Mi lesz veled, Suns?

Elkezdődött a 2017/18-as NBA alapszakasz, így végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük az idény során - ma a Phoenix Sunst vizsgáljuk.

 

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBullsBucks, Pistons
Northwest: ThunderTimberwolvesJazzBlazersNuggets
Pacific: WarriorsLakersClippers
Southeast: WizardsHawksHeatMagic
Southwest: RocketsSpursPelicansMavericks


A Suns off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már, de azóta azért történtek náluk bőven változások. Egyrészt Alex Len aláírta a QO-t, így jövőre szabadon igazolható lesz bárki számára. Másrészt cseréltek Troy Danielsért, kitették Elijah Millsapet, Mike James mellett pedig Alec Petersnek is adtak egy two-way szerződést - James valószínűleg nem sokára rendes kontraktussal rendelkezik majd. Harmadrészt a szezon legelején menesztették Earl Watson vezetőedzőt. Negyedrészt pedig nemrég elcserélték Eric Bledsoe-t többek között Greg Monroe-ra.

Jelenlegi keret:
James (tw) - Booker - Warren - Chriss - Chandler
Ulis - Knight - Jackson - Bender - Len
Reed - Daniels - Dudley - Williams - Monroe
Jones Jr. (TO)
Peters (tw)

A Suns esetében sok mindenről lehetett volna beszélgetni az idény előtt is, ami most is aktuális. A keretük tehetséges - Devin Bookerből hatalmas sztár lehet idővel, TJ Warren egy csendes gyilkos, és még van három Top8-ban húzott fiataljuk mellettük is (Josh Jackson, Dragan Bender, Marquese Chriss). A gond az volt, hogy támadásban még csak-csak mutattak valamit az állandó rohanásnak köszönhetően, bár összességében ott sem dolgoztak jó százalékkal (és ha a pontszerzést nézzük, a centereket leszámítva idén is csak Booker viszi át az átlagos színvonalat a főbb játékosok közül), védekezésben viszont egészen vállalhatatlan volt ez a társaság tavaly, és mivel Watson maradt a nyáron a vezetőedző, semmi nem utalt változásokra.

Az első lépést megtették Watson kirúgásával, aki a hírek szerint nem is nagyon vonta felelősségre a fiatalokat a hibáikért, így meg egyértelmű, miért nem fejlődtek - Tyson Chandler és Jared Dudley ketten kevesek azért, hogy rendet tartsanak az öltözőben meg a fejekben is. A szezon legfontosabb kérdése azonban még előttük áll: ki lesz az új tréner, mert hogy Jay Triano nem megoldás, az is biztos. Triano a Toronto Raptorsnál volt már vezetőedző, és fegyelmezni jóval jobban fog, mint Watson, taktikilag viszont abszolút nem üti meg egy átlag NBA vezetőedző szintjét - vészmegoldásnak és ideiglenes pótléknak jó, de az teljesen egyértelmű, hogy vele nem számolhatnak hosszútávon. Ha igen, ott nagyon nagy baj van.

A kérdés a "ki" mellett a "mikor", hiszen nem a hosszútávú lehetőségeiket vizsgáljuk most, csak ezt a szezont. Ryan McDonough lenyilatkozta már, hogy Watson kinevezését elsiették, ezt most nem nagyon szeretnék, ennek megfelelően viszont nem igazán tudni, hogy a szezon közben mikor történik meg az új vezetőedző kinevezése, vagy esetleg várnak-e a nyárig.

Nagyon nem mindegy az sem, hogy hogyan dolgozik a szakmai stáb többi része (illetve kik lesznek ott az új trénernél), mert az egy dolog, hogy Triano nem egy karakteres vezér, de a Sunsnak nemcsak taktikai, illetve fegyelmezésbeli gondjai vannak/voltak, hanem technikailag sincsenek még készen a játékosok - rengeteget kellene fejleszteni a Jackson-Bender-Chriss hármast, de bőven ráfér ez még Bookerre és Warrenre is, ők sincsenek még készen. Márpedig ha ez nem történik meg, akkor jó drafthelyek és tehetségek ide vagy oda, sehova nem halad majd a Suns - Bendernél például felmerülhet, hogy nem rosszabb játékos-e most, mint mikor az NBA-be került, ami egyrészt az önbizalom hiányából adódik nála, másrészt abból, hogy liga szintre nem nagyon sikerült felhozni a játék több elemében sem, pedig az alapok nála is jók.

Összességében nézve beszélgethetnénk arról az arizonaiaknál, hogy milyen védekezést lehet összetenni mondjuk a Jackson-Chandler kettősre építve, hogy a Hanga Ádám csapattársaként semmi kiemelkedőt nem mutató, itt viszont kezdőként egész jól szereplő Mike James, Booker és Warren vezetésével hogyan lehetne hatékony a támadójáték, ha sokkal kiegyensúlyozottabb lenne, de egyelőre fölösleges, mert egyrészt nem tudják kihozni a játékosokból a bennük rejlő lehetőségeket, másrészt taktikai téren elég rendesen le vannak maradva a liga középmezőnyétől is, még ha Triano fegyelmezési szempontból kategória javulás is Watsonhoz képest.

Ugyanezek a gondok megvoltak a Watson-Bledsoe páros ittlétekor is, annyi kiegészítéssel, hogy Watson elküldése az első lépés volt a helyes irányba - Bledsoe szerintem semmilyen szinten nem rontott a helyzeten, más kérdés, hogy mivel kicsit kivolt a ..., így semmit nem is segített. Ettől függetlenül borzasztóan kiegyensúlyozatlan az együttes továbbra is, az edzőváltás után ötből négy találkozót megnyertek, a védekezésük viszont ugyanott tart lényegében, mint a korábbiak során, jött is öt zakó zsinórban meg a 120 kapott pontok megint. A Mavsszel és a Kingsszel lesznek, lehetnek versenyben nyugat utolsó pozíciójáért, annál jobbra nem igazán számíthatnak, amíg nem kezdődik el a tehetségek tényleges kiaknázása és valami értékelhető szakmai munka.

Tipp: Nyugat 13-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus