Merre indul el a Bulls?

Másfél héten belül jön az NBA draftja, kezdődik tehát az "új idény". Idén is végigvesszük a játékosbörze és a szabadügynök piac előtt, hogy mely csapatok hogyan állnak, mik a lehetőségeik a nyárra, hova kellene erősíteniük - ma először a Chicago Bullst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:

Atlantic: Philadelphia SixersNew York KnicksBrooklyn NetsBoston CelticsToronto Raptors
Central: Detroit Pistons, Milwaukee Bucks


A Chicago óriási hullámzásokat élt meg az előző idényben - a szezon elején úgy tűnt, nem nagyon lesz gondjuk a rájátszással, aztán úgy nézett ki, hogy egészen pocsék idényt zárnak, majd február-március környékén változott meg valami újra. Rajon Rondo visszakerült a kezdőbe, Dwyane Wade lesérült, a csapat pedig elkezdett működni, így végül épphogy, de bejutottak a PO-ba a nyolcadik helyen. A Boston Celtics ellen is vezettek 2-0-ra két idegenbeli találkozó után, de a februárban a rotációból kikerülő, utána önmagát nagyon megtaláló Rondo lesérült, a Bulls játéka pedig szétesett, így 4-2-vel kiestek az első körben.

A Chicago Bulls fizetési listája

A Bullsnál két út lehetséges, ami merőben más nyarat és következő éveket vázol fel.

Az egyik alapján Jimmy Butlert megtartják, ebből kiindulva pedig jó eséllyel gyakorolatilag ugyanannak a csapatnak adnak még egy esélyt, amely márciustól kezdve egészen pofás és eredményes játékot mutatott. Ha Butler marad, akkor Wade és Rondo is maradnak, így a csapat magja ugyanaz lesz, mégis van lehetőségük változtatni egy helyen.

A fenti linken látható 95.6 millió dollárból 9.6 milliót leszedhetnek, ha Michael Carter-Williamsnek, Joffrey Lauvergne-nek és Cristiano Feliciónak sem adják meg a QO-t, Isaiah Canaant pedig kirakják következmények nélkül, így 86 millió dolláron állnának, ami még mindig nem sok mindenre elég. Ott van azonban Nikola Mirotic is 7.2 millió dolláros QO-val, akinél nem egyértelmű, hogy mit szeretne a csapat. A spanyol-montenegrói erőcsatár borzasztóan hullámzó teljesítményt nyújtott eddig az összes szezonjában - általában márciusra szedte elő mindig a jobbik énjét, és ez most sem volt másképp, előtte viszont egyszerűen nem lehetett rá számítani még spacing szempontjából sem, ő sem véletlenül került ki pár meccsre az aktív rotációból. Mirotic megtartása teljesen egyértelműen az anyagiaktól függ, de hogy meddig hajlandó elmenni a Bulls, azt csak ők tudják.

Ha Miroticot elengedik, akkor lemehetnek 79.8 millió dollárra, de ez is csak nagyjából 20 millió dollárnyi költőpénzt jelentene, tehát mondjuk Paul Millsapre vagy Serge Ibakára semmi esélyük nem lenne a Butler, Wade, Rondo trió és Robin Lopez fizetése miatt, Ersan Ilyasovával vagy Patrick Pattersonnal pedig semmivel nem lennének előrébb. Rövidtávon tehát meg kellene tartani Miroticot, mert nem nagyon lesz kivel pótolni, de a Butler körüli bizonytalanság miatt nem egyértelmű ez - még ha idén marad is a csapatnál Butler, semmi nem garantálja, hogy jövő nyáron nem cserélik el, lényegében másfél éve folyamatosan téma az ő elboltolása. Miroticot éppen ezért egy nagy és hosszú szerződéssel valószínűleg el lehet vinni Chicagóból, mert a vezetőségnek egy újjáépülés esetén az ő nagy fizetése már lehet negatívum.

Ha megtartják Miroticot, akkor az összes többi korlátozott szabadügynöktől függetlenül nem marad költőpénzük, így csak kivételekből tudnak majd igazolni. Ebben az esetben a draft marad a legérdekesebb erősítési lehetőségük, ahol a 16. helyen fognak választani. Várhatóan az igazán jó irányító prospectek (Markelle Fultz, Lonzo Ball, De'Aaron Fox, Frank Ntilikina, Dennis Smith) mind elkelnek a Top10-ben, de maximum a lotteryben, pedig talán ezen a poszton a leggyengébbek - Carter-Williams itt is megbukott, még ha az idény elején voltak is hasznos meccsei, Cameron Payne egyelőre semmit nem mutatott, Jerian Grant pedig nem igazi irányító. Lesz azonban bőven lehetőségük a magasemberek közül válogatni, és Bobby Portis mellé behúzhatnak még egy tehetséges fiatalt a Harry Giles, Jarrett Allen, Justin Patton, Bam Adebayo négyesből - közülük 2-3 ember szinte biztosan bent lesz még a 16. pozícióban, ha nem többen.

A harmadik lehetőség az igazolás és a draft mellett a csere lenne, de borzasztóan nehezen tudnak összehozni olyan tranzakciót, amelyben a három nagy közül senki nem megy, mégis erősítenek - rajtuk kívül lényegi fizetése csak Lopeznek van, Mirotic ugye RFA, és ha hosszabbítanak vele, valószínűleg nem cserélik, maximum év közben, mindenki más pedig újoncbérért játszik, 4-5 emberből tudnak összerakni 8-10 millió dollárt.


A másik lehetőség az, hogy Jimmy Butlert cserélik, és ez gyakorlatilag homlokegyenest más út. Ebben az esetben szinte biztosan megszerzik például a Boston Celticstől az idei 1/1-et (ha valakihez elcserélhetik Butlert, az lényegen csak a Celtics, hiszen egyrészt érdeklődnek is Butler iránt, másrészt egy újjáépüléshez ők tudják a legjobb csomagot adni), Wade egészen biztosan kilép szerződéséből és távozik, Rondo jövője pedig bizonytalan lesz - őt a fiatalok nagyon kedvelik, akár meg is tarthatja a vezetőség még egy évre, nem feltétlenül kell kitenniük részlegesen garantált kontraktusát, de ez is benne van a pakliban.

Ez az az eset, amivel előre nem nagyon lehet tervezni, mert nem tudni, mit csinálna a Bulls, illetve hogy egyáltalán mit kapna pontosan Butlerért. Ha jön az 1/1, akkor kiválasztják-e Fultzot, vagy egy Butlerhez hasonló two-way hármasra voksolnak Josh Jackson személyében? Mekkora sapka alatti hely szabadul fel pontosan? Érkezik-e Butlerért bizonyított játékos is, illetve inkább az érdekes, hogy mennyi (Jae Crowder, Avery Bradley, Marcus Smart)? Szétrobbantják-e teljesen a csapatot, megy-e Rondo és várhatóan Mirotic is, vagy csak begyűjtik Butlerért az 1/1-et, de az érkező kiegészítőkkel és a maradó nagyobb nevekkel megpróbálnak mégis PO-csapatot csinálni? Csinálnak-e további cseréket a jó szerződéssel bíró érkezőkkel, mondjuk Crowderrel, akire komoly kereslet lehet?


Úgy tűnik jelenleg, hogy az első verzió lép életbe, tehát a csapat magja marad, és lényegében két fő kérdés várható az egész nyár folyamán. Az egyik a draft lesz, a másik pedig az, hogy Mirotic esetében meddig hajlandóak elmenni fizetésben. Semmi meglepő nem lenne abban, ha ugyanannak a garnitúrának szavaznának bizalmat, ami Wade sérülésétől kezdve egészen Rondo kiesésééig kiválóan játszott. Ennél a franchise-nál azonban azon sem lehetne csodálkozni, ha az utóbbi hetek hírei (Wade-del és Butlerrel is pozitív hangvételű meeting) után a draft előtt szétrobbantanák az egész gárdát Butler cseréjével kezdve. Márpedig miután Paul George kiszállt a beszélgetésekből a "csak a Lakers vagy a Pacers" bejelentésével, így a Bostonnak Gordon Hayward mellett Butler maradt lényegi erősítési lehetőség 2-3-as posztokon.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus