NBA Playoff 2017: A harmadik kör előzetese (2/2)

Ma éjszaka elkezdődik az NBA idei rájátszásnak keleti döntője a Boston Celtics és a Cleveland Cavaliers között, amelynek mottója: "megáll-e az L-Train Bostonban", avagy meg lehet-e fékezni LeBron Jameséket, vagy inkább csak az a kérdés, tud-e meccset fogni a Celtics?

Boston Celtics (1.) - Cleveland Cavaliers (2.)
(Első mérkőzés: 2017.05.18., csütörtök, 02:30)

Mi történt eddig? A Boston két nehéz sorozaton van túl, hiszen az első körben rögtön 0-2-vel kezdtek a Chicago Bulls ellen a két hazai meccsükön, onnan tudtak felállni, és jutottak tovább 4-2-vel, a második körben azonban 7 meccsre kényszerültek, éppcsak véget ért párharcuk a Washington Wizards ellen. A lehetséges 14 meccsből tehát 13-at "elhasználtak" Thomasék, kifejezetten kétarcúak, de a keleti első kiemelés mellett a főcsoportdönő is megvan, a reálisan elérhető célokat tehát elérték (a kelet 1-gyel túl is teljesítették őket), úgyhogy megnyugodhatnak kicsit - itt már nem születhet olyan eredmény, ami miatt nagyon csalódottnak kellene lenniük, még ha nyilván ők nem is így indulnak neki a párharcnak.

A Cavsnél sincs miért izgulni, bár nekik más szempontból - teljesen egyértelműen a címvédés az ohióiak célja, amihez két kört még be kellene húzni, de úgy tűnik az eddigiek alapján, hogy nincs mitől tartaniuk a főcsoportban. Két söpréssel mentek túl az Indiana Pacersen és a Toronto Raptorson, és még ha voltak is "meleg pillanataik" az első körben, a másodikban leiskolázták a legkomolyabb keleti ellenfelüknek tartott kanadaiakat, LeBron James bombaformában van, megállíthatatlannak tűnnek a konferenciában.

Az alapszakaszban 3-1-re nyerte az egymás elleni meccseket a Cleveland. November 3-án hazai pályán győzött Tyronn Lue együttese 128-122-re, december 29-én pedig 124-118-ra, szintén otthon. Március 1-jén győzött 103-99-re a Boston saját közönsége előtt, április 5-én viszont erődemonstrációt tartott a Cavs idegenben, 114-91-re verték meg akkor a Celticset, pedig azon a mérkőzésen még mindkét együttes hajtott a keleti első helyért.

Abban gyakorlatilag semmi új nincs, hogy LeBron és a Cavs formáján múlik nagyjából, hogy mit fogunk látni, mert arra a játékra, amit az előző két körben mutattak, nincs ellenszere a Celticsnek. James egészen embertelen ebben a PO-ban eddig (34.4 pont, 66.3% TS, 9.0 pattanó, 7.1 gólpassz), úgy irányítja a játékot és akkor, ahogyan és amikor kell, lényegében eddig egy rossz szó sem érheti a ház elejét az elmúlt 8 meccsen mutatott teljesítménye után. Azt is megmutatta, hogy pillanatok alatt hatalmas hátrányban is képes tüzet adni a támadójátéknak, ami ráadásul kifejezetten patent is eddig, a tripladobók hatékonyan értékesítik a James által kidolgozott tisztább dobóhelyzeteket - eddig egyedül Kyrie Irving dob 40% alatt a triplavonalon túlról, ami egészen félelmetes statisztika. Irving az egyetlen, akinek a játéka igazából elmarad a vártaktól vagy attól, amit láthattunk tőle a tavalyi döntőben (49.8%-os TS-sel dolgozik, így mindegy, hogy 23.8 pontot átlagol, borzalmas egyelőre scoringben), viszont a Toronto ellen kifejezetten jól mozgatta a csapatot, ami tőle új - ha ezt tudja tartani, és LeBron mellett ő is szervezni tudja a játékot, akkor keleten nincs ellenfelük.

Még egy olyan szegmens van, ami miatt a Celticsnél egy-egy meccs megnyerését is nehéz elképzelni, nemhogy a sorozat behúzását, ez pedig Tristan Thompson támadópattanózása. A Cavs alapvetően nem volt jó ebben az alapszakaszban, de Thompson az Indiana ellen is sokszor szedett vissza fontos lecsorgókat az ellenfél palánkja alatt (a Raptors ellen ennek semmi jelentősége nem volt), most ráadásul bejön majd Al Horford is a képbe. A Celtics magasembere eddig kiváló PO-ot fut, földöntúli hatékonysággal szerzi 16.1 pontját (73% TS, 53.8% tripla), 5.8 gólpasszt is kioszt, a pattanózás viszont még mindig gyengéje, és Thompsonnal szemben ez ugyanúgy ki fog jönni, mint ahogy Robin Lopezzel és Marcin Gortattal szemben kijött - az első két körben majdnem 30%-os ORB%-ot engedett az ellenfeleknek a Celtics, ami azt jelenti, hogy a Boston palánkja alatt 10-ből 3 lepattanót az ellenfél szedett össze, az nagyon gyenge arány a Celtics részéről. Brad Stevensék védelme alapvetően egészen jól működik, az ellenfelek dobószázalékait jól rontják a Bradley-Smart-Crowder hármas segítségével, de a pattanózás lerontja az összképet. Előkerülhetnek magasemberek, például Amir Johnson is, de ahhoz, hogy egyszerre oldják meg LeBron lassítását (erre alapvetően kevésnek tűnik Crowder, és minden besegítéssel üres triplahelyzetek jönnek másoknak), a tripladobók megfogását, illetve a pattanózási gondokat, lehet, hogy ez a keret nem alkalmas, akármennyit variál vele a tréner.

A túloldalon is lehetnek érdekes dolgok, hiszen a Cavsnek sokkal jobban ment hátul is a Raptors ellen - az Indiana ellen még nagyon szenvedtek alapjáraton a dobások védése és a védőpattanók terén is, de a kanadaiak ellen sokkal jobban mutatott már a bajnok. Feltűnt JR Smith és Iman Shumpert is a láthatáron - az kérdés, hogy tőlük mi várható, mert Isaiah Thomas eddig jó rájátszást produkál (25.4 pont, 58.4% TS, 6.5 gólpassz), és főleg az ismert körülmények között kiváló számok ezek. Mr. Negyedik Negyednek van olyan sebessége, amihez Shumpert és Smith kevesek jelenlegi állapotukban, a javuló számok ellenére pedig a Cavs csapatvédekezése még közel sem tökéletes, de ha nem is sikerül megfogniuk IT-t, akkor is adott az alapprobléma - túl kellene dobniuk a Cavst, ami a két gárda állományát nézve borzasztóan nehezen elképzelhető, ahhoz Kelly Olynyktől olyan kellene, amit a Wizards elleni hetedik meccsen láthattunk, Marcus Smarttól pedig olyan, amit már senki nem vár el talán még Bostonban sem. Horfordnak sem lesz egyszerű sorozata, Bradley és Crowder pedig várhatóan hoznak egy jó átlagot, de nyerőemberek Thomas helyett nem tudnak lenni - ha túl kell dobniuk a Cavst, akkor mindenkitől a legjobbja kellene (és még az sem biztos, hogy elég lenne).

Összességében nézve nagyon nehéz olyan pontot találni, ami miatt reális lenne egy hosszú sorozat. A Celtics fáradtabb is, és bár a Warriorsnál láttuk, hogy a hosszú kihagyás meg is bosszulhatja magát az első meccsen, azért a párharc előrehaladtával a Cleveland jelenlegi pihentségi állapota sokkal inkább előny lesz, Thomasék lábai pedig ugyanúgy elfogyhatnak, ahogy Wallé elfogyott az ellenük vívott sorozat legvégére. A két edző variálhat majd szépen, Lue sem szégyenkezett megtalálni az adott napi legjobb négyest LeBron mellé, Stevens pedig kifejezetten sok taktikai lépést meghúzott már az első két körben, de nem ugyanazok a kihívások állnak előttük. A Cavsnél elég az aktuális formát nézni, a játékba egyelőre nem kell belenyúlni, míg a Bostonnál egyszerre kellene támadásban használható, LeBront legalább valamennyire lassító és pattanózásban is helyt álló ötöst a pályára rakni - nem úgy néz ki, hogy erre megoldást találhat Stevens, de ez nem az ő hibája.

Tipp. 4-0 a Cleveland Cavaliers javára. A 4-1-et elcsípheti a Celtics, főleg ha az első meccsen a Cavs hoz egy "Golden State-féle Spurs elleni nyitómeccset", de ha két találkozót megnyernének, az már óriási fegyvertény lenne.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus