Mennyből a pokolba 2014/15

Az elmúlt egy évben sem mindenkinek jött be az élet - néhány NBA-kosaras különösen nagyot "esett".

 

DeAndre Jordan. Bár továbbra is a Clippers centere, Jordannel történt egy s más az offszezonban - reputációja a nyár folyamán a béka hátsó fele alá süllyedt. Igent mondott a Dallasnak, aztán visszakozott, nehéz helyzetbe hozva ezzel a Maverickset. Texasban, azon belül Dallasban sokáig persona non grata lesz a magasember, és Mark Cubant ismerve a Dallas tulaja önteni is fogja az olajat a tűzre.
 
Luke Ridnour. A még mindig csak 34 éves egykori Seattle-irányító tisztes NBA-öregkorban reménykedett valamelyik decens bajnokesélyes csapat 3. számú irányítójaként – ehhez képest nemrég bejelentette, hogy egy évet ki fog hagyni. Megértjük: egyetlen nap (!) leforgása alatt háromszor cserélték el, 2015. június 25-e emlékezetes marad a számára. Ezen a napon a Magic elcserélte Memphisbe (Jannis Timma játékjogáért); a Grizzlies elcserélte a Hornetsszel (Matt Barnesért); végül Hornets továbbadta Oklahomába (Jeremy Lamb és egy másodikkörös). Június 30-ig úgy gondolhatta, hogy szépen körbeér a pályafutása, és a Thundernél fejezheti be – nem így történt, a Thunder Torontóba postázta (Tomislav Zubcic játéka és egy trade exception), majd pár nappal később a Raptors kitette a keretből.
 
Anderson Varejao. A brazil magasember négy hosszú éven keresztül kitartott Clevelandben a legsötétebb időkben is, húzta az igát, és úgy tűnt, a sok alázatnak meglesz az eredménye: tavaly nyáron visszatért LeBron James. A sok kis sérülés azonban éppen a 2014-15-ös évadban állt össze egy komoly Achilles-szakadássá, így Varejao nem küzdhetett komolyabb célokért. Talán majd idén.
 
Josh Smith. Alig pár hét alatt kiderült, hogy az öntörvényű kiscsatár-erőcsatár komoly pénzért történő leigazolása hatalmas baklövés volt Joe Dumars részéről. Stan Van Gundynak azonban volt vér a pucájában, és nem mindennapi lépésre szánta el magát – egyszerűen kitette a csapattól, vállalva azt, hogy még évekig fizeti a bérét, csak takarodjon el a csapat mellől. A Pistons azóta szépen fejlődik, Smith pedig mutatott életjeleket Houstonban – azonban ezt a bélyeget örökre a homlokán fogja viselni.


 
Brandon Jennings. Jennings eddigi NBA-karrierje minden, csak nem tündérmese, azonban Josh Smith kirúgása után szürreális formajavuláson esett át az irányító, élete formájában kosarazott. A rossz csillagzat azonban őt is utolérte egy Achilles-szakadás képében.
 
Thabo Sefolosha, Pero Antic. Az Atlanta utóbbi 40 évének legjobb szezonja még szebb is lehetett volna, ha az alapszakasz vége előtt nem sokkal a csapat két nagyon rutinos európai játékosa (Sefolosha svájci, Antic macedón) nem keveredik bele egy késeléses ügybe New York egyik rosszhírű lokáljában. A rendőri intézkedés során Sefolosha sípcsontja eltört, Anticot pedig előállították, miután el akartak slisszolni a helyszínről, ahol egyébként a Pacers játékosát, Chris Copelandet késelte meg egy fiatal.
 
Larry Sanders. A Milwaukee Bucks centere közel 50 millió dolláros, négyéves szerződését (és jó eséllyel a karrierjét) húzta le a WC-n. A több sérüléssel bajlódó, fiatal magasemberről kiderült, hogy nem veti meg a kábítószereket – a Bucks végül viszonylag olcsón megúszta, ki tudta vásárolni a szerződéséből.
 
Ty Lawson. Lawson ha nem is volt a denveri közönség nagy kedvence, de elismert játékosa volt a ligának. A gondok ősszel kezdődtek, Byron Scott Brian Shaw kirúgását a zuhanyhíradó szerint Lawson segítette elő, a pályán egyre rosszabbul játszott, sérülései voltak. Ezt tetézte be ittas járművezetésekkel, aminek a vége csak az lehetett, hogy a Nuggets minden áron (pontosabban áron alul) meg akart szabadulni tőle. Most Houstonban kezdhet új életet, de sok barátot nem hagy hátra eddigi hat NBA-szezonja színhelyén.
 
Joel Embiid. A nagy reményekkel draftolt, szupertehetséges kameruni center pályafutása komoly veszélybe került anélkül, hogy egyszer is leütötte volna a labdát az NBA-ben. A Philly (sokadik) reménysége csonttörést szenvedett el a jobb lábában, és amikor már úgy tűnt, hogy felépült, kiderült, hogy mégsem – újabb műtét következett, ami után az is bizonytalanná vált, hogy valaha látjuk-e valaha a ligában.
 
Lance Stephenson. A 2013-14-es évad Lance Stephensonról is szólt, hiszen a Pacersszel első helyen végeztek a keleti alapszakaszban, és a főcsoportdöntőig meneteltek. LeBron James fülbefújása a mémgyárosok egyik kedvencévé tette a fiatal hátvédet, aki azonban a nyáron nem tudott megegyezni az Indianával, és nagy reményekkel szerződött Charlotte-ba. Bár ne tette volna: a Pacers nélküle és a lábtörést szenvedő Paul George nélkül összeomlott,  Észak-Karolinában pedig Stephenson amit csak lehetett, elrontott – nem véletlen, hogy a nyáron el is postázták a Clippershez.


 
Julius Randle. A Lakers nagy reményekkel draftolta a sokoldalú újoncot a 2014-es draft 7. helyén, de sajnos a 2014-15-ös évad mindössze 14 percig tartott számára: lábtörést szenvedett, és ki kellett hagynia a hátralévő 81 meccset.
 
Anthony Bennett. 2014 nyarán a 2013-as draftelső fogadkozott, hogy feledteti minden idők legrosszabb 1/1-es teljesítményét új állomáshelyén, Minnesotában – így utólag felesleges volt a fogadkozás. Bennett pillanatokra tudott bekerülni a nem éppen acélos Wolves aktív keretébe, nemrég pedig kérésére a Minny ki is vásárolta futó szerződéséből. Talán Torontóban magára talál...
 
Chris Bosh. Azt mindenki sejtette, hogy Dwyane Wade-nek akadnak majd egészségügyi gondjai, ám Chris Bosh felnőtt a feladathoz – élete talán legjobb játékát nyújtva vitte vállain a Heatet. Az All-Star meccs után azonban rosszul érezte magát, kivizsgálták, és kiderült, hogy vérrögök vannak a tüdejében – a teljes hátralévő szezont ki kellett hagynia.
 
Mirza Teletovic. A bosnyák kiscsatárnak is a tüdejével akadt gondja. Az egész jó szezont futó Teletovic-nál januárban állapították meg, hogy tüdőembóliája van – a playoffban egy meccsre még visszatérhetett, de nem volt jó ötlet, még a szeptemberi Európa-bajnokságot sem merte vállalni. Szerencsére Bosh-hoz hasonlóan már felépült, és a Sunsnál kapott komoly lehetőséget.
 
Dante Exum. Az ausztrál újonc hátvéd ígéretes első évet teljesített, a szezon második felében szenzációsan játszó Jazzben kiszorította a kezdőből Trey Burke-öt. Nyáron azonban őt is utolérte a végzet, az ausztrál válogatottban annyira komoly térdszalagszakadást szenvedett, hogy gyakorlatilag a teljes 2015/16-os évadot ki kell hagynia.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus