Merre tovább, melyik úton? - A keleti főcsoport

Közeledik a trade deadline az NBA-ben, nagyjából egy hónapja van a csapatoknak, hogy az utolsó komolyabb változtatásokat eszközöljék a kereteken. A héten Luol Deng elcserélésével a blockbuster cserék időszaka is elkezdődött, úgyhogy itt az ideje átnézni, hogyan állnak a csapatok, mit kellene tenniük február 20-áig, mik a lehetőségeik, mikre kell odaifgyelniük, kik kerülhetnek el legnagyobb eséllyel jelenlegi együttesüktől. Kezdjük a keleti konferenciával!

Keleti Főcsoport

Atlantic

Toronto Raptors (18-17)

A kanadaiak Rudy Gay elcserélése óta szárnyalnak játékban és eredményekben is - 12-5-tel állnak, mióta nincs a Tegla Tesók idősebbik fele, ebből kétszer a Spurstől, egyszer a Heattől, egyszer pedig a Pacerstől kaptak ki. Kyle Lowry a hírek szerint lekerült a csereblokkból, de Masai Ujiri GM továbbra sincs könnyű helyzetben. Vagy egy nagyon jó drafton kell feladnia egy top10-es választást, ami a jövőt tekintve komoly érvágás lehet, vagy a hőn áhított rájátszást kell beáldoznia, ráadásul ehhez a mostani, igazi vezér nélküli, de jól együttműködő, csapatjátékot játszó keretet kellene szétbontania.

Cserélhető emberek: Jonas Valanciunason kívül bárki, a kitűzött céltól függően

Hiányposztok: fizikális, jól védekező cseremagas

Ha a minél jobb PO-ot tűzik ki célul - és ezt nyugodtan megtehetik, az utóbbi időben mutatott játékukkal nemcsak az Atlantic divízió győzteseként, de "alanyi jogon" is ott lehetnek a keleti legjobb 8-ban -, akkor egy jól védekező magasemberre szükségük van a támadásban használható Patrick Patterson és az energiabombaként használható Tyler Hansbrough mellett. Chuck Hayes ugyan felépült, de kérdés, hogy megközelíti-e valaha Houstonban mutatott formáját (és a válasz inkább "nem").

Amennyiben a jelenlegi sikerek ellenére úgy ítélik meg, hogy azért olyan nagyon vérmes reményeik ezzel a maggal sem most, sem később nem lennének a rájátszásban - és azért ebben is van logika -, akkor viszont legalább Lowryt el kell cserélniük. A mostani sikerek leginkább az irányító "lelkén száradnak", legjobb korszakát idézi all-around játékával, így az ő kiemelése a keretből valószínűleg meg is bontaná a jelenleg idilli összképet. Ebben az esetben Amir Johnson is átadólistára kerülhet, de ez lehet a sorsa akár DeMar DeRozannak is - egyik játékosnak sem volt soha ilyen magas csereértéke, igaz, mindkettőt meg is lehet tartani kiegészítőembernek, illetve második számú opciónak.

Szerződésekkel jól állnak, Steve Novakon, illetve a három fiatalon (Valanciunas, Terrence Ross, DeRozan) kívül mindenki lejár idén vagy jövőre, így például Lowry elcserélése esetén át tudnak venni két éves szerződést, ha ezért megfelelő ellenértéket kapnak (valószínűleg első körös draftjogot).

 

Brooklyn Nets (15-22)

Egészen pocsék szezonkezdet után kezd összeállni a Nets - a ma hajnali, Raptors elleni zakót megelőzően 5 győzelmet arattak zsinórban. Brook Lopez lábfejében újra eltört egy csont, így ő idén már nem játszik, Deron Williams pedig hónapok, lassan évek óta képtelen egy-két teljesen egészséges hónapra, a bokájával nagyon komoly gondok vannak, így nagy kérdés, hogy a jelenlegi jó játék ellenére milyen potenciállal bír a Nets ténylegesen.

Cserélhető emberek: Mirza Teletovic, Paul Pierce

Hiányposztok: kezdő center

A Brooklyn nagy baja, hogy nem sok lehetősége van változtatni. A tankolás nem opció náluk, mivel ez a keret erre alkalmatlan, ráadásul az Atlanta kicserélheti első körös draftjogaikat, amennyiben a Hawks előrébb végez a tabellán. Teletovic önmagához képest nagyon jól játszik, úgyhogy benne láthat fantáziát más NBA-csapat is, és akkor értékké tehetik a bosnyákot, de egyrészt érte kezdő centert nem kap a Brooklyn, másrészt rajta és a Williams sérülése miatt nélkülözhetetlen Shaun Livingstonon kívül nem nagyon van felülteljesítője a Netsnek, rossz, nagy, hosszú szerződésekkel azonban tele a padlás.

Nemrég szárnyra kapott egy Williams - Ömer Asik, Jeremy Lin cserepletyka, ami nagyjából az egyetlen esélye a Brooklynnak arra, hogy ne váljanak teljesen small-ball csapattá. Ehhez, vagy ehhez hasonló cseréhez azonban csoda kellene most már, mivel a játékmester nagyjából évi 20 milliós fizetése 2017 nyaráig szól, ezt pedig ilyen bokákkal senki nem fogja átvállalni.

Mivel 2020-ig!!! nincs cserélhető első körös pickje a Netsnek, egyetlen lehetőség maradt még az erősítésre: Paul Pierce 15.3 millió dolláros lejárója, az ő elmozdítását követően azonban vélhetően Kevin Garnett is megköszönné a részvételt, a két ex-bostonit nagyon érzékeny műszerekkel lehet már csak szétválasztani pályafutásuk ezen szakaszában, úgyhogy Pierce elcserélése még akkor sem valószínű, ha amúgy papíron lenne értelme.

 

New York Knicks (14-22)

A Knicks talán a szezon legnehezebb időszakában, a texasi túrájukon szedte össze magát, a legutóbbi 6 meccsen 5-1-et futottak, és talán kezd összeállni valami New Yorkban. JR Smith karrierje legmélyebb pontján, de a "helyére" húzott Tim Hardaway Jr. jobb, mint azt sokan várták, Amare Stoudemire rég nem látott formában, és jelenleg annyira együtt a csapat, hogy Tyson Chandler hiányát is elbírják. Kérdés, meddig, mert ugyanez a keret vállalhatatlan kosárlabdára is képes volt hetekig, hónapokig.

Cserélhető emberek: JR Smith

Hiányposztok: védekezni képes magasember Chandler mögé

Tankolni nem tudnak és nem is akarnak - első körös draftjogukat kicserélheti a Denver, ha a Nuggets pickje gyengébb lesz, Carmelo Anthonyt pedig csak egy versenyképes csapattal tudják New Yorkban tartani, úgyhogy náluk nem opció, hogy bedobják a törölközőt.

Smith elcserélése szinte a lehetetlen kategória, önmagában senkinek nem kell jelenleg a ligában, hiszen még két évig kell neki fizetni, évi több mint 6 millió dollárt, miközben a pályán és azon kívül is naponta gyártja a nagyobbnál nagyobb butaságokat. Túl sok "édesítőt" sem tud mellé tenni a Knicks, hiszen 2018-ig nekik sincs cserélhető elsőkörösük, marad a Hardaway, Iman Shumpert kettős egyike. Ezzel a forgatókönyvvel az a probléma, hogy mindhárman dobóhátvédek, és egyetlen kettese maradna a Knicksnek, bárkit is áldoznának be Smith elcserélése érdekében.

Nagy valószínűséggel lényegében így marad a Knicks rostere - védekező cseremagast vagy nem is akarnak hozni (eddig nem sokat áldoztak erre), vagy a nemrég visszaigazolt Jeremy Tylerrel próbálják meg megoldani a posztot, vagy a szabadügynökpiacról fognak valakit igazolni veterán minimumért. Minimális esély van Carmelo Anthony elcserélésére, James Dolantől láttunk már nem egy, nem két meglepő dolgot, de inkább valószínű, hogy a végsőkig (jelentse ez akár az idei nyarat) fognak ragaszkodni a kiscsatárhoz.

 

Boston Celtics (13-25)

A Boston a meglepően jó kezdést követően mintaszerű tankolást mutat be, már ott vannak a top3 közelében, ráadásul Danny Ainge az egyik hosszabb szerződést (Courtney Lee) már el is passzolta egy lejáróra (Jerryd Bayless). Brad Stevens kitűnően mutatkozott be a profik között, úgy tűnik, nagyon jó úton halad a Celtics egy viszonylag gyors újjáépítésben.

Cserélhető emberek: Jordan Crawford, Kris Humphries, Brandon Bass, Gerald Wallace, Rajon Rondo (?), Avery Bradley (?)

Hiányposztok: gyakorlatilag bármit szívesen fogadnak, leginkább védekezni képes, kezdő szintű center

A Celtics és Ainge legnagyobb feladata, hogy Bass és Wallace szerződésétől valahogyan meg kell szabadulniuk. Nem lesz egyszerű elérni a célt, mert egyik játékos se ér közel sem annyit, amennyit fizetni kell neki (előbbi jövőre 7 milliós lejáró, utóbbi még két évig összesen 20.2 milliót tesz zsebre). Édesítőnek használhatják az utóbbi időben kezdőbe rakott, 12 milliós lejáróval rendelkező Humphriest, vagy az élete formájában játszó Crawfordot.

A fiatal hátvédet először használják egyes poszton, mióta elkezdte profi karrierjét, és eddig bevált a történet, de az a bizonyos dolog akkor válik el a víztől, amikor visszatér Rajon Rondo is. Ekkor egyrészt jóval kevesebb lehetősége lesz Crawfordnak, másrészt valószínűleg az irányítással sokkal kevesebbet kell foglalkoznia. Nyáron korlátozott szabadügynök lesz, így a mostani deadline az utolsó alkalmak egyike, mikor ezen a csereértéken lehet vele üzletelni.

Rondo sorsa is nagyon jó kérdés, teljesen ellenmondó, ködösítő információk és vélemények jönnek arról, cserélik-e, kellene-e cseréniük. Mozdításához először is játszania kellene legalább egy jó hónapot - ha ez nem történik meg, akkor legalább a nyárig biztosan megtartja őt a Boston, egészen jó szerződése (jövőre 13 milliós lejáró lesz) miatt nem kell feltételnül kapkodva túladni rajta.

Bradley Crawfordhoz hasonlóan korlátozott szabadügynök lesz, és mivel az általa a hírek szerint vártak, illetve a csapat által kigondolt összeg egyelőre köszönőviszonyban sincs, így a nyári alkudozás, bizonytalanság helyett értékké tehetik. Ő, Rondo, Crawford és Humphries is komoly segítség lehet a két nagy szerződés kitakarításában, azzal már nagyot nyerhetne a Celtics.

 

Philadelphia Sixers (12-25)

Kétszer két jó hetük volt eddig, győzelmeik nagy részét ezekben a periódusokban szerezték, de azért az idény többi részében világosan látszott, miért tekintették őket a liga leggyengébb állományával rendelkező csapatának. Brett Brown élvezhető, gyors, folyamatos rohanásra építő kosárlabdát játszat a fiatalokkal, de a száguldáson kívül sok mindent nem tudnak, a lelkesedés pedig azért kevés csapat ellen elég akkora hiányosságokkal, mint amik nekik vannak.

Cserélni kívánt játékosok: Evan Turner, Thaddeus Young, Spencer Hawes

Hiányposztok: az irányítón kívül minden

Hosszútávra tekintve (a Sixers esetében csak erről lehet beszélni) Michael Carter-Williamsen kívül senki nincs egyelőre a helyén a Philly-nél - Nerlens Noelről egyelőre még nem tudunk semmit. A két, várhatóan top pick - sajátjukon kívül a Pelicans top5 védett első körösét is birtokolják - mellett komoly segítségükre van az építkezésben, hogy gyakorlatilag mindenkit be lehet írni a felülteljesítők közé, akit el akarnak adni.

A három veterán közül Hawes 6.5 milliós lejáró, és bár sokat nem keményedett idén sem, támadóoldalon sokoldalúan használható, úgyhogy rá bőven lehet kérő, főleg 1-2 komolyabb játékos sérülése esetén. Turner év végén korlátozott szabadügynök lesz, és már szezon eleje óta téma, hogy nem akarják majd megfizetni az idén sokat fejlődött, de még most sem igazán hatékony swingmant. Az ő piaci értéke nagy homály, igazából túl sokat valószínűleg senki nem áldozna érte (megfizetni senki nem akarja nyáron, fél évnyi rent-a-playerért pedig nem szoktak sokat adni a csapatok), éppen ezért lehet érdekes, mit sikerül belőle kihozni a deadline előtt - szinte kizárt, hogy megtartják.

Young (talán) a legjobb játékosa idén a Sixersnek, az utóbbi időben egészen kiemelkedő számokat hoz az erőcsatár - végre az is eldőlt, hogy ez az igazi posztja. Egy évig még van szerződése (9.1 millió dollár), utána játékosopciója van (9.7 millió dollár). Naponta jönnek ki a hírek és azok cáfolatai, hogy jó csapatban akar-e játszani, elege van-e a tankolásból, mindenesetre rá is lehet kereslet, a Philly viszont még 1+1 éves szerződése miatt megkérheti bőven az árát, nem kell kapkodniuk. Édesítőnek MCW-t leszámítva bárki bekerülhet melléjük.

 

Central

Indiana Pacers (29-7)

Vezetik a ligát, 2.5 meccsel állnak jobban a Heatnél, úgyhogy eddig szinte hibátlan szezont futnak, ráadásul egyelőre semmilyen komolyabb sérülés nem hátráltatja őket, még Danny Granger is felépült, egyre jobb formába lendül és egészségi állapotában nincs visszaesés visszatérése óta.

Cserélni kívánt emberek: Chris Copeland

Hiányposztok: nincs

Talán egy olyan irányító jól jönne a cserepadra, aki CJ Watsonhoz képest jobban előtérbe helyezi a csapatjátékot, vagy egy ötödik, védekezésben jártas magasember Ian Mahinmi és Luis Scola mögé, de valószínűleg nem nagyon akarja megbolygatni a kialakult csapategységet Larry Bird.

Copeland nem nagyon kap szerepet, főleg Granger felépülését követően, és még 3.1 millió dollárt keres jövőre is, ez pedig Lance Stephenson új szerződése miatt még fontos lehet. A dobóhátvéd elég zsíros, 10 millió dollár körüli vagy e szint fölötti kontraktusra számíthat, Indiana pedig nem egy nagy piac, mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy minél kevesebb luxusadóba verjék magukat - erre pedig Copeland eltávolítása a legjobb lehetőség jelenleg (vagy a nyár folyamán).

 

Chicago Bulls (17-18)

A Bulls Luol Deng elcserélésével szimbolikusan bekezdett a világos gyaloggal, elindította a sakkjátszmát az egész ligában. Érdekesség, hogy a vezérét, Derrick Rose-t idén is elveszítő, nagyon sokszor teljesen megzuhantnak tűnő, sorozatban a 80 dobott pontot el nem érő együttes az angol Clevelandbe küldését követően összeszedte magát, zsinórban 5 győztes meccsel a háta mögött már csak 2 meccsre van kelet harmadik helyétől.

Cserélhető emberek: Carlos Boozer, Kirk Hinrich, Mike Dunleavy

Hiányposzt: nincs

A Bulls nagy valószínűség szerint befejezte a nagyobb keretátalakítást. Joakim Noah-t nem nagyon szeretnék elcserélni, hiszen a francia centerhez hasonlót évekig kereshetnek, ha most elküldik a csapattól, és ez a Deng elcserélését követően, John Paxson által adott nyilatkozatból is világosan érződött. Taj Gibsonnak helye van egy újjáépített Bullsban is, idei játékával ráadásul meg is éri azt a pénzt, amit ráköltöttek, Carlos Boozerre pedig valószínűleg idén sem találnak vevőt, mivel az erőcsatár jövőre is még 16.8 millió dollárt keres. Derrick Rose sérülten senkinek nem kell ilyen szerződéssel, és nem is merült fel a távozása.

A többiek között két olyan játékos van, akitől megszabadulhat a Bulls. Az egyik a 4 millió dolláros lejáróval rendelkező Kirk Hinrich, aki iránt több, csereirányító után vágyó csapat is bejelentkezett már, és a még nagyobb spórolás, valamint DJ Augustin valószínűtlenül jó játéka miatt akár le is mondhat róla a vezetőség. A másik Mike Dunleavy, aki a sokoldalú swingmaneket kereső együttesek figyelmét keltheti fel - idén azért szépen látszik, hogy jóval több mindenre használható, mint csak dobásra.

Tom Thibodeau és a megmaradt játékosok miatt a tank szinte lehetetlennek tűnik jelen állapotban - Noah elcserélése ezért nem teljesen kizárt, mert amennyiben a vezetőség mégis szerelmes az idei draftba, akkor azt nekik kell elintézni a középjátékos elmozdításával. Hinrich és Dunleavy elboltolása persze újabb próbálkozások lehetnek ebbe az irányba, de Thibodeau mintaszerűen épített be az utóbbi két szezonban az ő posztjaikra újonc, máshonnan frissen menesztett/megbukott, illetve D-Ligás játékosokat.

 

Detroit Pistons (16-22)

A Pistons óriási talány idén (is) - pár meccs erejéig a bennük rejlő potenciálnak, a játékosok tehetségének megfelelően teljesítenek, aztán hetekre képesek alulmúlni még a legalacsonyabb várakozásokat is. Brandon Jennings az irányítással foglalkozik, de borzalmas dobóstatisztikái vannak. Josh Smith sokoldalú játékát vállalhatatlan dobáskiválasztásával rontja le. Mo Cheeks vezetőedző pedig eddig nagyjából semmi láthatót nem tudott kezdeni a kerettel.

Cserélhető játékosok: Charlie Villanueva, Rodney Stuckey, Greg Monroe

Hiányposztok: stabil, jó kinti dobó kettes és hármas

Villanueva és Stuckey 8.5-8.5 milliós lejáró szerződéssel rendelkeznek, ráadásul utóbbi idén megint életjeleket mutat. Ha van esze Joe Dumarsnak (eddigi munkássága alapján félő, hogy nincs), akkor nem dől be Stuckey-nak, aki gyakorlatilag csak szerződéseinek utolsó évében képes megszolgálni a neki adott összeget. Villanuevánál a hosszabbítás lehetősége fel sem merül, kettejük kifutó kontraktusai pedig könnyen meg is oldhatják a kinti dobók hiányát.

Monroe esete már érdekesebb, itt minden azon múlik, hogy el tudják-e képzelni hosszútávon a Smith - Monroe - Andre Drummond felső triót. Amennyiben igen, úgy természetesen nem fogják elcserélni az erőcsatárt. Az is előfordulhat azonban, hogy úgy döntenek, nem akarnak nagyjából 40 millió dollárt költeni 2015-től erre a három emberre, akik egyébként közel sem biztos, hogy tökéletesen illeszkednek egymáshoz. Smith-nek 2017-ig szerződése van (évi 14 millió dollár), kevésbé cserélhető, ráadásul csak most hozták, Drummondot pedig 2015-től nyugodtan be lehet írni egy maximum szerződésre. Monroe idén nyáron korlátozott szabadügynök lesz, úgyhogy válaszút elé érkezik a Pistons, legkésőbb nyáron el kell dönteniük, mi legyen vele, mert valószínűleg elég zsíros szerződésekkel fogják megkínálni más csapatok.

Az fontos lehet, hogy Dumars is szerződésének utolsó évében van, mindenképpen virítania kell valamit, hogy megtarthassa pozícióját, így ha továbbra is marad ez az inkább gyenge, mint elfogadható szereplés, akkor nagyobb hajlandóságot mutathat egy blockbuster csere meghúzására (pl. Monroe).

 

Cleveland Cavaliers (13-23)

A Bullshoz hasonlóan a Cavs is lenyugodhat kicsit a Luol Deng cserét követően, Chris Grant GM legalábbis úgy nyilatkozott, hogy most picit megállnának megnézni, mivel is rendelkeznek igazából. A Cleveland jócskán a várakozásokon alul teljesített, a Bynum-projekt csak néhány kiugró mérkőzés erejéig vált be, Kyrie Irving messze alulmúlja tavalyi teljesítményét, komoly problémák voltak a csapategységgel is, Mike Brown pedig egyelőre itt is csak álszerepet tölt be a kispadon.

Cserélhető játékosok: Szergej Karaszev

Hiányposztok: cseremagas

Igazából papíron túl sokat nem is kellene változtatni már a Cavsen, ez elméletben tükörsima rájátszás-csapat keleten. Deng megszerzésével gyakorlatilag tisztázottak a posztok és a szerepek, és a centerposztot kivéve mindenhol van két használható játékosuk - bár ötösben Tristan Thompson is bevethető pár perc erejéig, Tyler Zeller pedig eddig jól használta ki a neki jutó lehetőséget, már amikor adtak neki.

Dion Waiters elcserélésével kapcsolatban egész évben cikkeztek, de jelenleg úgy tűnik, neki is megvan a helye a pad első számú pontszerzőjeként. Anthony Bennett elcserélésére jelenleg nincs sok esély, mivel az értéke nulla környékén mozoghat, szerződése miatt pedig még negatív tartományba is átmehet. Pocsékul indította profi karrierjét, de a lehetőség ott áll előtte, ugyanis négyes poszton nem igazán van jó cseréje a Cavsnek, Earl Clark szintjét azért elérheti, túlszárnyalhatja, úgyhogy szinte kizárt, hogy ilyen hamar lemondanának róla - annak ellenére sem fogják ezt megtenni, hogy szinte már nevének kimondásakor tudható volt, nem érte meg az első választás jogát rá ellőni. Időt fognak neki adni, ha csak nem jelentkezik valaki egy irreális ajánlattal.

Karaszevnek már jóval borúsabb a kép Clevelandben. Neki a nyáron sok minden eldőlhet, tekintve hogy Deng és CJ Miles UFA, Alonzo Gee pedig RFA lesz, szóval előle azért kieshet jó pár ember a rotációból. Ettől függetlenül ha valakivel megpróbálhatják betömni a Varejao és Thompson mögötti lyukat (Clark és Zeller azért nem életbiztosítás egy komoly célokkal rendelkező csapatnál, még keleten sem), akkor az ő, illetve egy draftjog lehet.

 

Milwaukee Bucks (7-29)

Ha a Bostonra azt mondtuk, hogy mintaszerű tankolást mutatnak be, akkor ez még inkább igaz a Bucksra. Az év elején példátlan sérüléshullám sújtotta őket, amit az ő helyzetükben a legmegfelelőbben reagáltak le: a gyenge mérleg miatt a sérültek felépülése után sem erőltették, erőltetik túlságosan a veteránokat, a fiatalok továbbra is megkapják a játékidőt, ennek pedig a liga messze legrosszabb mérlege az eredménye. Hogy a lottery-n mi lesz, azt nem tudni, mindenesetre sok évnyi középszerűség után a Bucks a lehető legtöbb esélyt adja magának az 1/1-re az utóbbi 10 év legjobban várt draftja előtt. Okos lépés.

Cserélhető játékosok: Caron Butler, OJ Mayo, Gary Neal, Luke Ridnour, Ekpe Udoh, Larry Sanders

Hiányposztok: szinte bármi jöhet

A cserélendő játékosok közül Butler (8 millió) és Ridnour (4.3 millió) lejárók. Mindkettőt vihetik spórolni vágyó csapatok - mivel a következő szezonban 9 emberrel, az első körös picken húzott játékos szerződése nélkül is 46.2 millió dolláron áll már a Milwaukee, valószínűleg nem rúgnak labdába az idei szabadügynökpiacon (sem), átvehetnek Butler és Ridnour kontraktusánál hosszabb szerződéseket, természetesen nem ingyen.

Neal és Sanders közül az egyik szinte biztosan menni fog, de lehet, hogy mindkét játékos távozik még február előtt. Összebalhéztak pár hete az öltözőben, és nem biztos, hogy Nealnek csípi csak a szemét, hogy Sanders amint aláírta szerződéshosszabbítását, azonnal széttörte a hüvelykujját egy kocsmai verekedésben - nem sok felelősségtudatról árulkodik az eset. Hogy a vezetők hogyan értékelik az incidenst, azt Magyarországról megítélni nehéz, mindenesetre annyi biztos, hogy nem éppen csereértékének csúcsán van jelenleg a védekezőspecialista magasember, így azért esélyesebb, hogy ő legalább nyárig maradni fog.

Udoh valószínűleg nem fog QO-t kapni (6 milliót kellene fizetni neki, amennyit nem ér), így korlátozások nélkül igazolhat bárhová a nyáron, őt ezért próbálhatja meg értékké tenni a Bucks. Mayóról Milwaukee-ban is kiderült, hogy nem lesz vezér, de évi 8 milliós, 2016-ig tartó szerződése egészen kellemes produkciójához képest - ha nem is kaphat érte top fiatalt vagy draftjogot a Bucks, egy újjáépülő csapat számára értékesebb portékává válthatják, míg Mayo scorer, de nem meccseldöntő dobóhátvédet kereső csapatok számára szimpatikus lehet.

 

Délkelet

Miami Heat (27-10)

A Heatnél semmi meglepetés nincs: folyamatosan a keleti top2-ben, leginkább a második helyen vannak. Látható, hogy az alapszakasz már csak egy szükséges rossz a csapat számára, nem igazán tudják komolyan venni a 82 meccses felvezetőt a rájátszásra. Wade-t idén okosan pihentetik a back-to-back meccseken, ez még a rájátszásban sokat érhet, de amúgy nem nagyon történik velük semmi különös.

Cserélhető játékosok: Joel Anthony, Udonis Haslem

Hiányposztok: semmi

Haslem idén többet árt, mint használ, de eléggé emblematikus figurája ő a franchise-nak (ha nem is tartozik a legnagyobb játékosok közé, ez a 11. szezonja a Heatnél, Wade mellett pedig csak ő volt tagja mindhárom bajnoki címet nyert együttesnek), nem biztos, hogy mozdítani akarják, még ha egyébként a produkciója miatt nem is lenne ez meglepő. Anthonynál más a helyzet, őt nagyon is szeretnék cserélni, de a ligában nincs olyan alakulat, amelyik szívesen látná magánál a centert - főleg nem azért a 3.8 millió dollárért, amit idén és jövőre fizetni kell neki.

A hírek szerint érdeklődtek Jordan Crawford iránt, de nem igazán tudni, mennyi volt ennek a valóságalapja, meglepő lenne, ha Norris Cole-t egy olyan játékosért szorítanák háttérbe, aki nem egyértelműen jobb nála - legyen szó akár Crawfordról, akár hasonló szintű egyesről. A centerekkel mindig kapcsolatba hozzák a Heatet, természetesen Bynum kérői között is azonnal ott volt a nevük. Ő nagy erősítés is lehetne, amennyiben kicsit komolyan venné a kosárlabdát, de ha őt nem húzzák be, akkor valószínűleg nem terveznek másba beruházni, a jelenlegi állomány is elég lehet az újabb címvédésre - egy esetleges Greg Oden visszatéréssel pedig pláne.

 

Atlanta Hawks (20-17)

Idén is a középszerűség lesz az Atlanta avatarja, de ehhez már az atlantai drukkerek és mindenki más is hozzászokhatott. Danny Ferry nyáron arra használta a töméntelen mennyiségű sapka alatti helyét, hogy egy ugyanolyan korlátokkal rendelkező csapatot hozzon össze, mint amilyenből kimentette a franchise-t tavaly. Az eredmény egyelőre Kyle Korver látszólag soha véget nem érő sorozata és rekordja, valamivel szórakoztatóbb játék, mint a korábbi években, de ugyanaz az végeredmény.

Cserélhető játékosok: Gustavo Ayon, Deshawn Stevenson, Jared Cunningham

Hiányposztok: kettes és hármas poszt

Ferry eddigi ténykedését ismerve túl nagy dobás nem várható a Hawkstól. Al Horford újabb mellizom-szakadása miatt idén már nem játszik, így bármi komolyabb célt kitűzni fölösleges ennek a keretnek. A három felsorolt, cserélhető játékos alig vagy egyáltalán nem kap lehetőséget, mindhárman lejárók (összesen keresnek öt millió dollárt), velük fog valószínűleg megpróbálni kereskedni Ferry, és kettes-hármas poszton nagyon kellene az erősítés, Mike Scott helyett hasznosabb játékos a padra, esetleg egy plusz használható magasember a rotációba.

 

Washington Wizards (16-19)

Hullámvasút a Wizards, de összességében csalódást keltenek ahhoz képest, hogy Marcin Gortat szezon előtti megszerzésével ők is sima rájátszásrésztvevőnek tűntek. Hétről-hétre változik játékuk, kerül a kifejezetten tetszetős tartományból a pocsék, fontos meccseket, szoros végjátékokat sorozatban bukó részbe.

Cserélhető játékosok: Trevor Ariza, Jan Vesely, Chris Singleton

Hiányposztok: cserecenter, kezdő hármas

A fővárosiak állományuk alapján jóval előrébb kellene, hogy tartsanak, vezetőedzőt azonban nem fognak cserélni, ezt tulajdonosuk nem sokkal a szezonkezdetet követően kijelentette. A kezdőben az egyetlen poszt a hármas, ahol igazán javulhatnak - kétséges, hogy Gortatnál, John Wallnál, Bradley Bealnél vagy Nenénél jobb játékost szerezhetnek. Ariza nem játszik rosszul, főleg az utóbbi években mutatott formájához képest, és talán nincs is szükség sokkal karakteresebb hármasra a kezdőötös másik négy tagja mellé, de a 7.7 milliós lejárója az egyik legnagyobb adu a Wizards kezében, amivel próbálhatnak komolyan alakítani a kereten.

Vesely (3.5 millió) és Singleton (1.7 millió) szinte egykutya csereszempontból. Mindketten fiatalok, egyikőjükre sem tart viszont igény a Washington, korlátozások nélkül igazolhatnak majd akárhová a nyáron, úgyhogy a két lejáró szerződésük még vonzó lehet a spórolni kívánó csapatok számára. Vesely nagy bustnak tűnik, Singletonban azonban még fantáziát is láthat pár együttes, védekezésben elég jól teljesít(ett régebben, idén kiesett a pixisből Randy Wittman vezetőedzőnél), ráadásul több poszton is bevethető. Kevin Seraphin idei gyengébb teljesítménye miatt cserecenter szerzésére alkalmasak lehetnek.

 

Charlotte Bobcats (15-23)

Kifejezetten pozitív évkezdetet tudhatott maga mögött a Bobcats, az utolsó 9 meccsükből azonban 8-at elvesztettek, így jócskán 50% és a keleti legjobb 8-at jelentő vonal alá zuhantak. Nagy szerepe volt ebben valószínűleg annak is, hogy Michael Kidd-Gilchristet elvesztették kéztörés miatt - ezzel a fiatal játékos értéke is nyilvánvalóvá válhatott a vezetőség számára, Steve Clifford alapvetően jól védekező rendszerének nagyon fontos láncszeme a másodéves kiscsatár.

Cserélhető játékosok: Ben Gordon, Bismack Biyombo, Ramon Sessions

Hiányposztok: cserekettes, cserehármas

Komoly dilemma előtt áll a Bobcats. Az első körös draftjoguk top10 védettséggel a Chicago Bullsnál van, de van esélyük arra, hogy utolsó "Bobcats" néven lejátszott szezonjukban rájátszásba kerüljenek, a csapat történetében összesen a második alkalommal, úgyhogy el kell dönteniük, hogy tank vagy megpróbálnak a PO-ért menni.

Amennyiben tankolnak, úgy a jelenlegi állományba valószínűleg nem nagyon nyúlnak bele, Ramon Sessions (5 millió) távozhat, mivel lejáró szerződése mellett hasznosan is játszik. A többi kulcsember Al Jeffersont és Josh McRobertset leszámítva kifejezetten fiatalnak, vagy maximum középkorúnak számít, őket egészen biztosan nem cserélik el csak azért, hogy minél rosszabb legyen a mérlegük.

Amennyiben a PO a cél, akkor Ben Gordon 13.2 milliós lejárója nagy kincs lehet. Charlotte-ba egyébként is csak némi túlfizetéssel lehet szabadügynököket csábítani, úgyhogy egyáltalán nem érné őket hátrány, ha már szezon közben szereznének egy-két ilyen arcot, akik sokkal hasznosabbak lehetnek, mint az évek óta csak magára gondoló Gordon. Biyombo továbbra sem képes stabilizálni játékát - néha-néha kijön belőle az a potenciál, ami miatt őt anno a top10-ben draftolták, de Jefferson és McRoberts mellett kicsit háttérbe szorul, Cody Zeller pedig ha fizikai adottságait tekintve nem is áll annyira jól, mint Biyombo, egyszerűen többet tud a játékból.

A legnagyobb űr Gerald Henderson és MKG mögött van: ha komolyan gondolja a rájátszást a Bobcats, akkor Anthony Tollivernél és Chris Douglas-Robertsnél jobb játékosok kellenek cserének, mivel Jeffery Taylor Achilles-ín szakadást szenvedett, idén biztosan nem játszik már.

 

Orlando Magic (10-27)

Viszonylag jó kezdés után a Magic a harmadik keleti csapat, amelyik mintaszerű tankolásba kezdett - az utolsó 21 meccsükből összesen 4-szer nyertek, ezzel tükörsima utolsó előttiek, a sérülésekkel tizedelt Bucks az egyetlen csapat, amelyik túl nagy falat nekik a minél rosszabb mérlegért folytatott küzdelemben.

Cserélhető játékosok: Jameer Nelson, Arron Afflalo, Glen Davis

Hiányposztok: kettes és ötös posztot leszámítva mindegyik

A három veterán közül talán Big Baby elcserélése lenne a legfontosabb, hiszen ő még jövőre is 6.6 millió dollárt keres, és egy újjáépülő csapatban semmi szükség nincs rá, ennek megfelelően messze vele lesz a legnehezebb dolga a Magicnek. Nelson 8.6 milliós lejáróval rendelkezik - mivel jövő évi 8 millióján csapatopció van -, azt sem feltétlenül könnyű akárhova bepaszírozni úgy, hogy még értéket is kapjon cserébe az Orlando, de azért valószínűleg a deadline előtt lesznek rá kérők, még ha nem is fizetnek majd túl sokat a floridaiaknak.

Afflalo borzasztóan jó dolgokat mutat ebben a szezonban egy olyan csapatban, amelyben nem sok segítsége van, és gyakorlatilag bármilyen részfeladatra használható. Egykor kétes megítélésű szerződése mára megváltozott: egyértelműen alulfizetett, jövőre még biztosan 7.5 millió dollárt keres - utána játékosopciója van 2015/16-ra, de ha nem sérül le addig, kizárt dolog, hogy lehívja ezt a lehetőséget, ennél sokkal több pénzt kaphat. A leírtaknak megfelelően messze érte érdeklődnek a legtöbben, de mivel vele együtt is robog a tank, így egyáltalán nem kötelező lépnie a Magicnek sem a rövid-, sem a hosszútávú célok elérése érdekében.

A többiek mind fiatalok, akik Oladipót és Vucsevicset leszámítva édesítőként bekerülhetnek egy-egy cserébe, de alapvetően nem fogják őket mozgatni, inkább megpróbálják kideríteni, kiből lehet valami a későbbiekben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus