Működhet a Bledsoe-Knight páros a Sunsnál?

A Phoenix Suns nagy változásokon ment át a deadline-nál, de vajon merre tovább? Megtartják Brandon Knightot vagy elengedik?

(A korábbi részek:
Atlantic: Sixers, Knicks
Central: Pistons, Pacers
Southeast: Magic, Hornets, Heat
Northwest: Timberwolves, Nuggets, Jazz
Pacific: Lakers, Kings)


A Phoenixnél kiváló építkezés zajlott egészen a februári deadline-ig. Isaiah Thomast szerintem áron alul cserélték el egy jövő évi clevelandi első körösért, a liga egyik legjobb hatodik emberéért kaptak egy 25-30. picket. A Goran Dragic-üzlet már jóval jobban mutatott, hiszen két első köröst is kaptak a szlovénért, és bár az egyik 2018-as, a másik 2021-es, előre nehéz belőni, mire lehet képes akkor a Miami Heat, ráadásul csak az első draftjogon van védettség, az is minimális - plusz Dragic távozni akart, egy ilyen csomag messze a legtöbb volt, amit várhattak érte. Aztán hogy mi történt Brandon Knight megszerzésénél, az nehezen érthető - még ha a Los Angeles Lakers javul is a következő idényre, hogy miért pont Knight lett a megszerzett hátvéd, azt nem igazán tudni. Lássuk, hogyan állnak most!


A tengely megvan a többi homályos

Szerintem alapvetően két építőkocka van a helyén a Phoenix építkezésében. Az egyik Eric Bledsoe, akinek a hatékonysága valamennyit romlott a 2013/14-es idényhez képest, de 55.5 TS%-a még így is a bőven elviselhető kategória, 17 pontja mellé pedig 6.1 gólpasszt és 5.2 pattanót átlagol, nagyon szívós védő, szerintem nagyon jó all-around játékos. Egyelőre nem franchise-player kategória, de ballhandler egyesként megállja a helyét. Egyetlen problémája sérülékenysége, de idén 81 meccset bírt az alapszakaszban - az is igaz viszont, hogy nincs meniscus már a térdében (mint Dwyane Wade-nek), ez előbb vagy utóbb vissza fog ütni nála, nyilván a Suns abban reménykedik, hogy jelenlegi szerződése lejárta után.

A másik oszlop Alex Len. Az ukrán center Bledsoe-hoz hasonlóan kifejezetten jó two-way játékos, jól blokkol és zavarja a betörő ellenfeleket a gyűrű közelében, támadásban pedig elég képzett és nem is fakezű - 70% fölött dobta a büntetőket, igaz, olyan mennyiséget, amelyből még túl sok következtetést nem lehet levonni, de alapvetően sincs rossz keze, nem valószínű, hogy ez jelentősen romlik majd a továbbiakban, ha többet faultolják. Nagyon tapasztalatlan még, első szezonjában alig kapott lehetőséget, idén viszont már 44 meccsen kezdő is volt, látszik és nyilatkozták is a Phoenixnél, hogy rá építenek a továbbiakban. Bledsoe-hoz hasonlóan sérülékeny viszont - egyelőre krónikus baja nincs, de gyakorlatilag minden problémája volt már. A draft környékén a lábával voltak gondok, de többször volt ujjtörése is - igazi pechvogel, de ez még a jobbik eset.

Az újonc TJ Warren, valamint a két másodéves, Archie Goodwin és Reggie Bullock nem sok lehetőséget kaptak eddig, de Warren nagyon jó dolgokat mutatott, kifejezetten jó vállalási voltak, nem nagyon erőltetette túl a dolgokat, csak a biztosat dobta rá. Őt egydimenziós, de nagyon jó scorerként húzta a tavalyi drafton a Suns, az első idénye alapján van benne fantázia. Bullockot a kinti dobások, Goodwint pedig az atletizmusa miatt lehet érdekes próbálgatni, de a következő szezon mindkettejüknek vízválasztó lehet, még egy idényt nem "dobhatnak el", ezt már Goodwin és az ügynöke is lenyilatkozta.

PJ Tucker szerintem nagyon hasznos tagja a csapatnak, és az lehet akár középtávon is. Elit védő - ez a fiatalok mellett különösen fontos lehet -, és bár a triplája nagyon visszaesett, összhatékonysága szinten maradt. Ettől függetlenül össze kell szednie külső dobását, mert kifejezetten jó 3&D játékos lehet(ne, ha kintről veszélyesebb lenne). Danny Granger már kevésbé, ő gyakorlatilag a térdeit rendbe hozatni van Phoenixben, de tőle az előző évek után markáns teljesítményt már nem nagyon lehet várni, réges rég nincs már annak a szintnek a közelében, amit még anno a Pacers vezéreként hozott.

A testvárpár, Markieff és Marcus Morris helyzete szerintem bizonytalan. Markieff idén inkább visszafejlődött, pedig ő védekezésben is használható, támadásban pedig egy kicsit kinyithatná a pályát Lennek és a kisembereknek, hiszen jó a keze is. Ennek ellenére hatékonyságban nagyot esett idén, ami talán a családja körül lévő botránynak is köszönhető - állítólag megvertek egy férfit, aki nem megfelelő SMS-eket küldözgetett az anyjuknak, ezért rendőrségi eljárás is indult ellenük. Marcust sosem tartottam többre egy átlagos scorernél, neki is nagyon sokat esett a hatékonysága, ráadásul ő elég önfejű is. Sokszor szerelmes lesz a saját dobásába, erőlködik, mikor nem kellene. 4-4 éves szerződésük még csak most indul, és bár Markieffnak szerintem elég korrekt a fizetése, nem tudom, mennyire számolnak velük vagy mennyire kellhetnek ők más csapatnak.

A szabadügynökeik közül Marcus Thornton és Gerald Green szinte biztosan távoznak. Brandan Wrightot szerintem szeretnék megtartani, de nagy kérdés, hogy mennyire taksálja őt a piac és mennyit hajlandóak érte beáldozni. Szerintem nem sokat, mert még a kezdőjük sincs kész, nem a kiegészítőemberekre fogják ellőni a sapka alatti helyet, ráadásul a drafton is pont ide húzhatnak a legkönnyebben embert.

A korlátozott szabadügynök Brandon Knightnál ugyanezek a kérdések felmerülnek - óriási homály fedi, hogy mennyit kaphat a többi csapattól, és hogy meddig lesz hajlandó elmenni a Suns. Érte adták oda a Lakers idén Top5, jövőre már csak Top3 védett első körösét, ha most elengednék, az nagy blama lenne azt a cserét nézve. Knightot viszont megkínálhatja több együttes is a piacon, tekintve a gyér irányító felhozatalt az idei szabadügynökök között, ebben az esetben pedig az is elképzelhető, hogy rendesen túl kell fizetni ahhoz, hogy meg tudják tartani - ez lehet, hogy még nagyobb hiba lenne, mint beismerni, hogy a picket hiba volt rá elcserélni. Szerintem nem jó fit Bledsoe mellé, mert támadásban főleg Knight hatékonysága csökken jelentősen, ha nem ő az elsőszámú játékszervező, mindkettejük kezébe nem kerülhet labda, így viszont Bledsoe mellett őt is kitömni jelentős pénzösszeggel szerintem nem kifizetődő - 7-9 millióig talán érdemes elmenni, szerintem 10 fölött el kell engedni.


Draft

A 13. helyen húznak, és Ryan McDonough GM épp a minap nyilatkozta, hogy nem nagyon fog változni ez a pozíciójuk, se felcserélni nem akarnak - nagyon nincs is mivel -, se lejjebb nem akarnak menni. Tele lesz magasemberrel a draft, amikor ők jönnek, a Jazznél már említett Bobby Portis, Kevon Looney, Myles Turner, Trey Lyles részleg nagy része vagy mindenki elérhető lesz még náluk. Hármas posztra szerintem Warren miatt nem gondolkodnak Kelly Oubre-ban, kettes posztra a draft ezen szakaszában nem nagyon lesz ember, egyesbe meg nem nagyon van értelme megint húzni egy játékost, mikor Bledsoe mögött így sem lesz sok hely, ha pedig Knight is marad, egészen biztosan ő lesz az egyes azokban az időszakokban, amikor Bledsoe sérült vagy éppen a padon ül.


Szabadügynökök

43 millió dollár környékén áll jelenleg a Suns a fent tárgyalt 9, szerződéssel rendelkező emberrel, Knight majdnem 5 millió dolláros QO-ja nélkül. Knight maradásától és fizetésétől nagyon sok függ. Ha nem marasztalják, akkor az nagyjából 22 millió dollárnyi költőpénzt jelent, de akkor kettes posztra biztosan igazolniuk kell valakit, igaz, tele lesz a piac jó 3&D játékosokkal, mint Wes Matthews, Arron Afflalo, Khris Middleton, Jimmy Butler vagy éppen Danny Green. Közülük 8-10 millió dollárért szerintem többen is elérhetőek lesznek, és ebben az esetben még marad pénze a csapatnak más poszt megerősítésére is.

Az sem mindegy, hogy a Morris-testvérekkel mi a terve az együttesnek. Nem tiszta, hogy külön-külön megválnak-e tőlük, mert bár eddig úgy volt, hogy együtt sokkal jobb teljesítményre képesek, ezért nem nagyon bontanák meg őket, az is látszik, hogy együtt bele is tudják vinni egymást a rosszba - az elmúlt egy év alapján nem egyértelmű, hogy olyan rettenetesen jó hatással lennének egymásra. Az sem feltétlenül jó előjel, hogy új szerződésük megszerzését követően kezdték el a pályán kívüli balhét, teljesítményük pedig azonnal vissza is esett. Marcus távozása szerintem a csapatszerkezetre nincs sok hatással, ha ő megy sem jön hármas - illetve ha jön is, nem emiatt -, Markieff elboltolásával azonban négyest is keresniük kell azonnal. Náluk éppen emiatt millió lehetőség van a nyárral kapcsolatban, mert ha Morrisék vagy legalább Markieff megy, akkor azonnal az ellenértéktől függ, merre és hogyan mozoghatnak tovább.


A Knight-kérdés most szerintem a legnagyobb dilemmája a csapatnak, a drafton akkorát fakítani nem tudnak csere nélkül. Knight elengedésével sem lennének szerintem feltétlenül rosszabbak, ha 10-11 milliót kellene neki évente fizetni, akkor szerintem Bledsoe mellett sokkal jobban járnak egy 3&D kettessel ugyanennyi pénzért. Nem lesz egyszerű megszerezniük akármelyik fentebb említett embert, mert szerintem elég komoly verseny lesz mindenkiért, a liga legalább felének ilyen játékosok kellenek, úgyhogy hoppon is maradhatnak. A Bledsoe-Knight felállásban viszont szerintem hosszútávon sincs túl sok kakaó, nem hogy az elkövetkezendő 1-2 évet nézve. Ha Lenből meghatározó centert tudnak faragni, szerintem a következő idényt kimaxolják, mert kettes posztra ugyan még tudnak igazolni, de Markieff Morris helyén erősíteni nagyon nem tudnak, így pedig az állományuk szerintem összességében gyengébb lesz, mint amit az elmúlt 1-2 évben láttunk tőlük.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus