NBA Playoff 2016: A konferencia-döntők előzetese (2/2)

Holnap éjszaka elkezdődik a keleti konferencia-döntő is - a Cleveland Cavaliers és a Toronto Raptors párharcának mottója: "a világ nyolcadik csodája", avagy a Cavs ezt a párharcot is behúzza-e söpréssel, vagy a PO-ok történetének egyik, ha nem a legnagyobb meglepetésére képes lesz-e a Raptors?

Cleveland Cavaliers (1.) – Toronto Raptors (2.)
(Első mérkőzés: 2016. május 18., szerda, 02:30)

Mi történt eddig? A Cleveland az alapszakasz első fele után edzőt váltott, játékuk azonban csak az idény legvégén kezdett javulni. Igazán jól pont akkor játszottak eddig, amikor a legjobban kellett: a PO-ban csapatszinten borzasztóan sokat javult a triplázásuk, ellenfeleik minden egyes hibáját és gyengeségét könyörtelenül kihasználják, úgyhogy eddig két 4-0-s sorozaton vannak túl a Detroit Pistons és az Atlanta Hawks ellen - nem véletlenül léptek előre a bajnokesélyesek "rangsorában".

A Raptors eddig történelmi szezont futott, hiszen az alapszakaszban 56 győzelmet szereztek, ami franchise-rekord, a PO első körében először nyertek 4 győzelemig tartó párharcot fennállásuk során, a tegnap esti, Miami Heat elleni siker pedig azt jelentette, hogy története során először jutott a főcsoport döntőjébe a kanadai gárda. A játék a rájátszásban olyan, amilyen, de egyelőre az eredmények önmagukért beszélnek - már most kihozott mindent ebből a szezonból a Raptors.

Az alapszakaszban 2-1-re a Raptors nyerte az egymás elleni meccseket. Torontóban, november 25-én 103-99-re győztek Lowryék, január 4-én 122-100-ra az ohiói alakulat nyert saját pályáján, február 26-án pedig 99-97-re győzött a Raptors Kanadában.


A Cleveland az alapszakaszban a harmadik legjobban támadócsapat volt (110.9 dobott pont 100 támadásonként), a Toronto pedig 11. legjobban védekező együttes (105.9 kapott pont 100 támadásonként). A nagy gond az a Raptors szempontjából, hogy a Cavs jelentősen előrelépett ahhoz képest, amit a szezon során láthattunk tőlük.

Az ohióiak a második legtöbb triplát dobták már az alapszakaszban is (10.7), de csak a hetedik legjobb hatékonysággal (36.3%), a PO során azonban mindenfajta rekordot megdöntöttek eddig, amit meglehetett, egészen elképesztő mennyiségben szállítják a hármasokat - nagyon jó ritmusban támadnak, jár a labda, és mindenkinek sül is a keze. Kettő további probléma jön elő ezzel kapcsolatban, ha a Toronto szemszögéből nézzük a dolgokat. Az egyik az, hogy ez ellen pocsékul védekeznek, az alapszakaszban a második legjobb százalékkal dobták ellenük a hármasokat (37.3%), a másik pedig az, hogy a Miami Heat ellen pontosan ennek az ellenkezőjére kellett készülniük. Ott a kintről kis túlzással veszélytelen floridaiakat kellett limitálniuk, ment is a dolog, most viszont egyik nagy gyengeségüket az a csapat használhatja ki, amely ebben az utóbbi egy hónap alapján a legjobb a mezőnyben.

Itt szerintem egy ember levédekezése lenne kulcs, méghozzá LeBron Jamesé, mert ő a clevelandi támadójáték alfája és omegája - nagyon megy kintről Channing Frye-nak és JR Smith-nek, kifejezetten jó formában van Kyrie Irving és Kevin Love is, de a jelenlegi folyékony csapatjáték egy-egyek sorozatává válna, ha nem lenne James. Az sem segíti viszont a kanadaiak ügyét, hogy nem nagyon fogja megállítani senki King Jamest - DeMarre Carroll többek között emiatt érkezett a Raptorshoz a nyáron, de Paul George-dzsal is meggyűlt a baja, és Dwyane Wade sem játszott rosszul, amíg volt lába. Carrollnak egyelőre tehát sok az első opciók őrzése, nem mellesleg csuklósérülése is van. James egyedül azért nem biztos, hogy meg tudná nyerni a sorozatot, de ha őt nem sikerül kicsit sem megfogni, akkor meglesz a Cavs ritmusa, ahhoz pedig túl sok opciója van a clevelandieknek, hogy ne fogjon ki legalább 2-3 ember jó napot egy-egy meccsre.

Egy fontos dolog lesz még, ez pedig a pattanók és Jonas Valanciunas hiánya. A Cleveland az alapszakasz 9. legjobban támadópattanózó csapata volt (25.1% ORB%), a Toronto viszont a 8. legjobb védőpattanózó (77.7%). A litván centernek azonban ebben a statisztikában nagy szerepe volt, és hiába pótolja őt ilyen szempontból jól Bismack Biyombo, kezd elfogyni a Raps a palánk alatt. Ebben a sorozatban sem nagyon lesz szerintem faktor Luis Scola, nincs ember, akin el lehet bújtatni védekezésben, így Patrick Patterson maradt Biyombo mellett, mint bevethető magasember - Lucas Noguierát egy ilyen ellenfél ellen már nem nagyon lehet használni, James Johnson pedig teljesen játékon kívül van. Ez főleg a párharc előrehaladtával lehet majd érdekes, mivel a Toronto már alapvetően sem pihenten érkezik majd meg erre a sorozatra, nem úgy, mint a Cleveland.

Támadásban a Toronto is topcsapat volt az alapszakaszban, az ötödikek voltak ilyen szempontból (110.0 dobott pont 100 támadásonként), míg a Cavaliers 10. volt védekezésben (104.5 kapott pont 100 támadásonként).

Itt sem a kanadaiak szája íze szerint alakult azonban a PO, hiszen a támadásaik nagy része Kyle Lowryra és DeMar DeRozanra épül - ez az alapszakaszban bejött, a rájátszásban viszont eddig nagyon nem. Legalább az irányító kezdi összeszedni magát, az utóbbi meccseken 30 pont fölött termelt, jó százalékkal és sokoldalú játékkal megfűszerezve, de egyedül borzasztóan kevés lesz a Cleveland ellen, annyival mélyebbnek tűnik ilyen szempontból a Cavs - egyedül túldobni nem fogja az ellenfelet, ennyit lehet borítékolni. DeRozan esetében nem sokat segít, hogy a hüvelykujja sérült, az a dobókezén nem is fog meggyógyulni a rájátszás ideje alatt, úgyhogy egy-egy meccsre kiszakadhat talán a zsák nála, de az eddigieknél lényegesen jobb produkcióra nem lehet számítani.

Itt is gond lehet Valanciunas hiánya, mivel Biyombo ugyan jól szedi a támadópattanókat is, de előkerülhet majd megint a fáradtság, a faultgondok, illetve az, hogy ebben a két esetben nem nagyon tud majd kihez fordulni a Toronto. Játékban az azért látszik, hogy nem túl sok minden szól a Raptors mellett - akkor lehet esélyük, ha DeRozan vállalható százalékkal hoz 15 pontot, Lowry 30 pontokkal operál, a padról pedig Terrence Ross és/vagy Norman Powell is 10-15 pont körül hoz meccsenként. És ha még ez össze is jönne, akkor is simán benne van, hogy a Cleveland egyszerűen túldobja őket, ott sem igazán látni, mivel fogják feltartóztatni az eddig 8-ból 8-at nyerő gépezetet.
 

Edzők. Itt túl nagy különbséget szerintem nem nagyon lehet megállapítani. Azt fölösleges várni, hogy Dwane Casey majd most kitalál valami újat támadásban, maximum annyi lehet pozitív meglepetés, ha rövid időn belül rátalál egy viszonylag jól működő rotációra, azokat pedig hanyagolja, akik itt súlytalanok. A túloldalon Tyronn Lue-nak azt azért már fel lehet írni, hogy jobban megtalálta az összhangot a kerettel, mint David Blatt, a gyorsabb támadójáték fekszik a Cavsnek egyelőre, de túl nagy edzői turpisságokat még nem kellett alkalmaznia a rájátszás során, és nagyon valószínű, hogy ezt nem is most kell majd megtennie - annyival jobb csapata van, hogy erőből átmehetnek mostani ellenfelükön is.

Konklúzió. Nem sok dolog szól a Toronto mellett, szerintem gyakorlatilag semmi - a jelenlegi Cleveland nemcsak starpowerben jobb náluk körökkel, hanem a formájuk is jelentősen jobb, sokkal pihentebbek is, és a legnagyobb fegyverükre támadásban (a három sztár mellett most a triplák számítanak ennek) nem nagyon van válasza a Raptorsnak, akik ráadásul egy teljesen más stílusú párharcból érkeznek. Az egyetlen dolog, amit fel lehet sorolni a kanadaiak oldalán, az éppen a teljes esélytelenség - papíron annyira nincs keresnivalójuk LeBronék ellen, hogy negatív meglepetést nem nagyon okozhatnak, semmilyen teher nincs rajtuk.

Tipp. 4-0 a Cleveland Cavaliersnek. A 4-1-et még reális eredménynek tartom, ha kettőt nyerne a Raps, azt már bombameglepetésnek. Egy torontói továbbjutáshoz a csoda mellett legalább James sérülése kellene, egyébként szerintem nem tudják legyűrni 7-ből 4-szer a Cavst.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus