NBA Draft 2014: Centerek

A draftot felvezető sorozatunk első részében a centereket vesszük számba. Joel Embiid személyében egy szupertehetséges, de sérülékeny magasember vezeti a rangsort, de mögötte is akad bőven tehetséges játékos. Ahogyan azt az elmúlt években megszokhattuk, az Egyesült Államokat nem nagyon képviselik az igazi nagyemberek (Embiid is kameruni), ugyanakkor számos különleges palánk alatti ember kerülhet be a ligába – köztük egy 226 centis óriás is. 


Joel Embiid

Osztály: Freshman (elsőéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1994/213 cm/113 kg
NBA hasonmás: Hakeem Olajuwon
Várható drafthely: Top5-Top10

Pár nappal ezelőtt még Top3-ra, sőt draftelsőségre predesztináltuk volna a Kansas szupertehetséges centerét, ám fáradásos törést szenvedett el az egyik lábában, így egy ilyen erősségű drafton az első három helyen valószínűleg nem fognak vele kockáztatni – ez viszont azt jelenti, hogy ha a sérülés nem befolyásolja majd a pályafutását, valamelyik csapat óriási stealt hajthat végre vele. Azt azonban érdemes tudni, hogy tehetsége alapján simán lehetett volna első választott, de korábban a hátával voltak gondjai, ami miatt már a March Madnessen sem lehetett csapata segítségére. Tavaly Nerlens Noel egy jobban menedzselhető sérüléssel (keresztszalag-szakadás) egészen a 6. pozícióig esett vissza – pletykák szerint Embiid nem fog addig visszaesni, a 4. Orlando Magic el fogja vinni. Ha ez mégsem történne meg, a 7-9.helyen választó Lakers-Kings-Hornets trión már valószínűleg nem fog túljutni. 

Hakeem Olajuwonhoz hasonlítottuk a Kamerunban született Embiid játékát, és ez egyáltalán nem túlzó. Fizikai felépítésében hajaz a Rockets legendájára: magas, erős, nagyon mozgékony, remek rugói vannak, 230 centiméteres a karfesztávja, de magában a játékban is remek alapjai vannak. A Tim Duncan-féle egykezes tempókon kívül jó a horogdobása, de 3-4 méterről szépen dobálja a kétkezes tempókat is alacsonyabb ellenfelek felett. Magasemberhez képest nagyon ügyesen cselez labdával és testtel is, 40 percre vetítve majdnem 9 faultot harcolt ki az NCAA-ben, és közel 70 százalékkal dobja a büntetőket, vagyis kis fejlesztéssel a posztján bőven ligaelit lehet ebben a műfajban is. Védekezésben elsősorban nagyszerű blokkjaival hívja fel a figyelmet, 40 percre vetítve 4. blokkot hozott – különösen az az érdekes ezzel kapcsolatban, hogy nem csak az ütemérzékét használja ki, de testtel is keményen dolgozik védekezésben. 

Többször írtuk, hogy 40 percre vetítve – ez egy nagy kérdőjel vele kapcsolatban. Egyrészt sok sérülést szedett össze, másrészt faultgondjai miatt is időnként limitált volt az NCAA-ben. Csapatvédekezésben még van mit fejlődnie, egyrészt túlságosan is figyel a saját emberére, másrészt nagyobb súlyú centerekkel szemben megcsappan a hatékonysága – néhány kiló izmot magára kell pakolnia, ha az NBA-ben dominálni akar. Kérdés, hogy ezt engedi-e a háta, amellyel sokat szenvedett mostanában, ugyanakkor a lábsérülése előtti felmérőkön jól mozgott és nem volt nyoma a hátgondjainak. Összefoglalva: egészségesen az elmúlt 5-6 év talán legnagyobb centerígérete – sérülten a következő Greg Oden. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=P8_MDi2bZrU

 

Jusuf Nurkic

Osztály: - (Cedevita Zagreb, ABA Liga)
Születési év/Magasság/Súly: 1994/211 cm/125 kg
NBA hasonmás: Nikola Pekovic/Zaza Pachulia
Várható drafthely: Top14-Top20

Az Adria Liga idei MVP-je, Dario Saric mellett méltánytalanul kevés szó esett idén a másik horvát élcsapat, a Cedevita bosnyák tehetségéről, aki ráadásul annyival előrébb is tart Saric-nál, hogy pontosan belőhető az NBA-posztja: egy nagytestű, nagyon képzett, jól védekező centerről van szó. A bosnyák válogatott magasember 2012 óta erősíti a Cedevitát, ahol első évében kölcsönadták, mert nem tudott bekerülni a rotációba – ám amikor tavaly nyáron Jasmin Repesa átvette a csapat vezetését, Nurkic-nak nagy szerepet szánt, és ezt a fiatalember többé-kevésbé be is töltötte. Az Adria Ligában 11.6 pontot és 5.6 lepattanót átlagolt, pedig mindössze 16-17 percet tölthetett a pályán faultgondok és súlyproblémák miatt - jelentős szerepe volt abban, hogy az ABA-alapszakaszban remekelt a zágrábi gárda, és végül a döntőig meneteltek, emellett pedig megnyerték a horvát bajnokságot és a kupát is. 

Nurkic-nak tehát nagyon komoly felnőtt tapasztalata van, és hasonlóan komoly tudása is. Nem villámgyors és szuperatletikus, de nagyon kemény mindkét palánk alatt, néha már-már túlzásba is viszi a dolgot, ebből adódóan voltak a faultgondjai, viszont ez az agresszivitása az NBA-ben nagy hasznára lesz. Hosszú kezei vannak, és ha le tud dobni magáról 7-8 kilót, akkor fel is fog gyorsulni – akkor pedig hosszú évekre megoldás lehet bármelyik NBA-gárda kezdőcentereként, mert így kicsit túlsúlyosan is parádés a lábmunkája, a pick and rolloknál kiválóan teljesít, a palánknak háttal pozícióban is nagyon szépen dolgozik, valamint a palánkhoz közel abszolút kétkezes: jobbal és ballal is magabiztosan fejezi be az akciókat. Jó térlátása, szépen passzol és idén 1.1 labdát szerzett, ami hátvédeknek is becsületére válna, pláne ennyi játékidő alatt. Emellett a vonalon is jó, 70 százalékos büntetőző. 

Nurkic legnagyobb gondja a súlya mellett, hogy még fejben erősödnie kell. Sokszor feleslegesen faultol, a győzni akarása olyan szituációkba viszi bele, amiből jól nem jöhet ki – emellett kifejezetten szeret a bírókkal pörölni, amiről az NBA-ben nagyon hamar le kell szoknia. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=T_yOFOFFH14

 

Clint Capela

Osztály: - (Chalon, francia első osztály)
Születési év/Magasság/Súly: 1994/211 cm/101 kg
NBA hasonmás: Amir Johnson/DeAndre Jordan
Várható drafthely: Top20

Szuperatléta – nagyjából ezzel az egy szóval le lehet írni a svájci erőcsatár-center átmenet Clint Capelát. Ha rákeresünk a videómegosztókon, iszonyatos mennyiségű facialt, alley-oopot és levegőben úszva kiosztott blokkot láthatunk tőle – hihetetlen emelkedés, gyilkos ütemérzék, magasságához képest extrém gyors futás és mozgás jellemzi a fiatalembert. Az elzárás-leválások után elsőrangú célpont, és a lerohanásoknál is rendszeresen felér – nem a második hullámban, hanem az elsőben. Védekezésben nyugodtan rá lehet állítani bárkire, mert hiába elég vékony, mindezt bőven pótolja rugóval és ütemérzékkel, nála nem ritkán előfordulhatnak 2-3-as blokksorozatok is. 

Egy korai DeAndre Jordan – ezzel a pár szóval le lehet írni, hogy mik a gyengeségei. Dobni konkrétan nem tud, nagyon sokszor nem érti, mi történik körülötte támadásban és védekezésben. Sokszor beleragad az elzárásokba, nem igazán tud védekezni pick and roll ellen (ami pedig NBA-ben alap), pedig a fizikai képességei megvannak rá. Emiatt ő mindenképp egy hosszú távú projekt, így lehet, hogy a Top20-ból is ki fog csúszni, és az sem lehetetlen, hogy 1-2 évig még Európában hagyja erősödni az a csapat, amelyik draftolja. Ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy ha erős szakmai stábbal rendelkező gárda húzza ki, akkor már nyáron áthozzák – mert az atlétikája amerikai szinten is kiemelkedő, amivel a D-Liga és az NBA között ingázva már használható, és menet közben talán még kosárlabdázni is meg lehet tanítani. Ha csak annyira sikerül, mint a fent említett DeAndre Jordant (és pakolni rá 4-5 kiló izmot), akkor 2-3 év múlva nagyot robbanthat. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=a0Z35aXdpdU


Mitch McGary

Osztály: Sophomore (másodéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1992/209 cm/120 kg
NBA hasonmás: Bill Laimbeer/Brad Miller
Várható drafthely: Top30/második kör

A Michigan Wolverines fiatal center-erőcsatára az első amerikai a listán, azonban alapesetben neki nem is kellene itt szerepelnie – azonban idén márciusban megbukott a drogteszten, és marihuánát találtak a szervezetében, amit az NCAA egy éves eltiltással honorált. McGary-nek nem nagyon maradt más választása, mint jelentkezni a draftra. Ilyen előélettel is lehet azonban keresnivalója, mert a középiskolában az évfolyam egyik legígéretesebb magasembere volt, aki palánk alatt és attól távol is életveszélyes gyűrűre, ráadásul a magassága és a keménysége is megvan ahhoz, hogy profiként keresse a kenyerét. Bár elsőre nem tűnik magasnak, hosszú karjai és erős felépítése miatt nyugodt szívvel használható centerben, ráadásul fantasztikus térlátása van, ami a modern kosárlabdában nagyon fontos egy magasembernél: nem csak meglátja a csapattársakat, de ki is tudja őket szolgálni. 

Ahogy írtuk, kemény játékos, ami az NBA-ben nagyon fontos – ugyanakkor ehhez a keménységhez nagyon sok ész, már-már ravaszság társul: remek a lábmunkája, és képes kiharcolni a támadóhibákat, ezért is hasonlítottuk Laimbeerhez. Hozzá hasonlóan egy kis alattomosságért sem kell a szomszédba mennie, ugyanakkor valódi csapatjátékosról beszélünk, aki nem öncélúan idegesíti az ellenfeleket. Nagyon jól lepattanózik, nagyon biztos a dobómozdulata – ez a mix így összességében arra predesztinálja, hogy ha túl tud lépni a marihuána-ügyön, akkor hosszú évekre megbízható cserejátékosa tud lenni bármelyik alakulatnak. Ha nagyon sokáig zuhan a drafton, akkor playoff-csapatoknak nagy steal lehet a második kör közepén. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=iDAwgL0Q8ZQ


Johnny O’Bryant

Osztály: Junior (harmadéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1993/207 cm/116 kg
NBA hasonmás: Andray Blatche
Várható drafthely: második kör közepe

A 21 éves O’Bryant Shaquille O’Neal egykori alma materéből, az LSU-ból érkezik, és Shaq-hez hasonlóan iszonyatos fizikai paraméterei vannak – hiányzik azonban 6-7 centi ahhoz, hogy egy lapon említsük a legendás centerrel, ennek megfelelően nem is fog elkelni előkelő helyen. Az azonban biztos, hogy el fogják vinni, mert a 116 kilójához képest (ami izom…) O’Bryant nagyon mozgékony, kiváló lábmunkával, parádés labdakezeléssel és jó csuklóval rendelkezik. Igazi tornatermi patkány, aki nagyon keményen edz, terhelhető, kiváló mentalitású, gyorsan tanul, van benne potenciál – az ilyen játékosokat imádják az edzői stábok a lehetőségek miatt, és imádják a GM-ek is, mert mindössze egy második körös draftjogot kell érte adni, és kisülhet belőle egy jó játékos. 

O’Bryant tehát egy igazi inside-outside játékos, remekül dob kintről, már-már a triplavonallal is kacérkodik, a palánk alatt pedig erőből és ésszel is meg tudja oldani a helyzeteket. Ami azonban visszatartja a GM-eket, hogy korábban vigyék el, az egyrészt a draft erőssége, másrészt az LSU gyenge szezonja: nem igazán láthatták O’Bryantet akcióban komoly ellenfelek ellen, komoly téttel bíró összecsapásokon. Harmadrészt pedig a védekezése és a sebessége, hiszen a palánk alatt számítottak rá az LSU-n, de az NBA-ben jó eséllyel a palánktól távolabb kellene dolgoznia, ehhez pedig nem biztos, hogy fel lehet gyorsítani. Edzői szempontból a draft egyik legizgalmasabb magasembere, de ezzel együtt nagyon nehéz meghatározni a jövőbeli posztját. Egy építkező középcsapat nyugodt szívvel elviheti a 2. körben. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=uMJdy7aOujM


Walter Tavares

Osztály: - (Gran Canaria, ACB Liga)
Születési év/Magasság/Súly: 1992/221 cm/118 kg
NBA hasonmás: Lucas Noguiera
Várható drafthely: 2. kör közepe

Nem véletlen, hogy egy olyan játékoshoz tudjuk csak hasonlítani a Zöldfoki-szigetekről származó centert, aki még le sem ütötte a labdát az NBA-ben. Tavarest néhány éve egy turista fedezte fel a szigeteken, és ajánlotta be a Kanári-szigeteken működő Gran Canariához. Az óriás magasságához képest nagyon mozgékony volt, de nagyon vékony – és még kevésbé képzett. 

Ez azóta annyiban változott, hogy az ACB Liga egyik legrettegettebb blokkolója lett, a védekezésnek ebben a szegmensében már kiválóan használja azt, amit a természettől kapott: 220 feletti magasságát, és közel 240 centiméteres karfesztávját. Ezen kívül azonban még nem tud sok mindent felmutatni, a centermunkáján már látszik némi iskolázottság, de még messze nem NBA-alapszintű, alley-oopoknál egyelőre nem használható (viszont magassága ellenére sokszor sprintben közlekedik a pályán!), és lepattanóknál, kizárásoknál is nagyon sokat kell még tanulnia. Nem valószínű, hogy átmegy a nyáron a tengerentúlra, azonban a fejlődési íve alapján néhány éven belül erre is sor kerülhet – most még olcsón le lehet foglalózni ezt az egyébként nagyon okos óriást, később már lehet, hogy többe kerülne.

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=ShQ1pUJsdcU


Patric Young

Osztály: Senior (végzős)
Születési év/Magasság/Súly: 1992/209 cm/112 kg
NBA hasonmás: Ben Wallace
Várható drafthely: második kör második fele

A végzős Young elsősorban fizikumával képes kiemelkedni a tömegből, hasonmásához, Wallace-hez mérhető (bár azt el nem érő) izomzattal rendelkezik, a kicsit is felkészületlenebb magasemberek simán lepattannak róla. Különösen védekezésben használható, nem csak a palánk alatt, de gyorsaságának, jó lábmunkájának köszönhetően az elzárás-leválásoknál is nagyon szépen dolgozik – emellett igazi idegesítő ellenfél, aki folyamatosan ott lohol az embere nyakában, és már a labdaátvételeket is igyekszik megakadályozni. A test-test elleni védekezés mellett a csapatvédekezésben is príma, remek érzékkel segít be a csapattársaknak, és töménytelen mennyiségű támadóhibát tud kiharcolni: jó ütemben áll a betörő játékosok elé, és nem is fél odaállni. 

Ami szépet és jót elmondhattunk róla védekezésben, ugyanannyi rosszat tudunk megemlíteni támadóoldalon, ahol gyakorlatilag lepattanózásra és elzárásokra lehet használni, de ott sem teljesen: pattanózásnál csak az erejében bízhat, míg az elzárás-leválásoknál nagy hátránya, hogy középtávolról csak tölt, de nagyon ritkán talál. Nem biztos, hogy elviszik a drafton, ugyanakkor láttunk már ilyen védekezőzsenit, akiből később bajnokcsapat kezdője lett – Ben Wallace-nak hívták az illetőt. Ha nem is juthat el olyan magasságokba, mint Big Ben, ha esélyt kap egy edzőtáborban, könnyen kiharcolhat magának egy szerződést. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=jdug9LNNKMI


Jordan Bachynski

Osztály: Senior (végzős)
Születési év/Magasság/Súly: 1989/218 cm/112 kg
NBA hasonmás: Tibor Pleiss
Várható drafthely: második kör vége

A kanadai center idén már 25 éves lesz, így közel sem biztos, hogy kiválasztják a drafton, valószínűleg a Summer League-ben, illetve az edzőtáborban lesz lehetősége kiharcolni egy szerződést. Bachynski kicsit láthatatlan volt az első három évében, sok extrát nem tudott felmutatni – idén viszont konferenciájában (Pac-12) a legjobb védőnek választották, az NCAA első osztályát tekintve pedig a legtöbb blokkot mutatta be.

Ez viszont nem biztos, hogy elegendő lesz egy NBA-szerződéshez, mert ezt leszámítva azért vannak bőven gyengeségei. Fizikálisan nem túl erős, jó pár kiló izmot kell magára pakolnia, hogy meg tudjon élni a palánkok alatt (kifejezetten rossz lepattanózó), mivel magasságából adódóan máshol nem nagyon tud játszani. Kintről sem túl veszélyes, palánk alatt is könnyen el tudják nyomni annak ellenére, hogy jól fog pozíciót, és az elzárás-leválás levédéséhez sincs meg a lábmunkája – jó eséllyel Európában láthatjuk majd viszont a következő szezonban.

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=YtuICtPxG_w


Sim Bhullar

Osztály: Sophomore (másodéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1992/226 cm/159 kg
NBA hasonmás: Gheorghe Muresan
Várható drafthely: második kör vége

Az indiai származású, de már Kanadában felnövő óriás utánpótlás-korban nagyon ígéretesen indult, egy U-18-as VB-meccsen az Egyesült Államok ellen 26 pontot, 24 pattanót és 13 blokkot tudott felmutatni, és bekerült a kanadai tehetségmenedzselő programba. A többi kanadai tehetséghez hasonlóan Nevadában kosarazott a Huntington Prepben, majd a New Mexico State-re ment. Ahogy azonban idősödik, egyre jobban elveszik a korábbi varázs, és nagy kérdés, hogy van-e jövője Bhullarnak az NBA-ben – vagy akár a kosárlabdában. 

A 226 centi még nem olyan magasság, amivel ne lehetne bekerülni a ligába – a 150 kiló feletti súly azonban már komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire edzhető, mennyire sérülékeny és mennyire terhelhető a center – amellett, hogy lenne még mit tanulnia a kosárlabdából. A New Mexico-t kétszer is elvitte a Top64-ig, azonban komolyabb sikereket már nem ért el a csapattal, messze nem a legmagasabb szinten, egy erős konferenciában érte el meglehetősen átlagos számait (10 pont, 8 pattanó, 3.4 blokk). Azt viszont a javára lehet írni, hogy nagyon jó csuklója van, és kiválóan ismeri a klasszikus centermozdulatokat – a nagy kérdőjel a sebessége és a védekezési hatékonysága. Bhullarnak ugyanakkor van egy kis hátszele, ez pedig a származása – egymilliárd indiai számára jelentheti ő az NBA-t, ezt pedig lehet, hogy valamelyik, a védekezéssel kevésbé törődő GM kihasználja. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=R8b__TorQpY


Artem Klimenko

Osztály: - (Avtodor, orosz Szuperliga)
Születési év/Magasság/Súly: 1994/216 cm/111 kg
NBA hasonmás: Darius Songaila
Várható drafthely: második kör közepe-vége

Klimenko egy nagyon érdekes pályafutással rendelkező center, aki 2012-ben az Adidas EuroCampen bukkant fel, és a legjobb védőnek választották – ugyanakkor soha nem játszott az orosz utánpótlás-válogatottakban, és a 2013-14-es évadot is az orosz másodosztálynak számító Szuperligában töltötte, az elit a VTB Ligában játszott. Itt viszont kiválóan teljesített – kérdés, hogy ez mire lesz elég. A magas, jó felépítésű center ugyan egy kicsit még vékony, de mozgásán egyáltalán nem látszik, hogy 216 magas: gyors (néha túlságosan is, ami lépéshibákhoz, támadókhoz vezet), nagyon jól mozog, nagyon jól cselez, ugyanakkor elég kemény is, hogy megéljen a palánkok alatt. 

Ami nála kérdőjel, az a tapasztalat, ennek hiányában nem biztos, hogy elviszik a drafton, de nyáron és ősszel számíthat tábori meghívókra, ahol könnyen szerződést kaphat, mivel összességében egy minden tekintetben átlagot hozni képes center, akinek profi tapasztalata is van. Az tény, hogy rengeteg izmot kell még magára szednie, mert az atlétika az NBA-ben kevés - de ha sikerül, akkor egy Songailához hasonló nemzetközi és NBA-karriert futhat be. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=gHFtNkiRAe4

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus