NBA Playoff 2016: A második kör előzetese (3/4)

A Cleveland Cavaliers és az Atlanta Hawks párharcának mottója: "Big3 vagy a triplák", azaz képes-e támadásban annyit nyújtani a Hawks, hogy ellensúlyozni tudják a Cavs három sztárját, vagy simán megy tovább a Cleveland ebből a körből is?

Cleveland Cavaliers (1.) – Atlanta Hawks (4.)
(Első mérkőzés: 2016. május 3., kedd, 01:00)

Mi történt eddig? A Cavs ugyan megnyerte keletet, de nem sok egyértelmű pozitívumot lehetett felsorolni velük kapcsolatban ezen kívül: David Blatt menesztése zavarta a szezonjukat, illetve az, hogy úgy tűnt, nem igazán vannak közös nevezőn a játékosok azzal kapcsolatban, hogyan is kellene csapatjátékot játszani. Az első körben aztán a Detroit Pistonst kisöpörték, három sztárjuk kifejezetten ponterősen és hatékonyan kosarazott, és ami a legfontosabb: nem sérült meg senki.

A Hawks felemás alapszakaszt produkált, DeMarre Carroll elvesztését nem vészelték át zökkenőmentesen, de védekezésük egyre jobb lett a szezon folyamán, támadásban pedig alkalmanként már a tavalyi produkciót láthattuk tőlük, így lettek végül negyedikek egy négyesholtverseny második pozíciójában. Az első körben a Boston Celtics az első két bostoni mérkőzésen meglepte őket a smallball-lal, ráadásul szerencséjük is volt Avery Bradley első meccsen történő sérülésével, de végül felülkerekdtek ellenfelükön 4-2 arányban.

Az alapszakaszban háromszor találkoztak egymással, 3-0-ra nyerte a különmeccset a Cavs. Még David Blatt irányításával nyertek november 21-én 109-97-re hazai pályán. Április 1-jén hosszabbítás után 110-108-ra idegenben is nyert az ohiói alakulat, április 14-én pedig 109-94 volt a végeredmény, újfent Clevelandben.


Elég jó kis csata várható majd, ugyanis a Cleveland a harmadik legjobb támadócsapat volt az alapszakaszban (110.9 dobott pont 100 támadásonként), míg az Atlanta a második legjobban védekezett a Spurs mögött (101.4 kapott pont 100 támadásonként).

A mezőnyhatékonyságon sok minden el is dőlhet, ugyanis ez a Cavs legnagyobb erőssége támadásban - a második legtöbb triplát dobták be (10.7) a hetedik legjobb százalékkal (36.3%), duplákkal pedig hiába vállalkoztak a második legkevesebbszer (54.4), az ötödik legjobb hatékonysággal tették mindezt (51.4%). A túloldalon a Hawks pont a kettesek ellen védekezik a legjobban (46.9%), a hármasok ellen pedig hatodikak voltak (33.8%). Az a nagy kérdés, hogy Kyrie Irvinget, LeBron James és Kevin Love-ot hogyan tudják limitálni, mivel ez a három játékos meg is tudja nyerni a Cavsnek a meccseket és a párharcot, márpedig Jeff Teague, Kent Bazemore vagy Paul Millsap nem biztos, hogy elég lesz rájuk egy-egyben - a Millsap-Love párosítás egyébként kifejezetten jó lehet hagyományos felállások esetén, a másik két matchupban viszont nagy gondjai lehetnek a Hawksnak.

Jamesék 75-80 pontot is simán tudnak hozni hárman, márpedig az a Hawks támadójátékát nézve akár elég is lehet már a győzelemre, függetlenül attól, hogy JR Smith éppen milyen lábbal kelt fel aznap, vagy Dellavedova és Tristan Thompson hány pontot tesz a közösbe az alapvetően várhatóan most is nagyon hasznos játékuk mellett. Még egy nagy gondja lehet a Hawksnak, az pedig az, hogy ha ki is védekezik az első szándékú dobásokat, gyengén védőpattanóznak, csak 25-ek voltak ebben az alapszakaszt nézve (74.6% DRB%), ezt pedig Thompson és Love vezetésével simán kihasználhatja a keleti első. Várhatóan nem a büntetők fognak dönteni, ha csak nem jönnek elő a rájátszásra jellemző starcallok, hiszen a Cavs a hetedik legkevesebbszer állhatott a vonalra (21.7), a Hawks ellen pedig a hetedik legkevesebb büntetőt dobták az ellenfelek (22.1). Egy pont lehet viszont, ahol az Atlanta előnybe kerülhet: az eladott labdákban a Cavs csak a liga közepe, a Hawks viszont az ötödik legtöbb eladott játékszert harcolta ki (14.4% TOV%).

A túloldal is érdekes lesz, de ez mindkét csapat gyengeségei miatt, az Atlanta ugyanis csak a 22. volt támadásban (105.1 dobott pont 100 támadásonként), míg a Cleveland a 10. legjobban védekezett (104.5 kapott pont 100 támadásonként).

A Hawksnak ihletett dobáspontosságra lesz szüksége, mivel minden másban gyengék elöl. Millsap kulcsszereplő lehet, neki voltak egészen brutális mérkőzései már a Boston ellen is - akár ő kapja Love-ot védőnek, akár Horford, ki kell használniuk ezt. Az Atlanta az alapszakaszban a duplákat kifejezetten jól dobta, a hetedik legjobb százalékkal (51.4%), viszont csak a 24. legtöbb probálkozásuk volt (56.0) - a liga többi csapatához nézve arányaiban mindkét együttes inkább a triplákra épített. Budenholzerék dobták a legkevesebb büntetőt (20.0), ebben nagy változásra nem lehet számítani most sem, viszont triplákban elő kell lépniük, mert a hármasszázalékban csak 15-ek voltak (35.0%) - pedig a hármasok levédésében a Cavs is csak közepes (34.7%, 12. hely a ligában). Itt főleg a saját szintjéhez képest idén visszafogott teljesítményt hozó Kyle Korvernek kellene valamit mutatnia, de Iman Shumpert szorításában nem lesz egyszerű feladata.

Ha nem lép feljebb dobáshatékonyságban a Hawks, akkor gyakorlatilag teljesen esélytelenek lesznek, mert nem sok második esély várható az oldalukról - a liga leggyengébb támadópattanózói (19.1% ORB%), míg a Cleveland az ötödik legjobb védőpattanózó (78.5% DRB%). A Cavs ugyan nem sok eladott labdát harcol ki (12.6% TOV%, 20. hely a ligában), az Atlanta viszont nagyon sokszor szórja el a játékszert (13.8% TOV%, 22. hely). Összességében nézve a sorozat szorossága egyértelműen azon múlik, mennyire tud kintről jó meccseket kifogni a Hawks, mert másra nagyon nem építhetnek - ebben persze az is fontos szerepet kaphat majd, hogy Jeff Teague mennyire tudja első szándékból megbontani a védekezést Irving ellen, így tisztább dobóhelyzeteket teremtve másoknak, illetve hogy a magasemberek mennyire tudják kihasználni, hogy ők is jó kezűek kintről, de képzett támadók a festékben, palánknak háttal is.

Edzők. Mike Budenholzer azért jóval többet bizonyított eddig, mint a fél szezon óta vezetőedző Tyronn Lue, de ha akar valamit ebben a párharcban a Hawks, akkor az egykori Spurs-segédedzőnek nagyot kell villantania. Van lehetősége taktikai variációkra Budenholzernek is, még ha nem is annyi, mint amennyi Lue rendelkezésére áll, viszont amellett, hogy meg kell oldania a viszonylag stabil védekezést, támadásban valami újat kell mutatniuk, mert az alapszakaszban ezt szinte semmilyen szinten nem sikerült megvalósítaniuk Jamesék ellen (sem) - bőven elképzelhető, hogy fel kell forgatni majd kicsit az alaptaktikát és akár a felállást is.

Konklúzió. A Cavs szerintem egyértelműen jobb csapat a Hawksnál is, bár ezt keleten bárki ellen le lehet írni velük kapcsolatban. Az óriási talány, hogy mit kezd az Atlanta a három naggyal, akik láthatóan egészen jó formába kerültek így a PO-ra, illetve az is kérdéses, hogy a valamivel gyengébb clevelandi védekezést mivel fogják tudni megbüntetni. A pályaelőny is Lue csapatánál van, így azért elég vaskos meglepetés lenne, ha az Atlanta menne tovább.

Az persze érdekes lesz, hogy miként váltanak a csapatok, hiszen a Cavs egy támadásban limitált (opciókkal rendelkező) Pistonson jutott túl úgy, hogy tudhatták, bármit csinálhatnak kis túlzással, mivel a végén Andre Drummondot ki lehet szedni a pályáról a hackeléssel, így pedig túl nagy nyomás nem volt rajtuk. Az Atlanta semmilyen szinten nem hasonlít ezekben a dolgokban a Detroitra, viszont ők egy szimpatikus, de egyelőre talán túlságosan is homogén Celticset vertek, most pedig megkapják azt a Cavst, akik Big3 mintára építkeztek - a Hawks is teljesen más típusú feladat előtt áll, mint az előző körben.

Tipp. 4-1 a Cleveland Cavaliersnek. Szerintem a Cavs nem bukik saját pályáján egyetlen meccset sem a keleti főcsoportban, viszont a Hawks hazai pályája egyáltalán nem olyan erős, a Boston is majdnem elhozta az első meccset, és ki tudja, mi van, ha Bradley nem sérül le. Az Atlantának támadásban kellene villantania, de ez eddig nem ment nekik mostani ellenfelük ellen (sem), így szerintem 1-3-as hátrányban mennek vissza Clevelandbe az ötödik meccsre, ahol le is zárul a párharc.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus