NBA Playoff 2014: A második kör előzetese (4/4)

Magyar idő szerint kedd hajnalban már elindult a rájátszás második köre, így természetesen végigvesszük a konferencia-elődöntők párosításait is. Szerda hajnalban összecsap a címvédő Miami Heat és a kihívó Brooklyn Nets. Ennek a párharcnak a mottója: egy nyár alatt "túlvásárolható"-e a Heat, avagy mennyit ér az alapszakasz?

Miami Heat (2.) – Brooklyn Nets (6.) (Első mérkőzés: 2014. 05. 07. 01:00)

Mi történt eddig? A Heat kétszeres címvédőként nem volt túl aktív a nyáron, Mike Millert nagy fizetése miatt kitették, helyette reaktiválták Greg Odent és visszaigazolták korábbi 1/2-esüket, Michael Beasley-t, de igazán egyikük sem hozott változást a csapat életében. Erik Spoelstra tanítványai nem fektették minden energiájukat az alapszakaszba és bár az Indiana hibái után esélyük nyílt befutni a konferencia első helyére, ezt végül nem tették meg, így a Charlotte Bobcats volt az ellenfelük az első körben. A Bobcats legnagyobb fegyvere, Al Jefferson sérüléssel küzdött a teljes széria alatt, így kissé lötyögős stílusban is a Miami mutatta be az első kör egyetlen söprését – négy sima meccsen jutottak a második körbe.

A Nets szezonja jóval érdekesebb eddig, hiszen a nyári nagybevásárlás és bajnoki álmok után elég hamar kijózanodtak a gárda szurkolói, ugyanis 10-21-es mérleggel fordultak 2014-re – innentől azonban egy csapásra megváltoztak a dolgok, összeállt a csapat és nyerték a meccseket, a szakvezetőként debütáló Jason Kiddet kétszer is a hónap edzőjének választották. Brook Lopez sérülése ellenére is stabilan szerepeltek a hajrában, de végül letankolták magukat a 6. helyre, hogy elkerüljék a Bullst és az Indianát. Ez végül nem igazán jött be, ugyanis a Toronto ellen alaposan megszenvedtek – olyannyira, hogy az inkonzisztens játékuk eredményeként a szívvel-lélekkel küzdő harmadik kiemelt a továbbjutás kapujában állt öt meccs után. A Nets megrázta magát és Williams vezérletével kiharcolták a hetedik meccs jogát – hogy ott egy sima meccs végét majdnem elrontsák, csak Paul Pierce blokkján múlt, hogy itt lehetnek a második körben.

Az alapszakaszban viszont igazi mumusa volt a Nets LeBron Jameséknek. Ez már az előszezonban elkezdődött, ahol kétszer is a Brooklyn bizonyult jobbnak, ám rögtön november elsején élesben is legyőzték a bajnokot. Ez sem volt elég, a szezon során még háromszor megtették ezt, így kisöpörték a Heatet – az előszezonnal együtt 6-0-ra vezetnek eddig ebben a szezonban. Igaz, a négy tétmeccsből három is csak egy ponttal dőlt el, de sokatmondó, hogy a szoros végjátékokat rendre Pierce-ék tudták behúzni, a playoffban ez különösen sokat érhet.

Frontcourt. A Miami felső hármasa lesz a nagyobb kérdés, ugyanis a small-ballt kedvelő gárda az alapszakasz végén és a Bobcats ellen is a Haslem-Bosh magasember párossal kezdett James mellett, de a szintén small-ballt játszó Brooklyn ellen érdemes lehet inkább az első kört kiülő Battiert bevetni. Jamesre nem igazán volt ellenszere a Netsnek eddig, valószínűleg most sem fogják tudni megállítani – de az érdekes mindenképpen Chris Bosh szerepe lesz. Al Jefferson még fél lábbal is lejátszotta a Heat magasait, de a Brooklynban nincs klasszikus center – viszont Bosh-nak Garnettről sincsenek szép emlékei. Mégis ő lehet a mérleg nyelve, ha védekezésben összeszedi magát és a tempói ülnek, egyértelműen X-faktor lehet. Ha magas szerkezettel játszik Spoelstra, kihasználhatják Pierce-ék gyengeségeit a festékben annak ellenére, hogy mondjuk Haslem nem az a megfoghatatlan játékos, ha viszont Battier kezd, védekezésben lesz fontos szerepe Joe Johnson ellen. Ő lehet a másik X-faktor, hiszen ha sikeresen le tudja lassítani a Brooklyn pontgyárosát és mellé egy-két saroktriplával szét tudja húzni a pályát, el is döntheti a párharcot a címvédő számára.

Itt át is térhetünk a Netsre, ahol a Johnson-Pierce-Garnett trió játszik ezeken a posztokon. Mindhárom klasszis játékos, de egyiküknek sem erőssége a védekezés - Garnett elit volt ebben korábban, de egyre kevesebbet tud pályán tölteni és egyre kevésbé ér oda, ahova kell. Ezt pedig Bosh kinti dobásai megbüntethetik, vagy a csereként beálló Andersen ellen lehet gondban a festékben. Pierce rutinja sokat érhet, de Jamesék sem nyeretlen kétévesek, a két klasszis több nagy párharcot is vívott az évek során és nem mindig LeBron került ki győztesen. Valószínűleg sokat fogják majd egymást, de Jamesnek Joe Johnsonnal is lesz dolga, aki jelenleg egyértelműen a Nets vezére, hatékonyan és jól játszik. Viszont az ő vérét szívhatja Battier, James, esetleg Wade is – mindegyikük jó védő és képes lehet megakasztani a Brooklyn amúgy sem mindig olajozott gépezetét. Itt pedig el is érkeztünk a Nets-frontcourt legnagyobb gondjához, jelesül, hogy nincs igazi pióca-védőjük, akit Jamesre, extra small-ballnál Wade-re tennének és sikeresen fékeznék meg. Pierce és Johnson sem rossz védők, a rutinjuk is megvan, de ők egyértelműen a másik oldalon villognak és a kispadon sincs igazi védőfenomén – Kirilenkót sem tennénk mondjuk Tony Allen mellé.

Ezzel tovább is léphetünk a frontcourt-rotációra, ahol elég sok opciója van a floridaiaknak. Amennyiben Battier kezd a Heatnél, a padon ott van Haslem, Andersen és esetleg Oden is, akit centerként be lehet dobni, ha tömegre van szükség a palánk alatt. A Birdman a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is borzasztóan hasznosan kezdte a rájátszást, elöl-hátul megbízhatóan teljesített, atletikussága aranyat érhet Garnették ellen. Amennyiben Haslem marad a kezdőben, utóbbi kettő akkor is megoldhatja ezt ebben az esetben ráadásul Battier révén szerkezeti változtatásra is van lehetőség a floridaiaknál. Erre használható még James Jones, Rashard Lewis vagy akár Michael Beasley is, Spoelstra kedvére keverheti a kártyákat. A Charlotte ellen Jones játszott nagy szerepet, ültek a dobásai, a korábbi tripladobó-bajnok különösen akkor kaphat minőségi perceket, ha Battiernek nem megy a játék.

A felső posztokon gyengébb a Nets-rotáció, mint amire számíthattunk korábban. Plumlee súlytalan volt a Toronto ellen, akárcsak Kirilenko, az ifjonctól is, de különösen a veterán orosztól több kell, hogy a gyorsan és összeszokottan játszó bajnok ellen a Garnett-Pierce kettős ne dőljön ki túl hamar. Ezen a leginkább Andray Blatche segíthet, bár a Raptors ellen neki sem ment igazán, még mindig ő tűnik a leginkább bevethetőnek, ha szerkezetileg változtatni akarnak. Itt kell megemlítenünk Mirza Teletovicsot, aki talán a legkiegyensúlyozottabban teljesített az első körben a Nets padján, a kinti dobásai sokat érhetnek ebben a párharcban is – a Brooklyn idén minden meccsen jól dobta a hármasokat a Miami ellen.

Backcourt. A Miaminál továbbra is Dwyane Wade térdein múlik a legtöbb, a klasszis hátvéd egészségesen és hatékonyan játszott a Charlotte ellen, de most jóval nehezebb dolga lesz. Mindenesetre, ha ő 18-20 pont körül tud átlagolni jó mezőnyszázalékkal, az sokat jelenthet a Heatnek. Nincs rá igazi védője Kiddnek és a betörései után a festékben sem áll egyetlen monstrum se – idén csak két meccset játszott a négy vesztesből ellenük, de húsz felett szórt mindkettőn. Mellette Chalmers tökéletesen illik a rendszerbe, aktív védekezésére nagy szükség lesz Deron Williams ellen, a tripláira pedig támadóoldalon, de ő az, aki mindig a legnehezebb pillanatokban hozza az extrát, az elmúlt két rájátszásban a nehéz sorozatokban mindig volt legalább egy kiemelkedő meccse.

A Netsnél Williams óriási kérdőjel, a Toronto ellen teljesen háttérbe húzódott és kulcspillanatokban hibázott. Ebben szerepe lehetett kisebb sérülésének is, de tény, hogy ennél többet kell mutatnia – a Heat zónája ellen főleg a hármasait kell megbízhatóan bedobálnia. Mellette a Toronto elleni széria első öt meccsén Livingston kezdett, de az utolsó két (győztes) találkozón Anderson volt a párja, alighanem ez is marad a felállás. Anderson legnagyobb feladata Wade lassítása lesz, emellett támadásban aligha kap komoly szerepet, főleg, hogy nem megbízható dobó kintről.

A hátvédek rotációjában szintén van egy nagy kérdés a Heatnél, Ray Allen kritikán alul szerepelt a Bobcats ellen, de tavaly is leírták a rájátszásban, aztán láttuk, mi lett a vége. Most már aktivizálnia kell magát a triplavetőnek, mert az ő kosarai égetően szükségesek a bajnok számára; motivációból nem lesz hiány, hiszen két ex-bostoni társa, Garnett és Pierce a túloldalon lesz. Mellette Cole kaphat aktív perceket, a kullancs-védekezése sokat érhet Williamsen, támadásban pedig tőle is a hármasokat várja Spoelstra. Mellettük Toney Douglas bevethető még, vagy James Jonest dobóhátvédként ide is számolhatjuk, de jó esély van rá, hogy extra alacsony szerkezetben egyszerre három hátvéd is a pályán lesz.

A Brooklyn itt sem áll igazán jól, a padról egyedül az eddig kezdőként játszó Livingstonra lehet számítani, a veterán hátvéd a nehéz és fontos kosarak szerzőjévé lépett elő a rájátszás első körében, rá mindenképpen komoly szerep hárulhat, de ő sem igazán veszélyes kintről, nem volt triplája eddig az idei playoffban. Erre Thornton lenne alkalmas, a Kingstől megszerzett triplaágyú viszont nagyon gyenge volt a Raptors ellen – egészen az utolsó meccsig, ahol 17 pontot szórt. Óriási szüksége lenne rá Kiddnek, mert ha ő hasztalan, gyakorlatilag nincs variációs lehetősége, vagy működik a játék, vagy nem.  

Edzők: Erik Spoelstra már két rájátszást lemenedzselt elsőrangúan, jó és bátor döntéseket hozva. Tökéletesen ismeri a játékosait, a fizikai állapotukat és azt, hogy mikor, kitől, mire számíthat. Meg mer húzni  bármit és a játékosai hisznek benne, ennek egyik jele Battier kihagyása volt, a korábbi alapember egy szó nélkül elfogadta a helyzetet és hogy rá később lesz szükség – mint ahogy a helyére beálló James Jones is azonnal elfogadta, hogy most ő kell a csapatnak azután, hogy addig perceket (sem) kapott. A másik oldalon Kidd továbbra is kérdéses, a gyenge kezdés után összerakta a csapatot, de a rájátszásban igazán nem tudott változtatni a játékon. Ő sem fél akár a kezdőjét is felforgatni, ha arra van szükség, de Livingston kihagyása nem hozott áttörést, a játékra nem igazán volt befolyása. Játékosként sok nagy csatát átélt, de edzőként még mindig rutintalan, ez pedig a bajnok ellen egy playoff-párharcban könnyen kijöhet.

Konklúzió: Alapesetben esélyesebb a Heat, de intő jel számukra, hogy ezt a Brooklynt idén még egyszer sem sikerült legyőzniük. A Nets sztárjai közül valaki mindig megszórta magát, igaz, most aligha úgy fognak védekezni Jamesék. Pierce-ékben hét meccs és egy nagy hullámvölgy van már, a Miami viszont négy sima meccs után mindenképpen pihenten, de semmiképp sem feltüzelten érkezik a sorozatba. Persze nem kell nagyobb motiváció annál, hogy négyszer kaptak ki a Netstől az alapszakaszban és attól, hogy nem titkoltan az ő legyőzésükre állt össze ez a csapat Kidd kezei alatt. A kulcs mindenképpen a védekezés lesz, hiszen mindkét félnél kellő mennyiségű klasszis van ahhoz, hogy működjön a támadójáték – aki ezt szét tudja tördelni, több labdát tud szerezni és jobban tudja kihasználni a lehetőségeit, az fogja megnyerni a párharcot. A védekezésben szerintem egyértelműen a Heat jár előrébb, az alapszakaszban erre nem fektettek hangsúlyt, most valószínűleg másképp lesz, elég csak Battier munkájára gondolni korábban Duranten vagy Anthonyn a playoffban – Johnson sem lehet nyugodt. Ezért, a bajnok szívéért és a hazai pálya előnyéért nálam 4-2-re nyer a Miami, de ha nem pörögnek fel időben, már az első meccsen megdőlhet a dolog.

A párharc története/érdekességei: A New Jersey Nets kétszer találkozott eddig a Miami Heattel, mindkétszer a floridaiak kerültek ki győztesen, 2005-ben az első körben 4-0-ával, 2006-ban a másodikban 4-1-gyel jutott tovább a Heat. Azokból a csapatokból mára csak Wade és Haslem maradt játékosként – Jason Kidd viszont ott volt a pályán mindkét sorozatban a Nets színeiben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus