Mennyi támadójáték maradt Utah-ban?

Elkezdődött a 2017/18-as NBA alapszakasz, így végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük az idény során - ma a nyáron két húzóemberét is elveszítő Utah Jazzt vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBullsBucks
Northwest: ThunderTimberwolves
Pacific: WarriorsLakers
Southeast: WizardsHawksHeatMagic
Southwest: RocketsSpurs, Pelicans


A Jazz off-szezonjáról ezen a linken már értekeztünk. Azóta annyi történt, hogy Nate Wolterst leigazolták two-way szerződéssel, Joel Bolomboy-t pedig elküldték.

Jelenlegi keret:
Rubio - Hood - Ingles - Favors - Gobert
Mitchell - Burks - Sefolosha - Johnson - Udoh
Neto (TO) - Exum - O'Neale - Jerebko - Bradley
Wolters (tw) - Griffin (tw)

A Jazz a nyáron két fontos emberét is elvesztette, hiszen bár George Hill sokat volt sérült, kifejezetten jó idénye volt elöl is, nem csak hátul, Gordon Hayward pedig évekig az első számú emberük volt. A Utah úgy döntött, hogy ahhoz ragaszkodik, amiben eddig is jó volt: a védekezéshez.

Ebben ugyanis hiába volt jó mindkét távozó, nagyon úgy tűnik, hogy még akár masszívabbak is lehetnek. A Hill helyére szerzett Rubio más típusú védő (kevésbé fizikális, viszont jobban érzi és próbálgatja is a passzsávokat), viszont van olyan szintű saját posztján, mint Hill, Haywardot pedig egy az egyben ugyan nem pótolták a kezdőben, viszont érkezett a kispadra Thabo Sefolosha és Ekpe Udoh, és mindketten arról híresek elsősorban, amit hátul mutatnak. Udoh ráadásul Rudy Gobert és Quin Snyder helyzetét is megkönnyíti - legit cseréje van a franciának azzal, hogy az Euroliga egyik legjobb védőjét sikerült megszerezniük. Nem mellesleg az első körben kiválasztott Dononvan Mitchellnek is megvannak az adottságai, hogy sokkal jobb legyen hátul, mint Raul Neto vagy Shelvin Mack voltak.

Az tehát elmondható, hogy amivel a Jazz megalapozta az elmúlt évek fejlődését, a védekezésük az még egy fokkal jobb is lehet, ha meg tudják oldani Hayward hiányát, mert egészen biztosan mélyebbek lettek, Snyder rendszerét az egyéni képességekkel összerakva pedig ligaelit hátsó alakzat várható idén is Utah-ban.

Hogy mi lesz elöl, az már más téma, és csak annyi borítékolható, hogy egy alapjaiban más játék, mint eddig. Hill ugyanis hiába hozott nagyon jó számokat, és hiába játszott tényleg kifejezetten hasznosan, a Jazznek nem mostanában volt olyan kiszolgáló játékmestere, mint Rubio. A spanyol fazonszabásznak köszönhetően teljesen más és könnyebb helyzetei lehetnek például Gobert-nek, de ugyanez igaz az összes több pályán lévőre - Rubio egy-két jó elzárás után a pályán bárkit meg tud találni, és Gobert mellett Favors is alkalmas lehet arra, hogy ebben segítse őt.

A nagy kérdés ebből a szempontból a spacing, mert eddig láthatóan a magas szerkezetet erőlteti Snyder, így viszont csak Joe Ingles és Rodney Hood, illetve a padról az Alec Burks, Joe Johnson duó az, akiket komolyan kell venni kintről - Mitchellnek ebben még fejlődnie kell, mert elég sokszor előfordult azért a nyári ligában is vele, hogy csak töltött és nem tüzelt, Sefolosha pedig fénykorában is rettenetesen lassan engedte el a triplákat, ebben az évek során sem gyorsult semmit... Ha nincs spacing, akkor hiába Rubio, valamint a kemény elzárásokra képes Gobert-Favors páros, nagyban csökken a hely a festékben - Rubiónak finoman szólva sem a triplák a profilja, a két magasember pedig szintén csak befelé tud leválni, ezt lényegében az egész liga tudja, így meg nem egyszerű kiegyensúlyozott támadójátékot hozni.

A másik gond az, hogy Hayward távozásával nincs igazi go-to-guy a keretben - olyan ember, akinek oda lehet adni a labdát, ha nagyon kell a pont, ha egál körüli mérkőzés utolsó pár másodpercében vagy, és a győzelemért kell dobni. Johnson a padról alkalmas ilyen szituációk megoldására, de ő sem pályafutása csúcsán van már, nagyon kellene valaki mellé, aki néha átveszi tőle a szerepet, így megosztva a védelmek figyelmét. Ez talán Hood lehet majd - tőle nagyon sokat várnak, szóltak neki külön is, hogy idén komolyabb szerepköre lesz -, de hogy képes-e azonnal fellépni egy ilyen szerepre jó teljesítménnyel, az még kérdés. Rubio a dobás hiánya miatt nem lehet ez az ember, Burks talán, de róla sem tudjuk, milyen állapotban van, mert borzasztóan sokat volt sérült az elmúlt években, Mitchell pedig még újonc - benne megvan a gátlástalanság, hogy ilyen 1-2. számú opció legyen, de jó eséllyel ez még nem az első évében lesz.

Összességében nézve a Jazz Rubióval és a pad megerősítésével mentette a menthetőt. Az nemcsak az eddigi négy mérkőzés, hanem az állomány felépítése alapján is óriási meglepetés lenne, ha védekezésben szétesnének, elöl viszont egyrészt át kell alakítani a játékot Rubio köré, másrészt a szoros mérkőzések végjátéka erősen necces lehet esetükben - az, hogy nincs egy kiemelt emberük, illetve a tehetséges, de azért nem a semmiből érkező fiataloknak (Hood, Burks) adnak komolyabb esélyt, elsülhet jól is, de egyáltalán nem szentírás, hogy mondjuk Hood már ebben az alapszakaszban felnő a feladathoz, és nem mondjuk csak a következő szezonban lesz ehhez elég kiegyensúlyozott.

Tipp: Nyugat 5-9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus