Minőségi kérdések a Pistonsnál

Bő egy hónap múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Detroit Pistonst elemezzük.

 

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns


A Pistons off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta mindössze egy igazolásuk volt: Eric Griffin azt edzőtáborra hívták meg.


Jelenlegi keret:
Jackson - Caldwell-Pope - Johnson - Ilyasova - Drummond
Jennings - Meeks - Morris - Tolliver - Baynes
Blake - Bullock - Granger - Thomas (nem garantált) - Anthony
Dinwiddie - Martin - Hilliard - Griffin (ng)


Érdekes nyáron vannak túl, miután Greg Monroe személyében egy meghatározó játékosukat vesztették el, majd rommá fizették Reggie Jacksont, mégsem lehet teljesen leírni őket. A Boston Celticshez hasonlóan itt is lesznek nagyon rövidtávon megoldandó gondok, Stan Van Gundy ugyanis fittyet hányt a liga szabályaira és már 17 garantált szerződés van a keretben - mivel a maximális keretlétszám október 26-ától 15 fő lesz, így addigra vagy elcserél két embert vagy úgy kell őket szabadlistára tennie, hogy attól függetlenül is fizetnie kell majd a Pistonsnak a bérüket, hogy nem lesznek a csapat játékosai.

A tegnap kivesézett Phoenix Sunsszal is érzek párhuzamot, mert alapvetően jó a szerkezetük szerintem, de a játékosállományban lévő potenciál közel sem biztos, hogy elég lesz egy rájátszáshoz. Van egy védelmet nagyon jól bontó, borzasztóan atletikus egyesük, olyan swingmanjeik mellé, akik kintről jól dobnak, ráadásul Ersan Ilyasova és Anthony Tolliver személyében azok az erőcsatárok is megvannak, akik szintén jók kintről, megnyithatják a pályát a betöréseknek, Andre Drummond pedig a liga egyik legjobb pattanózója és blokkolója, a mai centerek-követelményeknek ennyivel meg is felel. VISZONT.

Jackson óriási lutri a szerződését nem számítva is. Az előző szezon végén volt 16 nagyon jó meccse, amikor 19.9 pontot, 10.9 gólpasszt és 4.9 pattanót átlagolt, ráadásul még kintről is ment neki (39.1% tripla), viszont ez 16 mérkőzés volt, soha korábban nem bizonyította, hogy rá lehet bízni egy csapatot, és ez nagyon kis minta ahhoz, hogy számolni lehessen vele. A reménykedésre okot adhat, hiszen 9-7-et ment eközben a Pistons, de azt is hozzá kell tenni, akkor hozta ezt a mutatót a csapat és a statisztikákat Jackson, amikor már eldőlt az idény és az, hogy nem jutnak be most sem a PO-ba. A Detroit az utóbbi években számtalan alkalommal bizonyította, hogy ezekből a teljesítményekből nem érdemes nagyobb következtetéseket levonni.

Sokan vannak irányító poszton, de csak darabra, hiszen Spencer Dinwiddie hiába jó passzoló és hiába olyan irányító, aki a társak kiszolgálásával foglalkozik inkább, a dobása nagyon nem állt össze sem az előző idényben, sem a mostani nyári ligában. Steve Blake egy jó csereirányító, de a kezdőbe nem alternatíva, Brandon Jennings pedig december környékén térhet vissza, de egy Achilles-szakadásból - szerintem azzal fölösleges számolni, hogy hosszútávon azt a szintet tudja hozni, mint Josh Smith elcserélését követően, egy ilyen sérülés után még fél-1 év kell legalább, hogy huzamosabb ideig a maximumot tudja hozni valaki. Felmerült az is, hogy Jackson és Jennings egyszerre játszanak majd egymás mellett, ha utóbbi felépült teljesen, de mivel egyiket se láttuk még labda nélkül a kezében jól játszani, így erre azért biztosan nem építenék Van Gundy helyében - egy próbát megér, de papíron nem tűnik nyerő ötletnek sem támadásban, sem védekezésben. Mindezt összevetve szerintem Jacksonnak nincs alternatívája, tehát alapvetően rajta el is bukhat az idény.

A swingmaneknél Kentavious Caldwell-Pope nagyon tehetséges, ráadásul sokoldalú játékos, nagyon jó védő lehet belőle, főleg második hullámból az emberét is meg tudja verni és kintről is betalál... de csak ha olyan napja van. Egyelőre a kiegyensúlyozottságtól fényévekre van és ez óriási gond lehet, mert szerintem alapvetően ő lesz a kezdő kettes. Stanley Johnson a kedvenc újoncom és tökéletes fit lenne a kezdőbe, hiszen kiváló védő és kintről is veszélyes, de elsőéves játékos, nagy hullámvölgyei is lehetnek és az NBA azért más, mint az egyetem vagy a nyári liga. Jodie Meeks cserekettesnek hasznos ugyancsak a triplái miatt - Reggie Bullock mögötte ugyanezt tudja, ha pályára kerül egyáltalán -, de kezdőbe nem lehet berakni, akkora hiányosságai vannak a játék többi területén.

Danny Grangert ilyen állapotban már nem sok mindenre lehet használni, Marcus Morris megszerzését pedig nem nagyon értem. Neki akkor lehet maximum haszna, ha nagyon besül a támadójáték, mert szereti maga megoldani a helyzeteket, a társak játékba történő bevonása nem az erőssége és nem is szokta alkalmazni. A nyár folyamán bemutatta, hogy nem is feltétlenül egy okos srác, ráadásul az se biztos, hogy nem börtönnel nyitja az idényt, amiért megvert egy férfit édesanyja miatt. Ha nagyon őszinte vagyok, akkor a két Morristól kicsit a falra másznék egy csapat helyében, őt ráadásul nem is tartom olyan kosarasnak, akit ne lehetne helyettesíteni azonnal a D-Ligából vagy Európából, Markieffet játékosként sokkal többre tartom. 

Négyes poszton is fennáll a minőségi kérdés: Ilyasova és Tolliver közül jó szívvel azért egyik sem lehetne kezdő egy olyan együttesnél, amely PO-ra hajt. A törökkel meg lehet próbálkozni, egyértelműen ő is lesz az, aki Drummond mellett ott lesz a kezdőben, de Van Gundy itt is sem egy biztosabb megoldáshoz nyúlt - igaz, nem is nagyon tudott volna más stretch négyest szerezni. Drummonddal kapcsolatban azért kevesebb a kérdőjel, róla tudható, mire lesz képes, de az azért kulcs lehet, hogy támadásban mennyire tudott előrelépni a nyáron, mert Jackson mellett, Morrist leszámítva - legalábbis Jennings felépüléséig - nem nagyon van más, aki magának meg fogja oldani a helyzetet, úgyhogy ha Jacksonnak nem megy vagy a padon ül, ő lesz az első számú scorer, abban pedig tavaly még nem volt hatékony. Mögötte Aron Baynes gigaszerződést kapott ahhoz képest, amit eddig láttunk belőle (meccsenként 16 perc tavaly egy jóval szervezettebb csapatban), egy újabb kérdőjel az egyenletben...

Összességében nézve a Pistonsnál legalább a szándék érthető, ahogyan megpróbálják felépíteni a csapatot. Maga a szerepkörök elosztása szerintem egészséges is - főleg akkor lenne az, ha Jennings azért közel tudna kerülni a csúcsformájához, de ez szerintem még nem fog menni ebben az idényben -, viszont Drummondot leszámítva az egész keret körül ott van az ismeretlen tényező: elég jó játékosok-e egyénileg ahhoz, hogy csapatként nagyot alkothassanak?

Látok rá esélyt, hogy PO-ba kerülnek, ha sikerül mindent összecsiszolni és több kérdőjeles együttesnél is a rosszabb forgatókönyv jön be, de az öt nagyot (Bulls, Heat, Cavs, Wizards, Hawks) szerintem semmiképp nem előzik meg. A Sixersnél egyértelműen jobbak, a két New York-i csapatnál sokkal mélyebb rotációval dolgozhatnak, az Orlando pedig még nagyon tapasztalatlan együttes, de reálisan utánuk már valahol ők következnek, keleti 9-11. helyen vannak szerintem a Charlotte-tal és az Indianával.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus