NBA Draft 2014: Erőcsatárok

Az idei draft erőcsatárkínálata egészen parádés, rengeteg leendő klasszis található köztük. Annyira sok, hogy néhányukat inkább a kiscsatároknál vesszük számba – tavalyhoz hasonlóan idén is sok olyan játékos jött ki a draftra, akikből kiscsatár vagy erőcsatár is lehet a későbbiekben.


Noah Vonleh

Osztály: Freshman (elsőéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1995/206 cm/112 kg
NBA hasonmás: Jamal Mashburn/Larry Johnson/Chris Webber
Várható drafthely: Top3-Top5

Bár hosszú ideje Jabari Parkerről (akit a kiscsatároknál veszünk sorba Andrew Wiggins miatt), illetve Aaron Gordonról szól az erőcsatár poszt a 2014-es draftévfolyamban, ám ahogyan közeledünk az eseményhez, egyre több csapatnál vesznek részt a játékosok felmérőkön. Ennek a következménye, hogy fokozatosan háttérbe szorulnak az NCAA-s vitézkedések, ezzel együtt pedig előtérbe kerülnek azok a tulajdonságok, amik a profi pályafutásban fontosabbak. Így került Noah Vonleh ennek a rangsornak a legelejére. 

Nem véletlen, hogy fentebb nem tudtunk egy egyértelmű hasonmást találni – Vonleh ugyanis Mashburn, Johnson és Webber keveréke, de leginkább is egy olyan erőcsatár, akire nincs példa az NBA történetében. Képzeljünk el egy picit alulméretezett erőcsatárt (Larry Johnson), akinek viszont valami irtózatosan hosszú és nagy kezei vannak, amit nem fél használni védekezésben; NBA-ready izomzattal és nagyszerű csuklóval rendelkezik, szenzációsan dolgozik a palánk alatt és középtávolról, valamint a triplavonal mögül is képes automatikusan dobni (Chris Webber); leütésből is életveszélyes, jól tör be, kiváló rugói vannak, és meg tudja magának teremteni a dobólehetőségeket (Jamal Mashburn). Mindehhez tegyük hozzá, hogy nem sérülékeny és augusztusban lesz 19 éves, vagyis még nőhet is – máris jobban érthető, hogy hetek alatt hogyan jutott el a Top10-es lehetőségtől oda, hogy már a draft első helye sem elképzelhetetlen. 

Vonleh számai nem voltak túl impresszívek az Indianán (11.3 pont, 9 pattanó, 1.4 blokk 26 és fél perc alatt), viszont nem is volt egyértelmű első opció a gárdában. Hogy mondjunk valami kevésbé pozitívat is: sok szakértő fél attól, hogy hiába iszonyatos tehetség, a vezetői képességeiről nem sok minden derült ki eddig, így elképzelhető, hogy első számú franchise playerként nem lesz képes komolyabb eredményekig elvinni a csapatát, „csak” egy nagyon jó másodhegedűs válhat belőle – ami nem biztos, hogy megér egy Top3-as picket ezen a drafton. Nagyban függ a helyezése attól, hogy a felmérőkön végül is mennyire tudták feltérképezni a személyiségét és a vezetői képességeit. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=SBQ-Wn_R9S4
 

Aaron Gordon

Osztály: Freshman (elsőéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1995/206 cm/102 kg
NBA hasonmás: Kenneth Faried/Scottie Pippen
Várható drafthely: Top5-Top10

Aaron Gordon még Vonleh-nál is fiatalabb egy hónappal, ugyanakkor posztriválisának tökéletes ellentéte. Gordon évek óta a porondon van: kétszer volt Kaliforniában Mr. Basketball, a tavalyi McDonalds-torna MVP-je, emellett az U-19-es Team USA-jel nem csak világbajnok lett, de a torna MVP-je is – nem véletlenül választotta meg a szövetség 2013-ban az év amatőr kosárlabdázójának. 

Gordon persze tett is róla, hogy hamar megjegyezzék a nevét: iszonyatos, Kenneth Fariedhoz, sőt Blake Griffinhez hasonló emelkedése van, tökéletes célpont az alley-oopokhoz – ugyanakkor sokkal komplettebb játékos, mint a fent nevezettek. Az Arizona Egyetem elsőévese nagyon magas kosár IQ-val rendelkezik, nagyszerű térlátása van (2 gólpasszt osztott ki átlagban, ami nagyon jónak számít az NCAA-ben), és ennek köszönhetően nagyon-nagyon gyorsan gondolkodik és cselekszik a pályán. Támadásban nem csak nagyot ugrik, de 1-1-ben fault nélkül gyakorlatilag nem lehet megtartani, szenzációsan cselez, kiváló a lábmunkája. Ami ezen kívül is különleges játékossá teszi, az a korához képest megdöbbentő érettsége: mindent megcsinál a pályán, amit kér tőle az edzője. Az Arizonán a felső három poszt mindegyikén megfordult, és jól is teljesített. Nem lehetetlen, hogy a későbbiekben kiscsatárként fut be karriert – fizikai adottságai és képességei is megvannak.

Nem beszéltünk még a védekezéséről, pedig az is kiváló. 1-1-ben nagyon energikus és erőszakos védő, aki mellett egy pillanatra sem lehet lazítani, mert azonnal lecsap és viszi a labdát, csapatvédekezésben pedig nagyon jó gyengeoldali besegítő védő és blokkoló is – arról nem is beszélve, hogy a pick and rollokat is gond nélkül védi le. Ebben nagyon hasonlít a Bulls legendájára, Scottie Pippenre. Összességében Gordon azonnal segítség lehet bármelyik olyan csapatnak, ahol atlétikára, energiára van szükség, így rögtön masszív perceket kaphat. Ami nála nagy kérdőjel, azok a dobások – legyen az palánk alatti centermegmozdulás, középtávoli, esetleg tripla. Túlságosan is bízik az atlétikában és a cselezőkészségben, így elég hamar kiismerhető a játéka. Ezt már csak az NBA-ben fejlesztheti, ugyanakkor éppen Griffin rá a jó példa, hogy ez nem lehetetlen – viszont ez azt is jelenti, hogy itt komoly alapozásra lesz szükség, és még messze nem kész játékos, így nagyon elöl nem fog elkelni.

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=wcI8R8yFfRc
 

Dario Saric

Osztály: - (Cibona Zagreb, ABA Liga)
Születési év/Magasság/Súly: 1994/208 cm/104 kg
NBA hasonmás: Boris Diaw
Várható drafthely: Top10

A horvát kosárlabda legújabb büszkesége már előző évben is kacérkodott az NBA-vel, de végül visszalépett a drafttól – és nagyon jól tette annak ellenére, hogy a tavalyi gyengébb évfolyamban simán lehetett volna Top3-Top5-ös kiválasztott is. Saric-nak már alig 19 évesen nem gyenge eredménysora volt: U-16-os és U-18-as Európa-bajnokság MVP-je, a Nike által szervezett ifjúsági Euroliga MVP-je, tavaly pedig a horvát felnőtt bajnoki döntő MVP-je és az ÉV Fiatal Európai Játékosa – azonban a 2013-14-es évadban még egy nagyot lépett előre. Az egy dolog, hogy 20 évesen Adria Liga MVP-nek és a Final Four MVP-jének mondhatja magát, de magában a játékban lépett egyet, levetkőzte az utánpótlás-játékosokra jellemző hullámzást, és gyakorlatilag végig a szezonban egyenletes, kiváló teljesítményt nyújtott. 

Akik látták atletikus játékát és látták Boris Diaw-t idén, kicsit értetlenül állhatnak a párhuzam előtt, de az nagyon is megállja a helyét. A francia magasember annak idején zsákolóbajnokságot is nyert, neki is kiváló rugói voltak – de nem emiatt hasonlít rá Saric, hanem a félelmetes sokoldalúsága miatt. A horvát kosárlabda 25-30 éve termelt ki hozzá hasonló képességekkel rendelkező játékost (Toni Kukoc), de Európában sem bukkan fel ilyen tehetségű játékos minden évben. Saric az elmúlt egy évben látványosan bizonyította, hogy teljesen különböző stílusú játékosok és játékrendszerek ellen is képes ugyanazt a teljesítményt nyújtani, és többé már nem kihívás számára az Adria Liga. Remek fizikumú, emellett tényleg bármit képes hibátlanul megcsinálni a pályán, legyen az egy egész pályás gólpassz, egy pick and roll levédése, egy clutch tripladobás, egy vagy alley-oop befejezése, hogy a szélsőséges példákat hozzuk fel. 

Ami nála kérdőjel, és emiatt nem valószínű, hogy Top5-ben elkel, az egyrészt a draft erőssége, másrészt nem lehet tudni, hogy az Európában kiemelkedő fizikum mire elég odaát – ezzel párhuzamosan a végleges posztja sem tisztázott. Ha nem képes PF-t játszani, akkor kicsit át kell alakítani a játékát, mert Európában főként a palánk alatt használták, és ez az átalakítás hiába lesz jó eséllyel sikeres, mégis időbe fog telni. Emellett ott van még a bizonytalanság is, hogy az Európából érkező kiscsatárok és erőcsatárok nagy százaléka nem futja be azt a karriert, amit jósoltak neki, és a GM-ek már óvatosabbak velük kapcsolatban, mint pár évvel ezelőtt. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=rCk4vUx0_J0
 

Julius Randle

Osztály: Freshman (elsőéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1994/206 cm/113 kg
NBA hasonmás: Paul Millsap
Várható drafthely: Top5-Top10

A Kentucky tehetsége nagyon sok mindenben hasonlít a Utah Jazz által anno a második körben draftolt, azóta már komoly pályát befutó Millsaphez, de két fontos aspektusban különbözik tőle: egyrészt jóval komolyabb atletikus képességei vannak, másrészt van pár évnyi előnye: most tudja azt, amit Millsap hosszú évek kemény munkájával az NBA-ben tanult meg. Randle egy nagyon kicsit alacsony a posztjához képest, de fizikálisan elképesztő adottságokkal rendelkezik: kétajtós szekrény típusú vállak, 110 kg színizom és brutális rugók teszik igazán félelmetes jelenséggé. 

Ráadásul ez az izomhegy kosarazni is tud, nem is akárhogyan. Kezdjük ott, hogy balkezes, ami egyrészt ritka kincs, másrészt sokkal nehezebb ellene játszani, mert mindent fordítva csinál. Folytassuk ott, hogy nem csak a palánk alatt életveszély, pick and rollból és pick and popból is remekül dolgozik, ugyanis a középtávoliakat is nagy biztonsággal termeli be. Tetézzük meg mindezt azzal, hogy támadó- és védőoldalon is elsőrangú lepattanózó, aki nem erőből kapkodja a pattanókat, hanem kiválóan helyezkedik és zárja ki az ellenfeleket. Azt már nem is mondjuk, hogy imád edzeni, és a személyisége is kiemelkedően pozitív, igazi csapatjátékos. 

Hogy miért nem fog nagyon elöl elkelni? A rövid kezei ebben szerepet játszanak, a karfesztávja 210 centinél kisebb, illetve nagyon sokan a tavalyi Shabazz Muhammadot, illetve a draftelső Anthony Bennettet vélik felfedezni benne, akik nagyon villogtak az NCAA-ben, de besültek az NBA-ben. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=dVym9aAo7mU


Cleanthony Early

Osztály: Senior (végzős)
Születési év/Magasság/Súly: 1991/204 cm/100 kg
NBA hasonmás: Clifford Robinson
Várható drafthely: Top20-Top30

A Wichita State végzőse egy igazi klasszikus 3-4-es átmenet (kombócsatár, ha úgy tetszik), nem véletlen, hogy az ebben a műfajban etalonnak számító egykori portlandi sztár, Cliff Robinson neve került a hasonmás-rovatba. Early a palánk alatt és középtávolról, valamint a triplavonalon túlról is gyönyörűen meg tud élni támadóoldalon: a gyűrű közelében nagyon keményen tud dolgozni, kicsit távolabbról pedig magabiztosan dobálja be az üresre játszott helyzeteket – pick and rollok után különösen nagy hatékonysággal fejezi be a támadásokat. Az sem elhanyagolható szempont, hogy 85 (!) százalékkal dobja a büntetőket. 

Amiben nagyon sokat kell fejlődnie, és nem is biztos, hogy sikerül, az a labdakezelés, labdavezetés. Magassága, sebessége alapján ő inkább elmenne kiscsatárnak, de önállóan nem nagyon tud magának helyzetet teremteni, ami a mai NBA-ben komoly hiányosság, komolyabb, mint 20-25 évvel ezelőtt Robinson esetében. Emiatt nem várható, hogy lottery-csapatok, vagy akár playoff-csapatok elviszik – viszont a bajnokesélyes gárdák nem fogják bent hagyni a második körig, mert az ilyen típusú, az állóvizet megkavarni képes, jó csuklójú játékosokra mindig van igény az igazi nagycsapatokban. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=HlxqMB0UlsU


Adreian Payne

Osztály: Senior (végzős)
Születési év/Magasság/Súly: 1991/208 cm/111 kg
NBA hasonmás: Robert Horry
Várható drafthely: Top20-Top30

Ha Cleanthony Early-re azt mondtuk, hogy főnyeremény egy élcsapatnak, akkor ez hatványozottan igaz Adreian Payne-re. Payne a középiskolában top tehetségnek indult, utána viszont a Michigan State-en nem tudta befutni azt a pályát, amit jósoltak neki – ugyanakkor Tommy Izzo kezei alatt szezonról szezonra javult, és utolsó két évében már egy elismert és rettegett erőcsatár lett. Payne-t egyébként nem csak játéka, de más miatt is sokan ismerik az Egyesült Államokban: egy nyolcéves, súlyos rákbeteg, azóta sajnos elhunyt kislánnyal és családjával kötött barátságának története bejárta az amerikai sportsajtót. 

A hasonmás nem tévedés: Robert Horry-hoz hasonlóan ő is majdnem 210 magas, és egészen extrán dobja a triplát és a középtávolit. Az elzárás-leválások után kintről termeli a pontokat, a triplát 40 százalék felett értékesíti, büntetőzése pedig szintén nagyon jó, 80 százalék körüli. Ugyanakkor Payne nem egy totyogó magasember, indult már zsákolóversenyen is egy láb között áttett, 360-as húzással, nagyon keményen dolgozik és igen jó vezetői képességeket mutatott utolsó két évében. Ami nála probléma, az az, hogy elsősorban shooter, nem nagyon tud passzolni (vagy legalábbis nem ez volt a szerepe az egyetemi csapatban), és leütésből is nagyon veszélyes – a saját csapatára nézve, mert elég sok labdát elad, ha el kell indulnia a játékszerrel. Payne másik gondja egészségügyi: nem elég nagy a tüdőkapacitása, ezért kétséges, hogy lesz-e belőle valaha 30-35 perces játékos az NBA-ben. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=vvcswZ40Sv0


Cory Jefferson

Osztály: Senior (végzős)
Születési év/Magasság/Súly: 1990/206 cm/100 kg
NBA hasonmás: Taj Gibson
Várható drafthely: második kör közepe

Jefferson az elmúlt öt évet a Bayloron töltötte (második évében nem játszhatott, így jött ki az öt év), ahol idén közel 30 perc alatt 13.6 pontot, 8 pattanót és 1.3 blokkot átlagolt, de tavaly is elég jó számokat hozott. Jefferson igazi energy guy, nagy rugókkal, gyors lábakkal, villámgyors emelkedéssel. Specialitásai a nagy zsákolások és a meglepetésszerű blokkok, de a palánk közelében és középtávolról is megvannak az alapok, lehet fejleszteni, emellett jó lepattanózó és blokkoló. A Baylor szem előtt volt az elmúlt években, sorra vitték el a játékosokat az NBA-csapatok, jellemzően az első kör végén és a második körben – ez alapján neki is van esélye.

Hogy miért a második kör közepére, talán a végére várható? Elsősorban azért, mert egy kicsit is nagyobb és erősebb PF gond nélkül arrébb teszi, a túloldalon viszont nem annyira képzett, hogy nálánál nagyobb erőcsatárokat kicselezzen vagy elnyomjon – legalább 6-7 kiló izmot kellene magára pakolnia, hogy az ugrabugráláson kívül komolyabb hasznot hajthasson csapatának. Bár kiváló blokkoló, de nem jó védő, csapatvédekezésben még nagyon sokat kell fejlődnie – és az sem elhanyagolható, hogy már 23 éves.  Ami miatt ki fogják választani, az a fejlődési íve: öt egyetemi éve alatt újabb és újabb játékelemeket dolgozott ki és épített be a kosárlabdájába, így bizonyította, hogy képes tanulni. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=UxO9jEpc7wQ


Jarnell Stokes

Osztály: Junior (harmadéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1994/203 cm/118 kg
NBA hasonmás: DeJuan Blair
Várható drafthely: második kör közepe

A Tennessee Egyetem fiatal magasembere tagja volt a 2013-as U-19-es VB-t nyert amerikai válogatottnak, Aaron Gordonnal együtt. 3 évvel ezelőtt Top20-as játékosként rangsorolták, azóta egy kicsit visszaesett, különösen utolsó szezonja sikerült felemásan – de még így is bőven el fogják vinni a drafton. Stokes arról is ismert, hogy idén a Sweet Sixteenben az ő faultjának köszönhetően esett ki a Tennessee a Michigan ellen, ám azt a szabálytalanságot gyakorlatilag csak a bírók látták annak. 

Stokes egy nagyon erős játékos, extrán lepattanózik, és nagyon kemény stílusban játszik – nem véletlenül szedett 10.6 lepattanót idén és teljesített 22 dupla-duplát. Bár nem túl magas, a kezei kifejezetten hosszúak, amit nem is fél használni, legyen szó lepattanóról, blokkról vagy birkózásról. Ráadásul középtávolija is megfelelő, és büntetőzni is tud (70%) – ami nála nagy kérdés, hogy mindezt tudja-e hozni az NBA-ben, illetve hogy mit kezd a nálánál nagyobb é erősebb erőcsatárokkal, illetve a nála kisebb, de gyorsabb kiscsatárokkal. Stokes tulajdonképpen egy kész játékos, így kockázat nélkül elvihető, de nagy potenciál nincs benne, így elsősorban playoff-csapatoknak lehet érdekes a második kör közepétől. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=wDIG8QWX1s8


Dwight Powell

Osztály: Senior (végzős)
Születési év/Magasság/Súly: 1991/210 cm/107 kg
NBA hasonmás: Mason Plumlee
Várható drafthely: második kör közepe-vége

Rosco Allen stanfordi csapattársa 4 év NCAA után jelentkezett a draftra, azonban hiába tűnik nagyon tehetségesnek, egyelőre „tweener”-ként van elkönyvelve – vagyis egy erőcsatár bőrébe bújt kiscsatárról beszélünk. 3.1 gólpassza kiemelkedő, láthatóan nagyon szépen olvassa a játékot, magasságához képest nagyon gyorsak a lábai, komoly rugói vannak – de a palánk alatt nagyon könnyen el lehet nyomni, a hármas posztra pedig nem elég gyors és fordulékony. Ráadásul negyedik évére 11 százalékot esett a büntetőszázaléka, ezt nagyon nem szeretik a scoutok. 

Ami miatt mégis elvihetik, az a személyisége: valódi vezető, képes összefogni a csapatát a pályán, és azon kívül is, illetve azonnal be tud illeszkedni bármilyen közösségbe. Ez különösen fontos a hozzá hasonló játékosok esetében, mivel elképzelhető, hogy profi pályafutása elején elég sokat kell majd ingáznia a D-Liga és az NBA között. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=mNCeqBEwURk


James McAdoo

Osztály: Junior (harmadéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1993/206 cm/106 kg
NBA hasonmás: Eddie Griffin
Várható drafthely: második kör közepe-vége

Egy különleges játékossal zárjuk az erőcsatárok sorát. James McAdoo az egykori alapszakasz-MVP Bob McAdoo távoli rokona, az elmúlt három évet a North Carolinán töltötte – ugyanakkor maradandó nyomot nem hagy maga után az egyetemi kosárlabdában, pedig előtte a legmagasabb szinten jegyezték a nevét. A 2011-es NCAA-évfolyamban minden rangsorban Top10-ben volt, köszönhetően annak, hogy 2009-ben U-16-os kontinenstornát, 2010-ben U-17-es VB-t nyert a Team USA tagjaként, 2009-ben pedig az év játékosának választotta az USA amatőrszövetsége. Középiskolás végzősként  McDonalds és a Jordan Brand Classic tornán is megosztva kapta az MVP-Díjat az azóta már az NBA-ben edződő Anthony Davisszel, illetve Michael Kidd-Gilchristtel – ám első NCAA-éve nem sikerült annyira jól, mint gondolta, ezért úgy döntött, hogy marad.

Ez rossz húzásnak bizonyult, mert a játéka nem igazán fejlődött tovább, kicsit elveszett az NCAA tengerében, ráadásul folyamatosan magatartásbeli problémái voltak – nem véletlen, hogy a halálos autóbalesetben elhunyt kiváló, de eléggé öntörvényű Eddie Grifffinhez hasonlítottuk. Hogy végre mondjunk róla valami jót is: másban is hasonlít Griffinre, méghozzá a szenzációs csuklójában: már középiskolás korában is remekül dobott kintről, és ezt nem felejtette el. Ha egy kicsit összeszedettebb lenne, akkor elit játékos válhatna belőle akár erőcsatár, akár kiscsatár poszton is: külső dobásain kívül kiváló a térlátása, villámgyorsan indul, jó a lábmunkája, jól védekezik, lehetne belőle akármi. Ha lesz egy olyan GM és vezetőedző, aki felvállalja, hogy ne csak játékost, hanem embert is faragjon belőle, akkor nagyon sokat hozhat a konyhára, de erre nincs garancia: McAdoo egyelőre afelé tendál, hogy az elvesztegetett tehetségek táborát gyarapítsa. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=NIRWqt5OX5M

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus