NBA Playoff 2015: A második kör előzetese (2/4)

Tegnap este elkezdődött a rájátszás második köre - a Houston Rockets és a Los Angeles Clippers párharcának mottója: "Cry me a river!".

Houston Rockets (2.) – Los Angeles Clippers (3.)
(Első mérkőzés: 2015. május 05., kedd, 03:30)

Mi történt eddig? A Houston a sérülések ellenére is kiváló alapszakaszt futott, James Harden igazi vezére volt az együttesnek akkor is, amikor több kezdője is hiányzott a texasi gárdának, Corey Brewer és Josh Smith megszerzése is telitalálatnak bizonyult, így végül nyugat második helyén végeztek - igaz, Donatas Motiejunas és Patrick Beverley pont a rájátszásra estek ki sérülések miatt. A PO első körében könnyedén mentek át a több sebből vérző Dallason, akiknél az egészség mellett a csapategységgel és a palánk alatti védekezéssel is voltak gondok. A Rockets magasemberei meglepően jól dobálták a büntetőket is, bár az első két meccs után erősen visszaesett védekezésük - az utolsó meccs pedig bakiparádévá alakulat -, ami a rájátszás további részében végzetes is lehet.

A Clippers ugyanolyan mérleggel végzett az alapszakaszban, mint a Rockets, de mivel divízióelső lett a Houston, így ők kapták a második kiemelést, a Los Angeles a harmadikat. Ennek eredményeként Chris Pauléknak az első körben a bajnoki címvédő Spursszel kellett szembenézniük, és minden idők egyik legjobb első körös párharcában átlépték saját árnyékukat - két meccset vesztettek otthon, de kétszer is nyerni tudtak idegenben, így jutottak tovább 4-3-mal. Sokba kerülhetett azonban a nagy tett, mert egyrészt a Clippers kezdői 40 perc körül/fölött átlagoltak, másrészt Glen Davis a hatodik, Chris Paul pedig a hetedik meccsen sérült le. Bár Big Baby sérülése nem súlyos annyira, Paul játéka kérdéses, nélküle pedig szerintem szemernyi esélye sincs adott napon a Rockets ellen a Los Angelesnek, legyenek akármilyen jó formában is.

Az alapszakaszban 2-2-re végeztek a felek, ami tekintve, hogy az utóbbi években nagyon nem ment Hardenéknek a Clippers ellen, az ő szempontjukból még jónak is számít. Az első két találkozót Doc Riversék húzták be - november 28-án 102-85-re nyertek Houstonban, február 11-én pedig 110-95-re Los Angelesben. Két héttel később, Texasban tört meg az átok, amikor a Rockets nyert 110-105-re, majd március 15-én idegenben is győztek Howardék, ekkor 100-98 arányban múlták felül ellenfelüket.

A periméteren Chris Paul állapota döntő lehet. Alapvetően hatalmas gondokat okozhat a Houstonnak az élete formájában játszó irányító, hiszen Patrick Beverley hiányában állandó védő nincs rá a Rocketsnél - Trevor Ariza adott szituációkban foghatja, meccsenként 35-40 percre szinte kizárt -, csak a palánk alatti emberek védekezésben bízhat ellene a Houston, illetve talán Corey Brewer tudja majd lassítani némileg, viszont Paul eleinte biztosan nem lesz 100%-os combizomhúzódása miatt, az pedig döntő lesz, hogy mennyire sikerül őt megfognia a texasiaknak. Cserébe a túloldalon Hardenre sincs igazán embere Riverséknek, de az ő védését általában nagyon jól meg szokták oldani - az utolsó két meccsen sem mezőnyből volt hatékony, hanem a büntetői miatt.

Kulcs lehet a párharcban, hogy a Rockets irányítói kit és hogyan tudnak levédekezni, JJ Redicken ugyanis nem kifejezetten lehet pihenni, Jason Terrynek és Pablo Prigioninak sem ő az ideális ember, és mivel Pault egyikőjük sem foghatja - próbálkozni valószínűleg fognak ezzel is, de szinte kizárt, hogy ha CP3 egészséges, akkor esélyük legyen ellene -, így marad Redick/Crawford és Matt Barnes, aki viszont fizikailag mindkettejüknél sokkal keményebb, támadásban pedig nagyon veszélyes őt feladni. Fontos lesz az is, hogy Jamal Crawford és Austin Rivers legalább megközelítsék a Spurs elleni formájukat - előbbinek voltak teljesen off meccsei is, de utóbbi nagyon sokszor, az előzetesen vártaknál sokkal többször volt használható. Kulcsszerepe volt a győzelemben a kis Riversnek, és most is ez lehet, főleg ha Paul jó ideig nem lesz teljes értékű. A Rockets Prigioni és főleg Brewer segítségével szerintem jobban áll a padon, utóbbi elöl-hátul képes akár meccsnyerő X-faktor is lenni.

Alapvetően Paul állapota lesz a meghatározó szerintem, de ettől függetlenül is érdekes párharc elé nézünk. A Rockets ellen dobják ugyanis a legrosszabbul a triplát az ellenfelek (32.2%), a Clippers viszont a harmadik legtöbb triplát dobja be (10.1) a harmadik legjobb százalékkal (37.6%), itt erősen kérdőjeles, hogy melyik gárda tudja a másikra erőltetni akaratát. Ugyanez lesz a helyzet az eladott labdákkal is, hiszen a Los Angeles a második legkevesebb labdát adja el arányaiban (11.6% TOV), a Houston viszont az ötödik legtöbbet harcolja ki (14.6% TOV). Hardennek nagy estéi lehetnek főleg a vonalon, mivel leginkább vezetésével végzett az alapszakaszban a Rockets a hatodik helyen a bedobott büntetőket a mezőnykísérletek arányában nézve (.223 FT/FGA), ebben viszont kifejezetten rossz a Clippers, ők nagyon sok ingyen pontot engedélyeztek az ellenfélnek, 27-ek voltak csak (.231 FT/FGA).

A magasembereknél óriási formában van Blake Griffin, de szerintem mennyiségi előnye van jócskán a Rocketsnek. BG hatalmasat játszott a Spurs elleni széria szinte összes meccsén - voltak hibái, meccseket eldöntő eladott labdái is többek között, viszont védekezésben és pattanózásban is összekapta magát, és erőcsatár posztról is nagyon jól irányított. Nem lesz azonban most egyszerű dolga, hiszen Terrence Jones egyáltalán nem rossz védő, de ha esetleg ő nem tudja tartani Griffint - bőven van erre esély -, akkor ott van még mindig Dwight Howard vagy a padról a Houstonban teljesen új játékossá váló Josh Smith is. Kevin McHale-nek tehát bőven vannak opciói - DeAndre Jordant az alley-oopokon kívül továbbra sem kell fogni, még ha védekezésben azért borzasztóan nagy csatát is fog vívni Howarrdal.

Ennél a párharcnál megkerülhetetlen a Hack-a-player taktika, amelyet bevetettek mindkét csapat ellen, de amíg ez Jordannél azért többször is bejött, addig a Rockets magasemberei az alapszakaszhoz képest borzasztóan sokat javultak, gyakorlatilag használhatatlannak bizonyult ez a módszer ellenük, és így például Clint Capela is nagyon hasznos tagja tudott lenni a csapatnak - Howard pihentetése esetén a svájci is fel tudja venni a versenyt atletizmusban Jordannel. Ami óriási hátrány a Clippersnek, hogy gyakorlatilag csere nélkül kell nyomnia Griffinnek és Jordannek, így akár a Hackelés, akár faultgondok esetén súlyos problémákba ütközhetnek. Glen Davis ugyan játszott a hetedik mérkőzésen a Spurs ellen, de kétséges, hogy milyen az állapota, Spencer Hawesékat pedig egyszerűen nem lehet pályára küldeni - nem biztos, hogy az egyébként Hawes ellen kitűnő opciónak számító Smith-Jones páros ellen jön el a pillanat, hogy Doc Rivers elkezd megbízni az egyébként pocsékul játszó magasemberben.

Lesz azért bőven kérdőjel a palánkok alatt, hiszen minőségben talán a Clippers kezdői tűnnek jobbnak, mennyiségben azonban nincs egy szinten a két gárda, nem a Los Angeles javára. Emellett a Clippers nagyon gyenge támadópattanózó csapat, ugyanúgy 28-ak (22.8% ORB), mint ahogy a Rockets 28. védőpattanózásban (72.9% DRB) - itt valamelyik csapat nem várt előnyre tehet szert, ha javulni tud az alapszakaszhoz képest. Cserébe mindkét csapat a liga első harmadához tartozik a túloldali palánk alatt - a Clippers jó a védőpattanóknál, míg a Rockets a támadóknál. Mindkét gárda nagyon jó az effektív mezőnyszázalékot nézve egyébként - a Clippers konktrétan második volt (53.3% eFG) -, viszont míg Riversék a védekezésben már közel sem ennyire hatékonyak (49.3% eFG, 14.), addig a Houston ezen az oldalon is a legjobb 7-be tartozik (48.6% eFG).

Edzők. Az kérdés nélküli, hogy Doc Riverst többre tartja a szaksajtó és gyakorlatilag mindenki, nagyon szépen összeszedte a társaságot fejben, most már kiélezett párharcot is tudtak nyerni, fel tudtak állni többször is a padlóról, és többen életük legjobb formájában vannak. Kevin McHale azonban ebben az évben eddig meggyőzőbb, mint korábban - igaz, az évközi változások után a kereti is jobb, sokkal több jó védő van a csapatban, akiket viszont jól forgatott eddig. Riversnek most is bizonyítania kell, mert bár nem ül akkora stratéga az ellenfél kispadján, mint az előző körben, nekik nehezebb a helyzetük, mint a Spurs ellen.

Konklúzió. A Clippers kezdőötöse félelmetesen jó játékot mutatott be az alapszakasz második felében, a PO első kanyarjában pedig még erre is rá tudtak pakolni. Nem hiszem, hogy meg lehet kérdőjelezni ezek után, hogy mennyire jók ők így öten, de a padról annyira kevés a bevethető emberük még a meglepetés Austin Riversszel is, hogy hét darab 40 perces meccs után már a kezdőktől is várható lesz némi visszaesés, főleg Paul sérülése után. A Rocketsnek a védekezését kell összeszedni, mert a Mavs elleni 3-5. meccsen mutatott forma ezúttal szerintem kevés lesz, az a játék még a viharvert Dallas ellen elég volt, most viszont az ellenfél jobb. Ettől függetlenül mélyebb csapatnak tartom a Houstont, ráadásul többet is pihenhettek jócskán, ennek pedig egy ilyen első kör után ki kell jönnie hosszútávon.

Tipp. Houston Rockets 4-2.

A párharc érdekessége. Egyetlen egyszer találkozott a két gárda a PO-ban: 1993-ban Hakeem Olajuwonék mentek tovább az első körből 3-2-vel, majd kaptak ki a Seattle Supersonics ellen a következő kanyarban - igaz, utána a két csapat teljesen más pályát futott be, hiszen a Houston két bajnoki címet nyert zsinórban, a Clippers pedig Donald Sterling lesajnált játékszere maradt még jó ideig.

Bármilyen jónak is tűnik azonban a párosítás, egy újabb klasszikus mellett az is benne van ebben a párharcban, hogy minden idők legkevésbé nézhető sorozata lesz. Képzeljük el a fél életét a büntetővonalon töltő Hardent, illetve a Chris Paul - Doc Rivers párost a többi Clippers-játékossal és alkalmazottal kiegészülve, akik az NBA leghisztisebb csapatának számítanak. Leginkább csak az a kérdés, hányszor fogja kiosztani 25.000 dolláros büntetését a liga a Los Angeles-i oldalra a játékvezetők kritizálása miatt, nem az, hogy történni fog-e ilyen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus