NBA Playoff 2015: Az első kör előzetese (5/8)

A Golden State Warriors és a New Orleans Pelicans párharcának mottója: egyenlít a sors vagy marad a papírforma?

(A keleti párharcokat ezeken a linkeken eléritek: Atlanta - Brooklyn, Cleveland - Boston, Chicago - Milwaukee, Toronto - Washington)

Golden State Warriors (1.) – New Orleans Pelicans (8.)
(Első mérkőzés: 2015. április 18., szombat, 21:30)

Mi történt eddig? A Warriors nyara az edzőváltástól volt hangos, a játékosok által imádott Mark Jacksont menesztették a tavalyi első körös kiesés után, helyét Steve Kerr vette át. Az újonc tréner maradéktalanul teljesítette legfontosabb feladatát: elnyerte játékosai bizalmát, és nem is akart nagyon belenyúlni az eddigi játékba, csak a hibákra és azok kijavítására koncentrált. Az aktív rotációba Shaun Livingston, Leandro Barbosa és a Szolnoki Olaj KK-tól Justin Holiday érkezett - utóbbi a történelem első játékosa lehet, aki a magyar bajnoki címet és az NBA trófeát is magáénak tudhatja, ha nyer a Warriors... -, a csapat pedig átgázolt a mezőnyön. Úgy végeztek 67-15-tel, hogy volt egy 16-os és egy 12-es győzelmi szériájuk, sosem vesztettek két meccsnél többet egyhuzamban, és ilyen kétmeccses bukósorozatuk is csak négyszer volt az idény folyamán.

A New Orleansnál nyáron Ömer Asik megszerzése volt a legnagyobb durranás, de a hármas posztot és a padot látszólag nem sikerült megerősíteniük. Tetézte a gondokat, hogy ahogy elindult a szezon, úgy kezdődtek menetrendszerűen a sérülések is - Eric Gordon és Anthony Davis kidőlt kevesebb időre, aztán Ryan Anderson hosszabbra. Idő közben azonban ennek ellenére is folyamatosan tartották magukat a nyugati 9-10. hely környékén, köszönhetően Alexis Ajinca vagy Luke Babbitt néha valószínűtlenül jó játékának. Elkezdték megerősíteni a keretet is: januárban Quincy Pondexter érkezett a lyukas kiscsatár posztra, Norris Cole a deadline-nál, Dante Cunningham pedig szabadügynökként. 27-27-tel álltak az All-Star gála után, de nagy hajrába kezdtek. Zsinórban ötöt nyertek, és egy március végi 4-es vereségsorozatot leszámítva szépen kapaszkodtak felfelé. Négy meccsel a vége előtt egálba értek az összeeső Oklahoma City Thunderrel, és tudták velük tartani a lépést, az utolsó napon a San Antonio Spurs felett aratott győzelemmel 45-37-tel végeztek, a tie-breaker az övék volt az OKC ellenében, így jutottak be a PO-ba nyolcadikként.

Az alapszakaszban 3-1-re végeztek a csapatok a Golden State javára. December 4-én simán, 112-85-re nyert a Warriors hazai pályán, 10 nappal később viszont csak hosszabbításban tudtak diadalmaskodni, 128-122-re nyertek New Orleansben. Március 20-án megint könnyebben hozták hazai meccsüket, 112-96-ra győztek, az utolsó összecsapást azonban 10 nappal ezelőtt 103-100-ra nyerte a Pelicans hazai pályán.

A periméteren lesznek a legnagyobb gondjai a New Orleansnak, a Splash Brothers ellen ugyanis nem nagyon láttunk ellenszert az alapszakasz folyamán. A mondás úgy tartja, hogy tempódobó csapat nem jut messze a rájátszásban, de Steph Curry All-Star gála óta mutatott dobóteljesítményét látva ez maximum reménykedés az ellenfelek részéről, ketten Klay Thompsonnal szét tudják dobni a legjobb védelmeket is. A Warriors egyébként is tökéletesen összerakott csapat benyomását kelti, hiszen Harrison Barnes jól él a Curry és Thompson miatti lazább őrzésben, a padról pedig a Livingston, Justin Holiday, Barbosa trió mellett ott van Andre Iguodala is, aki védekezésben még mindig képes kiválóan teljesíteni, ha már támadásban kevesebb is a dolga.

A Pelicansnél nagyon jót tett Tyreke Evansnek Jrue Holiday kiesése, így nem hármast, hanem egyest kell játszania, és Anthony Davisszel nagyon jól meg is értik egymást - újoncéve óta nem volt ennyire hasznos Evans, még ha pontszerzőként lehetne hatékonyabb jócskán. Eric Gordon is hozza az elvárhatót, ketten viszont védekezésben borzasztó matchupot jelentenek Curry és Thompson ellen. Mindkettőre Pondexter a legjobb embere Monty Williamsnek, de csak az egyiket foghatja a kiscsatár, a másikra Evans és Gordon is pocsék védő. A sérüléséből éppcsak felépülő Holiday lehetne még pluszban a legjobb opció - aki egyébként testvére ellen mérkőzik meg ebben a párharcban -, de ő még csak most épült fel fáradásos töréséből, 25-30 percet sem bír ki egyelőre, nem hogy Curry őrzését. Norris Cole a padról jó kis energia bomba lehet, de mennyiségben is előnyben van a Warriors, mert rajta és Holidayen kívül maximum Babbittet vetik majd be hármas poszton.

A triplavonalon óriási párbaj lesz, a Golden State dobja ugyanis legjobban a hármasokat (39.8%), míg az ötödik legjobban védekezik ellene (33.7%), a New Orleans ellen vállalják azonban a harmadik legkevesebb trojkát az ellenfelek (19.6 meccsenként), és a második legjobban védik ezeket a helyzeteket (33.5%). A Pelicans is jól céloz kintről, negyedikek ebben (37%), viszont kevésszer próbálkoznak, nem erre épül játékuk. Az azért a Warriors egyértelmű fölényét mutatja itt, hogy a New Orleans hátulról a harmadik kiharcolt labdákban (11.7% TOV), a Golden State támadójátéka pedig úgy lett második az alapszakaszban (111.6 pont 100 támadásonként), hogy a liga utolsó harmadában támadópattanóznak, még rosszabbak a büntetőket nézve, és az eladott labdákban is csak a középmezőnyben helyezkednek el - csak az effektív mezőnyszázalékban elsők, abban viszont nagyon (54.0% eFG), ez pedig Curryék "műve".

A palánk alatt nincs ekkora különbség szerintem, és itt van egy kis variációs lehetőség mindkét oldalon. Draymond Green és Andrew Bogut párosa az egyik legjobb védekezésben, ha nem a legjobb, a túloldalon viszont Anthony Davis és Ömer Asik ugyanezt elmondhatják magukról - itt lesz előnyös, hogy Curryéknek nem feltétlenül kell a festékben termelniük, ők kintről is képesek lesznek szétdobni az ellenfelet, erre a Pelicans nem feltétlenül alkalmas. Ezek óriási csaták lesznek, és nem csak egymás ellen - Green és Davis a legjobb elzárás-leválást védő magasemberek közé tartoznak a ligában, a 2-2-ket ellenük annyira nem éri meg játszani, mint bárki más ellen, Asik és főleg Bogut pedig leginkább a palánk alatt takarítanak, utóbbi egészen pazar szezont fut hátul.

Ryan Anderson hozhatja a stretch négyes szerepkört a pályára, ellene viszont Green a tökéletes védő, így ebben a párharcban talán nem lesz akkora szerepe, mint amekkora fegyver lehetne egyébként. David Lee viszont valószínűleg pont miatta nem kerül majd pályára, ő nem opció védekezésben sem rá, sem Davisre. A Golden State-nél ott van az a Mo Speights, aki idén kiváló szezont produkál eddig - 15.9 perc alatt elvállal meccsenként 8.5 dobást, a vállalkozókedve mondhatni a szokásos, de hoz is belőle pontot rendesen (10.4). Ő és Ezeli kaphatnak perceket Boguték mögött, míg a Pelicansnél Anderson mellett Dante Cunningham lesz még minden bizonnyal bevetve, mint padról érkező, védekezésben nagyon is használható energiabomba - ő is érdekes csatákat vívhat Greennel.

Ha valahol fogható lesz a Warriors a Pelicansnek - már Curryék gyengébb dobóformája esetén, különben esélytelenek -, akkor az a Golden State palánkja alatt lesz. Az oaklandiek ugyanis hiába szedik a negyedik legtöbb védőpattanót (34.3 meccsenként), ez összességében nagyon kevés ahhoz képest, hogy az ellenfelek effektív mezőnyszázaléka ellenük a legkisebb (47.0% eFG), így ha a védőpattanókat arányaiban nézzük, csak a középmezőnybe tartoznak, a 18-ak (74.5% DRB) - a Pelicans ezzel szemben a negyedik legjobban szedi arányaiban a támadópattanókat (27.0% ORB).

Edzők. Monty Williams megúszta, egyes híresztelések szerint ugyanis menesztették volna posztjáról, ha most nem jut be csapata a PO-ba. Nagyon nagy kérdőjelek voltak vele kapcsolatban egész idényben, amelyek csak a bejutással egyenesedtek ki. A rotációt Holiday sérülésével megtalálta, és ebben a szezonban kihozta a maximumot a csapatból, ennyi biztos. Kerr a(z egyik) legnagyobb esélyese az Év Edzője díjnak, róla elég ennyit. Williams egyszer, még 2011-ben járt a rájátszásban, Kerr újonc edzőként természetesen nem, de játékosként annál több emléke van arról, hogyan kell végigvinni egy PO-ot. Egyelőre úgy tűnik, hogy minden szép és jó a Warriorsnél, semmi problémája nem volt a csapattal, ami a játékosok Jacksonhoz fűződő viszonyát nézve kifejezetten nagy dolog.

Konklúzió. A Golden State nagyon megy az egész idényben, szinte megállás nélkül, és nem valószínű, hogy most fulladnának ki. Legnagyobb erősségeikre pont nincs ellenszere a New Orleansnak, úgyhogy szerintem viszonylag könnyedén mennek tovább Curryék, viszont arra oda kell figyelnie a Warriorsnek, hogy a két New Orleans-i meccsből egyen kikaptak, egyet pedig csak hosszabbításban hoztak. Az Oracle-ben "nem lehet" meccset leadni, de ha nem figyelnek, az könnyedén azt jelentheti, hogy 2-2-vel mennek vissza hazai pályára. A Pelicans ráadásul biztosan fel is van tüzelve, óriási hajrát vágtak ki, és tartani tudták maguk mellett/mögött a Thundert, nagyon felszabadultak lehetnek ettől.

Tipp. Golden State Warriors 4-1.

A párharc érdekessége: A két gárda nem találkozott még egymással a PO-ban, a Warriorsnek azonban ismerős lehet a mostani helyzet. 2007-ben ők végeztek nyugat nyolcadik helyén, az alapszakaszgyőztes Dallas Mavericks pedig 67-15-tel nyerte a konferenciát, pont olyan mérleggel, mint most a Golden State. Az oaklandieknél is biztosan felmerül majd az a párharc, emlékeztetvén mindenkit arra, hogy papíron hiába esélyesebb egy csapat, a pályán realizálni kell az erőviszonyokat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus