Mennyire omlik össze a Thunder Durant távozásával?

A nyáron Russell Westbrookkal hosszabbító Oklahoma City Thundernél egyértelmű a kérdés: mennyit számít pontosan és miben lesz észrevehető leginkább Kevin Durant elvesztése? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő szezonra.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazers

 

Az Oklahoma City off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már. Azóta azért náluk több változás is volt, miután megszerezték nagyjából a semmiért Joffrey Lauvergne-t és leigazolták Ronnie Price-t - mindketten ott lesznek jó eséllyel az alapszakasz-keretben is, de hogy a rotációban mennyi helyük lesz, az több mint kétséges (Payne sérülése miatt Price játszhat majd valószínűleg, magas posztokon viszont óriási a francia játékos konkurenciája). Chris Wright, Kaleb Tarczewski, Semaj Christon és Alex Caruso nem garantált szerződéseket kaptak - közülük Christon többéveset, de a Thundernek rajta kívül is van 16 garnatált kontraktusa, túl sok esélye nincs maradni az alapszakaszra.

Összeszedi-e a védekezést Billy Donovan?

Nagy feladat előtt áll a tréner, miután ebben az idényben Kevin Durant távozásával várhatóan nagyban csökkenni fog a "majd megoldják a sztárok" sikeres támadások száma. Egy igazán jó lehetősége van szerintem: a védekezést össze kell raknia, sokkal jobban, mint az előző idényben.

Alapvetően az Oklahom Cityben ott lenne a lehetőség arra, hogy egy kifejezetten jó védelme legyen a periméteren Russell Westbrookkal, Victor Oladipóval és Andre Robersonnal, a palánk alatt pedig Steven Adamsszel. Ha betonvédelmet tudnának összetenni, abból ez az állomány szét tudná rohanni az ellenfeleit, ahogy erre volt már példa nem kevésszer az eddigiek folyamán is - Westbrook és Oladipo ebben halálos lehetne, gyorsindításokból ligaelit pontmennyiséget hozhatna össze a Thunder. Két probléma van ezzel az elképzeléssel.

Egyrészt az, hogy Adamsnek túl sok jó párja nem nagyon van, ha a védekezésről van szó. Enes Kanter bizonyos felállások ellen használható, mások ellen pályára sem lehet küldeni. Ersan Ilyasova ugyanilyen pocsék védő, Domantas Sabonis most kezdi majd NBA-karrierjét (mondjuk ha védekezés, akkor leginkább ő jöhet szóba), Nick Collisonnel 10-15 perces kiegészítőként lehet számolni, nem többre, Lauvergne pedig nem rossz, de nem kiemelkedő védő egyáltalán. Ezt a hibát egy jó rendszer meg tudja oldani, hiszen az Oladipo-Roberson-Adams trió kifejezetten pofás, melléjük azért elfér egy gyengébb négyes is, de...

... az nagyobb gondom Donovannel, hogy Duranttel és Serge Ibakával sem sikerült megoldania a hátsó alakzat hatékonyságát. Az ellenfelek súlyozott mezőnyszázalékait nézve jó volt a Thunder, de a védekezés összes többi szegmensében nagyon maximum közepes, és a pattanózáson például várhatóan senki nem fog tudni nagyban változtatni az újak közül. Talán több labdaszerzést tudnak majd kiharcolni Oladipóval, de az a legkevésbé fontos rész hátul, és a liga középső részébe tartozó védekezés idén szerintem kevés lesz tőlük - ez lesz a szezon kulcsa számukra.

Mi lesz a támadójátékkal, és beáldozzák-e érte a védekezést?

Azért gondolom a védekezést kulcsnak, mert a támadójátékkal lesz probléma. Durant távozásával nemcsak egy egyszemélyes támadógépezetet bukott el a csapat, aki akármikor meg tudta oldani egyedül is, ha arra volt szükség, méghozzá a liga egyik legjobb hatékonyságával (63.4% TS), hanem egy olyan játékost is, akinek a spacingben borzasztóan fontos szerepe volt akkor, amikor például Westbrook pumpálta sebesre a labdát, tört be és próbált meg pontot szerezni (ebben ráadásul Ibaka is segítség volt). Durant a közepesen hármasozó együttes messze legjobbja volt ebben a szegmensben (is) 38.7%-ával és 2.6 bedobott triplájával összecsapásonként.

Megoldhatja ezt a problémát azért a Thunder, hiszen ott van a specialista Anthony Morrow mellett most már a kintről szintén jó kezű Ilyasova, Sabonis, illetve a spanyol Abrines is. Fel tud küldeni a pályára olyan ötösöket Donovan, amelyeknél nincs gond a spacinggel, és ha nem tudnak jó védelmet összerakni, akkor ez a felállt védelem elleni támadójátéknál nagyon fontos lesz a csapatnak és Westbrooknak is, aki nyilvánvalóan az alfa és az omega lesz elöl minden egyes este - egy Westbrook, Morrow, Abrines, Ilyasova, Adams ötösnél például nincs gond a kinti dobásokkal. Azzal viszont igen, hogy ez nem kézilabda - nem lehet támadásonként és védekezésenként cserélni.

Morrow-ról és Ilyasováról tudjuk, hogy baromi gyenge védők (Morrow-nak már régen többet kellene játszania, de emiatt nem tud, Ilyasova pedig 1-1-ben és csapatvédekezésben is pocsék), Abrines pedig most jön át Európából, ritkán látunk olyan játékost, aki azonnal lockdown védő lesz az első évében - sokszor könnyebben fújnak az újoncokra faultokat, Abrinesnél pedig az atletikus képességek is kérdésesek egyelőre. Négyes poszton Sabonis lenne a legjobb megoldás minden szempontból (elöl triplákra használható és egyáltalán nem rossz védő), de ő meg most jön az egyetemről, az is régen rossz, ha egy PO-ba vágyó, sőt, valószínűleg még komolyabb terveket szövögető csapatnál egy ilyen, bizonyos szempontból lutri játékosra kell támaszkodni.

A két sztár, az általuk kiharcolt rengeteg büntető és jó százalékkal bedobott kosarak mellett még egy igazi fegyvere volt a Thundernek elöl, ez pedig a támadópattanózás, de ez valószínűleg nem igazán fog változni most sem, hiszen Kanter, Westbrook és Adams voltak ennek az élharcosai - Durant távozásával valószínűleg visszaesik a hatékonság, így még több támadópattanóra lesz lehetőség, az pedig kulcs lehet, hogy ezeket most is jó százalékkal szedjék vissza, mert ha gyenge is lesz a spacing, vagy bármi más miatt besülnek az A-tervek, ezzel még akkor is tudják hozni a pontokat.

Hogyan tud meccselni Donovan?

Nagyon sok mindent leszűrhetünk majd szerintem abból, hogy mire is jó pontosan Billy Donovan az NBA-ben. Azt el kell felejteni, hogy eddig nyugati élcsapat volt az OKC, nyilvánvalóan vissza fognak esni a most következő idényben, nem ehhez kell mérni majd a látottakat, de sokkal több "coachingra" lesz szükség így, hogy egy liga Top5 játékos távozott a keretből.

Oladipóval, Abrinesszel, Ilyasovával és Sabonisszal van bőven variálási lehetősége, de látszólag minden felállásnak van hibapontja (Oladipóval a spacing halott, Ilyasovával a védekezés, illetve van két rookie opció, miközben Andre Roberson is hátul használható, elöl kevésbé...). Az nyilvánvaló, hogy Westbrook motivált lesz, de csak egy felstuffolt Westbrook kevés lesz az üdvösséghez - egyébként kérdés, hogy ez ténylegesen mennyi pluszt jelent, hiszen ha valamivel nem volt gondja eddig sem az irányítónak, akkor az pont a motiváltság. Minden egyes este ellenféltől, formától, illetve a másik csapat változtatásaitól függően meg kell találnia a használható, működő felállásokat Donovannek - óriási meló lesz ez, de egy egészen kiváló teszt is, hogy mennyire jó a mérkőzések előtti felkészülésben, és mennyire tud meccsek alatt változtatni, ha kell.

A legjobb esetben Oladipo a tavalyi 34.8%-os triplamutatóját legalább 1-2 százalékkal feljebb tudja húzni, így nemcsak hátul, hanem elöl is hasznos lehet Westbrook kipasszai után, hiszen a dobását és a betöréseit is fogni kell. Abrinesnek nem nagyon kell idő az átállásra Európából, így sokkal inkább használható shooter lesz, mint Morrow, aki a játék összes többi elemében tapasztalt gyengeségei miatt nem tud többet pályára kerülni most sem. Sabonis szinte egy az egyben tudja azt hozni, amit az egyetemen - sok fejlődési lehetőség nincs benne, de negatív zsákbamacskát sem árul, így lehet azonnal kezdő négyes. Donovan egyrészt a védekezést összerántja, másrészt zseniálisan használja a hibákkal rendelkező, de egyébként viszonylag mély, forgatható állományt ellenféltől függően, a meccsek közben ülnek a változtatásai.

A legrosszabb esetben Donovan bukik meg leginkább, mert hiába ment el Durant és hiába kellene markánsabban belenyúlnia a játékba, nem tudja összetenni a védekezést, ami maximum a liga közepébe tartozik továbbra is. Sok a játékosa, de ragaszkodik bizonyos felállásokhoz, teljesen függetlenül attól, ki ellen játszanak, ezeket pedig kihasználja adott ellenfelük. A védekezésben jól mutató ötösüknél a támadójáték halott, mert nem tudnak eleget rohanni, míg a jó spacinget hozó ötösnek a védekezése használhatatlan. A szezon nagy része rámegy arra, hogy a tréner megtalálja azokat a felállásokat, amik az aranyközéputat hozzák.

Annyi biztos nekem, hogy Westbrook extra motivációval és megszámlálhatatlan mennyiségű labdával fog dolgozni, gyakorlatilag azt csinál majd, amit akar. Az állományt nézve hajlanék arra, hogy ebből egy jól védekező, folyamatosan rohanó csapatot csinál Donovan, de a tavalyi év azt mutatta, hogy a hátsó alakzatot egy ennél papíron jobb állománnyal sem tudta összerakni. Ott a sok bevethető, forgatható embere, de az sem túl biztató, hogy két újoncnak kulcsszerepe lesz várhatóan, mégha Westbrook mellett jó eséllyel mindenki kiegészítőt is fog játszani, így bizonyos szerepkörökben azért meg is felelhetnek.

Tipp: Nyugat 7-10.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus