Mennyit akar spórolni a bajnok?

A bajnok Warriors kerete nem sokat fog valószínűleg változni - címvédőként nem is kell változtatniuk -, de vajon mi lesz Lee sorsa?

A korábbi részek:

Atlantic: SixersKnicksCelticsRaptors
Central: PistonsPacers, BucksBullsCavaliers
Southeast: MagicHornetsHeatHawks, Wizards
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzThunderBlazers
Pacific: LakersKingsSuns
Southwest: RocketsMavericks, Spurs


A Golden State varázslatos szezont futott, hiszen hullámvölgyek nélkül - egymás után három vereségük egyetlen egyszer sem volt a szezon során -, magabiztosan meneteltek végig az alapszakaszon, majd mikor keményedett a helyzet, a rájátszásban is megtalálták a válaszokat a kérdésekre - a Memphis Grizzlies és a Cleveland Cavaliers ellen kerültek nehéz helyzetbe, de megoldották mindkét sorozatot. Címvédőként túl sok változtatásra nincs szükségük, de lássuk nyári teendőiket!


Mi lesz a magas posztokon?

A Warriors keretének nagy része teljesen biztosan maradni fog. Steph Curry és Klay Thompson párosát nem nagyon kell bemutatni, a liga legjobb hátvédduójáról van szó, akiknek elengedhetetlen érdemeik voltak a 2014/15-ös idény sikereiben. Hármas poszton valószínűleg Harrison Barnes fog továbbra is kezdeni, a padon pedig ott lesz Shaun Livingston, valamint a döntő MVP-je, Andre Iguodala - ez az ötös volt nagyrészt felelős a Warriors idei rotációjáért irányítótól kiscsatárig.

A többi periméterember közül Justin Holiday QO-val korlátozott szabadügynök lehet, LeAndro Barbosa pedig oda megy, ahova akar. Mindketten játszottak a szezon folyamán - általában ha az egyik igen, akkor a másik nem -, de nem tudni, mennyire prioritás a megtartásuk, lesz ugyanis nagyobb tételű kiadásuk is - az is igaz viszont, hogy szerintem Barbosát nagyon olcsón meg lehet majd tartani, Holiday szinte biztosan minimumot fog kapni, úgyhogy náluk olcsóbbakat nem tudnak majd szerezni a nyár elején és a végén sem. Brandon Rush lehívta játékosopcióját, így szerződése lesz a következő idényre, de szerintem rajta megpróbálhatnak spórolni, ugyanis nem nagyon kapott játékidőt, könnyedén távozhat is akár, ha valaki lát még benne fantáziát.

A magasembereknél már közel sem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen Draymond Greennek új szerződést kell adni, és szinte kizárt dolog, hogy ne kapja meg a maximumot - három csapat is érdeklődik iránta egyébként. Az éves fizetése tehát sok kérdést nem tartogat magában - egyedül azt nem tudjuk még, hogy 4 vagy 5 évre kapja-e majd mostani kontraktusát, de az is biztosnak tűnik, hogy a csapat tartani fogja, teljesen mindegy, mibe kerül ez. Andrew Bogutnak szerződése van, ahogy Festus Ezelinek is, tehát az alapemberek közül három (egyelőre hivatalosan még csak legalább kettő) helye biztos.

A többiek közül Ognjen Kuzmic korlátozott szabadügynök lehet, James McAdoo szerződése nem garantált, Marreese Speightsé pedig csapatopciós. Utóbbi sorsát David Lee is meghatározhatja, aki ugyan garantált kontratussal rendelkezik, de lejáró és nagy valószínűséggel meg fognak tőle válni. Idén ugyan nagyon jó csapatember volt a kezdőből kikerülő Lee, nem balhézott a játékpercei miatt akkor sem, mikor alig kapott lehetőséget azt követően, hogy felépült sérüléséből, teljesen alárendelte magát a csapatnak. A következő szezonban viszont más lehet a helyzet: egyrészt a bajnoki cím már megvan, másrészt szerződésért kell játszania, mivel lejáró. Ha ezeket is nézzük, már nem biztos, hogy olyan csendben lenne 5-10 percnyi játékidővel együtt is.

Korrektebb is egyébként, ha megadják neki a lehetőséget, hogy máshol vívjon ki magának új, zsírosabb szerződést, úgyhogy valószínűleg váltás lesz a vége. Azt nem tudni egyelőre, hogy kinek kellhet Lee, és ha át is veszi valaki, mennyi fizetést fog visszakapni a Warriors, ettől függ ugyanis, hogy mennyire tudnak lemenni a luxusadó határának közelébe. Itt jöhet számításba McAdoo és Speights szerződése, mert könnyen lehet, hogy utóbbi 3.8 millióján spórolna tovább a Golden State. Állítólag a PO miatt jócskán nőtt a bevételük, egy kis luxusadó még beleférne nekik, de az biztos, hogy Lee-vel kezdeniük kell valamit, mert ha el is küldik Speightséket, Green új szerződésével jelentősen elszáll majd a fizetési listájuk.


Szabadügynökök

Nem nagyon kell innen nézelődniük szerintem, maximum veterán minimumért érkező játékosok közül szemezgethetnek, de még ha érkezik is valaki, a rotációjuk elég teljesnek néz ki jelen állapotában is. Ha még a tehetséggondozásra is figyelnek, akkor Lee esetlegesen felszabaduló játékperceit megkaphatja a draft 30. helyén kiválasztott Kevon Looney, de egyébként a Golden State egy komplett, kész csapat Lee-vel és nélküle is.

Jelenleg egyébként 88.5 millió dolláron állnak Kuzmic, Holiday és Green QO-ival, Speights és McAdoo szerződéseivel. Ehhez jöhet még nagyjából 13 millió dollár Green kontraktusa miatt és jöhet le Lee (15.5 millió), Speights (3.8 millió) és McAdoo (1.15 millió) bére. Szinte kizártnak tűnik egyébként, hogy a 81 milliós luxusadóhatár alá kerüljenek, ahhoz még legalább Rush-t el kellene cserélniük az előbb említett három delikvens mellett.


Összességében nézve a Golden State-nél sok munka egyelőre nincs, ha GM-i szemszögből nézzük a dolgokat. A bajnoki győzelem és a plusz bevételek miatt rohanni nem kell Lee elcserélésével. Ha az erőcsatárnak találnak egy csapatot, akkor magával az együttes erősítésével nem nagyon kell törődniük. Mázlijukra jövőre nő a sapka, mikor Barnesnak és Ezelinek kell új kontraktust adni, aztán 2017 nyarán lejár Curry, Bogut és Iguodala is, ott kell majd igazán átgondolni, kinek és mennyit kell lerakni az asztalára. Addig Steve Kerréken a "teher", valahogy hasonlóan sikeréhessé kell tenniük a gárdát az elkövetkezendő két évre - papíron a Warriors a legnagyobb esélyesek közé fog tartozni ebben az időszakban (is).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus