NBA Playoff 2016: A második kör előzetese (2/4)

A Golden State Warriors és a Portland TrailBlazers párharcának mottója: "Dávid Góliát ellen", avagy óriási meglepetésre folytatódik-e a Blazers álomszezonja, vagy a bajnok újabb sérülés nélkül, Steph Curryvel továbbmegy?

Golden State Warriors (1.) – Portland TrailBlazers (5.)
(Első mérkőzés: 2016. május 1., vasárnap, 21:30)

Mi történt eddig? A Warriors a bajnoki cím után legendás alapszakaszt futott, hiszen megdöntötték az 1995/96-os Chicago Bulls 72-10-es mérlegét - emellett több más rekordot is átírtak, például a legjobb idénykezdésre vonatkozót. A rájátszásra is kellemes ellenfelet kaptak, a Houston Rockets összesen egy mérkőzés erejéig tudott bármiféle ellenállást kifejteni, viszont Steph Curry először az első meccsen sérült meg a bokájával, aztán visszatérésekor, a negyediken a térdével, utóbbi pedig elvileg még egy hétig kivonja a forgalomból, ez pedig komoly érvágás lehet.

A Portland a nyári nagy átalakulás után sokkal jobban szerepelt, mint amivel számoltak akár itthon, akár Amerikában, a nyugati ötödik helyük óriási teljesítmény volt négy kezdőjátékos és a legjobb cseréjük elvesztését követően - nem véletlenül lett második Terry Stotts az Év Edzője választáson, alig lemaradva az épp a mostani ellenfelet irányító Steve Kerr mögött. Az első körben sem vallottak szégyent, egyre jobban játszottak az első három meccsen, mielőtt a negyediken lesérült a Clipperstől Chris Paul és Blake Griffin is. Az út ezzel megnyílt a továbbjutás felé, Lillardék pedig nem hibáztak.

Az alapszakaszban 3-1-re végeztek egymással a felek, a Warriors 9 veresége közül az egyiket a Portland ellen jegyezték. Elképesztően pontgazdag meccseket játszottak egymással, hiszen január 8-án 128-108-ra nyert idegenben a bajnok, február 19-én 137-105-re diadalmaskodott Oregonban a Blazers, március 11-én 128-112 volt a végeredmény a Warriors javára hazai pályán, míg április 3-án szintén Oaklandben mérkőztek meg a felek, azt a meccset 136-111-re nyerte a Golden State.


A két csapat között óriási különbség van a pálya egyik oldalán, hiszen a Warriors ligaelső támadójátékával (114.5 dobott pont 100 támadásonként) a Blazers ligahuszadik védekezése próbálja majd felvenni a versenyt (108.0 kapott pont 100 támadásonként), márpedig ez a négy egymás elleni meccsen világosan ki is jött.

A Warriors a liga legjobb triplaszázalékával rendelkezett az alapszakaszban (41.6%) úgy, hogy a legtöbbet vállalták a mezőnyből kintről és a legtöbbet találtak is, ez ellen pedig kifejezetten rosszul védekezett a Blazers, csak 26-ok voltak (37.1%) - igaz, a hatodik legkevesebb hármast emelték rá ellenük az ellenfelek. Curry nélkül azért nem ugyanazok a dobóhelyzetek, mint vele a pályán - ráadásul az irányító 32.5 pontot átlagolt a Portland elleni négy meccsen, 52.9%-os triplamutatóval -, de egy egy félidőt játszó, akkor is inkább csak erőlködő Curryvel is PO-triplarekordot döntött a Golden State a Houston elleni negyedik meccsen, úgyhogy ha itt nem szedi össze magát az oregoni együttes, akkor el is bukhatnak rögtön. A duplákat is a legjobb százalékkal hozta a Warriors (52.8%), ez ellen viszont már valamivel jobban védekezik a Portland, itt a 12-ek voltak a mezőnyben (48.4%).

Nem harcol ki sok büntetőt a bajnok, nem is szedik jól a támadópattanókat, és az eladott labdákat tekintve is csak a liga harmadik harmadába tartoztak, de pont a legnagyobb fegyverük ellen annyira gyenge a Blazers - és úgy összességében a védőpattanókat leszámítva minden másban is -, hogy nagyon nehéz azt látni, hogyan fejlődhetnek egyszerre több kategóriát is a triplák levédésében, erre lenne ugyanis szükségük. Curry hiánya azért nyilván csökkenteni fog gondjaikon, de ha ők nem lépnek fel Al-Farouq Aminu vezetésével a periméteren, akkor az kevés lesz, hogy Curry távollétében egy-egy meccsen várhatóan azért némileg akadozni fog az oaklandiek támadógépezete. Draymond Green és Klay Thompson lesznek természetesen a vezérek elöl, amíg nincs Curry, utóbbira Aminu érdekes párosítás lehet, előbbi pedig Mo Harkless-szel és/vagy Mason Plumlee-val találkozhat majd legtöbbször - utóbbi érdekes csata lenne a két playmaker magasember között.

A Portland támadójátéka jó, a hatodikak voltak az alapszakaszban (108.8 dobott pont 100 támadásonként), viszont a Warriors védekezése is rendben volt összességében, az ötödik legjobbak voltak hátul (103.8 kapott pont 100 támadásonként).

A Blazers játéka azért nem olyan rettenetesen bonyolult, hiszen a két hátvédre, Damian Lillardre és CJ McCollumra építenek, ez pedig biztosan nem fog változni most sem. Lillard ráadásul kifejezetten jól játszott Curry ellen az alapszakaszban, hiszen 36.5 pontot átlagolt 51.1%-os hármasmutatóval a bajnok elleni négy találkozón, 6.5 gólpasszára pedig csak 1.3 eladott labda jutott, ezek mind egészen pazar mutatók. Hogy hogyan fog változni rajta a védekezés most, hogy Curry (a párharc elején) nincs, az egyelőre még kérdéses, de feljebb tud még kapcsolni a Golden State, ha akar - a Curry, Thompson, Iguodala, Barnes, Green "death lineup" most sem állhat össze, hiszen Curry hiányzik, de nélküle is tud sokkal keményebben játszani csapata hátul. Lillardnek tartania kell az alapszakaszban látott, Warriors elleni formáját, és nagyon kellenek azok az extrák, amik egy-egy alkalommal jöttek Aminutól, Harklesstől és többször Plumlee-tól is elöl - Plumlee-nak lehet most sokkal nehezebb az élete, mint egy körrel ezelőtt, mivel Andrew Bogut mellett megkaphatja a nyakába azt a Greent, aki a liga egyik legjobb védője, szinte gyenge pont nélkül.

Míg a túloldalon nagy a különbség a triplák dobása és azok kivédése között, itt nagy csata várható, hiszen a Blazers a negyedik legjobban hármasozó gárda (37.0%), viszont a Warriors védekezett a második legjobban a kinti dobások ellen (33.2%). A Clippers elleni sorozatban láthattuk (főleg a harmadik és a negyedik meccsen, utána azért már nem volt teljes az ellenfél kerete), hogy egy alapvetően a periméteren jól védekező csapatot is meg tud szórni Lillard és McCollum, de itt most még nehezebb dolguk lesz. A Clippers elleni sorozat előtt kiemeltük az oregoniak támadópattanózását, és azt itt is meg kell tenni, hiszen a Blazers a harmadik legjobb volt a támadópalánk alatt a lecsorgók begyűjtésében (25.9% ORB%), a Warriors pedig csak 15. a védőpattanóknál (76.0% DRB%) - ez megint egy olyan pont lehet, ahol Plumlee és Ed Davis vezetésével talán némi előnyre tehet szert a Blazers. A triplák és a duplák levédését leszámítva minden másban maximum közepes egyébként a Golden State hátul, de a Portland jó támadójátéka is az említett két dologra (hármasok, támadópattanók), illetve Lillardékre épül, itt kell maximalizálniuk lehetőségeiket.

Edzők. A két trénert nagyjából csak dicsérni lehet, úgyhogy akár egy jó kis taktikai csatára is számíthatunk. A Portland elvileg a Clippers ellen is komoly mennyiségi hátrányban volt, így a taktikai variációik is szűkösebbek voltak, Terry Stotts azonban meg tudta csinálni úgy a finomhangolást egyik mérkőzésről a másikra, hogy elég sokat javultak - az első meccsen simán kaptak ki, a másodikon már csak a végjátékot nem bírták, a harmadikon pedig a még teljes fegyverzetben felálló ellenfelet verték hazai pályán, mielőtt Paul és Griffin befejezték volna a sorozatot. A Warriors azért elvileg jelentősen nagyobb taktikai repertoárral bír, Steve Kerr pedig az utóbbi két évben jól is használta lehetőségeit.

Konklúzió. A két gárda között jelentős különbség van azért, a Portland védekezése lehet a kulcs és a kérdőjel - az alapszakasz meccseken gyakorlatilag szétdobták egymást a csapatok, de inkább a Warriors a Blazerst. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy Curry sérült, és nagyon nem mindegy, hány mérkőzést hagy ki, mint ahogy az sem, hogy milyen állapotban tér vissza, illetve most kibír-e egy félidőnél többet - ez a Houston ellen kettőből egyszer sem jött neki össze. A Blazersen semmilyen nyomás nem lesz, már az első körben sem volt, és látszódott is rajtuk, hogy magabiztosak, hiszen hiába esnek ki, már egy nagyon jó idényt produkáltak így is. Az esélytelenek nyugalma mellett Curry sérülését lehet felírni melléjük, játékban azért ez a Warriors jelentősen jobb.

Tipp. 4-2 a Golden State Warriorsnek. Szerintem Curry vagy kihagy 4 meccset, vagy a negyediken tér vissza, de hasonlóan erőlködő játékkal, mint amit a Rockets elleni negyedik találkozón láthattunk tőle, így 2-2-vel mennek vissza a csapatok Oaklandbe. Ha 3-1-gyel le tudja hozni gyakorlatilag Curry nélkül is az első 4 meccset a bajnok, akkor az ötödiken befejezik. A söprés az MVP sérülése miatt szerintem kevésbé várható, a 4-3 viszont akár elképzelhető lehet, ha elhúzódik Curry visszatérése. A Portland továbbjutásához szerintem Green vagy/és Thompson kiszállása is kell - az első kör után nyugtával kell dicsérni a napot a sérülések terén.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus