NBA Playoff 2015: A második kör előzetese (4/4)

Vasárnap este elindult a rájátszás második köre - a Warriors és a Grizzlies párharcának mottója: van-e elég tűzerő a Memphisben?

Golden State Warriors (1.) – Memphis Grizzlies (5.)
(Első mérkőzés: 2015. május 6., szerda, 04:30)

Mi történt eddig? A Warriors a nyári edzőváltás és a cserepad feltöltése után olyan alapszakaszt futott, amely minden idők 10 legjobbja közé tartozik: úgy végeztek 67-15-tel, hogy volt egy 16-os és egy 12-es győzelmi szériájuk, sosem vesztettek két meccsnél többet egyhuzamban, és ilyen kétmeccses bukósorozatuk is csak négyszer volt az idény folyamán. Az első körben így a nyolcadik kiemelt New Orleans Pelicansszel találkoztak. Az első két találkozón is többször voltak figyelmetlenek, de ez a harmadik meccsre csúcsosodott ki. 20 ponttal voltak lemaradva, az utolsó negyedet viszont pont ennyivel nyerték Curry faulttal együtt bedobott triplája után - a büntetőt nem ítélték meg a javára. Hosszabbításban nyert a Golden State, ezzel megtörte a Pelicanst, amelyet kisöpört. Az első meccsen a Grizzliest is könnyedén elintézték Conley hiányában, pedig ezúttal sem pörögtek 100%-on.

A Memphisnél nem volt túl nagy átalakulás a nyáron. 21-4-es kezdés után Zach Randolph kiesésénél kerültek gödörbe, január közepén azonban megszerezték Jeff Greent, és 19 meccsből 16-ot behúztak. 41-14 után a hajrá nem jött össze, nagyon sok sérülésük volt a kulcsemberek között is, 55-27-tel csak ötödikek lettek, de pályaelőnyből kezdhettek a Portland ellen így is. A Blazerst az alapszakaszban is kisöpörték, és a két memphisi meccsen sem tűnt úgy, hogy nagyobb probléma lehet, LaMarcus Aldridge-et és Damian Lillardot is teljesen eltűntették. A harmadik találkozón is nyertek, ám Mike Conley arca több helyen is eltört egy ütközés után, ez pedig a mostani sorozatra is komoly hatással lehet. 4-1-gyel ugyan továbbmentek öt meccsen, de az irányító kihagyta a Warriors elleni első meccset, hiányában teljesen esélytelen volt a Grizzlies a győzelem megszerzésére.

Az alapszakaszban 2-1-re nyert a Warriors. Még az idény korai szakaszában, december 16-án nyert saját csarnokában a Grizzlies 105-98-ra. Ezt követően március 27-én találkoztak újra a felek, azúttal azonban Memphisben is jobb volt a Golden State 107-84 arányban. Az alapszakasz legvégén, április 13-án aztán 111-107-re nyert a Warriors Oaklandben. 

A periméteren Conley hiánya abszolút meghatározó - bár Paulnál is ezt lehetett gondolni a Clippers esetében -, nélküle a Memphis támadójátéka csak és kizárólag a belső játékosokra épül, a külső emberek gyakorlatilag használhatatlanok támadásban. Ha van Conley sem éppen a támadójátékáról híres a Grizzlies, de nélküle a lehetőség sincs meg nagyon arra, hogy variálják ezt - Calathes nincs túl nagy formában, Udrih pedig inkább scorer, mint másokat is mozgató egyes. Fordítva nem nagyon kell bemutatni a dolgot, Curry, Thompson és a többiek az alapszakaszban is a liga második legjobb támadójátékával rendelkeztek, ráadásul védekezésben ők is hasonló szintet ütnek meg Thompsonnal, Iguodalával, mint a másik oldal - igaz, ha Conley egészséges, akkor a Conley-Allen-Lee trió talán a legkomolyabb névsor, amit egyéni védőként fel lehet mutatni 1-2-3-as poszton.

Érdekesség, hogy az alapszakasz statokban elég nagy volt a differencia még úgy is, hogy a Golden State-é volt a legjobb (101.4 kapott pont 100 támadásonként), a Memphisé pedig a harmadik legjobb (102.2 kapott pont 100 támadásonként) védelem. A Warriors volt a legjobb az ellenfél effektív mezőnyszázalékában (47.0% eFG), ez pedig még a teljes Memphisnek is kemény lenne, mivel a Grizzlies csak 20. volt támadásban ebben a kategóriában (48.9% eFG). Mindkét csapat nagyon jó volt a szerzett labdákban, de a Memphis védekezésének erőssége az volt, hogy nagyon kevés olcsó pontot engedtek az ellenfélnek, a negyedik legkevesebbet (.183 FT/FGA), ebben például a Warriors csak 22. volt (.217 FT/FGA) - a Golden State azonban egyébként sem a faultok kiharcolásában jeleskedik, úgyhogy kérdéses, mennyi előnyt tud ebből a Memphis kovácsolni majd.

Amiből a Warriorsnak egyértelmű előnye lehet, hogy a triplákat ők dobták a legjobban (39.8%), míg a Memphis ennek kivédekezésében a kitűnő védők ellenére is csak 18. volt (35.1%). Allenék így is, úgy is szenvedni fognak mezőnyből, ha lesz Conley, ha nem, hiszen a Warriors pazarul védekezik a mezőnydobások ellen, ötödik legrosszabb százalékkal dobják ellenük a triplákat (33.7%) és a leggyengébben a ketteseket (45.8%), úgyhogy a memphisi támadójátéknak valami olyas valamit kellene előhúznia négy nyert meccs erejéig, amit nem biztos, hogy tud - az alapszakaszban legalábbis nem tudott.

A palánk alatt óriási csata várható, hiszen Randolph és Gasol találkozik Greennel és Boguttal, itt védekezésben mindkét páros borzasztóan megnehezítheti a másik dolgát, de a statok alapján itt is jobban áll a Golden State, hiszen a festékben Green és Bogut párosa működik a legjobban. Bár Green magasságbeli hátrányban van a két memphisivel szemben, mozgékonyságával Randolph-ot nehéz helyzetekbe sodorhatja, Bogut pedig papíron jól illik Gasolra. Ezeli és Speights is foroghat PF-C poszton a Golden State-nél faultgondok esetén, de itt elsősorban a védekezés lesz a kulcs az alapszakaszgyőztesnél, ha ugyanis a két magasembert limitálni tudják, akkor gyakorlatilag megnyerték a sorozatot.

A másik oldalon is okozhat problémát Green azzal, hogy Randolph-ot kintebb húzza a szokásosnál, de a Warriors játékát a Splash Brothers határozza meg, így Bogutéknak jóval inkább a védekezés lehet a fontos, mint Gasoléknak, akiknek a pálya mindkét oldalán a maximumot kell nyújtaniuk. Egyik csapat sem éppen elit pattanózó, egyik palánk alatt sem, úgyhogy itt akár fölényt is alakíthat ki 1-1 meccs erejéig az egyik csapat - a Memphisnek jó eséllyel csak akkor van sansza a továbbjutásra, ha kihasználják a Golden State közepes védőpattanózását (74.5% DRB, 18.), mert első szándékból az ő támadójátékukkal a Warriors mezőnydobások elleni mutatóit nézve nincs sok esélyük.

Edzők. Steve Kerr eddig álomszezont fut újonc trénerként, és bár a rájátszásban eddig azért nem szárnyalt csapata, 5-0-lal állnak így is, volt már nagy felállásuk a padlóról, úgyhogy egyelőre úgy tűnik, meg tudja oldani a PO-ot is. David Joerger jóval nehezebb helyzetben van nemcsak Conley sérülése miatt, hanem azért is, mert nem nagyon látni, támadásban mivel nőhet ellenfele fölé négyszer csapata, túlzás nélkül varázsolnia kell most valamit ahhoz, hogy továbbjussanak.

Konklúzió. Conley ide vagy oda, a Memphis alapvetően nem rendelkezik olyan tűzerővel, amivel szerintem meg lehet verni ezt a Warriorst. A Golden State védekezését és a Grizzlies támadását nézve hiába fog ki off-nightot akár Curry, akár Thompson, akár mindkét hátvéd, még mindig nem biztos, hogy tud elég pontot dobni a Grizzlies a győzelemhez. Gasoltól és Randolph-tól ember feletti teljesítmény kell, Conley pedig elengedhetetlen, mert nélküle az alapvetően is kicsit statikus offense még statikusabb.

Tipp. Golden State Warriors 4-1.

A párharc érdekessége: még nem találkozott egymással a két csapat a PO-ban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus