Mer-e váltani a Wizards?

A hónap végén kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Washington Wizardsot vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks
Northwest: Timberwolves, TrailBlazers, Nuggets, Jazz, Thunder
Southeast: Heat


A Wizards off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta négy nem garantált kontraktust osztottak ki: Toure Murry, Jaleel Roberts, Josh Harrellson és Ish Smith próbálkozik majd a csapatba kerüléssel, bár a fővárosiak 15 garantált szerződéssel rendelkeznek rajtuk kívül is.


Jelenlegi keret:
Wall - Beal - Porter - Nené - Gortat
Sessions - Anderson - Dudley - Gooden - Humphries
Temple - Neal - Webster - Oubre Jr. - Blair
Smith (nem garantált) - Murry (ng) - Harrellson (ng) - Roberts (ng)


A Wizardsnál olyan rengeteg változás nem volt a nyáron, és a legnagyobb távozójuk, Paul Pierce leginkább majd csak a rájátszásban fog hiányozni, az alapszakaszban nyújtott teljesítményét az új emberek, Alan Anderson és Jared Dudley is fogják tudni produkálni. Mivel nagyjából ennyiben változott a keret Kevin Seraphin lelépését leszámítva, így alapvetően szerintem elég világos lenne, hogy mit várhatunk majd a fővárosiaktól, hiszen most már évek óta a John Wall - Bradley Beal hátvédpárosra építenek a tapasztalt veteránok mellett, jó ideje Randy Wittman irányítja a csapatot, úgyhogy elég jól belőhető szerintem a tudásuk és a játékuk is.

A legnagyobb kérdőjel viszont nálam továbbra is az előbb említett Wittman, akinek néha zseniális húzásai vannak, de sokszor tűnik úgy, mintha most kérték volna meg az utcáról, hogy ugyan üljön már le egy NBA csapat kispadjára. A 2014-es PO-ban a Chicagót ejtette ki a Wizards pályahátrányból és megizzasztották az Indianát is, idén pedig a Torontót söpörték ki pályahátrányból, és ha nincs Wall csuklótörése, talán az Atlantán is továbbmennek. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a Bulls szokásosan kórházválogatottat játszott akkor, a Raptors és a Hawks ellen pedig Pierce tanár úr színre lépését láthattuk, aki a végjátékokat és a kulcshelyzeteket szinte egymaga rendezte.

Az előző rájátszás egyik legemlékezetesebb, nem teljesen a kosárpályához köthető momentuma volt, mikor Wittman hosszú másodpercekig forgatta a mágnestáblát, mire elkezdte az időkérést a hosszabbítás végén... Finoman szólva sem a legbiztosabb pont a kispadon, és ez az alapszakaszban is meglátszódott az együttes teljesítményén. A Wizards kiváló első félév után egészen pocsék második félszezont futott, a támadójátékuk pedig az állományhoz képest borzasztóan vérszegényre sikeredett, csak a 22-ek voltak 100 támadásra vetített dobott pontokban (103.7 ORtg) - igaz, védekezésben 5. helyen végeztek az alapszakaszban, azt tehát összerakta a mester, amennyire lehetett.

A fővárosiak idényének legnagyobb kulcsa ezért éppen Wittman lesz szerintem, mert muszáj lesz szétbontani a kezdőt, méghozzá Nené helyén. A Nené - Marcin Gortat páros 5 évvel ezelőtt még megfelelt volna a trendeknek, a brazillal nincs is olyan nagy gond a sérülékenységét leszámítva, de manapság nem errefelé halad a liga - ezt ők is bizonyították, az előző PO-ban Pierce-szel négyes poszton voltak a legjobbak. Gortat egy nagyon megbízható center, akire szerintem szükség van középen és az uptempo játékban is használható lesz, de bűn korlátozni a Wall - Beal kettőst, mikor a liga talán leggyorsabb hátvédduójáról beszélünk. Otto Porter Jr. az előző rájátszásban már azért megmutatta, hogy nemcsak a Shaqtin' a Foolban lehet rá számítani, a nyári igazolásokat és a draftot nézve pedig szerintem a keret ordít a small-ballért.

A padon ugyanis ott van két veterán mindenes, Anderson és Dudley, a szintén nem lassú Ramon Sessions, illetve az ilyen run&gun taktikában kinti dobóként, a helyi Jason Terryként szerintem nagyon jól használható Gary Neal is. Rajtuk kívül van a Wizardsnak egy tehetséges, de még kiforratlan fiatalja is Kelly Oubre Jr. személyében, valamint a súlyos sérüléséből most felépülő Martell Wesbter. Ahhoz, hogy mindenkinek játékidő jusson, egyértelműen el kell szakadni a két magasemberes felállástól, és szerintem nem okozna károkat, ha Nenét kiraknák a kezdőből - nem a brazil miatt volt stabil a védekezés, hanem mert a periméteren Wallék nagyon jól szűrtek az első vonalban, egyébként pedig 11 pontot és 5 pattanót hozott már csak, ezt bőven lehet pótolni.

Ez a változás persze azt jelentené, hogy a magasembereknek nem lenne elég ideje, de Drew Gooden játszott már stretch négyest a rájátszásban is, így az ő szerepe megoldott. Hiába kerülne parkolópályára DeJuan Blair és/vagy Kris Humphries, szerintem szükséges lépés lenne az alacsony szerkezetre váltás a Washingtontól, mert így nincs elég helye Wallnak - túl sok ember van a festékben -, így nem tud úgy védelmet bontani, így az egész támadójáték sokkal döcögősebb, mint azt egy ilyen lendületes állománytól várnánk. Persze időbe telne az új rendszerre átállni - olyan nagy sokba nem, mivel a PO-ban már kipróbálták ezt a felállást -, de a Washington saját magát szabályozza azzal, hogy két tradicionális magast használ, akik közül az egyik már kifelé megy a ligából.

Emellett persze ott van a kérdés, hogy Wall és Beal mennyire tudnak egészségesek maradni, hiszen előbbinek játékstílusa miatt elég komoly sérülései voltak már eddig is, utóbbi pedig még egyetlen teljesen egészséges szezont sem tudott összerakni - ezért sem ajánlanak neki maximum hosszabbítást egyelőre -, de olyan mély a gárda kerete, hogy szerintem az alapszakaszban tudják őket pótolni, ha valamelyikük akár hetekre is kiesik, a rájátszásra kell egészségesnek lenniük. Sokkal fontosabb lesz szerintem, hogy Wittman van-e annyira tökös, hogy azt a támadójátékot, ami láthatóan nem működik (egy évvel korábban 17-ek, 2012/13-ban pedig ligautolsók voltak ebből a szempontból), szét meri-e szedni és ki mer-e próbálni valami újat egy teljes alapszakaszban is, amihez papíron az állományuk is megvan, és ha nem is túl nagy minta alapján, de működött is náluk a rájátszásban.

Ha nem változtatnak is keleti Top5 csapatot alkotnak, annyira összeszokottak már, és erre a helyre még gyenge támadójátékkal is jók. Nagyobb dolgok viszont szerintem csak úgy lesznek bennük - akár alapszakasz-, akár PO-szinten -, ha vagy Wittmantól, vagy a kétmagasemberes felállástól megszabadulnak. Ne feledjük, hogy a Kevin Durant-saga egyik főszereplői, hiszen a liga egyik legnagyobb sztárja a fővárosban született, lesz is helyük a sapka alatt leigazolni, így különösen fontos lenne számukra, hogy egy olyan szezont fussanak, ami miatt vonzó célpont lehetnek. Most se rosszak, de egy jelentősen szabadabb és modernebb támadójátékkal lenne szerintem igazán esélyük KD megszerzésére, már ha a kiscsatár úgy dönt, elhagyja a Thundert.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus