Minden idők 6(+1) legjobb duója

Ben Simmons playoff-bemutatkozásánál valószínűleg csak két dolgot vártak jobban a Philadelphia Sixers lassan megdicsőülő drukkerei, Joel Embiid debütálását és az NBA legújabb, talán eddigi történetének legtehetségesebb dinamikus duójának első nagyszínpados koprodukcióját.

Amikor a liga legendás tandemjeiről beszélünk, rendre ugyanazok a nevek kerülnek napirendre. A 90-es évek szerelmesei a Jordan-Pippen duóra esküsznek, míg a fiatalabbak általában a Shaq-Kobe párost emlegetik, de olyanok is vannak – bár sokkal kisebb számban -, akik a Magic-Kareem, Stockton-Malone, Bird-McHale vagy akár a bajnoki címek tekintetében verhetetlen, a kosárlabda hőskorát totálisan domináló Cousy-Russell párost méltatják.

Azoknak, akik már most korai agyömlést kaptak, hadd szögezzem le gyorsan, a Sixers duó listámon elfoglalt – spoiler alert – 6+1. helyezése nem több, mint szórakoztató spekuláció. Egyetértünk abban, hogy nagyon sok víznek kell még lefolynia a Schuylkillen, mire beírják magukat a liga históriás könyvébe... Ez azonban nem zár ki mindennemű összehasonlítást, hiszen ha csak és kizárólag a velük szemben támasztott elvárások és az NBA (ABA) játékosbörzéje mentén viszonylagos objektivitással meghatározható tehetség kombinációját vesszük figyelembe, könnyen lehet, hogy minden idők legnagyobb potenciáljával bíró kettősét láthatjuk...

Egyelőre azonban legyen elég a fiatal tacskókból, és nézzük meg, hogy kiket kell megelőzniük, ha egyszer el akarják foglalni helyüket az Olümposz tetején.
 

1. Őlevegősége és Pip

Amikor a Bikák duója egyszerre volt fenn a pályán, minden ellenfelük tudta, fizikailag a földbe lesznek döngölve. Mind Jordan, mind pedig legfőbb szárnysegédje kivételes atléták voltak, akik istenadta testi adottágaikat – ruganyosság, robbanékonyság, karfesztávolság - olyan szintű munkamorállal tudták párosítani, ami talán a mai napig egyedi a liga történetében. Elbeszélések sora kering arról, hogyan űzték-hajtották egymást minden edzésen, még tovább csiszolva egymás képességeit, készségeit. Mindketten premier „two-way”, támadásban és védekezésben is elit teljesítményre képes játékosok voltak, és míg Pippen játékszervezőként és olykor védőként vett le komoly terheket Jordanről, a főbika pontosan azt csinálta, amire Scottie soha nem lett volna képes megalkuvást nem tűrő, nemcsak egyéni ellenfeleit, de csapatokat, sőt a ligát is demoralizáló pontfelelősként.

Leírás: Minden idők legjobb periméter duója.

Kombinált drafthelyezés: 8. (Jordan 3. Pippen 5.)

Együtt játszott szezonok: 10

Közös bajnoki címek száma: 6

Fit: 9/10

Együtt játszottak-e pályafutásuk csúcsán: Karrierjük legjobb éveit kivétel nélkül egy csapatban töltötték.


2. Earvin és Lew

Amikor Earvin "Magic" Johnson betoppant az NBA-be, kivételesen jó szituációban találta magát. Három majdani Hall of Fame játékos mellett léphetett ki a parkettára, és ha hozzávesszük, hogy alig három évre rá jött az utánpótlás James Worthy személyében, akár azt is mondhatnánk, Magic beleült a tutiba... Mondhatnánk, de nem lenne igazunk, hiszen Johnson megtette azt, ami a modern NBA-ben azóta se sikerült senkinek, kulcsjátékosként már az újonc szezonjában bajnoki címet nyerve szinte hihetetlen körülmények között. Mivel csapata akkori legjobb játékosa, az ötödik meccsen 40 pontot szerző Kareem-Abdul Jabbar el sem utazott Philadelphiába a döntő hatodik meccsére, Magicnek kellett centert játszani, megpróbálva helyettesíteni a hatszoros liga MVP-t. A lansingi születésű ifjonc nemcsak ment, de látott és győzött is, 20 évesen 42 pontot, 7 gólpasszt és 17 lepattanót szerezve, élete addigi, de talán egész pályafutása legfontosabb mérkőzésén. Ha Magic varázslatos volt, akkor Jabbar hihetetlen, és könnyen lehet, hogy minden idők legdominánsabb játékosa, aki Duncan és Shaq legjobb erényeit ötvözte. Ő segítette Magicet védekezésével, Johnson pedig tökéletes „bepasszaival” viszonozta a szívességet, ezzel is hozzásegítve magasemberét az NBA történetének talán legidőtállóbb karrierjének abszolválásához.

Leírás: Minden idők legdominánsabb irányító-center kombinációja.

Kombinált drafthelyezés: 2. (Magic 1. Kareem 1.)

Együtt játszott szezonok: 10

Közös bajnoki címek száma: 5

Fit: 10/10

Együtt játszottak-e pályafutásuk csúcsán: Mintegy három szezont.


3. A Legenda és a Fekete Lyuk

Larry „Legend” Bird és Kevin „Black Hole” McHale vitán felül ott vannak a liga történetének öt legjobb duója között, a Magic-Kareem kettőshöz hasonló tökéletes készség-párosítással. Míg Bird egy korszakos támadófenomén volt átlag feletti csapatvédekezéssel, McHale a pálya mindkét oldalán közel volt az elithez. Mivel ennyire jól passzoltak egymáshoz, az is belefért, hogy McHale támadásban helyenként önzően játszott, ami Larryt arra ösztönözte, hogy a kosárlabdaberkekben nem túl népszerű „fekete lyuk” becenevet aggassa rá. A magasember lábmunkája és játékintelligenciája lehetővé tette számára, hogy ne csak erőcsatárokat, de akár kiscsatárokat is levegyen a pályáról. Bird – nyilvánvalóan csapattársa ösztönös tehetségére is építve – pár szezonra támadásban is sztárt csinált McHaleből, aki a 85 és 89 közötti időszakban bőven 20 pont felett átlagolt. Az elzárás-leválást bemutató oktató videójuk, amit még a megboldogult Red Auberbach vigyázó szemei és instruálása mellett vettek fel, a mai napig ajánlott tudásanyag a fiatalok számára.

Leírás: White guys may not be able to jump, but they sure can play.

Kombinált drafthelyezés: 9. (Bird 6. Mchale 3.)

Együtt játszott szezonok: 12

Közös bajnoki címek száma: 3

Fit: 9/10

Együtt játszottak-e pályafutásuk csúcsán: Karrierjük legjobb éveit kivétel nélkül egy csapatban töltötték.


4. Houdini és az Eredeti Russ

Csont nélkül minden idők legsikeresebb duójaként Cousynál és Russellnél keresve se lehetne az NBA hőskorát méltóbb módon képviselő játékosokat találni. A kisember nevéhez köthető a tempó tudatos lassítása és az első játékhívások, amelyek elindították a sport jelenleg is folyamatban lévő evolúciós fejlődését. Amit Cousy jelképezett a támadóoldalon, azt Russell a saját térfelén, ahol talán azóta sem látott dominanciát bemutatva szedte áldozatait, egy olyan érában, ahol ezt nem mindenki látta szívesen. Egy nehéz kor mára is méltán ünnepelt és szerencsére ma is élő legendái, akiknek a modern kosárlabda alapjait köszönhetjük.

Leírás: A sportág úttörői.

Kombinált drafthelyezés: 5. (Cousy 3. Russell 2.)

Együtt játszott szezonok: 7

Közös bajnoki címek száma: 6

Fit: 9/10

Együtt játszottak-e pályafutásuk csúcsán: Karrierjük legjobb éveit szinte kivétel nélkül együtt töltötték.


5. A Postás és Stock

Ha a Malone-Stockton duó nem is a legeredményesebb vagy leglátványosabban játszó kettős listánkon, talán semelyik nem égett úgy kollektív retinánkba, mint ők. Malone-t a 13., míg Stocktont csak a 16. helyen draftolták, ami még különlegesebbé tette pályafutásukat. A „bluecollar”, rakkolós kosárlabdát bemutató Jazztől egy ponton mindenki félt, mert pontosan tudták, hogy amit őt hoznak, az konstans, az minden este ki lesz téve a pályára, és a másik csapatnak nem lesz elég tehetségesebbnek lennie, hanem bele is kell majd szakadnia a győzelembe. A Jazz pechjére a 90-es évek Bullsa pontosan ilyen alakulat volt, akik egy a támadásban és védekezésben is kiváló kettős által repített nagybetűs csapaton is felül tudtak kerekedni. Bár sose nyertek bajnoki címet, a Sloan fémjelezte, Stockon-Malone elzárás-leválásra épülő Jazzt a 90-es évek fanjai sosem fogják feledni.

Leírás: Pick & roll, egész nap, egész éjjel.

Kombinált drafthelyezés: 29. (Stockton 16. Malone 13.)

Együtt játszott szezonok: 18

Közös bajnoki címek: 0

Fit: 9/10

Együtt játszottak-e pályafutásuk csúcsán: Karrierjük legjobb éveit kivétel nélkül együtt töltötték.


6. A Dízel és a Fekete Mamba

Ha a listánkon a fizikai és készségbeli tehetséget súlyoznánk, könnyen lehet, hogy a Shaquille O’Neal-Kobe Bryant tandem végezne az első helyen. Amikor előbbi a ligába érkezett, a nézők a méret, súly és atletikusság olyan kombinációját láthatták, ami addig csak a filmvásznon tűnt lehetségesnek. O’Neal 300 font, azaz mintegy 136 kilónyi tömör izom volt újonc évében, amivel azonnal megoldhatatlan feladat elé állította az NBA magasembereinek 99%, ha nem 100%-át. Bryant NBA-be érkezését is közhírré tették, de más okokból. A főleg menedzsere nyomására Charlotte-ot bojkottáló dobóhátvéd végül a Lakersbe került, a többi pedig, ahogy mondani szokták, mára már történelem. A játék alapjait gyerekkorában, Olaszországban elsajátító Bryantnek kellett két szezon, mire – szó szerint – felnőtt az NBA-hez, de mire ez megtörtént, Shaq is pont megérkezett. Ketten együtt összesen négyszer jutottak döntőbe az első hármat megnyerve, és több olyan sorozat is volt, ahol Kobe sokkal kevésbé fegyverhordozóként, mint amolyan 1/B opcióként funkcionált. Elválásuk utáni sikereik végleg bebizonyították, hogy mindketten alfának születtek.

Leírás: Bár a két dudás nem zenélhetett együtt örökké, amíg a színpadon voltak, (majdnem) mindenkinek elhúzták a nótáját.

Kombinált drafthelyezés: 14. (O’Neal 1. Bryant 13.)

Együtt játszott szezonok: 8

Közös bajnoki címek: 3

Fit: 7/10

Együtt játszottak-e pályafutásuk csúcsán: Mintegy három szezont.


6+1. A Process és a Fresh Prince

Listánk végére eljutottunk ünnepeltjeinkhez, akik a minap játszották le első közös playoff mérkőzésüket, nem is akármilyen teljesítményt nyújtva. Ha nagyító alá tesszük a két játékost, meg kell állapítanunk, hogy a „Pace and Space” (tempó és terület) érára laboratóriumi körülmények között is nehéz lett volna jobb kettőst összerakni. Két rendkívül magas játékintelligenciával rendelkező, minőségi atlétával van dolgunk, akiknek minden megnyilvánulásából azt szűrhetjük le, hogy nemcsak szeretnek, de hosszú távon is képesek lesznek eredményesen együtt játszani.

Simmons minden idők egyik legtehetségesebb irányító tálentuma, aki javuló büntetőzésével és egész szezonban kiegyensúlyozott, meglepően jó védekezésével már újonc évében Top 25-ös játékos. Kameruni csapattársa, aki a centerposzt vitán felül legnagyobb „two-way” tehetsége, még ennél is előkelőbb helyet foglal el a listákon, a legtöbb szakértőnél már most a Top 10-ben tanyázva. A triplázást leszámítva nincs olyan játékelem, amiben ők kollektíve ne tudnának maradandót alkotni, ami pályafutásuk végére rendkívül magasra repítheti őket egy ilyen listán, amennyiben persze együtt maradnak. Bár senki sem lát a jövőbe, az már most teljesen egyértelmű, hogy két Hall of Fame-szintű tehetségről beszélünk, akiket csak a sérülések vagy egy újkori Bulls gátolhat meg abban, hogy 1983 után újra NBA bajnoki címet vigyenek Philadelphiába.

Leírás: A Million Ways to Kill You In the East

Kombinált draft helyezés: 4. (Simmons 1. Embiid 3.)

Együtt játszott szezonok: 1

Közös bajnoki címek: 0

Fit: 9/10

Együtt játszottak-e pályafutásuk csúcsán: Még bele se melegedtek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus