Mire jó egy Bledsoe-Booker duó?

A nyáron Jared Dudley személyében egy mentort szerződtető és tehetséges magasembereket draftoló Phoenix Sunsnál a kérdés az, mennyit fejlődött Devin Booker és meddig bírja Eric Bledsoe térde? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő idényre.

Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazersThunderJazzTimberwolvesNuggets
Pacific: KingsWarriorsLakers, Clippers

 

A Phoenix off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már - azóta edzőtábor-meghívókat osztottak ki, de már el is küldték az érintetteket.

Meddig bírja Eric Bledsoe?

Azt lehet tudni, hogy az Eric Bledsoe, Devin Booker, TJ Warren, Jared Dudley, Tyson Chandler ötössel kezdik meg a szezont, illetve hogy nem meglepő módon a triplákra építenek - Earl Watson lenyilatkozta, hogy meccsenként 30 elvállalt hármast akar látni.

Ez egyébként nem egy elvetélt ötlet, hiszen Bledsoe egészen kiválóan bont védelmet, tavaly már 20-4-6-ot hozott, ráadásul 37% fölötti triplával, úgyhogy mindene megvan ahhoz, hogy egy rendszert eredményesen tudjon mozgatni. Booker tökéletes választás mellé, a liga talán legtehetségesebb fiatal dobóhátvédje jelenleg - Bledsoe mellett kisebb figyelem hárul majd rá, mint az első szezonja második felében, amikor legtöbbször Brandon Knight mellett vagy első opcióként kellett teljesítenie. Warren nem jó tripladobó, de neki a hátsó befutások a specialitásai, egy szétbontott védelemben ő befejezőként kinti dobás nélkül is tud érvényesülni. Dudley 42%-kal triplázott az előző idényben Washingtonban, így gyakorlatilag három legalább átlagos kinti dobó van a kezdőben. Knight a padról egy második creatorként, védelemmegbontóként hozhatja az új energiát, PJ Tucker kintről használható (volt többször is a pályafutás során, igaz, az előző idénye pocsékul sikerült ilyen szempontból), Tyson Chandlerrel és Alex Lennel pedig mehetnek a 2-2-k.

Ezzel az elképzelt játékkal egy gond van: Bledsoe térde. A jobb meniscusát is műteni kellett, aztán 2014-ben kivették teljesen, az előző szezonban pedig a bal meniscusa ment gallyra, azért kellett december végén befejeznie a szezont. Gyakorlatilag megmondhatatlan, hogy mi lesz vele, tekintve hogy minden páratlan évében minimum 76 mérkőzést bírt, minden második évben viszont maximum 43-at, és ezzel el is kaszálhatja csapata szezonját. Nélküle ugyanis Knightnak kell kezdeni, a padról viszont egyetlen normális cseréje sincs az arizonaiaknak - Tyler Ulis újonc, nyári liga ide vagy oda, egy nyugati PO-csapatban még nem lehet első számú csere, Leandro Barbosa már nem, Archie Goodwin és John Jenkins pedig valószínűleg sose lesznek ilyen szinten (előbbinek a játékintelligenciája és a keze nincs meg ehhez, Jenkinsnek meg a dobáson kívül semmi mása). Elvileg most az az idény jön, mikor végigbírja az évet Bledsoe, de ez csak játék a számokkal, nem orvosi diagnózis, szóval építeni nem lehet rá.

A másik nagy kérdés az, hogy például Booker mennyit fejlődött a nyáron, mert tavaly hiába volt nagyon biztató, csak 34.3%-kal triplázott. Ennél neki sokkal jobb keze van, fejlődést lehet várni tőle, de hogy mennyit és mikorra, azt nem nagyon lehet belőni. Dudley is kérdéses pont lehetne, de hiába lesz kezdő a 31 éves erőcsatár, kiegészítőként megállhatja a helyét így is, nemcsak csereként, viszont az már problémásabb, hogy mögötte nem sok mindenki van. Tucker minden posztot nem láthat el, a Len-Chandler páros tavaly sem működött együtt, a most draftolt Dragan Bender, Marquese Chriss kettős pedig borzasztóan hosszútávú projektnek tűnik egyelőre, arra alkalmasnak szinte biztosan nem, hogy egy komolyabb terveket szövegtő csapat állandó 15-25 perces cseréi legyenek. Ennek a megoldásán erősen gondolkodnia kell még Watsonnak, mert valakit a rotációba kell tennie.

Védekezésben valaki összeszedi magát a periméteren?

Tavaly nemcsak a támadásban voltak gondjai a Sunsnak (28-ok voltak), hanem védekezésben is (25. hely). Elöl Bledsoe visszatérése sok dolgot helyrerakhat, hiszen három jó hátvédet forgathatnak így, nemcsak kettőt, ráadásul Dudley összességében nézve hasznosabb kosaras, mint akár Leuer, akár Teletovic volt - egyedül a csere PF posztot kell megoldani. Az más kérdés, hogy védekezésben mi fog történni, mert ebben viszont alapvetően túl sok minden nem fog változni, ha nem szedik magukat össze egyesek.

Chandler és Len sem védekeztek rosszul az előző idényben - nem volt ligaelit egyikőjük sem, de mindketten pozitív Defensive Real Plus Minus statot hoztak. Dudley hozza azt, amit Leuer, egy fokkal jobb védő is, úgyhogy ha a rendszert nézzük, a legfontosabb részek a helyükön vannak, a palánk alatt egy elfogadható védelem összerakható lenne. A gond az egyrészt, hogy Chandlerék annyira nem jók, mint mondjuk egy fénykorában lévő Dwight Howard, egy Andrew Bogut, egy DeAndre Jordan vagy egy Rudy Gobert (egyedül nem tudják kozmetikzáni mások hibáit, plusz nem elit rim protector sem ő, sem Len), így rendszerszinten nagyon pontosan kellene tudnia mindenkinek, kinek mi a feladata, ez azonban a periméter miatt egyáltalán nincs meg.

Bledsoe ebben is hozhat előrelépést, de irányítóként annyit nem fog dobni az egész csapaton, hogy ennek érezhető javulás legyen az eredménye, ha a többiek nem lépnek előre - nem mellesleg Ronnie Price lelépett, aki a liga egyik legjobb védője egyes poszton. Ulis a nyári liga alapján agilis, de 177 centi, nem lenne meglepő, ha a nagyok között sokszor lennének gondjai a fizikai korlátai miatt. Jenkins közepes volt tavaly, de inkább gyenge, Knight hátulról Top10 volt a posztján, Booker és Goodwin az előző szezonban a három legrosszabb védő között voltak a dobóhátvédek között, Warren meg a negyedik legrosszabb kiscsatár. Ezek egészen pocsék mutatók, és ezen hiába kozmetikáz valamelyest Tucker, ez tavaly se ért sokat - nem véletlenül, itt nem átlag alatti, hanem a liga leggyengébb perimétervédelmét kellett volna összerántani, ami a legtöbb faultot ütötte be és a legjobb triplaszázalékkal dobtak ellenük az ellenfelek.

Goodwin a nyilatkozatai, pályán mutatott viselkedése alapján menthetetlen (az iszonyatos atletikus képességeit inkább használja meccsenként 2-2 nagy zsákolásra, minthogy védekezésben odatenné magát, és nincs arról hír, hogy agyműtéten esne keresztül a közeljövőben), Jenkinsben és Barbosában sem lehet hinni, mint ahogy az is meglepő lenne, ha ennyi év után Knight most ugrana védekezésben hirtelen kategóriákat. Warren és Booker viszont a jövő Sunsának kulcsfigurái, és ha akar valamit ez a franchise (nemcsak idén, hanem a továbbiakban is), akkor legelőször azt kell elérniük, hogy ők ketten előrelépjenek, ha nem is ligaelit, de legalább elfogadható szintre. Ha egyénileg megtörténik a fejlődés, akkor csapatként működőképesek lehetnek, de amíg a triplavonalnál fejetlen csirkék gyülekezetét játszanak, addig fölösleges komolyabb terveket szövögetni.

A legjobb esetben Bledsoe kibírja az idényt, Booker pedig legalább 16-17 pontos átlagra fejlődik 40% környéki triplával, ami a támadójátékon óriásit dob az előző idényhez képest. Dudley itt is kihasználja, hogy rá alig hárul figyelem, Chandler a 2-2-kben játszik nagy szerepet, míg Knight elfogadja a padscorer szerepét, ahol kedvére vállalhat. Bender és Chriss közül az egyik vagy triplát dobni, vagy pattanózni használható lesz már most is. Védekezésben Booker és Warren kategóriákat lép előre, így a hátsó alakzat ha nem is lesz elit, de a liga közepét eléri.

A legrosszabb esetben Bledsoe-nak a félszezonos idénye következik, ami azonnal elkaszálja minden esélyüket egy komolyabb eredményre. Bender és Chriss is több kárt csinálnak, mint hasznot (ami egyébként nem baj, nem egy mostani bajnokcsapat utolsó láncszemeinek húzták őket), Dudley-nak sok már az állandó kezdőszerep, Booker dobása pedig nem fejlődik annyit, mint amit a potenciálja sejtet. Védekezésben szintén nem fejlődik sem ő, sem Warren, Bledsoe kiesésével pedig gyakorlatilag ugyanaz az átjáróház a Suns perimétere, ami az előző idényben volt.

Összességében nézve a Phoenixnél nagy gond, hogy Bledsoe esetében fej vagy írás, hogy fog-e játszani a szezon felében vagy sem, így biztosat mondani náluk még annyira se lehet, mint másnál. Azt el tudom képzelni, hogy vagy támadásban, vagy védekezésben előrelépjenek, de hogy mindkettőben egyszerre, méghozzá 10-15 helyeket, az szerintem nem reális, hiába vannak meg a tehetséges játékosaik.

Tipp: Nyugat 11-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus