Mennyit számíthat Carroll távozása az Atlantától?

A hónap végén kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - az Atlanta Hawkst vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks
Northwest: Timberwolves, TrailBlazers, Nuggets, Jazz, Thunder
Southeast: Heat, Wizards, Hornets


A Hawks off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta hat nem garantált szerződést osztottak ki, Earl Barront, Edgar Sosát, Arsalan Kazemit, Lamar Pattersont, Terran Petteway-t és DeQuan Jonest hívták meg az edzőtáborba.


Jelenlegi keret:
Teague - Sefolosha - Korver - Millsap - Horford
Schröder - Bazemore - Holiday - Scott - Splitter
Mack - Hardaway Jr. - Jones (nem garantált) - Muscala (ng) - Tavares
Sosa (ng) - Patterson (ng) - Petteway (ng) - Kazemi (ng) - Barron (ng)


A Hawks kerete szépen együtt maradt két komoly szabadügynökük ellenére is - az valószínűsíthető volt, hogy DeMarre Carrollt és Paul Millsapet nem tudják egyszerre megtartani, így végül előbbit elengedték, utóbbit viszont maradásra bírták. Tiago Splitter érkezésével szerintem a palánk alatti részlegük még erősödött is, kérdés, hogy ennek lényegi hasznát fogják-e venni.

Támadásban szerintem pont ugyanaz várható a Hawkstól, mint az előző idényben, mivel nem egy emberre, pláne nem Carrollra épült a játékuk. A kiscsatár kiválóan dobta a triplákat, de ennél sokkal nagyobb szerepe nem volt - igaz, azzal, hogy 40%-kal szórt kintről, meg is tette a magáét. Kent Bazemore kintről hozhatja ugyanezt a szintet, de ugyanez igaz lehet akár Justin Holiday-re is, aki tipikus 3&D mintapéldány -, a többi főszereplő pedig változatlan maradt. Thabo Sefolosha abból a szempontból viszont érdekes, hogy ha nem is nagyon gyenge tripladobó, de borzasztóan lassú a dobómozdulata, ő ezt a rendszert boríthatja kicsit, rajta ugyanis fölösleges annyira szorosan védekezni. Az se sokat segít a svájcinak, hogy a hírek szerint bár 5-5 ellen is edzhet már, néha még mindig fáj a New York-i rendőrök által eltört sípcsontja, nem biztos, hogy teljes értékű lesz a közeljövőben.

A magasembereknél azért lesz változás, még ha nem is a kezdőben. A Paul Millsap - Al Horford párostól sok újra nem számíthatunk már, amíg azonban tavaly Mike Scott és Pero Antic váltotta őket, két kifejezetten a triplavonalon "kolbászoló" magasember, addig idén ez változni fog - Antic Törökországba szerződött, Scottot pedig a nyáron letartóztatták, neki még az igazságszolgáltatással is van rendezni valója. Splitter sokkal képzettebb mindkettejüknél és inkább a palánk alatt használható, nem a periméteren, ráadásul Gregg Popovich rendszeréből érkezik, tehát ismerős neki a sokpasszos játék. Szerintem vele egy új taktikai variációt is kapott Budenholzer, Horfordéknak több pihenőjük lehet a brazil miatt. Scott triplázását a szintén erre szakosodott Mike Muscala veheti át - ha mondjuk börtönbe kell mennie a csatárnak -, és van egy 221 centi magas centerük is, Walter Tavares - itt mindenképpen érdekes lesz megnézni, hogy miatta és Splitter miatt hogyan változtat esetleg Budenholzer.

Még egy dolgot ki lehet emelni a Hawks támadójátékában, ez pedig Dennis Schröder szerepe. A német válogatott egyesének jól sikerült az előző idénye, és bár a szeptemberi Eb-n voltak kulcsfontosságú pillanatban történt rontásai, nagyban neki köszönhető, hogy a németek majdnem minden meccsen versenyben voltak ellenfelükkel, és általában vagy hosszabbításban, vagy az utolsó pillanatban buktak el. Úgy tűnik, megérett a nagyobb szerepre is, Jeff Teague-gel párban szerintem sokat fogjuk látni, ha az Atlanta igazán gyors small-ballra akar váltani - Teague-t padoztatni nem fogják miatta többet, az szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy a tavaly 16 pontot és 7 gólpasszt rettenetesen hatékonyan hozó irányító lesz továbbra is a kezdő, de így megoldható, hogy több ideje legyen a németnek is. 

Azért lesz viszont érdekes a Hawks felállása, mert amennyire sok opciójuk maradt támadásban Carroll távozása után is, annyira egyetlen ember feladata lehet a kiscsatár pótlása védekezésben. Egyedül Sefolosha tudja azt a szintet hozni, amit Carroll az előző idényben, márpedig a Kanadába távozó játékos volt a hátsó alakzat alapja, ezt többször is elmondta Budenholzer, úgyhogy nem akárkit kell nem akárhogyan pótolni. Bár az Atlanta az egységre és a csapatjátékra épít, hátul azért nagyon hiányozhat majd nekik Carroll, ezért lenne létszükséglet, hogy Sefolosha minél előbb teljes értékű játékos legyen, mert jó a gyors kosárlabda és a látványos csapatjáték, de komolyabb ellenfelek ellen a svájcira kulcsfeladat hárul majd hátul. Holiday-jel lehet még megpróbálkozni, de azért neki NBA szinten limitáltak szerintem a képességei - csereként hasznos lehet nagyon is, de óriási meglepetés lenne, ha kezdőként is megállná a helyét egy keleti topcsapatban.

Amennyit elvisz Carroll távozása, annyit viszont megint hozhat a palánk alatti részleg, Splitter ugyanis lényegesen jobb védő Anticnál és sokkal jobb pattanózó is, ez utóbbi területen pedig egészen biztosan besegíthet az óriás, Tavares is - már ha az aktív rotáció tagja lesz, ami azért egyáltalán nem biztos. Splitternek nem volt jó éve pattanózás szempontjából sem, de 20-25 perc alatt hozhat 6.0 fölötti átlagot, az pedig jelentős segítség lenne a Hawksnak, ha ugyanis valamiben gyenge ez az együttes - és ezen csak ront Carroll lelépése -, akkor az a pattanózás, az előző idényben messze ebben voltak a legsebezhetőbbek.

Összességében nézve Carroll távozása és Splitter érkezése jelentős és meghatározó kérdéseket vet fel a csapattal kapcsolatban, de annyira összeszedetten és jól működő rendszerben játszottak az előző idény során, hogy szerintem ezt még egy olyan védekezésben kulcsszereplő kiválásával sem lehet megborítani egyik napról a másikra, mint Carroll. Sokat fog kísérletezni Budenholzer az alapszakaszban, de minden eszköze megvan erre, mert a palánk alatt és a hátvédeknél is elég sok a variációs lehetősége - az említetteken felül Shelvin Mack és Tim Hardaway Jr. is fognak valószínűleg lehetőséget kapni. A PO-ban szerintem nagyon fog hiányozni egy markáns kiscsatár, de annyira összeszokottak, hogy az alapszakaszban nem tudom elképzelni, hogy kicsússzanak a Top5-ből keleten. A Heatnél és a Bullsnál sok a sérülékeny ember, de a Cavs is 3 ember mínusszal kezdi az idényt, a Wizards pedig nem tudja átlépni a jelenlegi korlátait, ha nem változtatnak a kétmagasemberes felállásról, úgyhogy ha a keleti első hely szerintem vad is - a Cleveland idén nem fogja elbohóckodni a fél alapszakaszt -, 2-5 között szerintem bármi reális nekik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus