NBA Playoff 2016: Az első kör előzetese (8/8)

A Los Angeles Clippers és a Portland TrailBlazers párharcának mottója: "tovább tart-e a csoda?", avagy a Blazers kétfejű (hátvéd)sárkánya elég lesz egy újabb nagy dobásra, vagy Doc Riversék érvényesítik a papírformát?

(A többi párharc beharangozói:
Kelet: Raptors-Pacers, Hawks-Celtics, Cavaliers-Pistons, Heat-Hornets
Nyugat: Warriors-Rockets, Thunder-Mavericks, Spurs-Grizzlies)


Los Angeles Clippers (4.) – Portland TrailBlazers (5.)
(Első mérkőzés: 2016. április 18., hétfő, 04:30)

Mi történt eddig? A Clippers a nyáron Matt Barnesért és Spencer Hawesért megszerezte Lance Stephensont, leigazolták Wesley Johnsont, Paul Pierce-t és Josh Smith-t, és sikerült "visszacsábítaniuk" a Dallasba már elígérkező DeAndre Jordant. Nem volt egyszerű off-szezonjuk, és az idényük sem indult annak, álltak 7-8-cal is, aztán megnyertek 11 meccsből 9-et, 3 vereség után pedig volt egy 10 győzelmet számláló sorozatuk is. Január közepén 26-13-mal álltak, innentől kezdve pedig légüres térben mozogtak a Warriors, Spurs, Thunder trió mögött, a többiek előtt. Az alapszakasz sem ment le botrány nélkül, nemcsak az off-szezon: Blake Griffin előbb karácsonykor szakította el az egyik combizmát, majd úgy ütött meg egy csapatalkalmazottat, hogy eltört a keze, így ő csak az idény végén tudott visszatérni. Smith és Stephenson is megbukott, ezért a deadline-nál utóbbiért megszerezték Jeff Greent, végül pedig 53-29-cel zártak negyedikként.

A Portland nyara volt papíron a legrosszabb, hiszen négy kezdőjüket is elvesztették - Nicolas Batumot elcserélték Gerald Hendersonra és Noah Vonleh-ra, míg LaMarcus Aldridge, Robin Lopez és Wes Matthews, plusz a kispad első számú embere, Arron Afflalo is ingyen leléptek. A keretet korábban nem sok lehetőséget kapó vagy/és nem sokat bizonyító játékosokkal töltötték fel - cseréltek Mason Plumlee-ért, érkezett Ed Davis és Al-Farouq Aminu, de nem úgy tűnt, hogy olyan rettenetesen erős gárda alakul Oregonban, és akkor még finoman fogalmaztunk. Gyengén is kezdték az idényt, volt 7 és 5 meccses vereségsorozatuk is, viszont 15-24 után nagyon összekapták magukat, a következő 22 mérkőzésből 18-at megnyertek, és ezzel meg is változott szezonjuk. Egy felemás 3 hét után 9-4-gyel zárták az alapszakaszt, így 44-38-cal ötödikek lettek nyugaton.

Az alapszakaszban 3-1-re nyerte az egymás elleni párharcot a Clippers. November 20-án, Portlandben még a Blazers volt a jobb 102-91 arányban, 10 nappal később azonban a Clippers nyert hazai pályán 102-87-re, január 6-án már Griffin nélkül is győztek Oregonban 109-98-ra, legutóbb, március 24-én pedig 96-94 lett a végeredmény Doc Riversék javára a Staples Centerben.


A Portland egyértelműen támadójátékának köszönheti PO-ját, ebben hatodikok voltak a ligában (108.8 dobott pont 100 támadásonként), a Clippers viszont nagyon jól védekezett, ők meg hátul voltak hatodikok (103.8 kapott pont 100 támadásonként).

A portlandi támadójáték a két hátvédre, Damian Lillardre és CJ McCollumra épül, akik a liga egyik legjobb párosát alkották támadásban az alapszakasz során - Lillard a 25.1 pontját 56%-os TS-sel, McCollum pedig a 20.8 pontját 54.4%-os TS-sel hozta, és bár a hatékonysága egyik játékosnak sem kiemelkedő (Lillardé jó, McCollumé a közepes felső szintje), azt náluk hozzá kell venni, hogy a védelmek teljes egészében rájuk koncentrálhatnak. Ez nem azt jelenti, hogy mások ne tették volna be a közösbe a magukét - Aminu például 10.2 pontot hozott 36.1%-os triplával, ami tőle kiemelkedően jó és egyébként is vállalható mutató -, de Lillard és McCollum scorer és helyzetteremtő szerepét senki más nem tudja átvenni huzamosabb ideig az együttesnél, még talán a padról szintén 10 pont fölött átlagoló Allen Crabbe az egyetlen kivétel ebben.

Két dolognak köszönhették a jó támadójátékot: egyrészt a triplamutatónak, ami a negyedik legjobb volt a ligában (37%), másrészt a ligaharmadik támadópattanózásuknak (25.9% ORB%), ami Ed Davis és Mason Plumlee reszortja volt leginkább - ettől volt jó a Portland igazán, hogy mindenki maradéktalanul elvégezte a rá kiszabott feladatokat, így a képességekben talán nem annyira jó keret tagjainak csak azt kellett csinálniuk, amiben tényleg hasznosak. A támadópattanózás fontos is lehet, mivel a Clippers a liga harmadik leggyengébben védőpattanózó együttese (73.8% DRB%), igaz, ezen talán segíthet majd a szezon végén visszatérő Griffin. A Portland dobásmutatói azonban az egész párharcot eldönthetik, a Clippers ugyanis az ötödik legjobban védekezik a triplák (33.8%) és harmadik legjobban a duplák ellen (47.1%) - itt nagy kérdés, hogy Lillardék vagy Paulék kerekednek a másik fölé.

A másik oldalon elég nagy a differencia a két gárda között, hiszen a Clippers a nyolcadik legjobban támadó csapat (108.3 dobott pont 100 támadásonként), míg a Blazers védekezésben csak a 20. volt (108.0 kapott pont 100 támadásonként).

A Portlanddel szemben a Clippersnek rengeteg opciója van, hiszen a valószínűleg a PO-ra tartogatott Pierce, Paul, Jamal Crawford és a visszatérő Griffin is képesek maguknak simán helyzetet teremteni, utóbbival jobb lehet a balansz is a kinti és a benti játék között. A hatodik legjobbak voltak az alapszakaszban a tripla- (36.4%) és duplamutatót (51.3%) tekintve is, és emellett borzasztóan kevés eladott labdával is dolgoznak, a harmadik legjobbak voltak ebben a ligában (12.1% TOV%). A portlandi védekezésnek gyengéje is az eladott labdák kiharcolása, ebben csak 25-ek voltak (12.1% TOV%), a triplák elleni védekezésben pedig még ennél is gyengébbek, hátulról csak az ötödikek (37.1%), itt úszhat el a párharc a Blazersnek - amellett persze, hogy a Clippers állománya mélyebb, minőségibb is papíron.

Rengeteg büntetőre számíthatunk, miután a Portland ellen dobták az ellenfelek a negyedik legtöbb büntető (26.0), a Clippers pedig a negyedik legtöbbször állhatott a vonalra (26.2) - igaz, ez leginkább a hackelésnek köszönhető, hatékonyságban csak az utolsó előttiek a Pistonst megelőzve (69.2%). A büntetők mellett valószínűleg a pattanózás sem lesz perdöntő ezen az oldalon, mivel hiába 13. csak a Blazers a védőpattanókat nézve (76.2% DRB%), a Clippers az ellenfél palánkja alatt ugyanúgy harmadik hátulról, mint a sajátja alatt (20.1% ORB%).

Edzők. Itt nem nagyon van előnyben szerintem egyik csapat sem, hiszen Doc Rivers hiába pocsék GM/elnök, trénerként azért egyáltalán nem rossz, általában a motiválással nincs gondja, a kerete pedig sokkal erősebb, úgyhogy taktikailag sem lenne szabad, hogy Terry Stotts túl járjon az eszén. A Portland mestere azonban idén CoY-várományos azok után, amit ebből a keretből ki tudott hozni támadásban - az a problémája szerintem, hogy nem nagyon fog tudni belenyúlni a dolgokba, ha éppen a Clippers megtalálja McCollumék ellenszerét, nincs ugyanis túl nagy választási lehetősége.

Konklúzió. A Clippers PO-tapasztalat szintjén körökkel veri a Blazerst, és szerintem papíron a játékosállománya is legalább ennyivel jobb. A Blazers a támadópattanózással okozhat komoly gondokat, illetve akkor, ha Lillard és McCollum a várhatóan elég jó Clippers-védelemtől függetlenül is ihletett formában dobnak - ezek azok a pontok, ahol jöhetnek a portlandi győzelmek.

Tipp. 4-1 a Los Angeles Clippersnek. Nem lesz egyszerű dolga Riverséknek, mert Lillardéknél várhatóan legalább egyszer kiszakad a zsák, akkor pedig a Portlandet nagyon nehéz legyőzni, főleg a Moda Centerben. A szezon elején nagyon mellélőttem a Portland erejét, ezért óvatosan tippelek már ellenük, ettől függetlenül a Blazers szerintem a védekezésbeli gyengeségei miatt 7 meccsre nem tudja kényszeríteni a Clipperst - a 6 nem lenne azért annyira meglepő.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus