NBA Playoff 2014: Az első kör előzetese (4/8)

Végre itt a rájátszás – végigvesszük, hol, mire számíthatunk. A Los Angeles Clippers és a Golden State Warriors párharcának mottója: sok hűhó semmiért? Avagy mire mehet egy csapat magasemberek nélkül.

Los Angeles Clippers (3.) – Golden State Warriors (6.) (Első mérkőzés: 2014. április 19., 21:30)

Mi történt eddig? A Clippers a nyáron megpróbált mindent, hogy több szintet léphessen egyszerre: Doc Riverst átcsábították Bostonból, Paul Pierce-éket viszont nem sikerült vele együtt "átcserélni" a nyugati partra. Eric Bledsoe és Caron Butler távoztak, Darren Collison, JJ Redick és Jared Dudley érkeztek, ám a palánk alatt csak Antawn Jamisont és BJ Mullenst tudták felvonultatni az év elején. Egész idényben kiegyensúlyozottan, jól szerepeltek, gyakorlatilag hullámvölgy nélkül vitték végig az alapszakaszt - kettő meccs volt a legtöbb, amit zsinórban veszítettek, hármat egyszer sem. A deadline előtt még Danny Grangerrel, Hedo Türkogluval és Glen Davisszel is erősítettek, így gyakorlatilag egy komplett, papíron tökéleteshez erősen közelítő állományuk van.

A Golden State megszerezte Andre Iguodalát, ám ez Jarrett Jack és Carl Landry távozását jelentette. A palánk alatt Marreese Speights-cel és Jermain O'Neallal próbálták pótolni a Landry után hagyott űrt, a csereirányító problémájával viszont nagyon sokáig gondjuk volt. A cserehatáridő lejárta előtt előbb Jordan Crawforddal, majd a projekt megbukása után Steve Blake-kel próbálkoztak - utóbbival már sikeresen. Két egészen kiváló időszakuk volt: december utolsó és január első hetében 10 meccset nyertek zsinórban, aztán a február közepétől március közepéig 12 meccsből húztak be 10-et, leginkább ennek a két periódusnak köszönhetően biztosították helyüket a PO-ban. Rossz előjelekkel készülhetnek azonban a rájátszásra: David Lee és Andrew Bogut is a legrosszabbkor dőltek ki.

Az alapszakaszban 2-2-re végeztek egymással a felek, mindkét csapat a hazai meccseit tudta behúzni. A Clippers október 31-én (126-115) és az utolsó egymás elleni összecsapáson, március 12-én (111-98) tudott győzni, míg a Warriorsnak ugyanez karácsonykor, december 25-én (105-103) és január 30-án (111-92) sikerült.

A magasembereknél a Clippers nagyon jól áll. Blake Griffin szépen fejlődött Rivers irányátásval, jóval sokoldalúbb a játéka, mint volt egy évvel ezelőtt, és elvileg jobb állapotban is van - tavaly térdsérüléssel bajlódott a PO-ban. DeAndre Jordan szintén jó irányba haladt, egy polccal feljebb került védekezésben - már nem csak gyenge oldali blokkolónak számít -, támadásban pedig most se vállal többet, mint amennyit tud: zsákol. Nagyon fontos volt Big Baby Davis és Hedo Türkoglu megszerzése, mert a rájátszásban komolyan vehető játékos nélkül rendelkeztek a kispadon a szezon elején. Antawn Jamisonnál és BJ Mullensnél is sokkal jobb kosaras Davis minden hibájával együtt is, és egyelőre úgy tűnik, hogy a török is akar kosárlabdázni. Az alsó posztok telítettsége miatt valószínűleg ő és Matt Barnes is fog négyesben is perceket kapni - alapvetően mindketten hármasok -, így ez a részleg abszolút rendben van.

A túloldalon ennél sajnos borúsabb az összkép. Alapvetően Andrew Bogut, David Lee, Draymond Green, Jermaine O'Neal, Marreesee Speights és Festus Ezeli hatosa legalább olyan erősségű, mint amit a Clippers fel tud mutatni. Ezeli azonban még csak most kezdett el edzeni térdműtétjét követően, Lee a jobb combhajlítója miatt jó ideje nem játszik, és talán ki kell hagynia a teljes PO-ot, Bogut pedig az utolsó héten törte el a bordáját, és nála még nagyobb az esély, hogy a rájátszásban nem láthatjuk. Speights és O'Neal játszhatnak centert, de ezzel egy taktikai lehetőséget elvesztett a GSW: folyamatos small-ballra vannak kényszerítve. Harrison Barnes nyerhet az ügyön a legtöbbet, valószínűleg több lehetősége lesz majd négyesben játszani, és talán kozmetikázhatja pocsék idényét. Bogut elvesztése viszont mindettől függetlenül óriási vérveszteség, mert a védekezés alapját, és az utolsó, elég hatékonyan dolgozó védelmi vonalát vesztette ezzel a Warriors, márpedig ezt sem O'Neal, sem Speights nem lesz képes visszaadni - még ha JO kifejezetten jó produkciót is nyújtott idén.

Magasember-rotáció. Itt el is dőlhet a párharc, hiába nem egy támadófenomén Jordan, és hiába rendelkezik gyakorlatilag csak egy igazi centerrel a Clippers. A pattanózás olyan szinten billenhet a Los Angeles oldalára, hogy ezzel gyakorlatilag meg is nyerhetik az első kört Riversék. Tökéletest megközelítő dobóesték kellenek a Warriorstól, amire képesek, de hogy négyszer is megverjék ezzel a Clipperst úgy, hogy pályahátrányban kezdenek, elég lehetetlen küldetésnek tűnik. Márpedig ha nem dob messze átlag fölött a Warriors, akkor a pattanók nagy részét a Griffin-Jordan duó fogja összekaparni, onnan pedig indulhat a Lob City. Lee és Bogut visszatérésére is nagy szükség lenne, mert akkor viszont már közel sem dől el ennyire a pálya a Clippers felé a magasembereknél, és ez esetben gyakorlatilag teljesen kétesélyes lenne az egész párharc is.

A periméteren borzasztóan komoly névsor van mindkét oldalon, a párharc minőségét és látványosságát is garantálják egyben. A Clippers talán a liga legjobb alsó három posztjával rendelkezik, hiszen Chris Paul mögött Darren Collison van irányítóposzton, JJ Redick és a Legjobb Hatodik Ember díjáért idén is komoly eséllyel induló Jamal Crawford viszi a kettes posztot, hármasban pedig a már említett Matt Barnes - Hedo Türkoglu duó mellett be lehet vetni Jared Dudley-t és Danny Grangert is, brutális névsor, gyenge pontok nélkül. Kimeríthetetlen mennyiségű lehetőséget biztosít ez az állomány Riversnek, és small-ballra is tökéletesen alkalmas.

A túloldalt sem kell nagyon bemutatni, mert ha nem is veszik talán fel a versenyt mennyiségben az ellenféllel, minőségben a Warriors is ligaelit PG-SG-SF posztokkal rendelkezik. Steph Curry mögött Steve Blake dirigál, az ő megszerzése nagyon fontos volt a deadline előtt, mert stabilitást ad az együttesnek, ami a szezon első felében teljesen hiányzott az oaklandiek kispadjáról. Kettes és hármas poszton foroghatna Andre Iguodala, Klay Thompson, Harrison Barnes, Draymond Green és kis ideig Jordan Crawford ötöse, de a magasemberek "elhullásával" Green szinte biztosan oda lesz ragaszva négyesbe, Barnes pedig szintén fog erőcsatárként is funkcionálni. Összességében azért ezzel a kerettel sincs probléma, jól lehet forgatni, hiszen Blake-t is lehet játszatni Curry mellett - ahogy ezt tették tavaly Jackkel -, ráadásul a PO egyébként sem a 10-11 emberes rotációkról szól.

A hátsó posztok rotációjában két egészen minőségi keret csap össze. A Warriors kisemberein jóval nagyobb lesz a nyomás, mivel nekik kell megnyerni a meccseket az elfogyó magasemberállomány miatt. Curry és Thompson 25-30 pontos meccsekre van kényszerítve, jó dobószázalékkal, különben a Golden State továbbjutási esélyei minimálisra csökkennek. Iguodala szerepe érdekes lehet, neki majd valószínűleg Crawfordot kell a legtöbbször fognia, és ezzel a Clippers egy komoly fegyverét veheti ki a GSW, de a többi összevetésben szinte fölösleges azt figyelni, ki kit fog fogni, megfogni ugyanis senki nem tudja az ellenfél játékosát. A védekezés mindkét oldalon működik, de leginkább csak adott időszakokban. A Warriorsnél ezért is problémás Bogut sérülése, mert az egész rendszer vezérét vesztette a Golden State, így a külső posztokon valószínűleg a besegítések sem mennek majd olyan flottul, mint mentek az ausztrállal.

Edzők. Nagyon érdekes viadal lesz a két tréner között. Doc Riverst a liga egyik legjobb ezőjének tartják, és Mark Jacksonról is elismerően szól a média és a többi szakember is. Abban egyeznek, hogy mindkettejüket inkább jó pszichológusnak tartják, mint óriási stratégának - nagyon jól megtalálják a hangot játékosaikkal, kiváló légkört teremtenek csapatuknál és ezáltal könnyen tudják motiválni fiaikat. Ami nagy különbség, hogy Jackson jóval tapasztalatlanabb. Rivers már bajnokságot is nyert és valószínűleg rutinból tudja már azt, amit Jackson még csak most fog megtanulni, hibák, kínkeserves évek után. Ami viszont még ennél is fontosabb lehet, hogy a Golden State trénere körül forr a levegő az utóbbi hetekben, több segédedzőt is eltávolítottak posztjáról és minden héten felmerül, hogy nem megfelelő PO-szereplés esetén elküldik az egyébként kifejezetten jó eredményeket hozó és játékosaival jó viszonyt ápoló mestert. Riversnek ilyen gondja nincs, hiszen ő hozza meg a személyi döntéseket is az együttesnél, egyeduralma ilyen szempontból kifejezetten előnyös.

Konklúzió. Hatalmas jelentősége van annak, mikor épülnek fel a Warriors sérültjei, már ha egyáltalán felépülnek, addig ugyanis csak Curry és Thompson zsenialitásában bízhatnak a Golden State-nél, összességében és főleg a pattanózás miatt erősebb képet mutat a Clippers. Ha felépül legalább Lee, de még Bogut is, akkor ez az párharc klasszikus is lehet, mert az állományok alapján két, szerintem akár a végső győzelemre sem esélytelen gárda csaphat össze, ahol teljes mértékben az adott napi forma dönt, és ebben az esetben még a pályaelőnynek sem lenne túl nagy jelentősége szerintem. A magas színvonal, sok pont mellett elég paprikás hangulatú is lehet a párharc, tekintve hogy két olyan csapatról beszélünk, akik kifejezetten nem kedvelik egymást, nem egyszer kaptak már össze a pályán az utóbbi két esztendőben.

Tipp. Mivel bordatöréssel nem sűrűn szoktak kosárlabdázni, Lee körül pedig nagy a ködösítés ahhoz képest, hogy "csak" a combhajlítójával van probléma, így arra számítok, hogy nem tér vissza egyikőjük sem időben. 4-1 a Clippers javára.

A párharc érdekessége/történelem: Bár egy divízióban vannak, rájátszásban még soha nem találkoztak egymással. A Warriors a '70-es évek vége óta a Run TMC korszakot leszámítva, a Clippers pedig soha nem volt folyamatosan állandó résztvevője a PO-oknak, így nem annyira meglepő ez.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus