Mudiay-on bukik a Nuggets előrelépése?

A nyáron nem sokat változtató Denver Nuggetsnél adódik a kérdés: mennyit fejlődtek a nyáron a fiatalok, főleg Emmanuel Mudiay? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő szezonra.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazersThunderJazz, Timberwolves

 

A Nuggets off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már - azóta elcserélték Joffrey Lauvergne-t, és leigazolták az első kör közepén draftolt Juan Hernangomezt, emellett nem garantált szerződéseket osztottak ki Jarnell Stokesnak, DJ Kennedynek, Nate Woltersnek és Robbie Hummelnek.

Mi lesz veled, Emmanuel Mudiay?

A Nuggets támadójátéka jelenleg egy emberen áll vagy bukik, ez pedig a tavaly draftolt Emmanuel Mudiay, mivel a csapaton belül övé volt a legtöbb mezőnykísérlet az előző idényben, ő osztotta ki a legtöbb gólpasszt, ő adta el a legtöbb labdát - rengeteget van nála a játékszer, egyértelműen a csapat első számú védelemmegbontója, helyzetteremtője, de ezt egyelőre pocsékul csinálja. 5.5 gólpasszára 3.2 eladott labda jutott tavaly, 31.9%-os triplája pedig nem is annyira fa, mint amire számítani lehetett, viszont ezzel együtt 36.3%-kal dob a mezőnyből, ami pocsék - még a gyűrű közelében is 50% alatt marad (47.5%), és ahhoz képest rengeteg középtávolit vállal, hogy a pályának egyik részéről sem éri el a 34%-ot. 67%-os büntetőzésével együtt nem meglepő, hogy 43.7%-os TS-mutatója van, ami a liga egyik leggyengébb vonatkozó mutatója - ezzel és az eladott labdáival meg is öli a támadójátékot.

Az gyakorlatilag kijelenthető, hogy ő vagy fejlődött (megtanult dobni, vagy ha ezt nem, legalább a gyűrű közeli befejezései pontosabbak a betörések végén, plusz kevesebb eladott labdával dolgozik), vagy a Nuggets idén is egy szimpatikus, de a PO-ról azért legkésőbb februárra lecsúszó gárda lesz. Danilo Gallinari nagyon jó kis scorer volt tavaly, de a sérülések megint nem kerülték el, Nikola Jokic óriási tehetség, de inkább egy all-around játékos, másra pedig nem is nagyon lehet építeni ebben a keretben, mint első számú opció (Jusuf Nurkic pont Jokic előretörésével került kicsit háttérbe). Nem véletlen, hogy Mudiay-t ennyire nyomták már az első évében is, de ennyire gyenge produkciót nem hozhat a továbbiakban, különben a coloradóiak minden mástól függetlenül nem fognak előrébb lépni, sőt...

Támadásban azért másban is kell fejlődni, mert a Jokic, Nurkic, Kenneth Faried trió támadópattanózását leszámítva azért nem sok öröm akadt ebben a részlegben. Ez és a viszonylag sok (Top10) kiharcolt és bedobott büntető is elég volt a 17. helyre a ligában, ha a 100 támadásra vetített pontokat nézzük, de a dobás pocsékul ment az együttesnek - ebben Mudiay mellett gyakorlatilag mindenkinek fejlődnie kellene, főleg kettes posztra kellene találniuk egy megfelelő tripladobót, aki lehet Gary Harris (12.3 pont, 35.4% tripla), az egyik legjobb hatodik ember, Will Barton vagy a most draftolt Jamal Murray. Mindegy, hogy ki lép szintet, de valakitől kell a legalább 38%-os, legalább 1.5 bedobott triplás átlag, különben a spacing pocsék - Jokicnak és Gallinarinak jó keze van, a Murray-hez hasonlóan szintén most draftolt Hernangomez is kifejezetten jó ilyen szempontból is, de Mudiay mellett Faried is teljesen halott kintről, és még egy poszton nem lehetnek gyengék ebben, mert nemcsak a hármasok nem fognak jönni, de a festékben is sokkal kevesebb helyük lesz.

Harris és Murray miatt is lehet abban bízni, hogy ezt a problémát megoldja az együttes (legalábbis hosszútávon, első évükben az újoncok ritkán szoktak kiemelkedőt nyújtani ebben a tekintetben), Gallinari sérüléseit csak a jó Isten tudja befolyásolni (egyelőre nem a jó irányba teszi), viszont Mudiay-on áll vagy bukik ez az egész. Ha fejlődött a fent említett dolgokban, az atletikus képességei, gyorsasága miatt egy új szintre léphet az egész Nuggets (a shootereknek, a centereknek és Gallinarinak is sokkal több helye lehet, ami azonnali hatékonyság-növekedést hozhat mindenkinél), ha nem, akkor felejtős az egész. Ha az első számú embered a liga legrosszabb irányítója támadásban (az előző idényben Offensive real plus minusban csak olyanokat előzött meg, akik 5-10 perceket vagy annyit se kaptak), akkor sok jóra nem számíthatsz.

Jokic mellett ki fog védekezni?

A támadójáték a már említett támadópattanózás és faultok kiharcolása miatt még úgy ahogy elfogadható volt, a védekezés viszont ennyire sem, ebben hátulról a hatodik volt a Denver, ami Michael Malone-nál nyilván elfogadhatatlan. Jokicot leszámítva egyszerűen nem nagyon van jó védője a Nuggetsnek - Gallinari tud elfogadható szintet hozni, Barton is, Darrell Arthur is, a többi poszton viszont nagy gondok vannak. Jokic Top10-ben volt a teljes ligát nézve Defensive real plus minusban, borzasztóan jó volt ahhoz képest, hogy az atletikus képességei olyanok, amilyenek, ez viszont azt is jelenti, hogy semmiféle rim protecion nincs a Denvernél, ő erre nem használható - Nurkic lehetne megoldás, de a két játékost egymás mellett nem lehet játszatni, az erőcsatárok mindkettőt megbüntetnék hátul, nem beszélve a kérdéses spacingről elöl.

Lehet jól blokkoló center nélkül is elit védekezést összerakni, Memphisben Marc Gasol köré sikerült, de ott hátvédposztokon a liga 5 legjobb perimétervédőjéből kettő adott Mike Conley és Tony Allen személyében, itt meg az a probléma, hogy ebben is nagyon gyengék - az ellenfelek a negyedik legjobb triplaszázalékot hozták ellenük. Elég sok faultot is ütnek be, ami mondjuk a rutinnal megoldódhat, de önmagától csak azért nem fog, mert több időt töltenek a ligában, itt Mudiay-nak és Harrisnek óriásit kéne fejlődniük - nekik megvannak azok az alaptulajdonságaik, amik kellenek a jó védekezéshez, az például meglepő lenne, ha Murray-ből jobb védő lenne akár rövid, akár hosszútávon. Ha ők ketten előre tudnak lépni, akkor Barton és Gallinari már elég lehetne, és akkor egy olyan szűrő lenne Jokic előtt, ami mögé nem kellene az a légvédelem, ami a szerbből sosem lesz.

Lesz-e Faried-csere?

Ezt a korábbi években többet lehetett hallani, mint most, de talán most a legreálisabb - Faried eddigi fizetése sok volt, a sapka növekedésével viszont a 12 millió dolláros pénzével nyugodtan mehet a padra is, ha valaki lát benne fantáziát. A támadópattanózása nagyon jól jön a Nuggetsnek, és ez az, ami megfoghatja a többi együttest is, de se külső dobása nincs, se a palánk alatt nem képzett, se nem jó védő - az atletikussága nagyon kellene Jokic mellé, de attól függetlenül, hogy a pattanókra elugrál, védekezni nagyon nem tud, posztja egyik leggyengébbje. Vagy változtat legalább az utóbbin (mert rengeteget dobhatna a csapaton, ha a magas játékintelligenciájú Jokic mellett lenne valaki, aki szét tudná blokkolni a betörő kisembereket, vagy legalább megijednének tőle), vagy nem változtat, de akkor sok értelme nincs Denverben tartani - persze itt adódik a kérdés, hogy ki mit adna azok után érte, hogy ezek a hiányosságai valószínűleg teljesen világosak a ligában is.

Sokat valószínűleg se érte, se az előző idényt teljes egészében kihagyó Wilson Chandlerért nem kapnak, de a pályán a hozzáadott értékük sem sok, 25 milliót évente a nagy semmire elkölteni azért luxus - bennük túl sok fejlődési lehetőség sincs ráadásul, nem úgy, mint az egyelőre szintén nem annyira jó, de legalább fiatal és tehetséges játékosokkal szemben.

A legjobb esetben Mudiay 34-35%-ra feltornázta a tripláját, a gyűrű közeléből pedig 50% fölött értékesíti a helyzeteit, így jóval több helye van, kevesebb az eladott labdája, a társakat pedig jobban megtalálja. Murray Buddy Hieldhez hasonlóan az NBA-ben azért él meg jobban, mint a nyári ligában, mert kisebb rajta a figyelem, és nem neki kell megcsinálni a helyzeteket - ő és Harris is 37-38%-kal tüzelnek kintről, így a spacing megoldódott. Ha nem is fejlődik Jokic, legalább az előző szezonban látott védekezését és sokoldalú támadójátékát hozza, míg Faried a pattanózás mellett a blokkoknál is hozzá tud tenni valamit annak köszönhetően, hogy most már egy éve és két edzőtábora volt Malone rendszerének kiismerésére. Gallinari és Chandler is kibírnak nagyjából 65-65 meccset, Barton pedig ugyanazt tudja, amit tavaly, így a Denver harcban lesz a rájátszásért is.

A legrosszabb esetben Mudiay csak ugyanazt tudja, amit az előző idényben, így tökéletesen mindegy, mennyit javult Harris, mit tud kintről Murray, mennyire egészséges Gallinari és Chandler, első számú ballhandlerként továbbra is csak rombolja a támadójátékot, a Nuggets pedig hisz benne, próbálják még idén is annyit nyomni, amennyit lehet (lemondani még nem fognak róla). Jokic kicsit befárad, eléri a sophomore slump, így a védekezés még gyengébb lesz, mint volt, pedig azt nem könnyű alulmúlni. Faried semmit nem javul sem elöl, sem hátul, így a támadópattanózását leszámítva lóg a légüres térben. A fiatalok egyrészt Mudiay gyenge játéka miatt nem tudnak jobban teljesíteni, másrészt Harrisről kiderül, hogy egy önző scorer, Murrayről pedig az, hogy az atletikus képességei nem elegek, hogy hasznos játékos legyen a ligában.

Összességében nézve nehéz a helyzet, mert Harrisben, Murray-ben és Jokicban szerintem elég jó lehetőségek vannak, Mudiay-ban viszont semmilyen szinten nem bízok, amíg nem mutat valami jobbat a tavalyinál - túlságosan atlétának, kevésbé kosárlabdázónak tartom. Ha ő nem lesz jó, akkor tovább nem nagyon kell nézni a dolgokat, és egyelőre nem látom, hogy a játék összes elemében mikor és hogyan fog feljebb lépni (ha meg is teszi, az azért komoly meglepetés lenne szerintem, ha ezt egy nyár sikerülne mindenben megcsinálnia), márpedig az előző idényben mögöttük lévők közül a Lakers és a Minny is egyértelműen előrelépett a nyáron, utóbbi valószínűleg simán eléjük is ugrik.

Tipp: Nyugat 11-13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus