy nyaruk, hogy Nurkic-csal összeszokjanak, és a szakmai stáb is összerakjon egy vállalhatóbb hátsó alakzatot - tavaly a 24-ek voltak 30 csapatból, az idén is nagyon necces PO-ot jelentene, és ezen áll vagy bukik az, hogy a vonal fölött vagy alatt lesznek, illetve hogy a rájátszásba hol tudnak bejutni.

A pad érdekes képet mutat, mert Shabazz Napiert leszámítva nincs egyesük, és ő se nagyon lehet rotációtag egy komoly célokért küzdő együttesnél, Crabbe távozása viszont jótékony hatással lehet Evan Turnerre. Az egykori 1/2-es játéka sokat már nem fog változni - triplázni nem tud, nem is fog jó eséllyel soha, de minden másból oda tud tenni egy kicsit. Nem nagyon szereti a konkurenciát, de most már nincs is neki se posztra, se szerepkörre, és egy Bostonban hozott 10-4-4 körüli vagy fölötti átlaggal, illetve jó védekezéssel meg is tehetné a magáét. Pat Connaughton eddig kifejezetten jó, spacingra abszolút használható, így pont azt tudja, amit Turner nem, és a távozó Crabbe-et pótolhatja, ha nagyon kell valaki, aki széthúzza a pályát.

A magasembereknél továbbra is igaz, hogy Nurkic kiesése teljesen megboríthatja őket, de Meyers Leonard talán triplázásra használható lesz (már amennyiben pályán lehet tartani a játék többi szegmensében meglévő hiányosságai miatt), Ed Davis abszolút megfelelő cserecenter pattanózással, védekezéssel, az újonc Caleb Swanigan pedig a palánk alatti darálóban segíthet. Itt azért a mennyiség inkább dominál, mint a minőség, Zach Collins például nagyon projekt játékos még, Noah Vonleh pedig hiába sérült, egyáltalán nem biztos (sőt...), hogy komoly szerepet szánnak még neki ebben a keretben, de legalább válogathat Stotts. Az alsó két poszton borzalmasan vékonyak, ott ezt sem teheti meg a tréner, és nem is lenne meglepetés, hogy az első hátvédsérülésnél leigazolnának egy comboguardot.

Összességében nézve két év alatt láttunk mindent ettől a portlandi kerettől, de a Lillard-McCollum-Nurkic trió annyira meggyőzőnek tűnt és tűnik most is elöl, hogy amíg ők bevethetők, addig kifejezetten erősek lesznek, hogy mennyire lehetnek jók, azt egyértelműen a hátul mutatott teljesítményük és a sérülések fogják eldönteni. Hátul viszont tavaly olyan gyengék voltak, hogy ezen a nyugaton ez bőven eredményezheti azt is, hogy kicsúsznak a legjobb nyolc közül. Teljes kerettel azért több esélyt látunk arra, hogy pályahátrányos PO-helyen végeznek idén is, de óriási darálóban lesznek várhatóan a Timberwolvesszal, a Jazz-zel, a Clippersszel, illetve nagyobb kérdőjelekként, de a Pelicansszel, a Grizzlies-zel és a Denverrel - ebből a hét együttesből várhatóan csak négyen kerülnek majd a rájátszásba a Warriors, Rockets, Spurs, Thunder négyes mögött.

Tipp: Nyugat 5-9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus