NBA Playoff 2015: Az első kör előzetese (7/8)

A Los Angeles Clippers és a San Antonio Spurs párharcának mottója: átlép-e a Clippers a saját árnyékán és a bajnokon is?

Los Angeles Clippers (3.) – San Antonio Spurs (6.)
(Első mérkőzés: 2015. április 20., hétfő, 04:30)

Mi történt eddig? A Clippers Spencer Hawest igazolta a nyáron, érkezett még a palánk alá Ekpe Udoh, de a hármas poszton például nem történt előrelépés, és a Sacramento Kingshez aláíró Darren Collison utódja sem volt meg. Gyengén is kezdték az idényt, 7-5-tel, majd egy 9-es győzelmi széria után megint jött a bukdácsolás, 20-11-gyel és 26-14-gyel is álltak, ami nem rossz, de a nyugati elithez képest azért el voltak maradva. Január végére kezdték összeszedni magukat (33-15), viszont jött egy négyes bukószéria és Blake Griffin könyökműtétje. A lehető legjobban válaszolt a Clippers: Chris Paul bombaformába lendült DeAndre Jordannel egyetemben, március 15-éig tartották magukat (42-25), azóta pedig 15 meccsből egyetlen egyet vesztettek már Griffinnel kiegészülve, március legvégén a Golden State ellenit, így végeztek 56-26-tal a harmadik helyen.

Azt már megszokhattuk, hogy a Spursnél semmilyen lényegi változás nem történt, sem húzóemberek nem távoztak, sem a fontosabb kiegészítők nem lettek lecserélve. 15-5-ig nem is volt akkora gondjuk, Kawhi Leonard kézsérülése miatt azonban jócskán elmaradtak a várakozásoktól - az első 20 meccs utáni következő 19-et csak 8-11-gyel hozták le, jelentősen hátrébb csúsztak a tabellán (23-16). Ezt követően volt egy 11-3-as szakaszuk, de jött megint négy vereség zsinórban, még mindig túlságosan hullámzott produktumuk (34-23). Az alapszakasz utolsó harmadában azonban nagy hajrába kezdtek, 21-4-es győzelem-vereség mutatójuk volt ebben a szakaszban úgy, hogy két vereséget hosszabbításban szereztek, egy pedig az utolsó fordulóban jött az életéért küzdő Pelicans ellen, zsinórban 11 győztes meccs után. 55-27-tel így azonban csak hatodikak lettek nyugaton.

Az alapszakaszban 2-2-re végeztek a csapatok. Az első két mérkőzést a Spurs nyerte - előbb a Staples Centerben, november 10-én 89-85-re, majd december 22-én, hazai pályán 125-118-ra. Január 31-én aztán hatamas pofonba szaladt bele a bajnok, 105-85-ös vereséget szenvedtek hazai pályán, a Clippers pedig február 19-én is diadalmaskodni tudott, ezúttal Los Angelesben, 119-115 arányban.

A periméteren hatalmas csatára van kilátás, a Clippers ligaelső támadójátékát (112.4 pont 100 támadásonként) itt lehet leginkább megfogni, Chris Paulnál. Az irányító egész pazar szezont fut: 19.1 pontot átlagol, 39.8%-kal triplázik, 10.2 gólpasszára pedig mindössze 2.3 eladott labda jut, egészen messze a legjobb ebben az elit irányítókat nézve. A csapat támadásainak alfája és omegája ő, hiszen JJ Redick, Matt Barnes, a palánk alatt pedig DeAndre Jordan szinte csak belőle és a ki/leosztásaiból él, Blake Griffin és Jamal Crawford pedig maguknak igen, másoknak viszont nem tudnak hosszútávon helyzetet kialakítani. Paul "megszelidítése" minden bizonnyal Kawhi Leonard és Danny Green feladata lesz - előbbi félelmetesen védekezik visszatérése óta, vele a csapatvédekezés is összeállt, de egy-egyben a centereken kívül szinte bárkit képes levenni a pályáról.

A Spursnél megszokhattuk, hogy nem egy emberre épül a támadójáték, így Tony Parker hiába bajlódik kisebb sérüléssel, így is tartani kell tőlük, Patrick Mills, Manu Ginobili, Marco Belinelli és Cory Joseph a padról mind kívülről tudják a szerepeiket. Egyelőre nem megy olyan precízen a sokpasszos támadójáték, mint tavaly, de a Clippers védekezése azért annyira nem acélos, hogy azt mondhassuk, azon az oldalon ők lehetnek az uralkodók. Egyénileg olyan rettenetesen jó védői nincsenek a Clippersnek a periméteren - Paul mögött valószínűleg Austin Rivers játszik majd, sem ő, sem Redick, sem Crawford nem tartozik a jó védők közé, még ha Paul és Barnes nem is rosszak -, de nem is egyénileg, hanem csapatszinten kell megállítaniuk a Spurst, amire azért idén már kétszer képesek voltak.

Paul megállítása azért is lesz kulcskérdés, mert a Clippers támadójátékának két erőssége van igazán. Az egyik az effektív mezőnyszázalék (amiben egyébként másodikak 53.3% eFG-vel), ami a sok könnyű kosár (51.9%-kal ők a legjobbak a ketteseket nézve) mellett a jó triplamutatóból adódik, ebben harmadik a Clippers (37.6%), ez pedig nagyrészt Paulnak köszönhető, belőle élnek a tripladobók. A másik az, hogy a második legkevesebb labdát adják el arányaiban (11.6% TOV), ebbe viszont Leonard megint belekavarhat, aki a liga legjobb labdaszerzője (2.3/meccs). A triplavonalon nagy lesz a harc, ugyanis a Spurs a hatodik legjobban védekezik a hármasok ellen (36.0%), döntő lehet, hogy itt kinek az akarata érvényesül.

A magasembereknél Griffin nagyon elveszettnek tűnt az első félévben, de visszatérése óta ő is kifejezetten jó - néha túlvállalja magát, de összességében jobban játszik, mint az első 20-30 meccsen. Jordan nagyot lépett előre védekezésben, és mikor Griffin kiesett, megmutatta, hogy támadásban egyetlen jó irányítóval mire képes. Nagyobb probléma, hogy mögöttük nem sok produktív játékost tud bevetni Doc Riverst, itt lehetnek gondjai a Clippersnek. Hawes saját bevallása szerint is pocsék szezont fut, Big Baby floppolásban kiváló, másban nem, Hedo Türkoglut pedig fel lehet ugyan küldeni stretch négyesnek, a triplát még mindig jól dobja, de védekezésben jó ideje emberhátrány már.

A túlodalon Tiago Splitter nem teljesen egészséges, viszont Tim Duncan képtelen megöregedni, a többiekről (Aron Baynes, Boris Diaw, Matt Bonner) pedig tudjuk, hogy amit tudnak, azt hozzák is, amit meg nem tudnak, azt egyrészt nem is kérik tőlük, másrészt nem is akarják csinálni. Náluk olyan nagyon komoly negatív teljesítmény valószínűleg nem lesz, lehet viszont a Clippersnél Jordan büntetőzése, a Houston-Dallas párharcnál felvezetett hackeléses, gyenge büntetőzők elleni direkt szabálytalankodós taktikát ugyanis ellene is simán lehet alkalmazni, Gregg Popovich szokta is. A center 39.7%-kal dobja az egypontosokat, szinte kizárt, hogy Pop ne vegye elő ezt módszert olyan végjátékokban, mikor nem állnak jól, Jordannek pedig nincs is nagyon helyettese, akit be lehetne ilyenkor küldeni, Hawes-zal és Big Babyvel sincs kisegítve a Clippers clutch szituációkban.

Azt gondolom, hogy Paul semlegesítése sokkal fontosabb lesz, mint a festékbeli harc. Griffin egyedül megszórhatja magát, de Jordan ezt a játékmester nélkül nem fogja megtenni. Mindkét csapat a liga utolsó hatodába tartozik a támadópattanókat tekintve, míg védőpattanónál a Spurs a 4. (77.3% DRB), a Clippers pedig 9. (75.7%), nem az "új 24"-ekből fognak élni a csapatok, de ezt nem is várja senki. A Clippers kiváló támadójátéka mellett azt is meg kell említeni, hogy a San Antonio is jó ebben, ötödik legjobban dobják a duplákat (50.5%), míg hatodikok triplában (36.7%). Több sokpontos meccsre van kilátás, mint kemény brusztolásra, ennyi biztos.

Edzők. Két nagyon sokra tartott tréner ütközik meg, igazi csemege lehet a párharc ilyen szempontból is, hiszen két meccs között, de mérkőzéseken belül is képes váltásra Gregg Popovich és Doc Rivers is - előbbit minden idők legjobbjai között emlegetik, teljesen jogosan, Riverst pedig a liga jelenlegi legjobbjai között tartják számon a bostoni évek óta. A két gárda között a továbbjutást egy-egy edzői húzás is könnyen eldöntheti, annyira hasonló erőt képviselnek látszólag a csapatok.

Konklúzió. Mindkét együttes a legjobbját nyújtja az elmúlt hetekben, és úgy tűnik, végre a Clippersnél sem csak a nevek vannak meg, játékban is előreléptek szemmel láthatóan. A négy alapszakaszmeccsükből is látszik, hogy bármi lehet, volt sokpontos meccsük kettő is, de volt olyan is, hogy mindkét gárda 90 pont alatt maradt. Az első kör legjobb párharcára van kilátás - ha bármelyik csapat mondjuk öt meccsen behúzná a sorozatot, óriási csalódást nyújtana a másik. Paul nagyon jó évet fut, talán soha nem volt ennyire hasznos összességében, és ilyen csapat sem volt körülötte - edzőket is beleértve -, viszont egyelőre még mindig kérdőjel, mire lesz képes a rájátszásban, itt eddig képtelen volt olyan vezérszerepre, mint a mostani alapszakaszban. A benne érzett bizonytalanságom miatt szerintem a Spurs esélyesebb, egyelőre nem tudok úgy gondolni a párharcra, hogy a csúcsformában lévő bajnok a Clippers ellen esik ki.

Tipp. San Antonio Spurs 4-2.

A párharc érdekessége: Egyetlen egyszer találkozott a két gárda a rájátszásban, három évvel ezelőtt, és akkor a Spurs sima 4-0-val lépett tovább a Clippersen - igaz, akkor egy borzasztóan fárasztó, hétmeccses, Grizzlies elleni széria után kellett a Los Angeles-ieknek felvenniük a kesztyűt, nem sikerült.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus