Mennyit jelent a Clippersnek Chris Paul távozása?

Elkezdődött a 2017/18-as NBA alapszakasz, így végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük az idény során - ma a nyáron egyik vezérét elveszítő, nagy mértékben átalakuló Los Angeles Clipperst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBullsBucks
Northwest: ThunderTimberwolvesJazz, Blazers
Pacific: WarriorsLakers
Southeast: WizardsHawksHeatMagic
Southwest: RocketsSpursPelicans


A Clippers off-szezonjáról ezen a linken már értekeztünk. Azóta annyi történt velük, hogy DeAndre Ligginstől ők is elbúcsúztak, CJ Williamsnek pedig two-way szerződést adtak.

Jelenlegi keret:
Teodosic - Beverley - Gallinari - Griffin - Jordan
Williams - Rivers - W.Johnson - Harrell - Reed
Evans - Thornwell - Dekker - B.Johnson
Williams (tw) - Wilson (tw)

A Clippers a nyáron jelentősen átalakult, Chris Paul mellett JJ Redicket, a padról pedig Jamal Crawfordot is elvesztették, úgyhogy a korábbi játékhoz képest változások voltak várhatóak a nyáron is, és ezt igazolta az első pár meccs.

Ami egyelőre nagy pozitívum náluk, hogy úgy tűnik, Blake Griffin készen állt arra, hogy átvegye a stafétabotot Paultól, jelenleg igazi vezérként játszik - hogy meddig tudja ezt tartani, illetve meddig tud egyáltalán egészséges maradni, amivel neki mindig gondja volt, az persze kérdés még, de amit most mutat, azzal megéri a pénzét (ezzel kapcsolatban elég kritikus voltam az off-szezonban, de az nyilvánvaló, hogy a mostani játéka nemcsak számokban, hanem hozzáadott értékben is ér maximumot).

Pault, illetve az ő szervezőkészségét egy az egyben nyilván Griffin sem tudja pótolni, Danilo Gallinari pedig egyelőre finoman szólva is visszafogott, de DeAndre Jordan játékba vonását Milos Teodosic is meg tudja oldani kettő-kettők után, Patrick Beverley pedig egyelőre meglepően hatékony elöl is, és nemcsak shooterként, hanem helyzetkreálóként is használható, mióta a szerb kiesett. A spacing sem romlott, hiába játszik eddig kifejezetten gyengén az olasz, mert a szerb ikon és Beverley is jó dobók - nem olyan jók, mint mondjuk Redick volt, de egyiket sem nagyon lehet feladni, és várhatóan Gallinari is összekapja magát a szezon során valamikor. A legkevesebb gonddal Crawford lelépésekor lehetett számolni, mivel Austin Rivers copy-paste ugyanaz a stílus, Lou Williams pedig jóval hatékonyabb scorer és jobb shooter is.

Itt hosszútávon is tartható a jelenlegi szintjük - 100 támadásra vetítve a negyedik legtöbb pontot dobják a ligában. Teodosicról sokan elmondták, és van benne igazság, hogy sokszor már inkább a látványra megy, mint az eredményességre, viszont a highlight-passzok mellett nagyon jól dob, Gallinaritól pedig sokkal jobb játék is várható annál, mint amit most mutat, ő simán kompenzálhatja azt, ha Beverley a szezon előrehaladtával nem tudja tartani azt a szintet, amit most látunk tőle (14.3 pont, 47.4% tripla, 59.1% TS). A Teodosic-féle kettő-kettők mellett Gallinari és Griffin egy-egyei és kettő-kettői, a padról pedig Williams (és Austin Rivers) egyéni villogása: van bőven opciója Doc Riversnek sokoldalú és hatékony támadójátékot összetenni, de persze itt is vannak kérdőjelek, mert az olaszt láthatóan be kell még építeni, kérdés, hogy Beverley mikor esik vissza, illetve hogy Teodosicnak mennyi lényegi haszna lesz hosszútávon.

Ami nagyobb kérdés viszont, az a védekezés, ebben ugyanis ligaelsők jelenleg, de tavaly ugyanilyen parádésan kezdtek, aztán csak a 12-ek lettek az alapszakasz végére. Alapvetően itt is léphetnek előre, mert Paul is jó védő volt (Defensive Real Plus-Minus alapján a liga legjobbja a posztján), viszont kevésbé volt fizikális, mint az a Beverley, aki jobb napjain kifejezetten radír üzemmódba tud kapcsolni úgy, hogy borzasztóan idegesítő is egyben az embere számára. Paulnak támadásban akkora szerepe volt, hogy ezt nem tudta megtenni minden mérkőzésen, Beverley első számú feladata azonban nem az előrejáték, és minden este rá lehet állítani az ellenfél legjobb hátvédjére, hogy leoperálja a veséjét.

A gond ugyanaz, mint eddig - ha Paul kiesett vagy nem volt pályán, átjáróház volt hosszútávon a Clippers külső sora, ami túl nagy nyomást helyezett DeAndre Jordanre. Ha idén Griffin odateszi magát hátul is, akkor levehet némi terhet Jordanről a besegítésekkel, jobb pick-and-roll védekezéssel, és Willie Reed is használható ebben a tekintetben, de ha Beverley nincs (és eddig 71 meccsnél többet egyetlen szezonjában sem bírt ki, ötből háromszor maximum 56 mérkőzésig jutott), akkor nekik vért kell izzadniuk, ha ennek a mostani szintjüknek akár csak a közelében akarnak maradni. Lou Williams talán egy fokkal jobb védő, mint Crawford volt, de a jótól ő is nagyon messze van, Teodosic az egész liga legrosszabbja lehet, mert neki hátul a hozzáállásával is vannak gondok, nemcsak az atletikus képességekkel, Rivers és Wesley Johnson maradtak, és a rengeteg térdsérülés után Gallinaritól se várható túl sok minden - ők sok mindenkit nem fognak megállítani, ha Beverley nem veszi le a legveszélyesebb embert.

Összességében nézve a Clippers három kulcsemberét elvesztette, de ha Griffin tudja tartani ezt az MVP közeli szintjét, akkor olyan nagy teljesítményvisszaesés nem várható tőlük, sőt... Beverley egészségi állapotától függően védekezésben is léphetnek előre, támadásban pedig több opciójuk van - igaz, amíg úgy tűnik, hogy a padjuk egyértelműen erősödött a Crawford-Williams cserével, a kezdőben komoly kérdőjel, hogy hosszútávon mi jön majd Teodosictól, Gallinaritól és Beverley-től. Teodosic egyébként annyira gyenge védő, hogy szerintem azon nem sok minden múlik, hogy ő mennyit játszik (a hogyanon igen), Beverley és Griffin viszont kulcsfigurák. A jó kezdés ellenére is jobb csapatnak tartom náluk a sokszor hangoztatott Top4-et, az pedig erősen sérülésfüggő, hogy mögöttük hol végezhetnek, mert ha szinten is tartják magukat, több ellenfelük is erősödött a nyáron vagy ahhoz képest, ahogy tavaly kezdték a szezont.

Tipp: Nyugat 5-9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus