Mire viszi a Pelicans a Cousins-Davis párossal?

Elkezdődött a 2017/18-as NBA alapszakasz, így végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük az idény során - ma a két kiváló magasember köré építkező New Orleans Pelicanst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBullsBucks
Northwest: ThunderTimberwolves
Pacific: WarriorsLakers
Southeast: WizardsHawksHeatMagic
Southwest: Rockets, Spurs


A New Orleans off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már. Azóta annyi történt velük, hogy egyrészt leigazolták Dante Cunninghamet, másrészt Rajon Rondo sérülése miatt Jameer Nelsont is nemrég - Perry Jones III-től és Jordan Crawfordtól búcsúztak.

Jelenlegi keret:
Rondo - Holiday - Cunningham - Davis - Cousins
Nelson - Moore - Allen - Miller - Ajinca
Jackson - Clark - Hill - Diallo - Asik
Jones (tw) - Cooke (tw)

A liga (talán) legjobb magasember duójára építkezhetnek ebben az idényben, az Anthony Davis - DeMarcus Cousinsnál sokkal jobb párost ugyanis nem nagyon lehet mondani a mai NBA-ben, legalábbis ami a támadójátékot illeti. Ez a duó most együtt dolgozhatott egy nyarat, és eddig láthatóan nincs is gond a játékkapcsolatukkal. Az abszolút alap, hogy kettejükre épül az egész Pelicans játéka, az viszont már hatalmas kérdőjel, hogy a többiek hogyan tudnak ez alá a kettős alá dolgozni elöl.

Két ilyen center mellé főleg olyanokat kellene papíron szerződtetni, akik a spacinget javítják - ennek Darius Miller megfelel, Ian Clark szintén, Cunningham viszont nem, Rondo nagyon nem, Tony Allen pedig még annyira sem. Még az is elképzelhető, hogy Rondo sérülésével jól jártak hosszútávon, mert Nelson kifejezetten jól illeszkedhet a rendszerbe - nem egy elit külső dobó, de nincs rossz keze neki sem (voltak korábban kifejezetten jó idényei is ilyen szempontból), így vele, Clarkkal, Millerrel és E'Twaun Moore-ral vannak olyan játékosok Cousinsék köré, akik ha kint állnak a triplavonalon, és esetleg Cousinsékon akkora a nyomás, hogy jobb, ha kipasszolják, akkor be tudják szórni a kinti üres helyzeteket.

Akkor fog változni a dolog, ha Rondo visszatér, rajta ugyanis ilyen szituációkban nem nagyon kellene védekezni, és az is egyértelműnek tűnik, hogy vele nem ezt fogják játszani, hanem a kettő-kettőket, amire Cousins és Davis szintén alkalmasak - előbbivel játszott már együtt Rondo Sacramentóban, akkor mondjuk jó egyéni statisztikákon kívül nem nagyon értek el semmit, de Cousins szeretett vele játszani, Davisnél pedig sok dinamikusabb magasember nincs a ligában. Nem mellesleg egyiküknek sincs rossz keze - nem a külső dobások az első számú profiljuk, de mindketten dolgoztak az elmúlt években azon, hogy fejlődjenek ebben is. Ez a Rondo-Cousins/Davis elzárás-leválás tehát papíron működhet akár kifelé, akár befelé mennek, vannak azonban kérdőjelek ezzel kapcsolatban.

Ha ugyanis nem Cousinsra és Davisre épül alapvetően a játék, hanem a Rondóval való kettő-kettőkre, akkor kérdés, hogy például a védekezése miatt jelenleg kezdőben lévő Cunninghammel fel lehet-e állni, mert neki nincs igazán jó keze (egészen finoman fogalmaztunk, abszolút nem jellemzőek rá a triplák), a padról Miller viszont bekerülhetne a kezdőbe Rondo visszakerülésével. Az is kérdés, hogy milyen arányban érdemes Davist és Cousinst elzárás-leválásra, Rondo potenciális címzettjének használni, mert mindkét magasember sokkal komplexebb játékos ennél, az irányító hiányosságai miatt viszont Rondóval a pályán nagyon necces őket rendszeresen mondjuk post up helyzetekben erőltetni.

Alvin Gentrynek egyelőre még nem kell ezen gondolkodnia, hiszen Rondo sérült, így viszonylag egyértelmű, hogy Holiday és Moore kezdenek, mögöttük pedig Nelson, Clark, Allen és Miller érkezhetnek a padról, attól függően, mire van éppen szükség, egy mindenes irányítóra, egy alacsonyabb vagy egy magasabb shooterre vagy egy védekezőspecialista emberre. Ha viszont Rondo visszatér (és mondjuk nem lesz a jelenlegi ötnél több sérültjük), akkor Gentry-nek valamit villantania kell, ez a szezon nagyban rajta áll vagy bukik.

Egyrészt Rondót csak bizonyos felállásokban lehet használni, mondjuk egy Tony Allennel nem nagyon, de Cunninghammel is problémás lehet. Másrészt abszolút ellenfél és adott napi teljesítmény függő lesz, hogy mikor kellene a Rondo-féle kettő-kettőkre alapozni, és mikor kell szétszedni a festékben az ellenfelet - ha például Cousins adott napon egyszerűen nem hatékony, vele azért ez elő szokott fordulni, akkor nyugodtan lehet Rondóval inkább elzárás-leválást erőltetni, és nem Cousins erőlködéseit meg 4/15-jét nézni, de ezt Gentrynek kell lereagálni a mérkőzés közben, mint ahogy azt is, hogy Rondónak azokon a napokon nincs szerepe (legalábbis a két magasember mellett), mikor Daviséket képtelenek megfogni 1-1-ben az embereik. Cousinst és Davist sem kell feltétlenül egymás mellett használnia végig, főleg hogy nincs is már centere a padon.

Hogy védekezésben mi lesz, az más kérdés. Davis és Cousins egészen biztosan sokat lesznek fent együtt a pályán, és Cousins nem nagyon védekezhet négyeseken, nem tudja lábon megtartani őket, míg Davis képes erre is. Az más kérdés, hogy így Cousins marad a palánk alatt, az ő védekezése azonban továbbra is "nem rossz, de a jó nem ilyen". Vagy Cousinsnak kell összeszednie magát, és ötös poszton, a festékben egy jó védekezést, váltásokat, besegítéseket hoznia, vagy Davist kell mégis a palánk alatt használni, csak ez esetben Cousins egy holttérben mozog hátul. Gentry jelenleg megpróbálja kifejezetten jó védőkkel körbevenni Cousinst, hiszen ott van Davis, a csak erre használható Cunningham, illetve a posztján def. real plus-minusban az előző idényben harmadik Holiday is, de egyelőre felemás sikerrel megy ez, úgyhogy a választ továbbra is keresik New Orleansban.

Összességében a védekezés az, ahol nehezebb dolga van Gentrynek, mert ott Cousins vagy összeszedi magát igazán, vagy nem, és utóbbi esetben sem négyesben, sem ötösben nem lehet vele igazán mit kezdeni - erőcsatárként óriási lyuk egy jó shooteren, centerben meg az egész hátsó alakzatot húzhatja le, illetve inkább nem lesznek elég jók a besegítései. Elöl viszont hiába nem tökéletes a keret, elég sok minden adott számára - Cousins és Davis a lehetőségek egész tárházát nyitja meg neki. A tréner elég visszafogott teljesítményt nyújtott az elmúlt években, de a leghasználhatóbb állománya most van, ez is kétségtelen, így előre pálcát nem törnénk felette - nagy kérdés, hogy mit sikerül kihoznia ebből a keretből. Ott lehetnek, ott kellene lenniük a rájátszásért harcolók között, de ha idén is kicsúsznak a PO-ból, az azért nem lenne olyan rettenetesen meglepő.

Tipp: Nyugat 7-10.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus