NBA Playoff 2017: A harmadik kör előzetese (1/2)

Ma 21:30-kor elkezdődik a Golden State Warriors és a San Antonio Spurs párharca, az idei NBA rájátszásának nyugati döntője, amelynek mottója: "van-e ellenszer?", avagy Gregg Popovich kitalált-e valamit a Warriors nagy hármasa ellen, vagy az oaklandiek ezen a körön is simán mennek tovább?

Golden State Warriors (1.) - San Antonio Spurs (2.)
(Első mérkőzés: 2017.05.14., vasárnap, 21:30)

Mi történt eddig? A Warriors az első két körben nem nagyon izzadt meg - a Portland TrailBlazerst és a Utah Jazzt is kisöpörték, mindkét párharcban egyértelmű volt a két évvel ezelőtti bajnok fölénye, és egy-egy alkalommal ugyan megszorították őket, de komoly veszélyben nem volt a jelenleg még hibátlan PO-mérlegük.

A Spurs két komolyabb teszten van túl, hiszen a Memphis Grizzliest és a Houston Rocketset is 4-2-vel intézték el - az első kanyarban nem volt kérdéses a továbblépésük, még ha a Grizzlies az első két hazai meccsén óriásit küzdve győzni is tudott, a Houston ellen azonban hol egyértelműen rá tudták erőltetni akaratukat ellenfelükre, hol pedig egyértelműen nem. Az előző párharcuk végére szépen megoldották James Harden védését, így még Kawhi Leonard (és Tony Parker) nélkül is kiütéses győzelemmel mentek tovább.

Az alapszakaszban három meccset játszottak egymás ellen, ebből kétszer a San Antonio győzött. Legelőször a nyitónapon 129-100-as, emlékezetes sikert arattak az Oracle Arénában, majd március 11-én, hazai pályán győztek 107-85-re. A harmadik meccset idegenben nyerte a Golden State március 29-én 110-98-ra.

A Spursnek olyan szempontból nem lesz újdonság ez a kör, hogy megint egy borzasztóan gyors tempót diktáló együttest kell megállítania, ahogyan a Houston Rockets elleni párharcban is, ez pedig azért többször is sikerült Gregg Popovichéknak, de azért döntő különbségek is vannak a Rockets és a Warriors támadójátéka között.

Az egyik rögtön az, hogy amíg Harden játékának "elrontása" elég volt a Houston ellen, a többiek nem tudtak átvenni szinte semmit az ő szerepéből, addig a Golden State-nek három meccset eldönteni képes embere is van, és még ha Leonard meg is fogja Durantet vagy Curryt, a másik és Klay Thompson még mindig képesek akár egyedül is győzelemre vezetni csapatukat, nem mellesleg csapatként is egyre olajozottabban működik a gépezetük, már Duranttel a fedélzeten is. A több nyerőember mellett jóval komplexebb a csapatjátékuk is, mint a Houstoné, így a tempó kontrollálása sem biztos, hogy megold bármit is, még ha a gyors meccseken ugyanúgy a Warriors lesz a topfavorit, ahogy a Rockets volt az előző körben. Itt valami egészen parádés sorozat kellene Jonathon Simmonstól, Danny Greentől és az egész gárdától csapatvédekezésben, hogy ha nem is tudják megállítani ezt a Curry-Thompson-Durant triót, de legalább megnehezítsék a dobásaikat, a helyzeteiket. Külön érdekesség lesz, hogy mit kezd a Spurs a Death Lineuppal, ha ezt veszi elő Mike Brown, megpróbálkoznak-e magas szerkezettel, ami pattanózásban sikeres lehet, de védekezésben hatalmas gondokat okozhat, vagy ők is felküldenek egy smallball felállást.

A túloldalon nagy kérdés, hogy Leonard mire képes jelenleg, mennyire sérült a bokája, mert játszani ugyan fog, de ha nem 100%-os, akkor a Spurs első számú fegyvere rögtön nem lesz annyira hatékony - ahogy meg tudja keseríteni az ellenfél egyik sztárjának életét, úgy neki sem lesz könnyű dolga Durant, Draymond Green és Andre Iguodala ellen. Itt az is érdekes lehet, hogy Popovich mennyire tér vissza ahhoz a játékhoz, amit a Rockets elleni hatodik ütközetben láttunk a Spurstől, ami megint sokkal inkább a labdajáratásra épült, ahogy pár éve, a bajnokcsapat idején, nem az 1-1-ekre - ez is függ szerintem Leonard állapotától és ezzel együtt a hatékonyságától, de most a sok egyéni játék valószínű nem nagyon fog eredményre vezetni, mert a Golden State eddig látott védekezése ellen nem ez tűnik a nyerő taktikának.

A több labdajáratás mellett még egy kulcs lehet a Spurs győzelmeihez, ez pedig a palánk alatti részleg. Az alapszakaszmeccsekből nem nagyon szabad kiindulni, mivel az első találkozó volt az új Warriors első meccse, másodjára mindenkit pihentetett az oaklandi gárda, harmadjára pedig Durant nem volt, de ha valahol megverheti a San Antonio a Golden State-et, akkor az a pattanózás és a festék. LaMarcus Aldridge-nak újabb nagy sorozatot kellene futnia, de Green mellett borzasztóan nehéz dolga lesz, a padról viszont előkerülhet David Lee és Pau Gasol is, Dewayne Dedmonnak pedig a pattanózásban lehet nagyon komoly feladata - mint az előző két körben is, úgy most is ki kell emelni, hogy ez a Warriors egyetlen igazi gyengéje, de ezt eddig sem a Portland, sem a Utah nem tudta kihasználni. Ha akar valamit a továbbjutással a San Antonio, akkor ebben a szegmensben egészen biztosan a Warriors fölé kell nőnie - ez sem biztos, hogy elég lesz a sikerek megszerzéséhez, de enélkül minimális sanszuk van.

Összességében nézve nem sok minden szól a San Antonio mellett, mert azt náluk sem látni, hogy az oaklandiek nagy hármasát hogyan tudják egyszerre megfogni, és alapjában véve ez a sorozat egyik kulcskérdése - Popovich maga nyilatkozta le, hogy a Warriors ellen imádkozni lehet nagyjából. Ettől fügetlenül a legendás tréner valószínűleg készül valamivel, és Parker sérülése ellenére is van bőven lehetősége rotálni, próbálkozni. Az biztosnak tűnik, hogy tökéleteshez közeli játék kell a Spurstől elöl és hátul is ahhoz, hogy legyen esélye, de hogy négyszer sikerülhet-e az, ami az alapszakaszban kétszer megtörtént (igaz, teljesen más körülmények között), az erősen kérdéses. Elég komoly faktor lehet a harmadik körben már az is, hogy a Golden State fizikailag sokkal jobb állapotban lehet - a Spurs jóval fáradtabb és több a sérültjük is, ez is a Warriors felé billenti a mérleg nyelvét.

Tipp: 4-1 a Golden State Warriorsnek. A két gárda eddigi útját is nézve a 4-0 is könnyen elképzelhető, a 4-2 már szerintem a Spursnek komoly fegyvertény lenne, a továbbjutásuk pedig óriási meglepetés (papíron).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus