Nagy feladat előtt a szakmai stáb a Pacersnél

A nyáron edzőt váltó Indiana Pacers legnagyobb kérdése, hogy Nate McMillan mennyire tud megfelelni az elvárásoknak, illetve passzol-e egyáltalán a jelenlegi játékoskerethez? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő idényre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucks, Pistons

 

Az Indiana off-szezonjáról ezen a linken már olvashattatok. Több változás is volt a játékosállományban, elég komoly átalakuláson mentek keresztül, és az kicsit közhelyesen is hangzik, hogy minden az edzői stábon múlik (azért a legtöbb helyen ez így megy a kosárlabdában...), de itt olyan kérdéseket vet fel Frank Vogel távozása és Nate McMillan edzői stílusa, ami alapjaiban határozza meg azt, hogy kelet legjobb csapatai közé fog-e tartozni a Pacers, vagy mélyrepülésbe kezdenek egy középszerű szakember irányítása alatt, az állomány ugyanis felemás összképet mutat önmagában.

Elveszi-e McMillan a csapat legnagyobb fegyverét?

Idén nyáron már nemcsak lenyilatkozta Larry Bird, hogy up-tempót szeretne látni a csapattól, hanem így is építette fel a keretet, a Jeff Teague-George Hill csere egyértelműen ezt készítette elő, Thad Young megszerzése és Myles Turner ötösbe "csúsztatása" pedig pláne. Ez a csapat gyakorlatilag a rohanásra van kitalálva, ez lehet a legnagyobb előnyük - normál esetben felállt védelem ellen legalább az alapszakasz során nem kellene sokat játszaniuk, de erről egy kicsit később bővebben is.

Az gond ezzel az egésszel, hogy McMillan egy valamiről volt híres a korábbi pályafutása során: tetűlassú csapatokat irányított - a liga történetének egyik leglassabb játékot erőltető edzője ő, ami homlokegyenest más, mint amire elvileg ezt a Pacerst építették. Személy szerint annyit értek a kinevezéséből, hogy Indianában dolgozik már évek óta, ismeri a csapatot és a játékosokat, de hogy hogyan került fel a neve egyáltalán Bird listájára, miközben gyorsítani akarják a támadásokat, azt ép ésszel azért nehéz felfogni. Talán változott a stílusa, talán felmérte, hogy mit kell tennie, min "bukott meg" Frank Vogel, de azért ez maximum reménykedés, a korábbiak alapján semmi köze nincs ahhoz, amit ezzel az állománnyal kezdeni kellene.

Egy valami miatt nem ezt érzem a legfontosabb kérdésnek: ez a csapat elvileg felállt védelem ellen is képes hatékonyan támadni.

Monta Ellisről én személy szerint kezdek lemondani, hogy hatékony scorer lesz, Youngot pedig egy jó energy guynak tartom, semmivel sem többnek, de... Teague elvileg az előző idényt szakadt térdszalaggal játszotta végig, ha most teljesen egészséges, még tovább fejlődhet - alapvetően sokkal jobban bont védelmet, mint a távozó Hill, és kintről is elég jó keze van, úgyhogy labda nélkül ugyanúgy használható George mellett, ahogy használható volt Hill, viszont legit második opció a kiscsatár mögött. Másrészt Ian Mahinmi nagyon hasznos teljesítményt nyújtott hátul, de Turner sokkal komolyabb feladat elé állíthatja a védelmeket, sokkal jobb keze is van, így nemcsak hogy ponterősebb lehet, mint a Washingtonba távozó center, de spacing szempontjából is sokat érhet, ezzel pedig új dimenziót nyithat meg a Pacers támadójátékának.

Vogel egy valamiben biztos nem végzett hibátlan munkát: faék egyszerűségű volt a támadójáték - George esetében az a csoda, hogy végigbírta szuflával az idényt, mert bár borzasztóan jó játékos, azt egy egész szezonon keresztül nem lehet végigbírni (már ha valaki hosszabb rájátszást szeretne), hogy elöl minden, hátul pedig a legnagyobb feladatok rá hárulnak. Ez Teague miatt is változni fog, Turner fejlődésében lehet bízni, ráadásul a padra jött még egy Aaron Brooks is, aki egy valamit tud: saját magának helyzeteket csinálni és pontot szerezni - néha jobb, néha gyengébb hatékonysággal, de alapvetően erre csereként használható. A padon így Rodney Stuckey mellett lesz még valaki, aki lendületet tud hozni a csapatba, CJ Miles pedig nagyon kiegyensúlyozatlan, de használható kinti dobó, ebből azért már össze lehet rakni egy vállalható előrejátékot.

Az előző idénynél gyengébb támadójátéka csak akkor lesz a Pacersnek, ha McMillan úgy fogja vissza a csapatot "lassabban, gyerekek, nyugi, nem sietünk sehova" felkiáltással, hogy emellett Ellist és Youngot teszi meg az első és második számú embernek, a többieket pedig kiegészítőszerepbe száműzi - ennek a realitása pont nulla. Hogy mennyire tud más lenni az Indiana, mint az előző idényben (25-ek voltak 100 támadásra vetítve a dobott pontokat), az viszont már múlik azon, hogy elengedi-e a gyeplőt az új tréner, vagy ragaszkodik ahhoz a túlkontrollált sza.hoz kosárlabdához, amit Portlandben láttunk tőle Brandon Roy-ék idejében.

Frank Vogel vagy Dan Burke volt a kulcs?

Ez viszont A kérdés: Ki volt az előző években a védekezés minőségéért igazán felelős, a távozó vezetőedző vagy az a segédedző, aki maradt a csapatnál? (Ugyanez lesz az Orlando idényének is az egyik meghatározó kérdése, ki "csinálta" a másikat?)

Ha csak magát az állományt néznénk, akkor maximum közepes lenne ez a csapat a védekezést nézve. Hill távozása komoly veszteség, de nem ez a poszt a leglényegesebb. Ellisszel együtt párban azért már kicsit neccesebb a téma (bár amekkora kuka volt támadásban, annyira meglepően hasznos védekezésben), de megoldható még, mert George ligaelit ebben is, Young pedig akar, és csak ezzel egy elég kellemes védő is lett az utóbbi években. Turner kulcs lehet, hiszen ötös posztról egyrészt irányítania kellene hátulról a többieket, másrészt a festéket kell uralnia - nincs egyszerű dolga, mert Mahinmi borzasztóan hasznos volt védekezésben az előző idényben, de Turnerben megvan a potenciál, hogy ne csak elöl legyen használható, hanem hátul is. A kérdés a "mikor?", hiszen ne felejtsük el, második idénye jön, 20 éves - én nagy dolgokat látok bele, de az még nem jelenti azt, hogy ilyen hamar ki is jön majd belőle.

Okosan kell majd kavargatni a kártyákat, mert a padról Lavoy Allen az egyetlen, akivel nem esik vissza a védekezés. A Brooks, Stuckey, Miles trió egészen biztosan nem fog megfogni senkit (bárki jön be a kezdők helyére, az erős visszaesés lesz ilyen szempontból), ráadásul ez az egész súlyosbítva van még Al Jeffersonnal is, akit még kevésbé értek, mint McMillan kinevezését - gyenge a hatékonysága támadásban, lassú és óriási lyuk védekezésben, így az ötös posztról a teljes keret munkáját semmissé teheti. Támadásban sem igazán értem, mit akarnak tőle (a hatékonysága és a lassúsága mellett passzolni se nagyon tud/szeret, hiába váltanak rá, és hiába találhatná meg emiatt az üres embert), viszont a felállt védelem ellen, ha nagyon stagnál a játék, néha-néha lehet használni, védekezésben viszont csak azért lehet imádkozni, hogy nem rontson a többieken, segíteni ugyanis biztos nem fog.

Annyit lehet tudni biztosan, hogy Burke és Vogel tökéletes munkát végeztek együtt, ha csak a védekezést nézzük. Tavaly harmadikok voltak a 100 támadásra vetített kapott pontok alapján, de talán még ennél is nagyobb eredmény, hogy az előtte való évben hetedikek - a 2014/15-ös volt az a szezon, amit George majdnem teljes egészében kihagyott, Hill majdnem a felét, de az év elején David West is maródi volt egy ideig, és ha nem is D-Liga válogatottal, de Donald Sloanokkal sikerült egy teljesen vállalható szezont hozniuk. Ott megmutatkozott, hogy Burke és Vogel gyakorlatilag minden állományból képes egy kifejezetten jól védekező társaságot összerakni.

Burke volt ennek a védekezésnek az agytrösztje, és ha hasonlóan jól tud együtt dolgozni McMillannel is, akkor nem sok probléma lesz - Charlotte-ban még Jeffersont is sikerült rendszerbe illeszteni, van az a helyzet, mikor ő sem csinál nagy károkat, és a Pacers védekezése pont ilyen rendszer lehet. Ha viszont Vogel távozása után esetleg nem lesz olyan a munkakapcsolat, akkor egy esetleges visszaesés el is kaszálhatja az idényüket, mert maga a játékosállomány ilyen szempontból nem sokra hivatott. Azért is kulcs ez, mert a keret legnagyobb erősségéhez, a rohanáshoz kellene az a betonvédelem, ami eddig jellemezte őket - ha nincs, akkor nem McMillan fogja az up-tempót elvenni tőlük, hanem saját maguk, ha viszont hátul hasonlóan stabilak lesznek, azzal ez a keret átrohanhat mindenkin.

McMillan egyik legnagyobb legendája az volt, hogy ligaelit védekezésket képes összetenni, de a nagyon kevés kapott pontjuk Portlandben leginkább csak a sebesség hiányának és a kevés támadásnak volt köszönhető, nem másnak - soha nem volt jobb a Blazers az irányítása alatt 13-nál a 100 támadásra vetített kapott pontokat nézve, mégis sokan a liga egyik legjobb védekezést erőltető vezetőedzőjének tartották. Itt is kérdés az új vezetőedző személye, még ha Burke miatt van egy nagyon komoly segítsége is.

A legrosszabb esetben a védekezés Vogel távozása miatt teljesen szétesik, a támadójáték pedig McMillan miatt nem javul annyit, amennyit kellene. Teague nem találja meg az összhangot George-dzsal, így a szezon végén ingyen lelép, és nemcsak a csapat nem jut be a rájátszásba, de Turner sem fejlődik semmit George és Teague mögött. Ellis egy fokkal nem hoz hatékonyabb támadójátékot, Al Jeffersonról pedig Burke már nem tudja elhitetni, hogy még használható kosaras, így az ő igazolása ablakon kidobott pénz, viszont nincs is normális cseréje Turnernek.

A legjobb esetben McMillan szemét a többévnyi segédedzősködés felnyitotta, ráadásul testközelből nézhette végig, miért menesztették Vogelt, így engedi az up-tempót. A védekezés Burke miatt marad ugyanazon a szinten, mint volt, így megvan az alap is a rohanáshoz - a Pacers nemcsak eredményes, hanem látványos is lesz. Turnert Teague-gel egy szinten kezelik támadásban, fejleszti a külső dobását is, így hosszútávra megvan George másodhegedűse. Brooksszal a pad is potensebb, Jefferson pedig legalább nem ront, ha már segíteni nem tud. George-nak nem kell szétszakadnia az alapszakaszban a PO-ért, így benne is több erő marad a rájátszásra, több segítsége is van, így pedig a Pacers sokkal messzebb jut a PO-ban is.

Én McMillant pocsék választásnak tartom emellé a keret mellé (függetlenül attól, hogy a játékosok nagy része ismeri már), de ha nem akaratoskodja és kontrollálja túl ezt a csapatot, akkor szerintem előre fognak lépni a támadójáték gyorsulásától függetlenül is. George-nak valamivel kisebb szerepe lesz támadásban (Teague és Brooks kezébe is kell a labda, ráadásul ezért is szerezték meg őket, Turnerre pedig valószínűleg több mindent bíznak, mint tavaly), viszont ezzel egy időben a hatékonyságában javulni fog szerintem, MVP-kaliberű szezont várok tőle.

Tipp: Kelet 4-6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus